Zobacz pełną wersję : Postać kolorowa a tło i reszta zdjęcie cz-b
rupertor
07-03-2010, 15:43
Mam pewnie dla Was banalne pytanie. Jak uzyskać taki efekt: postać na zdjęciu jest kolorowa a reszta zdjęcia czarno-biała. Zaczynam dopiero zabawę z PS i nie wiem na ten temat prawie nic. Używał PS 7.0
Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.
microbot
07-03-2010, 16:01
Naciśnij P - obrysuj (dokładnie) postać Bezierem - w zakładce Paths (Ścieżki) pojawi się nowa ścieżka - zamień ją na zaznaczenie - skopiuj do nowej warstwy (Ctrl+J) - przejdz do warstwy z oryginałem i zrób Menu Image/Adjustments/Desaturation (nie wiem jak to bedzie w polskiej wersji jezeli posiadasz). Potem podrasuj BW bo sama desaturacja to tak średnio wygląda.
To tak na szybko - a zanim się za to zabierzesz to tylko nadmienię, że taki efekt strasznie kiczowaty jest. No ale w ramach treningu można sobie zrobić.
nie rób tego. Takie efekty to nic dobrego.
Jak zobaczyłem tytuł tematu, to wszedłem po to żeby to napisać... tak więc, popieram, nie rób tego.
Jak zobaczyłem tytuł tematu, to wszedłem po to żeby to napisać... tak więc, popieram, nie rób tego.
ja również miałem to samo napisać ;)
I ja też się pod tym podpiszę
Ja nawet dwoma rencyma :P kicz jak polonez pod wiejską remizą.
barracuda
08-03-2010, 15:56
Nie przesadzajcie. Jak temat dobry i ciekawie zrobione może być fajnie. Chiociaż to bardzo odosobnione przypadki, ale pamiętam jedno takie zdjęcie b&W gdzie w kolorze były, chyba czerwone w białe grochy, majtki na nogach pewnej niewiasty:) Efekt był naprawdę fajny. Tak więc, dajmy szansę innym również...:)
Panowie, panowie... może się koledze podoba takie efekt, więc niech robi po swojemu. Lista Schindlera - oglądali? ;)
Dantenius
10-03-2010, 17:58
Prościej niż obrysowywać bezierem jest użyć "Magic Wand" - w panelu narzędzi prawa kolumna druga ikonka od góry, (gdyby nie było to jasne dla kolegi to znajdzie tam quick selection tool, trzeba na nim przytrzymać wcisnięty LMB"). Potem robimy Select-> Inverse. Jeżeli PS jest w wersji CS4 to mamy Image -> Adjustments -> Black & White, nie pamiętam czy to jest w starszych wersjach. A jak nie to rzeczywiście Desaturate i potem poprawki Kontrastu i Jasności....
Tyle ze Magic Wand pomoże nam tylko kiedy postać wyraźnie odcina się od tła, jesli kolor ubranai jest podobny do tła to "umarł w butach" i rysujemy po pixelu.
Tyle ze Magic Wand pomoże nam tylko kiedy postać wyraźnie odcina się od tła, jesli kolor ubranai jest podobny do tła to "umarł w butach" i rysujemy po pixelu.
Można eksperymentować z wartością tollerance.
microbot
10-03-2010, 19:40
Prościej niż obrysowywać bezierem jest użyć "Magic Wand" - w panelu narzędzi prawa kolumna druga ikonka od góry, (gdyby nie było to jasne dla kolegi to znajdzie tam quick selection tool, trzeba na nim przytrzymać wcisnięty LMB"). Potem robimy Select-> Inverse. Jeżeli PS jest w wersji CS4 to mamy Image -> Adjustments -> Black & White, nie pamiętam czy to jest w starszych wersjach. A jak nie to rzeczywiście Desaturate i potem poprawki Kontrastu i Jasności....
Użycie magicznej pały może przyprawić o zawał jeżeli tło jest zróżnicowane - bezierem to 30s obrysowanie postaci pod warunkiem, że model/modelka nie ma rozwianych włosów wiatrakiem ;)
barracuda
23-03-2010, 17:18
Gość ma wyobraźnię... Czyż te usta nie są ponętne?:) O oczach nawet nie wspomnę...
http://foto.studioforte.pl/galeria.php?dzial=none&mggal=14
Kordian d70
23-03-2010, 18:04
Gość ma wyobraźnię... Czyż te usta nie są ponętne?:) O oczach nawet nie wspomnę...
o boze zdjecie nr 7 klasyczny przyklad w jaki sposob nie laczyc B&W z kolorem
jakbym dostal taka fotke w albumie to bym goscia pogonil ;-)
____O!____
To jest coś!
Z A Ł A M K A !
czerwone jabłko i czerwone usta!!!!!!!!!!!!!! myslałem że w fotografii już nic mnie nie zaskoczy ;)
Kordian d70
23-03-2010, 19:52
... myslałem że w fotografii już nic mnie nie zaskoczy ;)
a jednak ;-)
"Oferta foto została z powodzeniem wprowadzona z końcem 2007 roku i prężnie rozwija się dzięki kreatywności młodego pokolenia firmy ;) Wykorzystujemy tylko najwyższej jakości cyfrowy sprzęt firmy Canon."
całe szczęście ;) że to nikt z nikonem...
do założyciela wątku - kolego nie ucz się takiej kreatywności :(
Wczoraj trafiłem na pewną fotkę ślubną. Koncelebrowana msza. Dwóch księży w kolorze. Ołtarz i reszta obrazka w szarościach...
barracuda
24-03-2010, 08:56
O widzę, że kolega KuLeR z Leszna, moje bliskie okolice:)
Wczoraj trafiłem na pewną fotkę ślubną. Koncelebrowana msza. Dwóch księży w kolorze. Ołtarz i reszta obrazka w szarościach...
No co chcesz? Ewidentnie nie dostrzegacie ahtyzmu tych zdjęć — wstydźcie się!
jestem ciekawy reakcji panny młodej o czerwonych ustach na otrzymany album zdjęć - wrażenie zapewne bezcenne...
Skoro robi to od kilku lat i chwali się tym na stronie to chyba komuś się to podoba (?) Przerażająca wizja..
jestem ciekawy reakcji panny młodej o czerwonych ustach na otrzymany album zdjęć - wrażenie zapewne bezcenne...
Skoro robi to od kilku lat i chwali się tym na stronie to chyba komuś się to podoba (?)
Nawet nie "chyba"... powiedziałbym więcej — na takie zdjęcia jest pewnie spore zapotrzebowanie... estetycznie (może i intelektualnie?) upośledzonej gawiedzi.
Staram się nie komentować, niech każdy robi jak umi, ale ta stronka jest powalająca. Panie widzisz i w d... nie kopniesz...
Zdjęcia 3D (w okularach!!!) (http://foto.studioforte.pl/galeria.php?dzial=none&mggal=18) :D
Ciekawe czy okulary gratis do każdej odbitki :)
Bardzo mnie ciekawi używanie logo TVF które żywcem jest zerżnięte ze starego logo TVP
O matko, normalnie się przeraziłem oglądając te zdjęcia
Bardzo mnie ciekawi używanie logo TVF które żywcem jest zerżnięte ze starego logo TVP
No z TVP na TVF to tylko kawałeczek w paincie gumeczką ;)
Mnie ten temat teś się skojarzył z Listą Shindlera. A efekt raczej standardowy i łatwo się go nie pozbędzie... dopóki przeciętny osobnik nie nabierze fotograficznej świadomości, będzie miał inne zdanie na to niż profesjonalista. Ja np. jeszcze nie nabrałem :(
wolverine6000
30-04-2010, 17:08
Z fotografią chyba jest podobnie jak z motoryzacją, mimo iż większość ludzi kupuje sprawdzone marki, zawsze znajdą się tacy którzy kupią auto wątpliwej jakości "made in china"... bo taniej....
Z fotografią chyba jest podobnie jak z motoryzacją, mimo iż większość ludzi kupuje sprawdzone marki, zawsze znajdą się tacy którzy kupią auto wątpliwej jakości "made in china"... bo taniej....
A propos, istnieją w końcu te chińskie lustrzanki no name czy nie? Bo nawet na alledrogo nie ma :D
Mnie powaliło zdjecie nr7, (malowanie ust, przez druchne) o szóstce nie wspomne!!!
http://foto.studioforte.pl/galeria.php?dzial=none&mggal=11
Nie wierze ze ktos takie zdjecia oddaje, a ktos za nie płaci. Żenua na całego........
Przegięte. Widać że canonier :lol: :D
Moje pytanie za sto punktów aktualne :D
edit: gościu nagminnie używa tego efektu, widać chce oryginalny być...
Nie wierze ze ktos takie zdjecia oddaje, a ktos za nie płaci. Żenua na całego........
Partaczy są tysiące i każdy znajduje swojego jelenia, byli zawsze i zawsze będą, część wyjdzie na ludzi a reszta wróci do kartofli i zapraszamy następne pokolenie :razz:
śmieszy mnie to świętojebliwe oburzenie.
No tego... bo robi się to na co jest zapotrzebowanie nie?... a przeciętny człowiek za profesjonalne będzie uważał zdjęcia o których nie powie nic konkretnego, tylko efekt "profesjonalności" wybierze podświadomie. Definicja wynika z umiejętności, wiadomo, ale przeciętny człowiek nie rozgraniczy sprawy bardziej niż na zdjęcie amatorskie i takie o którym widać że jest robione przez fotografa. A czy rzeczywiście jest dobre, na to uwagi już nie zwróci...
......
śmieszy mnie to świętojebliwe oburzenie.
Gdzie w moim poscie widzisz SWIETOJEBLIWE OBURZENIE?
Samo stwierdzenie SWIETOJEBLIWE w stosunku do mojej osoby to juz strzał kulą w płot. Skąd znasz moje poglądy?
Ja sie nie oburzam, tylko nasmiewam z praktyk stosowanych przez owego "foto-ziutka".
No ale skoro nie dodałem emotikonek (czyt. usmieszków) to juz tekst staje sie niezrozumiały, ale zawsze mozna cos napisac, by zaistniec......
P.S.
Mam dodac emotikonki, by było jasne gdzie ironia, gdzie żart, a gdzie prawda?
a o czym jest ten watek ? :)
Za chwilę zapewne się dowiesz :)
ale zawsze mozna cos napisac, by zaistniec......
1. w du.ie mam to czy tu zaistnieję.
2."świętojebliwe oburzenie" odnosi się do ogólnej sytuacji w tej tematyce a nie konkretnie do twoich poglądów, i na pewno nie odnosi się do twojej wypowiedzi
3. uśmieszków nie musisz dodawać, jest wystarczająco wesoło.
Panowie, nie kłóćmy się, niech nas połączy miłość do Nikona...
Grzegorz WO
01-05-2010, 02:30
No to teraz dla "luzu".
Ja popełniłem takową "konwencję" dla zabawy. Córa przyniosła swoje pstryki robine małpką tuż przed wakacjami, spodobała mi się na nich radość, swoboda chwili, luzik ...
A dla "wprawki" pobawiłem się troszeczkę i opisałem w wątku: http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=97512
Nie chodziło mi o epatowanie "technikaliami" tylko o zabawę; jest tam co-nieco do poprawienia, ale to już "stary" pomysł i jakoś nie chce się dłubać ... Z resztą zobaczcie sami :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/1250/annamaev2o.jpg)
1. w du.ie mam to czy tu zaistnieję.
2."świętojebliwe oburzenie" odnosi się do ogólnej sytuacji w tej tematyce a nie konkretnie do twoich poglądów, i na pewno nie odnosi się do twojej wypowiedzi
3. uśmieszków nie musisz dodawać, jest wystarczająco wesoło.
Jak juz chcesz byc taki KONKRETNY:
1.Jestem zwolennikiem pisania i czytania ze zrozumieniem, wiec skoro w swoim poscie cytujesz moja wypowiedz, tzn ze uwaggi kierujesz konkretnie do mojej osoby.
2.Uzywajac zwrotu "swietojebliwe oburzenie" zastanow sie czy ma ono tutaj zastosowanie, nawet do wypowiedzi ogółu.
W zadnej z wypowiedzi nie zauwazyłem tekstu w stylu dewota/dewotki, oburzonej obrazą jakiejkolwiek swietosci. Wiec nalezy rozumiec zwroty ktorych sie uzywa.
To tyle w kwesti pisania i czytania ze zrozumieniem.
johny72m nie chcę tu nikogo obrazić ale wszyscy się śmieją z takich gniotów a wielu produkuje podobne
włącznie ze mną, wiem że uogólniam ale znam od lat branżę fotoziutkową bo na co dzień obsługuję ich w labie i widzę osiągnięcia artystyczne i za co sie bierze kasę, może temat zbytnio mi spowszedniał.
peace !