Zobacz pełną wersję : TEST czasów naświetlania - Nikon F80, F70, F75
Witam.
Od niedawna posiadam Nikona F70. Brat ma F80 i F75. Postanowiłem zrobić mały test. Wybrałem trzy kadry i testowałem przy dwóch obiektywy - Nikkor 24/2.8D, Nikkor 50/1.8D. Po prostu sprawdziłem, jakie będą czasy naświetlania przy określonej ekspozycji. I zdziwiłem się bardzo, może ktoś mi pomoże? Chodzi o to, iż czasy naświetlania przy Nikonie F75 i F80 nie różniły się zbytnio, tzn. przy przesłonie 2.8:
F75 F80 F70
1 kadr: 1/45 1/45 1/20
2 kadr: 1/180 1/180 1/100
3 kadr: 1/6 1/6 1/3
Wygląda to tak, jakby F70 miał znacznie prześwietlać. Czy to znaczy, że może być uszkodzony? Nie robiłem testu przy innych przesłonach, ale byłoby analogicznie.
Pozdrawiam i czekam na opinie,
Karol.
Jaki tryb pomiaru światła we wszystkich aparatach? :D
Pomiar matrycowy, poza tym ISO100 wszędzie i żadnej korekcji.
No to masz już odpowiedź, prawda? :)
Ale zaraz, nie rozumiem... przecież to podobny sprzęt, myślałem, że tak samo mierzy, a tu jednak są spore różnice. Zaraz w takim razie sprawdzę na CW.
Przy CW nie ma różnic właściwie. Chyba jednak masz rację. Tylko dziwi mnie jednak trochę taka różnica przy matrycowym. Ale cóż, pewnie trzeba by przetestować.
Dzięki i pozdrawiam,
Karol.
Pewnie różnica wynika z .. braku wiedzy o systemach pomiaru światła w tych aparatach :) Każdy kiedyś nie wiedział, nie przejmuj się :)
orion_64
17-11-2006, 12:40
Ale zaraz, nie rozumiem... przecież to podobny sprzęt, myślałem, że tak samo mierzy, a tu jednak są spore różnice. Zaraz w takim razie sprawdzę na CW.
Nie no chłopie, chciałbym żeby moja f75 była podobna do f70 lub f80:twisted:
A tak na serio, to ja osobiście gdybym chciał testować te trzy puchy to matrycowy bym sobie odpuścił, a bo to jakieś tam algorytmy czy inne tam cuda(nie znam się na tym) i zostawił bym jedynie do porównania CW i punkt.
mój F70 naświetlał przy matrycowym dobrze...korzystałem głównie z niego...CW sporadycznie bo matrycowy działał znakomicie...
Mój F70 cały czas przy pomiarze matrycowym naświetla znakomicie - wyniki pomiarów mam praktycznie identyczne jak z Fuji S3 pro. Swego czasu porównywałem sposób naświetlania w trybie matrycowym F70 do znakomicie naświetlajacego Olympusa E1 i tu równiez trudno było zaobserwować jakieś istotne różnice.
Znawcą nie jestem, ale myślałem, że czasy powinny być bardzo podobne. A kiedyś miałem F70 z 50/1.8D, ale później zmieniłem system na Pentax-a (jakieś pół roku), a teraz wróciłem do Nikona spowrotem (tak w życiu bywa :)) I oczywiście zgadzam się, F70 naświetla bardzo dobrze. Tylko body mam od 2 dni i się trochę wystrachałem, że coś może nie jest tak, ale uspokoiliście mnie :) DZIĘKI!
pawulonxxx
22-11-2006, 11:50
wita.
mam nadzieje ze sie nie wkurzycie :lol: , ale chciałem podpiac sie pod to forum z pewnym małym pytankiem dotyczacym nie porownania czasów ,a systemu naswietlania w f75 .
Kupiłem ostatnio f75. w instrukcji pisze za mozna zmieniac pomiar swiatła miedzy matrycowym, centralnym i punktowym.
ale jak to zrobic bo ja tej swojej instrukcji nie pojmuje:roll:
niby to sie zmienia w ustawieniach własnych , ale ja przestawiałem i roznic nie widze :(
zauwarzyłe mze pomiar zmienia sie tylko pomiedzy trybem "M" a pozostałymi .
nie czaje o co chodzi bo to moja pierwsza lustrzanka . Pomozcie, prosze
Pozdrawiam
orion_64
22-11-2006, 12:55
Niech Ci będzie, ale jak ja dostanę baty za OT to będzie Twoja wina:twisted: . W ustawieniach własnych ustawia się pomiar światła przy AE-L, czyli dany pomiar aktywny po naciśnięciu(i przytrzymaniu) przycisku AE-L. W ustawieniach własnych nie zmienisz domyślnego pomiaru dla każdego z trybów pracy.
Jak masz zamiar ciągnąć dalej to zakładaj odrębny wątek.
pawulonxxx
22-11-2006, 23:34
juz załapałem o co biega :) wielkie dzieki
Drodzy forumowicze nie gniewajcie sie na ORIONA_64 zrobił bardzo dobry uczynek :)
Pozdrawiam wszystkich