Zobacz pełną wersję : Jakie oświetlenie do zdjęć katalogowych
jacko123
07-03-2010, 15:44
Mam zamiar wykonać zdjęcia katalogowe przedmiotów mocno odbijających światło np;
chromowane rzeczy,
polerowany kamień
produkty z dodatkiem lustra .
W jaki sposób dobrać oświetlenie obiektywy i resztę wyposażenia studia.
Dodam że fotografowane przedmioty są różnych wielkości ;
od wielkości soku w kartonie do wielkości dużego fotela .
Dysponuję ;
D 300
SB-800
Nikkor 85mm /1,8
To życzę powodzenia. Bez odpowiedniego pomieszczenia, to se można taki szpej do alledrogo focić, a nie do katalogu.
jacko123
07-03-2010, 16:29
Wydawało mi się oczywiste że pytam o oświetlenie a nie o miejsce na studio .
Ale jeśli tak to sprostuję ;
Posiadam pomieszczenie 5x8m oczywiście z prądem ..............................
willy_fil_
07-03-2010, 16:57
koledze szymony raczej nie chodzilo o pomieszczenie w sensie 4 scian ale o "odpowiednie zaplecze"
jesli masz tylko to co piszesz :
D 300
SB-800
Nikkor 85mm /1,8 to faktycznie slabo sobie poradzisz... zaltw sobie chociaz jakies blendy i cos co zmiękczy światlo z SB... Musisz miec tło biale i moze czarne i mase rzeczy o ktorych nie pisze...
Nie rozumiem jakie obiektywy chcesz dobierac skoro masz tylko portretówke :)
No ale wez aparat ustaw lampe z boku przedmiotu ktory chcesz sfotografowac i zobacz co wyjdzie...
Chodziło mi o "odpowiednie pomieszczenie", a nie jakieś pomieszczenie. Spróbujcie okulary przeciwsłoneczne sfocić, w jakimś pomieszczeniu z prądem i będzie wiadomo dlaczego musi jednak być odpowiednie. Lampy to najmniejszy problem. Zasłony, ekrany itp. tego trzeba mieć od metra w zależności od potrzeb.
jacko123
07-03-2010, 17:57
Dzięki za zainteresowanie . Pomieszczenie mogę wyposażyć tak jak będzie trzeba . To samo dotyczy obiektywów ,mogę coś dokupić . W jaki statyw z jaką głowicą powinienem się zaopatrzyć aby móc przechodzić szybko z kadrów pionowych do poziomych i móc zmieniać wysokość z około 1,5 m do jak najniższej .
I co najważniejsze światło zastane czy błyskowe
Spróbuj odstąpić to zlecenie fotografowi.
Zobaczysz ilu się tego podejmie.
To może da Ci jakieś rozeznanie za co się bierzesz.
Art Erie
07-03-2010, 18:44
jacko123, pytania jakie zadajesz świadczą o tym, że nawet posiadając wszystko co do tego typu zdjęć jest potrzebne, nie dasz rady :( ( w tym roku )
otherside
07-03-2010, 18:50
jacko123, pytania jakie zadajesz świadczą o tym, że nawet posiadając wszystko co do tego typu zdjęć jest potrzebne, nie dasz rady :( ( w tym roku )
Dokładnie! Co z tego, ze ktoś tutaj napisze jaki sprzęt jest potrzebny, jeśli nie będziesz miał pojęcia jak to ustawić.
Chyba, że zakładasz jako kolejny krok po zakupie wątek na forum z prośbą o poradę.
jacko123
07-03-2010, 19:24
Dla ścisłości;
nie jest to zlecenie abym mógł to odstąpić
napotkalem trudności w fotografowaniu takich przedmiotów i chcę to zmienić
lubię nowe wyzwania i jak trzeba to poświęcę sporo czasu aby się czegoś nowego nauczyć
nie wykluczam uczestniczenia w warsztatach fotograficznych o tej tematyce
jeśli ktoś ma doświadczenie w fotografowaniu tych przedmiotów to proszę o poradę
zdaję sobie sprawe że na forum nikt nie zrobi ze mnie speca od fotografii katalogowej
studio zawsze chciałem mieć i w przyszłości będę wykorzystywał je do innych celów
PROSZĘ JESZCZE RAZ PRZECZYTAĆ O CO PYTAM W TYM WĄTKU
Mam zamiar wykonać zdjęcia katalogowe przedmiotów mocno odbijających światło
W jaki sposób dobrać oświetlenie obiektywy i resztę wyposażenia studia.
Dodam że fotografowane przedmioty są różnych wielkości ;
od wielkości soku w kartonie do wielkości dużego fotela .
Dla ścisłości;
nie jest to zlecenie abym mógł to odstąpić
:D:D:D
pierwszy raz spotykam czlowieka ktory zdjecia katalogowe robi dla przyjemnosci.
PROSZĘ JESZCZE RAZ PRZECZYTAĆ O CO PYTAM W TYM WĄTKU
ty nie pytasz, ty rozkazujesz. czyli standardowa dla pokolenia "DAJ" postawa "NAUCZCIE MNIE DO CHOLERY ROBIC ZDJECIA I TO SZYBKO BO MUSZE ZACZAC NA TYM ZARABIAC"
ale jesli chcesz - nie ma sprawy - przyjedz do poznania, zapraszam do studio, pokaze ci w studio wszelkie znane mi tricki stosowane przy fotogrfii szkla metali i innych przedmiotow, powiem jak unikac najczestszych bledow, pomoge w doborze optyki, doradze przy przyszlych inwestycjach i szukaniu klientow.
skromna rekompensate w okolicach 20tys pln obiecuje przeznaczyc na alkohol.
Z tym co masz ja bym się nie podejmował.
Np taki efekt uzyskałem z 3 lamp, octa 120 jako główne i 2 lampy podświetlające stół od spodu:
Ale do końca to zadowolony nie jestem z uzyskanego efektu...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img251.imageshack.us/img251/2684/89824687.jpg)
jacko123
07-03-2010, 20:07
Użyłem chyba złego słowa ' katalogowe ' . Najbardziej zależy mi na zrobieniu ladnych zdjęć kamieni . Jeśli ktoś fotografował kamienie i może się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem to chętnie wezmę płatne korepetycje
jacko123
07-03-2010, 20:15
Z tym co masz ja bym się nie podejmował.
Np taki efekt uzyskałem z 3 lamp, octa 120 jako główne i 2 lampy podświetlające stół od spodu:
Ale do końca to zadowolony nie jestem z uzyskanego efektu...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img251.imageshack.us/img251/2684/89824687.jpg)
Nie wiem czy mogę skorzystać z stołu { niektóre kamyki ważą kilkadziesiąt kilo }
Namiot mam ale jest niewygodnie z wkładaniem,wykładaniem
Dlatego myślę o tłach i oświetleniu
...chętnie wezmę płatne korepetycje
No przecież Sailor zaoferował korepetycje, a to jedna najbardziej do tego kompetentnych osób w rozmowie.
Piszesz, że masz zamiar poświęcić na to multum czasu, no to odpowiedź na pytanie znajdziesz na forum, na innych forach i stronach fotograficznych - polskich i zagranicznych.
Jakbyś poświęcił chwilę na czytanie naszego forum wiedziałbyś, że za podobne pytania dostaje się tu natychmiastowe baty...
Grafika Google.pl (http://images.google.pl/images?hl=pl&q=namiot%20bezcieniowy%2C%20oświetlenie&lr=&oq=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi)
Jeśli masz doświadczenie w fotografii kamienia jestem otwarty .
zapraszam. stawke znasz. od ciebie zalezy ile wyciagniesz z nauki
zdaję sobie sprawe że na forum nikt nie zrobi ze mnie speca od fotografii katalogowej
Bardzo dobrze to ująłeś. Idź może do szkoły?
Na zdrowy rozum (od nie-praktyka) to co jest potrzebne by *zacząć* naukę takich zdjęć, to:
- stół, namiot
- ładnych parę lamp - 3 pewnie wystarczą do większości zastosowań, choć to minimum, dające się obchodzić różnymi trikami
- modyfikatory do tych lamp
- kilka(naście) różnego rodzaju i wielkości przegród, reflektorów, wygaszaczy, czyli białych i czarnych "ścianek", do tego jakieś blendy wraz ze statywami
- kolorowe tła do odbijania światła
Czyli krótko mówiąc typowe studio. :D
Skoro przedmioty swoje ważą, to jedynym elementem specjalnym będzie zapewne stół, na którym można to wygodnie fotografować.
No a potem jeszcze tylko trochę nauki i zabawy, jak to wszystko poskładać do kupy. :D
Proponuję na początek przejść się np. do Empik-u i ,,przekartkować"/zakupić książkę ,, Światło w fotografii Magia i nauka". Rozdział 6 traktuje o fotografii metalu. Dowiesz się z niej więcej i szybciej niż Ci się wydaje, a to jak wykorzystasz tą wiedzę zależy tylko od Ciebie. Pozdrawiam mariusz
chce byc bogaty i sie nienapracowac - czy moze mi ktos pomoc? obiecuje ze sie tym podziele..... sprawiedliwie...
na optyczne.pl jest poradnik jak fotografowac szklo - przeczytasz i bedziesz wszystko wiedzial
..poradnik jak fotografowac szklo - przeczytasz i bedziesz wszystko wiedzialSzkło to bardzo wymagający temat. Przeczytać o sposobach fotografowania zawsze poelcam, jako podstawę do koniecznej praktyki. Wszystko to będzie wiedział, jak sobie kilka lat pofotografuje szkło. :grin:
Wszystko to będzie wiedział, jak sobie kilka lat pofotografuje szkło. :grin:
Nie.
Wtedy to będzie już dużo wiedział, ale nie wszystko :)
Znajomy producent z dużego studia przy wstępnej rozmowie z fotografami szukającymi pracy proponuje sesję próbną szkła.
Z trzydziestu osób, które tak przetestował (nie z łapanki, tacy już ze studiem i jakimś dorobkiem) nikt (!), ani jeden nie zrobił tego bezbłędnie, natomiast wszyscy, jak jeden mąż, użyli zaklęcia - to się poprawi w PeeSie :)
Mam wrażenie, ze już tu o tym pisałem...
a jak jest poprawnie książkowo zrobiona fotka szkła ? :) możecie pokazać przykład bo jestem ciekawy :)
a jak jest poprawnie książkowo zrobiona fotka szkła ? :) możecie pokazać przykład bo jestem ciekawy :)
taka jakiej klient wymaga by byla.
Ta... jeśli chcesz koniecznie poprzestać na lustrzance to powinieneś pomyśleć o obiektywie z shift-em i filterku polaryzacyjnym bardzo przydatnym przy blikujących powierzchniach. Ale jeśli myślisz poważnie o tego typu fotografiach to pomyśl również o jakimś średnim formacie z ławą optyczną by uniknąć tego błędu który popełnił Zero. Niewiele brakuje a mógłby tego zdjęcia użyć jako paszportowego :D. Oczywiście żart ale ładnie się odbił w wieszaczku. No i potrzebować będziesz jakiś DUUUży ekran - najlepiej biały i coś na czym go będziesz mógł odpowiednio zamodelować. No i oświetlenie... dużo miękkiego światła... i trochę modelującego... No i blendy i jeszcze trochę innych róznych których nazw nie znam a może już zapomniałem :D A szczegóły? Szczegóły zależne są od szczegółów zlecenia....
Pozdrawiam
taka jakiej klient wymaga by byla.
no właśnie :) a jak i czym zrobiona akurat nie ma znaczenia :) bo liczy sie efekt końcowy.
no właśnie :) a jak i czym zrobiona akurat nie ma znaczenia :) bo liczy sie efekt końcowy.
owszem tyle tylko ze w normalnym swiecie foto miedzy kleintem a fotografem jest jeszcze grafik/retuszer ktorego praca kosztuje adekwatnie do wlozonej pracy. jelsi wiec klient placi za zdjecia to wypadaloby by fotograf umial je zrobic tak by praca grafika byla ograniczona do minimum. w przeciwnym wypadku wyjdzie na to ze lepiej zaplacic wiecej grafikowi i wyrenderowac produkt. co zreszta jest coraz czesciej spotykane
w przeciwnym wypadku wyjdzie na to ze lepiej zaplacic wiecej grafikowi i wyrenderowac produkt. co zreszta jest coraz czesciej spotykane
No bez przesady renderowanie szkła wcale nie jest takie proste nie kazdy software sobie poradzzi z refrakcjami itd Do tego trzeba stworzyc material i zbudowac model, szkło na dodatek bardzo długo sie liczy wiec raczej to nie jest metoda na skroty
http://www.photoflexlightingschool.com/Lighting_Lessons/Advanced_Lighting/Product___Still_life/index.html
Ja jak chciałem robić takie foty to najpierw kupiłem książkę i ją przeczytałem, potem kupiłem lampy i wyposażenie studia. Teraz siedzę w tym studiu i ustawiam pstrykam przestawiam i tak do skutku, aż osiągnę zamierzony efekt. Jednym słowem uczę się.