Zobacz pełną wersję : Szkoła Fotografii Ślubnej - kolejna lekcja (uwaga, może boleć)
Wojtek Marzec
08-03-2010, 02:26
Hej, zapraszam Was na kolejną lekcję w mojej szkole fotografii ślubnej. Tym razem pokusiłem się o pewne podsumowania (uwaga, może boleć), ale jest też wynikająca z tego lekcja. Mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić i wyniesiecie z tego coś dla siebie. Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga (http://blog.wojciechmarzec.com).
Krzysiek Kisała
08-03-2010, 09:17
super ;)
dzięki
Archibald
08-03-2010, 09:45
Gitara :) Dzięki i czekam na kolejne lekcje ;)
jeszcze WOjtek zapomniales dodac o dodawaniu szumu do zdjec (bo dzis taka moda) no i ramek :)
pozdrawiam
Archibald
08-03-2010, 13:55
jeszcze WOjtek zapomniales dodac o dodawaniu szumu do zdjec...
Wystarczy słabszy sprzęt i dobre ISO - szum będzie śliczny jak w ZPAF'ie... do tego poruszenia, back focus i jesteśmy artystami :mrgreen:
rockabilly
08-03-2010, 14:04
kurde, swoją drogą zdjęcia na Twojej stronie dają radę - zwyczajne niby ale az szkoda gadać jak inne. gratulacje
Wystarczy słabszy sprzęt i dobre ISO - szum będzie śliczny jak w ZPAF'ie... do tego poruszenia, back focus i jesteśmy artystami :mrgreen:
ja mialem cos innego na mysli.
np Smoki zaczęli dodawać szum do swoich zdjec (nie bede sie klocil czy jako pierwszy w PL ale mozna uznac ze z grubsza tak- na taką szerszą skale) no i teraz wszedzie po blogach pelno szumu.
szum u Smokow wspolga z caloscią i mozna powiedziec ze jest uzasadniony. Jest to obrobka analog, do tego sceny super-reporterskie wiec ma to swoj smaczek. taka osobliwa potrawa.
Nasladownictwo ma tą złą strone- ze nie wszystko co u kogos pieknie zagralo, u nas tez zagra.
oczywiscie nie mowie ze sam jestem święty.
Archibald
08-03-2010, 14:16
Ależ Wojtku zdaje się, że mieliśmy jednak to samo na myśli ;)
chce jeszcze dodac do calosci i do autora, ze nasladownictwo jest naturalna i nie ma w tym nic zlego- to jest po prostu etap.
oczywiscie rozumiem, ze Wojtek pisze aby uswiadamiac- ok- robi sluby od wielu, wielu lat, wiec mysle ze ma do tego prawo :)
np Smoki zaczęli dodawać szum do swoich zdjec (nie bede sie klocil czy jako pierwszy w PL ale mozna uznac ze z grubsza tak- na taką szerszą skale) no i teraz wszedzie po blogach pelno szumu.
Jeśli dodasz, że wśród blogujących fotografów ślubnych, to kto wie... ;)
Jednak samo dodawanie szumu do zdjęć (na szerszą skalę - bo w reklamie) w celu symulacji ziarna albo maskowania pewnych mankamentów struktury obrazu, tudzież jej upiększania jest starsze od polskiej "blogosfery", i od fotografii cyfrowej :)
Myślę że definiowanie kto zrobił co jako pierwszy jest abstrakcją. Bo do fotografii jedynie anektuje się różne trendy, style i pomysły, które już były i powoli ewoluują od fotografa do fotografa. Nie ma ojca skosów, ani matki poruszeń - to są rzeczy znane zanim wszyscy się urodziliśmy.
Jeśli dodasz, że wśród blogujących fotografów ślubnych, to kto wie... ;)
dla jasnosci, bo sprawdzilem- byl to Adam T :)
a odnosnie ciagu dalszego o czym pisales- no to oczywiste.
Jaa!!! no jest coraz lepiej, szkoła się rozkręca, czytałem jak bym sam swoje myśli czytał , ale niestety finalnie to mi jeszcze daleko do twoich prac :(
Wojtek Marzec
09-03-2010, 00:31
jeszcze WOjtek zapomniales dodac o dodawaniu szumu do zdjec (bo dzis taka moda) no i ramek :)
pozdrawiam
Ogupłeś, co se będę w nogę strzelał;) Hehe, prawda jest taka, że tego typu kwiatków jest mnóstwo, oczywiście kwestia wykorzystania. Nie ma się co kłócić kto co wymyślił, ważniejsze jest kto co jak wykorzysta. Dzięki Piom, mam sporo tego typu sygnałów, ale każdy bardzo cieszy:)
Ogupłeś, co se będę w nogę strzelał;) Hehe, prawda jest taka, że tego typu kwiatków jest mnóstwo, oczywiście kwestia wykorzystania. Nie ma się co kłócić kto co wymyślił, ważniejsze jest kto co jak wykorzysta. Dzięki Piom, mam sporo tego typu sygnałów, ale każdy bardzo cieszy:)
no kurka...900 wejsc na bloga jednego dnia, fju fju :)
Fajnie się czytało, mam nadzieje że "to be continued" :)
Wojtek Marzec
18-03-2010, 11:39
Fajnie się czytało, mam nadzieje że "to be continued" :)
oczywiście, niedługo kolejny pomysł na ciekawe zdjęcie:)
Panie Wojtku kiedy kolejna lekcja, bo niedługo sezon się zacznie i nie będzie czasu na takie zabawy, a my tu się chcemy uczyć :)