Zobacz pełną wersję : Ciekawy blog na temat lamp Nikona
tad_2358
08-03-2010, 23:16
Zapraszam do przeczytania blogu "Nikon CLS praktyczny przewodnik" (http://tadgawin.blogspot.com/)
Z pewnością można tam znaleźć wiele ciekawych i praktycznych rzeczy o lampach błyskowych.
Jak się podoba, to będę dalej tłumaczył.
Pozdrawiam wszystkich:idea::smile:
Vincente
09-03-2010, 01:49
Wow! Dzięki za zaangażowanie i poświęcony czas. Na pewno nie pójdzie na marne.
Czytam sobie już drugi raz.
Kontynuuj, jak najbardziej :)
Naprawdę fajnie i łopatologicznie napisane.
Jeśłi możesz, to działaj dalej...i dzięki.
proximus323
09-03-2010, 16:15
No też jestem w trakcie czytania i się podoba więc śmiało możesz dawać resztę. A i oczywiście dzięki.
będę dalej tłumaczył.
Tłumacz.
Leszek_P
16-03-2010, 00:37
kawał dobrej roboty - DZIĘKI !
... jednak znacznie łatwiej to przyswoić jak się czyta po polsku
a nie zastanawia nad niuansami tłumaczenia...
Ciekawy materiał.Podoba się,tłumacz dalej.Pozdrawiam.;)
Szakall1
17-03-2010, 00:47
kawał dobrej roboty :) jest co czytać....
tad_2358
17-03-2010, 12:34
Niestety, został już ostatni odcinek o dyfuzorach, tak, że najciekawsze już przetłumaczone. Jak kto znajdzie jakieś nieścisłości to proszę dać znać, poprawię. Cieszę się, że się podoba. Czytałem to w oryginale kilka razy, ale trudno wszystko zapamiętać, dlatego jak się tłumaczy, to jak nauka wiersza na pamięć. Wszystko zostaje lepiej zapamiętane, poza tym okazja poćwiczyć język.
Pozdrawiam :D
swietna robota, bardzo sie przyda. pozdrawiam!
mrstatler
18-03-2010, 16:42
Przyłączam się do przedpiśców, świetnie, dzięki
Naprawdę kawał dobrej roboty, wiele rzeczy mi wyjaśniło.
pozdrawiam
ChollaYi
26-03-2010, 14:47
Świetna robota! Zacząłem dopiero czytać ale mam jedną uwagę merytoryczną (ale to bardziej do autora niż do Ciebie :)) do fragmentu
"Flesz ma barwę światła słonecznego, dlatego używając go uzyskasz mieszaninę barw, gdyż nie da się zastosować jednego balansu bieli. Jedynym sposobem uzyskania prawidłowych kolorów jest użycie flesza, który zdominuje światło zastane przez zastosowanie go jako głównego źródła światła."
Nie do końca to prawda. Można użyć filtrów na lampę, które spowodują, że będziemy mieli jednakową (zbliżoną do siebie) barwę światła. Oczywiście pod warunkiem, że nie mamy kilku dominujących źródeł o różnych temperaturach barwowych.
Zapraszam do przeczytania blogu "Nikon CLS praktyczny przewodnik" (http://tadgawin.blogspot.com/)
Z pewnością można tam znaleźć wiele ciekawych i praktycznych rzeczy o lampach błyskowych.
łoł ! :)
Super sprawa, jasne, że się podoba :)
Dzięki wielkie :)
Zabieram się za czytanie....
adam.dorozinski
27-03-2010, 14:45
Przeczytałem pierwszy z brzegu artykuł, i znalazłem
"Czas migawki będzie odpowiedzialny głównie za ekspozycję tła. Skrócenie czasu eliminuje powstawanie ghostów kosztem jednak przyciemnienia tła. Wydłużenie czasu migawki powoduje rozjaśnienie tła i zmniejsza zasięg flesza."
Z tego co ja wiem, to zmienia balans pomiędzy światłem zastanym a błyskiem, ale żeby zasięg błysku? Jak to tak?
tad_2358
27-03-2010, 14:53
ChollaYi - masz rację, że można zastosować odpowiedni filtr żelowy, ale gościu miał na myśli mieszaninę barwnego światła, gdzie nie da się sastosować jednego żelowego filtra "so you would then have a weird multicolored image since there is no single white balance that can be chosen" Tu pominąłem, że chodzi mu o wielokolororowe światło, dla którego nie można zastosować jednego balansu bieli. Można również wywołać RAWa na dwa sposoby, z różnymi balansami bieli i połączyćw Photoshopie tak jak tu: http://foto.jasiu.pl/01.html Ale to tylko, gdy są dwie barwy.
Pozdrawiam.
adam.dorozinski
27-03-2010, 14:58
Z kontekstu jasno wynika, że "multikolorowość" spowodowana byłaby DWOMA źródłami o różnych barwach - zastane "bright mercury vapor lamps", i błysk. Żadnych więcej. A recepta podana przez autora oryginału i tak jest do kitu, bo błyskiem można zdominować pierwszy plan, ale dalej (w sensie: na kolejnych planach) i tak będzie świecić zastane.
tad_2358
27-03-2010, 15:33
adam.dorozinski - Tu masz rację, coś nie pasuje. Dobrze, że wnikliwie czytasz. Muszę przeprosić, bo pominąłem fragment o przysłonie, ale już poprawiłem. A co do barwy światła i dominacji flesza, to zgoda, nie trzeba zgadzać się ze wszystkim, co gościu opisuje, bo nie można mieć zawsze racji. Są inni, co wiele z opisanych spraw podważają i też mają rację. Czytać i wyciągać to co przydatne a takie rzeczy jak barwa światła, to drobnostki, którymi niewielu się przejmuje, nawet nie wiedzą po co są filtry żelowe.
adam.dorozinski
27-03-2010, 16:21
Ja bym tego do poziomu "drobnostek" nie sprowadzał, bo niedopasowanie temperatury źródeł to doskonały sposób na spieprzenie zdjęcia.
Ważne jest, aby zrozumieć, że kiedy używasz normalnego trybu TTL system pomiarowy flesza nie mierzy światła zastanego, zawsze swoją moc flesz wyznacza dla sytuacji, jakby obiekt znajdował się w całkowitej ciemności.
Tego nie rozumiem, skoro w trybie TTL nie jest mierzone światło to w takim razie po co jest tryb TTL?
Fajnie się czyta, pozmieniłabym tylko "tryb ręczny" na 'tryb manualny' , jakoś tak mi bardziej pasuje.
tad_2358
28-03-2010, 14:28
kemot - zrobione
bardzo dobra robota, przydatny materiał!! dzieki
Przeczytałem pierwszy z brzegu artykuł, i znalazłem
"Czas migawki będzie odpowiedzialny głównie za ekspozycję tła. Skrócenie czasu eliminuje powstawanie ghostów kosztem jednak przyciemnienia tła. Wydłużenie czasu migawki powoduje rozjaśnienie tła i zmniejsza zasięg flesza."
Z tego co ja wiem, to zmienia balans pomiędzy światłem zastanym a błyskiem, ale żeby zasięg błysku? Jak to tak?
Ja to rozumiem tak: jak świecisz w ciemnej sali latarką na przeciwległą ścianę to światło latarki jest na tej ścianie widoczne wyraźnie. Jeśli spowodujemy, że w tej sali stanie się troszkę jaśniej, światło latarki będzie "jakby" słabsze. Myślę, że o takie pozorne skrócenie zasięgu tu chodzi.
Tego nie rozumiem, skoro w trybie TTL nie jest mierzone światło to w takim razie po co jest tryb TTL?
Jatin - tu nie chodzi o to, że nie jest mierzone światło, ono jest mierzone ale pomiar nie uwzględnia jasności tła, pomiar jest robiony i moc jest dobierana dla obiektu który ma być oświetlony błyskiem bez uwzględnienia informacji ze światłomierza aparatu, stąd autor bloga napisał, że w praktyce wygląda to tak jakby pomiar był robiony dla obiektu znajdującego się w całkowitej ciemności .
tad_2358
29-03-2010, 16:15
Panowie poczytajcie, to było przeoczenie i już zostało zmienione. Tego cytatu już tam nie ma.
Teraz jest tak: "Czas migawki będzie odpowiedzialny głównie za ekspozycję tła. Skrócenie czasu eliminuje powstawanie ghostów kosztem jednak przyciemnienia tła. Wydłużenie czasu migawki powoduje rozjaśnienie tła i zwiększa ryzyko powstania ghostów. Przysłona głównie kontroluje głębię ostrości. Jej otwarcie zmniejsza głębię, zwiększa ekspozycję tła i zwiększa zasięg flesza. Przymknięcie przysłony zwiększa głębię, redukuje jasność tła i zmniejsza zasięg flesza"