PDA

Zobacz pełną wersję : router do podziału netu radiowego

malibu
09-03-2010, 12:57
Zapytam na moim ulubionym forum i liczę na to że mi pomożecie :) Sprawa wygląda nastepująco:
internet mam od lokalnego dostawcy drogą radiową.Chciałbym podzielić internet i nie korzystać z "promocji" u dostawcy i wiązać się z nim na conajmniej dwa lata i kupić urządzenie we własnym zakresie. Wysłałem zapytanie do dostawcy z jakich urządzeń korzystają ale nie otrzymałem odpowiedzi....
Działa to tak w komputerze mama karte sieciową na dachu antenkę , wcześniej było to tak że łaczac się, dhcp (MAC karty) przypisywało mi mi IP (stałe) i internet działał wraz z przyspieszeniem internetu doszło do tego polaczenie PPPoE. Proszę o podanie jaki konkretnie router powinienem kupić linki do allegro wskazane - ważna informacja- net na dwa komputery chcę podzielić też radiowo, czyli odbieram sygnał radiowy i dziele sygnał też bezprzewodowo. Mam nadzieje że napisałem zrozumiale.

szymony
09-03-2010, 14:04
Ja mam takie coś postawione na dwóch linksysach wrt54gl. Na dwóch bo ten model (zresztą chyba większość popularnego szpeju też) nie może pracować jednocześnie jako klient i AP. Po za tym na co najmniej jednym trzeba zmienić soft, bo fabryczny nie oferuje AP-c.

malibu
09-03-2010, 14:19
widzę że koszty raczej większe niż zakładałem i dwa pudła , przy jednym jeśli dobrze kombinuje (a jeśli nie to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu) musiałbym komputery podłączyć kablem skrętka . Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?

rychu_cmg
09-03-2010, 14:24
Od strony anteny idzie normalny kabel sieciowy taki jak do LAN czy z okrągłą końcówką (http://img72.imageshack.us/i/radiowelaczejr6.jpg/) ?

malibu
09-03-2010, 14:27
okrągły , taki jak na zamieszczonym przez Ciebie obrazku

rychu_cmg
09-03-2010, 14:30
czyli pozostaje Ci sposób przedstawiony przez Szymony albo budowa prostej sieci LAN czyli kabel skrętka. Minusem pierwszego jest cena a drugiego, że komp w którym jest karta do radiówki musi być włączony żeby w 2 komputerze działał internet.

malibu
09-03-2010, 15:23
chyba znalazłem rozwiązanie mojego problemu a mianowicie OVISLINK AirLive G.DUO tylko muszę sprawdzić czy spełnia wszystkie moje wymagania bo wydaje się że tak

Calme
10-03-2010, 08:56
Ja mam takie coś postawione na dwóch linksysach wrt54gl. Na dwóch bo ten model (zresztą chyba większość popularnego szpeju też) nie może pracować jednocześnie jako klient i AP. Po za tym na co najmniej jednym trzeba zmienić soft, bo fabryczny nie oferuje AP-c.

Szymony poszukaj dobrze, ponoć najnowsza wersja oprogramowania v 24 załatwia sprawę.
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/UWR#Introduction

Calme
10-03-2010, 09:58
chyba znalazłem rozwiązanie mojego problemu a mianowicie OVISLINK AirLive G.DUO tylko muszę sprawdzić czy spełnia wszystkie moje wymagania bo wydaje się że tak
To będzie chyba najlepsze rozwiązanie - ewentualnie można by jeszcze myśleć o Mikrotik'u

Art Erie
10-03-2010, 10:13
To będzie chyba najlepsze rozwiązanie - ewentualnie można by jeszcze myśleć o Mikrotik'u

Mikrotik to bardzo dobry sprzęt, jest jednak dość skomplikowany w konfiguracji i ma wysoką cenę. Z popularnych AP mogę polecić SparkLAN http://www.allegro.pl/item945521983_sparklan_wapr_141_hit_ap_apc_wds_bri dge_003.html
Do konfiguracji o której piszesz potrzebne będą 2 sztuki - czyli inwestycja rzędu 250zł
Sprzęt zbiera bardzo dobre opinie ( 80% klientów w naszej lokalnej sieci korzysta ze SparkLAN od kilku lat ).

andrstac
10-03-2010, 10:26
Wszyscy się tu rozpływają nad sprzętem jakby o nie wiem jaką instalację chodziło. IMO albo ten Ovislink dwu-radiowy, albo 2x blackbox i sprawa załatwiona. Problem moim zdaniem jest inny, a mianowicie jakie zabezpieczenia stosuje dostawca: czy tylko autoryzacja PPPoE, czy też jeszcze autoryzacja MAC (sprawdzić czy ten Ovis może mieć zmieniany MAC na interfejsach) czy może jeszcze modyfikacja TTL (tu bym miał największe obawy bo chyba żaden fabryczny firmware z popularnych routerów tego nie ma).
Dowiedzieć się jakie są zabezpieczenia (wszystkie) i dobrać dopiero sprzęt.

Pozdrawiam i powodzenia:)

Calme
10-03-2010, 11:07
Przy Ovislinku pamiętam, że znajomy się nim bliżej interesował i testował i wspominał, że przy ustawieniu na Radio2 kodowania TKIP występują zrywania połączenia z klientami ,lepiej dać tu na AES. Druga rzecz to na firmware b15c oraz beta b16d po wybraniu języka "polskiego" Duo nie dodaje adresów MAC do listy, ani nie zapamiętuje żadnych ustawień związanych z "Kontrolą dostępu" - także należy to robić na wybranym angielskim (trzeba sprawdzić po przełączeniu języka jaki jest w oknie "Kontroli dostępu" bo czasami się zawiesza i nadal jest polski).

antos777
15-03-2010, 10:35
Ja mam to rozwiązane przez Blackboxa. Bez problemu można w nim ustawić sobie mac adres. Potem zostaje już sprawa podzielenia sieci. Jeżeli urządza Cię podłączenie po kabelku to nie potrzebujesz już żadnych dodatkowych urządzeń, jeżeli natomiast chcesz wi-fi musisz dokupić jakiś AP.

szymony
15-03-2010, 17:29
Wszyscy się tu rozpływają nad sprzętem jakby o nie wiem jaką instalację chodziło. IMO albo ten Ovislink dwu-radiowy, albo 2x blackbox i sprawa załatwiona. Problem moim zdaniem jest inny, a mianowicie jakie zabezpieczenia stosuje dostawca: czy tylko autoryzacja PPPoE, czy też jeszcze autoryzacja MAC (sprawdzić czy ten Ovis może mieć zmieniany MAC na interfejsach) czy może jeszcze modyfikacja TTL (tu bym miał największe obawy bo chyba żaden fabryczny firmware z popularnych routerów tego nie ma).
Dowiedzieć się jakie są zabezpieczenia (wszystkie) i dobrać dopiero sprzęt.

Teoretycznie tak, praktycznie różnie bywa. Ostatnio zakładałem AP do V-maxa z neti. Zabezpieczenie tylko autoryzacja PPPoE. Miałem pod ręką jakiegoś D-linka, teoretycznie obsługującego PPPoE i za skarby świata nie chciał się połączyć. Linksys ruszył od razu bez szemrania, na tych samych ustawieniach.