Zobacz pełną wersję : Nagły FF w obiektywie Nikkor 35 1.8
Zarówno Nikkor 85 1.8 jak i 35 1.8 na LV ostrzą w punkt bez problemu, na 'wizjerowym' podglądzie było tak samo, aż do dziś. Zapiąłem 35 i ku mojemu zdziwieniu wyskoczył znaczny FF (nie robiłem jeszcze testów na tablicy), ale przy portretach ostrzonych na oko czasem nawet nos nie mieści się w GO. Przełączam na LV, wszystko w porządku. Z powrotem na wizjer - FF. I nie jest to pojedynczy przypadek ale notoryczne ustawianie ostrości przed właściwym obiektem, czego wcześniej nie było (ba, był nawet minimalny BF, na tablicy około 1-2 mm, drobnostka). Jakieś pomysły co może być tego przyczyną?
A, i 85 ostrzy bez problemu.
Dobra, Panowie, chyba mam zwichnięte oczy. Bo na karcie testowej ostrość jest tak jak była. Czy możliwe jest jakieś przesunięcie punktów AF?
mibartek
07-03-2010, 16:20
ja mogę tylko napisać, że od jakiegoś tygodnia mam to samo.....
we wtorek jadę z obiektywem do serwisu, żeby mi powiedzieli czy to wina body czy obiektywu
Czy możliwe jest jakieś przesunięcie punktów AF?
Niestety jest to możliwe. Był kiedyś temat o tym, wtedy akurat ktoś opisywał to w D700, ale w innych korpusach można się pewnie też z tym spotkać.
mibartek, gdybyś był tak miły podzielić się wrażeniami z wizyty w serwisie. Teoretycznie korpus inny, z lepszym modułem AF. Wszystko wskazuje na to, że to wina 35.
mibartek
07-03-2010, 18:31
mibartek, gdybyś był tak miły podzielić się wrażeniami z wizyty w serwisie. Teoretycznie korpus inny, z lepszym modułem AF. Wszystko wskazuje na to, że to wina 35.
z tego co wiem to D90 i D200 mają ten sam AF ;-)
ja jeszcze wczoraj robiłem kilka zdjęć testowych na AF i wydaje mi się, że na Tokinie 12-24mm też mam małe przesunięcie - ale na szerokim kącie trudniej to wyłapać.
w sigmie 70-210 od początku jak kupiłem D200 mam FF, nawet jak 5 innych szkieł trafiało w punkt więc tutaj tak nie przetestuje ;-)