Zobacz pełną wersję : MODEL RELEASE - gotowe umowy (PDF) by remiksson
remiksson
07-03-2010, 22:29
Witam wszystkich
Swego czasu sporo się w necie naszukałem jakichkolwiek wzorów umów na wykonanie sesji zdjęciowej czy też wzorów zgody na publikację wizerunku itp. Oczywiście jak to w większości przypadków mojej osoby bywa, niewiele znalazłem. Więc stworzyłem własne "druki" takich pism, które z powodzeniem stosuję gdy klient żąda umowy. Pomyślałem, że zapewne nie ja jeden poszukukiwałem takich rzeczy, a wiele osób nadal poszukuje. Toteż bezinteresownie podzielę się z Wami tym co mam. Poniżej odnośniki do PDFów z umową dla modela/modelki pełnoletniej i niepełnoletniej. PDFy nie są zabezpieczone przed edycją, dlatego każdy kto chce może je sobie wyedytować bardziej "pod siebie", choć starałem się je zrobić na tyle uniwersalnie aby przypasowały większości fotografów i bez edycji :)
Jeśli coś ważnego pominąłem to wszelkie uwagi i sugestie chętnie przyjmę :) Mam nadzieję, że te pisemka się komuś przydadzą. Enjoy!
Umowa na wykonanie i publikację zdjęć - modelka pełnoletnia (http://fotomagik.qa1.pl/model_release.pdf)
Umowa na wykonanie i publikację zdjęć - modelka niepełnoletnia (http://fotomagik.qa1.pl/model_release2.pdf)
Z góry przepraszam jeśli wstawiłem to w nieodpowiednim dziale forum, ale nie miałem lepszego pomysłu gdzie to wrzucić :)
Sprawdz bo cos jest nie tak. Wyskakuje "404 not found" a z checia bym zobaczyl jak takie pisemko wyglada. Bardzo dobra robota remik :)
remiksson
07-03-2010, 22:44
fakt, przepraszam :) zaraz zaktualizuję odnośniki
EDIT: odnośniki zaktualizowane, pliki można już bez przeszkód pobierać :)
dobra robota, dzięki!
Mnie dużo osób uczula, żeby zawsze wpisywać na umowę, że modelka dostała jakiekolwiek wynagrodzenie ( choćby 10 zł, czy nawet obiad w trakcie sesji).
Jeszcze jedna dość ważna sprawa - o ile dobrze wiem
Nie można dać zgody komuś na publikację swojego wizerunku bez znajomości zdjęć na których się jest.
Znaczy można podpisać taką umowę, ale w razie ewentualnej sprawy w sądzie (najgorsza możliwość), sąd uzna rację osoby będącej na zdjęciach.
Zgoda na publikację danych zdjęć powinna być podpisana po sesji, jak model(ka) zna już wynik pracy fotografa, post processingu etc. Na umowie powinny zawrzeć się nazwy zdjęć najlepiej z nr seryjnym płyty DVD na której te zdjęcia są wypalone - wiem absurd ale..... wtedy otrzymujemy zgodę na publikację dokładnie wskazanych zdjęć
Ktoś mi zrobił zdjęcie podczas sesji -umowa jest zawarta przed sesją - w post procesie zniekształcił mnie tak - że to zdjęcie/zdjęcia pokazują mnie w bardzo złym świetle...
Fotograf wrzucił je na swoją www i inne portale ze zdjęciami
dobra robota, dzięki!
Mnie dużo osób uczula, żeby zawsze wpisywać na umowę, że modelka dostała jakiekolwiek wynagrodzenie ( choćby 10 zł, czy nawet obiad w trakcie sesji).
Kolejna sprawa - jest wynagrodzenie jest konieczność odprowadzenia stosownych podatków
Jeśli się nie mylę - do 200zł jest podatek zryczałtowany - chyba 40zł
POdpisujesz umowę, wypełniasz PIT i ślesz kase
SICK!! - ale to zgodnie z prawem
Obiad - to też forma zarobku!
Nawet zwrot za bilety na dojazd na sesje jest problemem dla firmy - trzeba rozliczyć
Najlepiej podpisać umowę o pozowanie za zdjęcia typu TFP - większość na maxmodels się godzi
Ważne aby zaznaczyć że jest to pozowanie za zdjęcia i modelka nie pobiera za to żadnego wynagrodzenia
remiksson
07-03-2010, 23:46
Nie można dać zgody komuś na publikację swojego wizerunku bez znajomości zdjęć na których się jest.
Znaczy można podpisać taką umowę, ale w razie ewentualnej sprawy w sądzie (najgorsza możliwość), sąd uzna rację osoby będącej na zdjęciach.
Zgoda na publikację danych zdjęć powinna być podpisana po sesji, jak model(ka) zna już wynik pracy fotografa, post processingu etc. Na umowie powinny zawrzeć się nazwy zdjęć najlepiej z nr seryjnym płyty DVD na której te zdjęcia są wypalone - wiem absurd ale..... wtedy otrzymujemy zgodę na publikację dokładnie wskazanych zdjęć
Ktoś mi zrobił zdjęcie podczas sesji -umowa jest zawarta przed sesją - w post procesie zniekształcił mnie tak - że to zdjęcie/zdjęcia pokazują mnie w bardzo złym świetle...
Zasadniczo masz rację, ale takiej a nie innej decyzji sądu bym z góry nie zakładał. Bo chyba są powoływani jacyś biegli którzy stwierdzą czy osoba na zdjęciu została zniekształcona w postprocessingu czy też nie?
Poza tym na umowie widnieje jasno na jaki zakres modelka się godzi, wiec nie mogłaby powiedzieć, że cokolwiek podpisywała w ciemno, zwłaszcza że miała okazję wcześniej obejrzeć portfolio i wiedziala jaki styl i obróbkę reprezentuje dany fotograf, a wobec tego mogła zdecydować czy umowę z nim podpisać czy nie. Nie wydaje mi się aby sąd bazował tylko na fakcie podpisania umowy przed wykonaniem sesji.
grazioso
27-03-2010, 20:58
Po co wymyślać i publikować rzekomo dobre wzory MR, jak OD LAT takie są dostępne w sieci?
Trochę ochłody Panowie Twórcy zanim zaczniecie wychwalać pod niebiosy
W załączonych "wzorach" nie ma ŻADNYCH /poza adresem i enigmatycznymi 'danymi kontaktowymi"/ informacji umożliwiających identyfikację POZUJĄCEGO i RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO - PESEL, ksero dowodu i legitymacji.
Polecam skorzystanie z dobrych wzorów, jakim są MR stocków, niektóre nawet po polsku.
Po co wymyślać i publikować rzekomo dobre wzory MR, jak OD LAT takie są dostępne w sieci?
Trochę ochłody Panowie Twórcy zanim zaczniecie wychwalać pod niebiosy
W załączonych "wzorach" nie ma ŻADNYCH /poza adresem i enigmatycznymi 'danymi kontaktowymi"/ informacji umożliwiających identyfikację POZUJĄCEGO i RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO - PESEL, ksero dowodu i legitymacji.
Polecam skorzystanie z dobrych wzorów, jakim są MR stocków, niektóre nawet po polsku.
amen.
a poza amen to umowa w takiej formie nie powala na opublikowanie zdjec na jakimkolwiek portalu majacym oplaty, oddania zdjec do agencji czy to reklamowej czy modelek, a takze na zadnym portalu modelingowym bo jest to zwiazane z wynagrodzeniem - skoro modelka dostanie zlecenie to czerpie z tego korzysc materialna.
reasumujac - kawal roboty ktora bardziej moze zaszkodzic niz pomoc przy ewentualnych klopotach
remiksson
31-03-2010, 16:39
amen.
a poza amen to umowa w takiej formie nie powala na opublikowanie zdjec na jakimkolwiek portalu majacym oplaty, oddania zdjec do agencji czy to reklamowej czy modelek, a takze na zadnym portalu modelingowym bo jest to zwiazane z wynagrodzeniem - skoro modelka dostanie zlecenie to czerpie z tego korzysc materialna.
reasumujac - kawal roboty ktora bardziej moze zaszkodzic niz pomoc przy ewentualnych klopotach
Jednego nie rozumiem: niby dlaczego nie pozwala na opublikowanie zdjec na jakimkolwiek portalu mającym opłaty? Bo...? Jesli płacę twórcom portalu za mozliwosc publikowania zdjęć to nie ma to żadnego związku z tym jaką umowę podpisałem z modelką, bo w dalszym ciągu nie jest to komercja i nie wymaga innych ustaleń niż zawarte w tej umowie. Więc, możesz jaśniej?
Jednego nie rozumiem: niby dlaczego nie pozwala na opublikowanie zdjec na jakimkolwiek portalu mającym opłaty? Bo...? Jesli płacę twórcom portalu za mozliwosc publikowania zdjęć to nie ma to żadnego związku z tym jaką umowę podpisałem z modelką, bo w dalszym ciągu nie jest to komercja i nie wymaga innych ustaleń niż zawarte w tej umowie. Więc, możesz jaśniej?
jestes pewien ze nie ma?
portfolio modelki/fotografa kosztuje smsa za 3pln za miesiac. wiec na zdjeciach jednak ktos zarabia prawda? wskutek tego jesto to publikacja komercyjna, jakkolwiek bys na to nie patrzyl. mam racje czy niekoniecznie? ;)
jesli dostajesz zlecenia napodstawie publikacji zdjec to odnosisz korzysci z tych publikacji. podobnie z modelka. jesli dostaje zlecenie dzieki twoim zdjeciom to jest to odniesienie korzysci materialnej. oczywisice nalezy udowodnic ze to dzieki twoim zdjeciom dostala to zlecenie. jesli modelka udostepni zdjecia na pletnym serwisie na ktorym kazdy moze poogladac jej tylek za jednyne 2,44 wyslane smsem to tez jest to platna publikacja.
jesli zeby obejrzec toje zdjecia trzeba zaplacic za ogladanie to niestety tez jest to niedozwolone.
Nie jestem pewien o jakich serwisach myslisz. Sprawa nie jest wcale taka jednoznaczna, bo te przykładowe 2,44 za SMS to nie jest kwota, którą zarabia modelka/fotograf, a serwis internetowy, należący do kogoś innego. Są serwisy gdzie można pobrac każde zdjęcie na telefon, ale tez trzeba opłacic SMSem taką usługę. Zdaje się, że tak jest nawet na popularnej wsród nastolatek fotka.pl. Żadna dziewczyna nie patrzy na komercyjne użycie tych zdjęć, a po prostu zgadza się na to akceptując regulamin serwisu internetowego. Podobnie z wieloma galeriami itd. Oni to rozumieją jako opłatę za usługę, a nie komercyjne wykorzystanie zdjęcia. Fotograf/modelka nie dostaje z tego kasy, zdjęcia nie są sprzedawane. Sprzedawane jest udostępnianie zdjęć, na których publikacje się zgodzono akceptując regulamin. Cwanie pomyślane.
remiksson
31-03-2010, 20:54
jestes pewien ze nie ma?
portfolio modelki/fotografa kosztuje smsa za 3pln za miesiac. wiec na zdjeciach jednak ktos zarabia prawda? wskutek tego jesto to publikacja komercyjna, jakkolwiek bys na to nie patrzyl. mam racje czy niekoniecznie? ;)
jesli dostajesz zlecenia napodstawie publikacji zdjec to odnosisz korzysci z tych publikacji. podobnie z modelka. jesli dostaje zlecenie dzieki twoim zdjeciom to jest to odniesienie korzysci materialnej. oczywisice nalezy udowodnic ze to dzieki twoim zdjeciom dostala to zlecenie. jesli modelka udostepni zdjecia na pletnym serwisie na ktorym kazdy moze poogladac jej tylek za jednyne 2,44 wyslane smsem to tez jest to platna publikacja.
jesli zeby obejrzec toje zdjecia trzeba zaplacic za ogladanie to niestety tez jest to niedozwolone.
No raczej niekoniecznie masz rację :)
Nie zarabia na moich zdjęciach tylko na sprzedaży miejsca na serwerze. Osoba ta nie odnosi korzyści materialnych bezpośrednio na moich zdjęciach. Sprzedaje coś co ja kupuję, a że wykorzystuję to do prezentacji moich zdjęć to w żaden sposób nie czyni z nich publikacji komercyjnej. Za hosting do portfolio też muszę płacić i czy w związku z tym każde zdjęcie jakie umieszczę na własnej stronie internetowej mam traktowac jako publikację komercyjną? Nadinterpretacja moim zdaniem:) I to spora :)
Wykazanie że modelka dostaje zlecenia dzięki własnie moim zdjeciom jest praktycznie niewykonalne :)
wobec tego zgodzę się tylko z poniższym:
Jesli modelka pobiera opłatę za udostępnianie innym uzytkownikom zdjęc które jej zrobiłem to owszem jest to publikacja komercyjna i łamie warunki zamieszczonej tu umowy. Bo modelka jak by nie patrzeć handluje zdjęciami, do którego to handlu zgodnie w umową nie ma prawa bez porozumienia z fotografem. Chyba, że mówimy o serwisach, w których te 2,44 zgarnia administrator/właściciel serwisu a nie modelka, w tym wypadku jest tak jak pisze JacekZ.
Żadna dziewczyna nie patrzy na komercyjne użycie tych zdjęć, a po prostu zgadza się na to akceptując regulamin serwisu internetowego. Podobnie z wieloma galeriami itd. Oni to rozumieją jako opłatę za usługę, a nie komercyjne wykorzystanie zdjęcia. Fotograf/modelka nie dostaje z tego kasy, zdjęcia nie są sprzedawane. Sprzedawane jest udostępnianie zdjęć, na których publikacje się zgodzono akceptując regulamin. Cwanie pomyślane.
Jacku - jesli ktos placi za sciagniecie zdjecia z serwera to jest to jego komercyjne wykorzystanie. to ze modelki klikaja regulamin nie czytajac go to zupelnie inna kwestia.
udostepnienie zdjec w celu publikacji/sciagniecia czy innego wykorzystania jest komercyjnym udostepnieniem zdjec. oczywisice ze znikoma szkodliwoscia i wszyscy fotografowie maja to w powazaniu. do czasu az sie ktorys nie zdecyduje pojsc do sadu i zrobic precedensu :)
Wykazanie że modelka dostaje zlecenia dzięki własnie moim zdjeciom jest praktycznie niewykonalne :)
wbrew pozorom bardzo latwe. wystarczy poprosic klienta by wskazal na podstawie jakich zdjec dokonal wyboru modelki :)
Jesli modelka pobiera opłatę za udostępnianie innym uzytkownikom zdjęc które jej zrobiłem to owszem jest to publikacja komercyjna i łamie warunki zamieszczonej tu umowy. Bo modelka jak by nie patrzeć handluje zdjęciami, do którego to handlu zgodnie w umową nie ma prawa bez porozumienia z fotografem. Chyba, że mówimy o serwisach, w których te 2,44 zgarnia administrator/właściciel serwisu a nie modelka, w tym wypadku jest tak jak pisze JacekZ.
jelsi modelka zezwala administratorowi na sprzedaz zdjec to jakby nie patrzec lamie warunki umowy nawet jak z tego nei ma ani zlotowki prawda?
To nie jest sprzedaż zdjęcia, aczkolwiek ty to tak interpretujesz. To inna forma jego prezentacji.
Może od innej strony: wysyłając SMS nie kupuje się zdjęcia.
Chyba coś ci się pomyliło. To tak jakby aktor nie zgodził się na rozpowszechnianie swojego wizerunku w filmie, ponieważ stwierdził, że kiepsko wygląda i sam sobie się nie podoba.
A.n.d.r.e.V
27-12-2012, 00:37
Czy ktoś mógłby podać namiary na właśnie takie umowy na wykonanie i publikację zdjęć?
wątek z 2010... więc może coś się zmieniło ;)
RobertMiernik
28-12-2012, 04:06
http://hostuje.net/file.php?id=afe17d554235eed310cd56f39543bc48
Zebrane jakiś czas temu z 'różnych stron' zawierających takie tematy, oczywiście każdy powinien sam sobie zmajstrować taką umowę, tutaj macie przykłady, na których można się wzorować.
Sugeruję zwracać szczególną uwagę na to czy wzór, na którym bazujecie dotyczy zdjęć płatnych czy tzw. TFP - oba powinny mieć osobne wzory i delikatnie inne 'paragrafy'.
Ewentualnie, można dziewczynie zawsze odpalać jakąś kwotę (powiedzmy dychacza) i używać ciągle jednej (bezpieczniejszej!) umowy.
sokolnik
02-01-2013, 16:15
@RobertMiernik, dzięki za umowy, mogą się przydać :)
campermtb
01-04-2013, 02:55
Pytanko: ma ktoś jakiś załącznik/odrębną umowę dla nieletnich?
RobertMiernik
01-04-2013, 12:15
Pytanko: ma ktoś jakiś załącznik/odrębną umowę dla nieletnich?
NIe fotografuj nieletnich, chyba że dostaniesz umowę podpisaną przez mamę (najlepiej przy Tobie podpisaną...)...
campermtb
01-04-2013, 16:16
NIe fotografuj nieletnich, chyba że dostaniesz umowę podpisaną przez mamę (najlepiej przy Tobie podpisaną...)...
No właśnie miałem na myśli bardziej "załącznik dla mamy".
campermtb
02-04-2013, 20:23
Pomoże ktoś? Dość pilna sprawa..
marszull
02-04-2013, 21:36
u nieletnich jest tak samo tylko rodzic podpisuje w imieniu dziecka
RobertMiernik
02-04-2013, 21:52
Weź umowę modelkową i tam gdzie są odniesienia do modelki pozmieniaj na wersję mamową np: "wyrażam zgodę" będziesz miał "wyrażam zgodę aby moja córka"...
i będzie cacy