Zobacz pełną wersję : Głowica do N 300/2.8
jajacek44
08-03-2010, 00:13
Do tej pory używam 055 + 486 RC2. Trochę mało wygodne zaczyna się to robić dla mnie. Wolałbym jakąś "kołyskę" . Jakie macie doświadczenia ? :)
Ja mam tylko dluzsze doswiadczenia z Manfrotto 393 (bede mial do sprzedania niedlugo), troche duza, ale daje rade sobie z kazdym sprzetem (mam ja od 3 lat i rozne rzeczy na tym wieszalem). 300/2.8 uciagnie bez problemu, a jakosc pracy jest 100x lepsza niz kula. Ale z mojej wiedzy wynika, ze z gimbalami jest jak z nogami do statywu - i tak skonczysz na Gitzo (a w przypadku gimbala - na Wimberley Head v2 :D). Dzisiaj mozna przebierac w gimbalach - Wimberley, Jobu, Induro/Benro, etc. Niby Benro GH2 jest kopia WH200 czyli wlasnie Wimberley Head v2 wiec jest szansa, ze da se rade, ale Benro to tylko Benro (mialem w rekach ich statywy i glowice kulowe i srednio mi sie podobaly - jakosc wykonania to jednak nie to co chocby Manfrotto, a to niby ich kopie).
Niestety tak jak shaolin napisał. Bawiłem się różnymi MF, mam też kulową Gitzo, ale skończyło się na Wimberley Head v2. Jeżeli Cię na nią stać to nie masz się co zastanawiać. Wygoda i precyzja godna polecenia, szkoda tylko że taka droga.
Warto pod uwage wziac fakt, ze takie rzeczy jak Wimberley Head V2 kupuje sie raz w zyciu (nie licze losowych typu kradziez, zgubienie, kryzys finansowy i potrzeba sprzedania w celu zdobycia $$).
Moja frotka dziala tak samo jak dzialala gdy byla nowa, a swoje zrobila tu i tam w Kitaju ;) Naprawde ciezko to popsuc :D Pytanie brzmi czy chcesz budzetowo (393 jest najtansza, a co za tym idzie to calkiem niezly wybor na poczatek bo reszta jest za droga jako polsrodek) czy od razu kupic raz, a dobrze (WH200).
jajacek44
08-03-2010, 14:05
Nie brałem pod uwagę Manfrotto 393 , ale jak dobrze pamiętam miał ją andre84 i trzymała D300 z pięćsetką. Na początek to chyba będzie dobry pomysł. Dziękuję za podpowiedzi. A Ciebie shaolin proszę o informację na temat sprzedaży.