PDA

Zobacz pełną wersję : nikon D60 - błysk manualny?

fototronika
08-03-2010, 11:58
witam.

Jako, że chodzi o zakup modelu D60 do firmy, sam nigdy w ręce go nie trzymałem, a obecny właściciel nie jest w stanie mi na to pytanie odpowiedzieć - mam pytanie do użytkowników D60. Czy jest możliwość manualnego wyzwalania błysku w tym modelu? Chodzi oczywiście o lampę wbudowaną.

Optyczne.pl twierdzi, że tak, natomiast instrukcja nie do końca jasno to precyzuje - str. 113, pkt 14
-
Dla wbudowanej lampy błyskowej lub opcjonalnej lampą błyskowej SB-400 można
wybrać tryb sterowania lampą błyskową. Opcja dostępna w trybach P, S, A i M.
Po podłączeniu opcjonalnej lampy błyskowej SB-400 ustawienia osobiste 14 służy do wyboru
trybu sterowania błyskiem lampy SB-400 i przybiera ono nazwę Opcj. lampa błyskowa.

To w końcu dla wbudowanej, czy dla opcjonalnej (czy dla jednej i drugiej)?

Generalnie chodzi o wyzwalanie nim żarówek poprzez fotocelę. Sam TTL tego nie umożliwia.
Jeśli jednak można ustawić manual w lampie, to proszę bardzo proszę o szybką skrótową informację. W tym tygodniu aparat będzie chwilowo w firmie i musimy podjąć decyzję czy nada się do prostej fotografii produktowej czy też nie. Jeśli nie ma takiej możliwości to będziemy musieli rozważyć zakup innego modelu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

stecarlos
08-03-2010, 12:23
Z tego co wiem to do wyzwolenia fotoceli w żarówkach nie potrzeba comandera/ttla, wystarczy dowolny błysk. Chyba, że źle zrozumiałem pytanie.

pppppp
08-03-2010, 12:30
Tryb M odnosi się i do wbudowanej i do SB400 (tylko z body można ją używać w trybie M bo sama nie ma ani jednego przycisku do sterowania mocą) min moc to chyba 1/32 o ile pamiętam, mogę popołudniu sprawdzić

slav1973
08-03-2010, 17:19
Od 1/1 do 1/32 dla wbudowanej i on 1/1 do 1/128 dla zewnętrznej.