Zobacz pełną wersję : jak to jest z tym 3D..
miron19j
08-03-2010, 10:03
w D300?
W sobotę fotografowałem zawody taneczne, czarny sufit, czarne ściany, czarna podłoga. Właściwie to podłoga taka jasnoczarna :-), wyślizgana, oświetlona białymi reflektorami. Włączyłem tryb 3D i robiłem zdjęcia. W pewnym momencie zamiast tancerzy, zacząłem obserwować "ramkę" AF. Ustawiłem ostrość na koszulę tancerza, a ramka skakała z koszuli na twarz, na spodnie, ze spodni na podłogę, na nogi tancerki, na jej sukienkę itp, itd. Wyczytałem w instrukcji, że trzeba wybrać jakiś kontrastowy element, a AF sam będzie podążał za obiektem. Tu było inaczej. Koszula była biała, spodnie tancerza i sukienka tancerki brązowe. Jak to się ma do działania trybu 3D? Czy to normalne, czy u mnie coś jest skopsane? A może coś trzeba ustawić, co umknęło mi podczas czytania?
Akurat mam D700, ale to nie ma znaczenia. Z tego co wiem, to ramka podąża za kolorem. Możliwe, że przy dziwnym oświetleniu lub małych kontrastach kolory są dla matrycy nieodróżnialne. Nie ma ustawienia czułości działania tego systemu, ale przy szybkim ruchu sprawdziłbym opcję "blokada śledzenia ostrości" AF-a, czyli tę, która odpowiada za to, jak szybko aparat uznaje, że obiekt został przesłonięty. Ale z tego co widzę, to system nie jest idealny i po prostu czasem się myli lub gubi nasz obiekt. Sprawdź czy w statycznych warunkach, celując na przykład w zegar i ruszając aparatem, będzie on utrzymywał ostrość na zegarze.
Istnieje też możliwość, że rzeczywiście jakieś odbicia, refleksy, światło, wprowadzało system w błąd.
miron19j
08-03-2010, 11:57
... Z tego co wiem, to ramka podąża za kolorem. Możliwe, że przy dziwnym oświetleniu lub małych kontrastach kolory są dla matrycy nieodróżnialne. Nie ma ustawienia czułości działania tego systemu, ale przy szybkim ruchu sprawdziłbym opcję "blokada śledzenia ostrości" AF-a, czyli tę, która odpowiada za to, jak szybko aparat uznaje, że obiekt został przesłonięty. Ale z tego co widzę, to system nie jest idealny i po prostu czasem się myli lub gubi nasz obiekt. Sprawdź czy w statycznych warunkach, celując na przykład w zegar i ruszając aparatem, będzie on utrzymywał ostrość na zegarze.
Istnieje też możliwość, że rzeczywiście jakieś odbicia, refleksy, światło, wprowadzało system w błąd.
akurat kontrast to był, i to zaj.... :-D biała koszula na tle czarnych ścian i brązowych strojów. Ale z tym czasem opóźnienia to może faktycznie masz rację. Aparat czekał zaprogramowany czas, a potem łapał ostrość na czymś, co wyróżniało się od tła.
Sprawdzałem system tak, jak piszesz. Obrazek na białej ścianie i to działało. Ale to były raczej powolne ruchy. Dlatego byłem zaskoczony na turnieju. W tygodniu popróbuję na czymś bardziej ruchliwym. :-)
Dzięki za podpowiedź.
z wlasnego doswiadczenia wiem, ze te sledzenie 3d w d300 dziala dosc marnie...
mialem na kilku meczach pilki noznej d300 z tymi samym szklami, ktore uzywalem z d700 i roznica miedzy puszkami byla naprawde duza. D300 notorycznie nie trafial, odsetek trafionych nie wychodzil poza 30-40%...
W tych samych warunkach D700 trafial w ok 70-80%.
Po rozmowie z innymi uzytkownikami d300, ktorzy uzywaja go w sporcie, radzili nie korzystac ze sledzenia 3D, a ustawic dynamiczny wybor z 21 pol. Pomoglo :)
miron19j
08-03-2010, 12:26
Po rozmowie z innymi uzytkownikami d300, ktorzy uzywaja go w sporcie, radzili nie korzystac ze sledzenia 3D, a ustawic dynamiczny wybor z 21 pol. Pomoglo :)
dzięki, cenna informacja
Korzystam z 3d w boksie (d300, d3s) i nie narzekam. Szkla pokroju 24-70afs pomagaja w sledzeniu ;)
miron19j
08-03-2010, 12:35
Korzystam z 3d w boksie (d300, d3s) i nie narzekam. Szkla pokroju 24-70afs pomagaja w sledzeniu ;)
ja akurat jechałem na 70-200/2.8 :-)
AF wyrabiał, tylko 3D się gubiło
W D300s też się średnio sprawdza 3D ale da się go używać, przynajmniej u mnie działa znośnie. Chociaż zawsze mogło by być lepiej bo średnio w aparacie tej klasy to jednak odrobinę za mało.
U mnie tez sie czasem zgubi (niezaleznie od puszki i szkla), ale taniec u Ciebie to nie walka pudziana z najmanem. Jak sie zgubi to mu trzeba pomoc i tyle ;) Oczywiscie mozna z tego nie korzystac i powinno byc bardzo dobrze, ale ja jestem wygodnicki i nie chce mi sie biegac afem, niech se sam biega :D
miron19j
08-03-2010, 12:50
ale ja jestem wygodnicki i nie chce mi sie biegac afem, niech se sam biega :D
aj TyTy, leniuszku
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
Ja cały czas mam wrażenie, że zasilanie gra tu jakąś rolę. Jeżeli masz możliwość to, spróbuj z "szybkostrzelnym" zasilaniem (czyli 8 paluchów a gripie na przykład). Jakiś powód musi być, dlaczego przy mocniejszym zasilaniu aparat może wyrobić więcej klatek na sekundę. Mam podejrzenie, że podobnie jest z AF-em i lepsze zasilanie może usprawnić jego działanie. Tylko nie pytajcie dlaczego. :D Jako programista (ale nie elektronik) przyznam, że nie mam pojęcia jakby to miało w praktyce funkcjonować.
miron19j
08-03-2010, 14:13
Mam podejrzenie, że podobnie jest z AF-em i lepsze zasilanie może usprawnić jego działanie. Tylko nie pytajcie dlaczego. :D Jako programista (ale nie elektronik) przyznam, że nie mam pojęcia jakby to miało w praktyce funkcjonować.
jako elektronik (ale nie programista :-D) podejrzewam, że lepsze zasilanie = mocniejszy, szybszy silnik.
Tylko problem nie leży w AF. W WievNX mam możliwość podglądu punktu AF. W zdecydowanej większości wypadków ostrość była w punkcie ostrzenia. Tylko punkt nie tam, gdzie potrzeba.
A poprosiles go ladnie, zeby byl tam gdzie trzeba?:D
Ogolnie rzecz ujmujac - dzialanie 3d trzeba przetestowac na wlasnej skorze, jezeli pasuje to uzywac, jezeli nie pasuje to nie - w koncu to nie jedyny tryb AF ;) Czasem u mnie jest tak, ze na jednej gali idzie mu lepiej, na drugiej gorzej, wiec nie ma reguly, ze np do tego tylko 3d, do tamtego tylko normalny, a do czegos innego manual ;) Mirek sprobuj nastepnym razem tradycyjnych sposobow, jezeli bedziesz mial lepsze wyniki to masz odpowiedz czy uzywac czy nie ;)
a4 na OFF
A że sama funkcja śledzenia nędza to nędza...
miron19j
08-03-2010, 14:37
A poprosiles go ladnie, zeby byl tam gdzie trzeba?:D
;) Mirek sprobuj nastepnym razem tradycyjnych sposobow, jezeli bedziesz mial lepsze wyniki to masz odpowiedz czy uzywac czy nie ;)
tak jak już napisałem, postaram się potestować różne tryby i rodzaje :-)
Tylko, że zaskoczony byłem, że to taka lipa. A miała być taka super funkcja.
PS pewnie w D8xs dopracują :-D
Jedyna superfunkcja to formatowanie karty :mrgreen:
tak jak już napisałem, postaram się potestować różne tryby i rodzaje :-)
Tylko, że zaskoczony byłem, że to taka lipa. A miała być taka super funkcja.
PS pewnie w D8xs dopracują :-D
3D fajnie działa przy fotografowaniu obiektów zbliżających i oddalających się od obiektywu .
Żadna lipa tylko bardzo użyteczna i znośnie działająca funkcja.
Trzeba być tylko świadomym trójwymiarowości ( 3D :smile: ) przestrzeni jaką widzi się przez obiektyw.
miron19j
09-03-2010, 16:39
3D fajnie działa przy fotografowaniu obiektów zbliżających i oddalających się od obiektywu .
a tu nie wystarczy zwykły AF-C?
tgollob_jamessuchar
09-03-2010, 20:16
Ja cały czas mam wrażenie, że zasilanie gra tu jakąś rolę. Jeżeli masz możliwość to, spróbuj z "szybkostrzelnym" zasilaniem (czyli 8 paluchów a gripie na przykład). Jakiś powód musi być, dlaczego przy mocniejszym zasilaniu aparat może wyrobić więcej klatek na sekundę. Mam podejrzenie, że podobnie jest z AF-em i lepsze zasilanie może usprawnić jego działanie. Tylko nie pytajcie dlaczego. :D Jako programista (ale nie elektronik) przyznam, że nie mam pojęcia jakby to miało w praktyce funkcjonować.
Jako elektronik powiem, że sytuacja ma się podobnie (co nie znaczy tak samo, bo to jednak inna kwestia) jak w przypadku nootebook'ów -mianowicie taktowanie procka automatycznie obniża Ci się przy zasilaniu bateryjnym, a nie sieciowym.. z tym, że masz opcję olania ograniczeń kosztem krótszej żywotności... w Nikonie nie mamy dojścia do pamięci programu, żeby w to ingerować (a może się mylę? da się coś pogrzebać <cwaniak> ?)
z tego co pamiętam te cyferki, to w przypadku "elektrowni", jak i ośmiu paluchów napięcie jest większe aż o 4V...
Jakby ktoś podrzucił schemat to bym to rozkminił :) generalnie wyższe napięcie załatwia sprawę szybkostrzelności i pracy AF
a tu nie wystarczy zwykły AF-C?
ja osobiście nie używałem 3D... za Kolegą AF-C mi wystarczał do tego typu "obiektów" (żużlowcy)
miron19j
09-03-2010, 22:35
...ja osobiście nie używałem 3D... za Kolegą AF-C mi wystarczał do tego typu "obiektów" (żużlowcy)
przeczytałem jeszcze raz, dokładnie, instrukcję i wszystko jasne:
a3: Dynamiczny wybór pola ostr0ści.
Jeśli obiekt przemieści się z wybranego punktu ostrości, gdy dla trybu ciągłego autofokusa (tryb ustawiania ostrości C; str. 62) jest wybrany dynamiczny AF (I; str. 64), aparat ustawi ostrość na podstawie danych z otaczających punktów ostrości. Liczbę używanych punktów ostrości można wybrać spośród wartości 9, 21 i 51 zależnie od charakteru fotografowanego obiektu.
...
51 pkt 3D ""Jeśli obiekt przemieści się z wybranego punktu ostrości, aparat użyje śledzenia 3D i w razie potrzeby wybierze nowy punkt ostrości. Ustawienie przydatne do szybkiego komponowania zdjęć nieregularnie poruszających się obiektów (np. tenisiści)."
wychodzi na to, że aparat działa dobrze, tylko fotograf d...
Ale co się zmieniło, czego nie wiedziałeś? Ja nie rozumiem.
tgollob_jamessuchar
10-03-2010, 20:06
właśnie też nie rozumiem :S a czytałem kilka razy, także na trzeźwo :S
miron19j
10-03-2010, 22:46
do tej pory 3D rozumiałem w ten sposób:
ustawiam ostrość na coś kontrastowego, np. twarz, koszulę. AF śledzi ruch obiektu i za wszelką cenę stara się utrzymać ostrość na wybranym detalu. Gubi się w momencie, gdy "cel" wyjdzie poza pole AF. Wtedy trzeba zwolnić przycisk (spust lub AF-ON) i ponownie, po przekadrowaniu, złapać ostrość na czymś kontrastowym. I że śledzenie obiektu jest czymś bezwarunkowym i nadrzędnym.
Okazuje się jednak, że AF w jakiś momentach, określonych przez programistów Nikona, zmienia sobie punkt ostrości. "W razie potrzeby". Ale kiedy występuje ta potrzeba? W moim przypadku punkt AF skakał z twarzy na nogi, koszulę, buty, podłogę. O ile przy przesłonie 8 nie ma to w zasadzie żadnego znaczenia, to przy 2,8-3,2 już tak.
do tej pory 3D rozumiałem w ten sposób:
ustawiam ostrość na coś kontrastowego, np. twarz, koszulę. AF śledzi ruch obiektu i za wszelką cenę stara się utrzymać ostrość na wybranym detalu. Gubi się w momencie, gdy "cel" wyjdzie poza pole AF. Wtedy trzeba zwolnić przycisk (spust lub AF-ON) i ponownie, po przekadrowaniu, złapać ostrość na czymś kontrastowym. I że śledzenie obiektu jest czymś bezwarunkowym i nadrzędnym.
gdzie tu śledzenie?
miron19j
10-03-2010, 23:23
gdzie tu śledzenie?
jak np. tancerz mi śmiga po całym kadrze. Prawo-lewo, przód-tył. I po skosach :-)
Może opiszę jak to powinno działać wedle mojej wiedzy.
Mamy 51 czujników AF oraz 1005 polowy czujnik koloru. W dowolnym trybie AF-C ostrość jest ustawiana na podstawie danych z 51 czujników. Natomiast w trybie śledzenia ostrości 3D dodatkowo analizowana jest informacja z sensora RGB (1005 pól). W tym trybie śledzenie w dużej mierze odbywa się za pomocą koloru. Przykład Nikona to tenisiści. Oni poruszają się w lewo, prawo, przód, tył - nie wiadomo kiedy, gdzie. Ale są jednocześnie sporymi obiektami o w miarę jednolitym kolorze (biały strój). Jeżeli zatem jeden, dwa czujniki ostrości przypadają na zawodnika, to jednocześnie przypada na niego kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt czujników koloru. Ponieważ jest on w jednej płaszczyźnie ostrości, dość łatwo go śledzić i nie ma zbyt wielkiego znaczenia, czy ustawimy ostrość na spodenkach czy koszulce.
Jeżeli natomiast naszym celem jest postać lub obiekt o stroju wielobarwnym, lub obracający się - tym samym gubiący pewne barwy czasem - to śledzenie takiego obiektu jest bardzo utrudnione. Dlatego też przy "pogubieniu się" czujników koloru, szukany jest najbliższy aktualnej ramce, punkt ostrości. Tym samym przypisywany jest mu od nowa kolor, który będzie śledzony. Jeżeli i ten kolor zostanie zgubiony, procedura się powtarza. Znów dla aktualnego punktu AF.
No i teraz cały problem polega na tym, że niestety nie ma dokładnej regulacji, jak długo aparat ma pamiętać nasz początkowy *kolor*, na który najpierw ustawiliśmy ostrość. Gdyby zwłoka była dość długa, potrafiłby on chwilę poczekać, dopóki w punktach ostrości nie znajdzie się nasz poszukiwany kolor. W pewnym sensie rolę tej zwłoki ma ustawienie A4, ale nie wiem w jakim stopniu odnosi się to do zwłoki sensora RGB, a w jakim do czujnika AF. Nie spotkałem super precyzyjnego opisu tej funkcji. Jest tylko mowa o "przesłonięciu" naszego obiektu, czyli utracie ostrości, a to nie jest jednoznaczne z utratą koloru.
Stąd też taka reakcja systemu AF, że czujnik skakał z jednego punktu na tancerzu, na inny - wszystkie były w tej samej płaszczyźnie ostrości, ale ze względu na ruch czy światło, następowała jakaś zmiana koloru w śledzonym obszarze. A sensor się dostosowywał do nowych warunków.
Należy jeszcze pamiętać, że sensory koloru i ostrości muszą ze sobą współpracować, czyli dane o kolorze mają tak naprawdę sens tylko w pobliżu punktów ostrości (płaszczyzny ostrości). Zatem to system AF musi nadążać i sprawnie śledzić obiekt, wskazywany jednocześnie przez sensory RGB. Takie w kółko Macieju. Ale widać, że system po prostu jest dość wymagający i tyle. Pogubi się na pewno w przypadku wyjścia naszego celu (koloru) poza pole punktów AF-a.
Wtedy gdy nie zależy nam na informacji o kolorze, gdy śledzimy obracające się obiekty, zmieniające barwy itp - lepiej sprawdzić się powinny podstawowe tryby (nie 3D).
miron19j
11-03-2010, 10:22
Stąd też taka reakcja systemu AF, że czujnik skakał z jednego punktu na tancerzu, na inny - wszystkie były w tej samej płaszczyźnie ostrości, ale ze względu na ruch czy światło, następowała jakaś zmiana koloru w śledzonym obszarze. A sensor się dostosowywał do nowych warunków.
Tancerz był ubrany w białą koszulę i brązowe spodnie, tancerka w brązową sukienkę. Tło było czarne, podłoga taka prawie czarna. Tancerze byli cały czas w kadrze, przyjmuję, że zajmowali 60-70% kadru. Ostrość ustawiona na białą koszulę. Przesłona była 2,8-3,2, tak, że w GO była praktycznie tylko koszula. Ramka AF skakała z koszuli na spodnie, na buty, na sukienkę, na podłogę. Po przeskoczeniu ramki obiektyw przeostrzał. W ViewNX mam możliwość wyświetlenia punktu ostrości na zdjęciu. I tam, gdzie była ramka, tam było ostro. Z drugiej strony tancerze nie poruszali się z jakąś zawrotną szybkością, żeby AF miał nie nadążać.
Wtedy gdy nie zależy nam na informacji o kolorze, gdy śledzimy obracające się obiekty, zmieniające barwy itp - lepiej sprawdzić się powinny podstawowe tryby (nie 3D).W reklamówce Nikona jest taki filmik ze zbliżającą się dziewczyną, może kojarzysz. Ostrość ustawiona na twarz i w miarę, jak dziewczyna podchodzi do aparatu, ramka przeskakuje po całym wizjerze. Tylko, że cały czas trzyma się twarzy.
Widać przeceniłem możliwości aparatu.
Tancerz był ubrany w białą koszulę i brązowe spodnie, tancerka w brązową sukienkę. Tło było czarne, podłoga taka prawie czarna. Tancerze byli cały czas w kadrze, przyjmuję, że zajmowali 60-70% kadru. Ostrość ustawiona na białą koszulę. Przesłona była 2,8-3,2, tak, że w GO była praktycznie tylko koszula. Ramka AF skakała z koszuli na spodnie, na buty, na sukienkę, na podłogę. Po przeskoczeniu ramki obiektyw przeostrzał. W ViewNX mam możliwość wyświetlenia punktu ostrości na zdjęciu. I tam, gdzie była ramka, tam było ostro. Z drugiej strony tancerze nie poruszali się z jakąś zawrotną szybkością, żeby AF miał nie nadążać.
To by oznaczało, na chłopski rozum, że aparat nie mógł utrzymać ostrości na wybranym elemencie. AF działa na pełnej dziurze, nie ma znaczenia z jaką przesłoną robisz zdjęcia. Podaj jeszcze jakim obiektywem i na jakiej ogniskowej były zdjęcia robione? Zgaduję, że było to jakieś tele. Może to dla systemu AF za duże zbliżenie było, może poruszenia aparatu jakoś dezorientowały system AF-a? Strasznie dużo zmiennych. :/
Ale generalnie ten system śledzenia nie jest jakiś wspaniały. Myli się, gubi swój cel. Czasem działa, czasem nie. W ogóle cały system AF-a w trybie AF-C jest dziwnie zaprojektowany w tych korpusach - że trzeba dokładnie wybrać typ autofokusa do zadanej sceny. Odgadnąć, co tam programiści Nikona przewidzieli. Do śledzenia twarzy zdaje się być niezły, do śledzenia obiektów "martwych" też. Z ptakiem w locie też sobie chyba daje radę. Tancerze to może dla niego za dużo. :)
miron19j
11-03-2010, 13:30
To by oznaczało, na chłopski rozum, że aparat nie mógł utrzymać ostrości na wybranym elemencie. AF działa na pełnej dziurze, nie ma znaczenia z jaką przesłoną robisz zdjęcia. Podaj jeszcze jakim obiektywem i na jakiej ogniskowej były zdjęcia robione? Zgaduję, że było to jakieś tele. Może to dla systemu AF za duże zbliżenie było, może poruszenia aparatu jakoś dezorientowały system AF-a? Strasznie dużo zmiennych. :/
Sigma 70-200, na ogniskowych 150-200. AF wyrabiał, bo jak już pisałem, tam gdzie miał trafić, to trafiał. Tylko to było nie tam, gdzie chciałem.
Ale generalnie ten system śledzenia nie jest jakiś wspaniały. Myli się, gubi swój cel. Czasem działa, czasem nie. W ogóle cały system AF-a w trybie AF-C jest dziwnie zaprojektowany w tych korpusach - że trzeba dokładnie wybrać typ autofokusa do zadanej sceny. Odgadnąć, co tam programiści Nikona przewidzieli. Do śledzenia twarzy zdaje się być niezły, do śledzenia obiektów "martwych" też. Z ptakiem w locie też sobie chyba daje radę. Tancerze to może dla niego za dużo. :)
za dużo, czy za duzi?
Też mam takie wrażenie, że muszą te 3D jeszcze dopracować
Sigma 70-200, na ogniskowych 150-200. AF wyrabiał, bo jak już pisałem, tam gdzie miał trafić, to trafiał. Tylko to było nie tam, gdzie chciałem.
Nie rozumiemy się. W teleobiektywie o jasności 2.8 masz po pierwsze małą głębię, po drugie duże drgania ręki. To skutkuje problemami z ustawianiem ostrości, bo aparat chce ją ustawić za dokładnie. Tym samym nie nadąża w tym punkcie, który ty byś chciał, a łapie wcześniej na innym. Może inaczej. Gdybyś miał zwykły pomiar AF-a z pojedynczym polem i trzymał wciśnięty AF-ON w trybie AF-C, to według mnie objawiałoby się tym, że aparat co chwilę gubiłby ostrość.
miron19j
11-03-2010, 15:56
Nie rozumiemy się. W teleobiektywie o jasności 2.8 masz po pierwsze małą głębię, po drugie duże drgania ręki. To skutkuje problemami z ustawianiem ostrości, bo aparat chce ją ustawić za dokładnie. Tym samym nie nadąża w tym punkcie, który ty byś chciał, a łapie wcześniej na innym. Może inaczej. Gdybyś miał zwykły pomiar AF-a z pojedynczym polem i trzymał wciśnięty AF-ON w trybie AF-C, to według mnie objawiałoby się tym, że aparat co chwilę gubiłby ostrość.
nie zgodzę się. Mam ustawiony priorytet ostrości (AF-C), czyli nie zrobi zdjęcia, jeżeli nie będzie ostro. Mam podgląd punktu AF na zdjęciu. I tam, gdzie jest ramka AF, tam jest ostro. Czyli AF wyrabia.
A poza tym, po co byłby AF-C, jeżeli co chwilę by gubił ostrość. Tak jest w AF-S.
Moim zdaniem cały ten 3D jest po prostu jeszcze nie dopracowany. Pomysł super, tylko wykonanie szwankuje.
Gdyby było ostro, to nie musiałby przestawiać punktu AF. AF-C polega na tym, że on cały czas gubi ostrość właśnie. I cały czas jej szuka. Po prostu w 3D, znalazł ją zamiast na koszuli, to na spodniach.
nie zgodzę się. Mam ustawiony priorytet ostrości (AF-C), czyli nie zrobi zdjęcia, jeżeli nie będzie ostro. Mam podgląd punktu AF na zdjęciu. I tam, gdzie jest ramka AF, tam jest ostro. Czyli AF wyrabia.
A poza tym, po co byłby AF-C, jeżeli co chwilę by gubił ostrość. Tak jest w AF-S.coś pokręciłeś. Domyślnie w AF-S jest priorytet ostrości, a w AF-C priorytet migawki. No chyba, że pozmieniałes to w menu.
Pobawiłem się chwilę dziś na moim akwarium. Lipa krótko mówiąc. Z obiektywem 50/1.4 z różnych odległości, jest w stanie śledzić rybę przez chwilę - kilka, góra kilkanaście sekund. Potem się system gubi.
Kolejne wnioski, tym razem test na: 70-200. Ten zdaje się działać lepiej. Ale tylko na niektóre ryby. Ogromne problemy by śledzić czerwone ryby. Nieźle działa to z żółtymi i białymi. Natomiast jeśli tylko może, system się przełącza prawie od razu na śledzenie rybek w kolorze... srebrno-żółtym. Trochę cielistym bym powiedział. Wygląda to trochę tak, jakby kolor skóry był preferowany.
miron19j
11-03-2010, 23:22
Jacek_Z tak, przestawiłem w menu
mOSAd o to właśnie mi chodzi. Może faktycznie ma priorytet skóry? Popróbuję przy pierwszej nadarzającej się okazji. Ustawiałem na najjaśniejsze elementy (biała koszula), bo w instrukcji wyczytałem, że musi być kontrastowe.
odnośnie sedna tematu:
bawiłem się tym kilka razy i wg mnie to dziala nawet dobrze (tym bardziej ze i tak mozna to korygowac krzyzakiem) z tym ze slabo sprawdza sie przy szybszym ruchu obiektu tudziez zmiennym oswietleniu.
tak czy siak dla mnie to bajer przy takim hobbystycznym foceniu, przy fot zawodowej wole byc pewny wyboru i wybieram recznie a i tak czasem af nie trafi tam gdzie chce :P
hostman22
18-03-2010, 10:56
Ostatnio wybrałem się przetestować tę funkcję. (Odcinek między jednym a drugim skrzyżowaniem, max 80hm/h ;) ) Objawy podobne kwadracik dość chaotycznie się przemieszczał. Pola z reguły utrzymywały się w obrysie auta, ale czasami przechodziły na obiekty otoczenia. Już się obawiałem, że z tym używanym d300 jet coś nie tak ;).
Albo trzeba podszkolić umiejętności, ale korzystać z innych funkcji, które przekonają mnie, iż dobrze było wydać te 6 stówek więcej i zamiast nowego d90 kupić używane d300 ;)