PDA

Zobacz pełną wersję : PRAGA w jaki sposób

ayu
07-03-2010, 13:43
Witam serdecznie naszych forumowych turystów. Z racji tego , że szykuję się na wycieczkę do czeskiej Pragi chciałbym zasięgnąć waszych rad, opinii na temat: W jaki sposób pojechać do stolicy Czech? Wycieczka zorganizowana czy może prywatny wyjazd będzie lepszy. Chciałbym pozwiedzać a przy tym z racji tego , że jest to piękne miasto trochę też pofotografować. Mamy zamiar jechać w 3 osoby z żoną i córką. Jeżeli wyjazd zorganizowany to raczej tylko w 2 osoby ponieważ córka jest jeszcze nieduża a koszta jednak znacznie wzrastają.
Priorytety jak już wcześniej pisałem: zwiedzanie,fotografowanie,cena - ale bez przesady.
Na pewno macie jakieś doświadczenia w tym temacie i podzielicie się nimi.

krzysiekpoli
07-03-2010, 15:25
Wycieczka zorganizowana ma tylko ten plus, że wsiadasz w Częstochowie i niczym się martwisz. Cenowo nie wiem, czy z dzieckiem wyjdzie aż tak dużo drożej. Biura chyba stosują jakieś zniżki dla najmłodszych?! Jeśli chodzi o wyjazd indywidualny to ja jeździłem do Cieszyna ( liczne połączenia z Krakowa - nie wiem jak z Częstochowy), tam kilka minut spacerkiem przez most graniczny do Czeskiego Cieszyna. Zakup biletów na bezpośredni pociąg do Pragi ( Czesi jeszcze niedawno stosowali zniżki grupowe! Tzn grupa zaczynała się już od dwóch osób i im więcej tym taniej bilet wychodził na osobę- nie wiem jak jest teraz. Połączeń jest dużo i jedzie się około 4-5 godzin. Wszystkie połączenia ( cała Europa) znajdziesz na stronie PKP. Minus jest ten, że nie podają cen biletów. Z pociągami czeskimi mam same dobre wspomnienia. Konduktorzy mili, pociągi czyste i dość dobrze skomunikowane. Jeśli chodzi o transport miejski w Pradze to też jest on bardzo dobry - trzy linie metra robią swoje ( miasto o połowę mniejsze od Warszawy!) Polecam bilety całodobowe. Samo zabytkowe centrum, gdzie znajduje się najwięcej atrakcji jest dość małe i można spokojnie zwiedzać na piechotę. Największy problem jest z noclegami - tzn są one raczej drogie. Polecam nocleg w hostelach, położonych dalej od centrum, ale blisko stacji metra. My zawsze mieszkaliśmy w dzielnicy Holeszowice. Pozdrawiam.

Alonzo
07-03-2010, 21:50
Ja pojechałem nieco inna trasą-przez Dolny Śląsk gdzie jakiś czas bawiłem ale tej drogi akurat nie polecam, choć ciekawa widokowo to zamieszanie z licznymi przesiadkami dość uciązliwe. Pewną rekompensatą był klimat małej czeskiej stacyjki kolejowej-wypieszczonej wprost-absolutnie odmienna od naszych klimatów. Przed wyjazdem zaopatrzyłem się w przewodnik z adresami hosteli lecz po przyjeździe na praski dworzec okazało się to zbędne-w mig dopadło nas kilka osób oferując noclegi na stancji. Wybraliśmy pokoik na Karlovym Namesti-na ostatnim pietrze pieknej, zabytkowej kamienicy z widokiem na okoliczny park. Do ścisłego centrum właściwie 10 minut spacerem. Własciciele mieszkania policzyli po 200 koron za noc od łebka (po małym targowaniu), doradzili co i jak. Ogólnie git, pełna prywatność i swoboda. Na stacjach metra można kupić bilety okresowe na wszelakie środki komunikacji publicznej. My zakupiliśmy bilet trzydniowy za relatywnie śmieszne pieniądze. Żywność i napoje w przyzwoitych cenach o ile nie trafimy na jakiś wybitnie ekskluzywny lokal. Nie pamiętam niestety szczegółów lecz po powrocie i rzekalkulowaniu wyjazdów okazało się że wydaliśmy mniej niż za łikend w Zakopcu miesiąc wcześniej-w nieco niższym standardzie. A widok japończyka czy murzyna gadającego po czesku-bezcenny.
To tyle, dziecko nie pozwala napisać teraz więcej.
Pozdrawiam

gilvhs
28-03-2010, 16:27
Ja polecam zakupić jakiś dobry przewodnik po Pradze oraz dobrą mapę Czech i plan miast Pragi (jak by nie było w przewodniku). Pragę zwiedzać na własną rękę. W sumie to na Pragę przeznaczył bym ze 3 do 4 dni, z jakimś zakwaterowaniem, aby poczuć jej klimat, móc zatrzymać się i spokojnie po fotografować. Wycieczki zorganizowane odradzam. Sam się kiedyś na taką wybrałem, i gdyby nie piękno Pragi był bym kompletnie rozczarowany. Przewodnik chciał jak najwięcej pokazać i opowiedzieć. Przez co na moście karola spędziłem może 8min (jak pojechałem sam, tylko na moście siedziałem ponad 1h). Jest mnóstwo pięknych widoków.
Co do dojazdu to się nie wypowiem, bo mieszkam na dolnym śląsku i do granicy mam rzut beretem.

Digital Story
28-03-2010, 17:48
Co tu kombinować? Wsiadasz w Pociąg relacji Warszawa-Praga, wysiadasz w Pradze, logujesz się do wcześniej upatrzonego hotelu/hostelu*, zwiedzasz miasto.

_____
* polecam www.forum.travelbit.pl - sporo informacji nt. tanich, drogich, ładnych, na uboczu, w centrum - noclegów, dużo informacji o zabytkach i innych ciekawych miejscach, etc.

ayu
31-03-2010, 08:36
Trochę ostatnio zaniedbałem to forum z kilku powodów ale to nie jest tutaj tematem. Sytuacja nieco się zmieniła ponieważ w pracy u mojej żony organizują wycieczkę z biura podróży właśnie do Pragi (między innymi) więc na razie nie będę nic kombinował indywidualnie. Wycieczka jest dobrze dofinansowana więc nie ma co się ociągać tylko wpłacić 150zł i jechać :-) na 3 dni. Jest tylko jeden problem. Ludzie nie bardzo kwapią się do tego wyjazdu i do końca nie wiadomo czy się odbędzie. Jeżeli nie, będę chyba kombinował tak jak radzicie na własną rękę. Oczywiście parę fotek znajdzie się tutaj z tego wyjazdu.

Alonzo
01-04-2010, 19:39
Jeśli 150 plnów z przewodnikiem i transportem to brać w ciemno!:). Miasto grzechu warte-a bezsprzecznie tych pieniędzy.

telly
01-04-2010, 20:05
A może jakieś adresy/linki do stron/namiary na niedrogie noclegownie możecie podrzucić?
Jak z rezerwacją?

Tomekk
01-04-2010, 20:18
W Pradze są oczywiście miejsca obowiązkowe:wzgórze na Hradczanach a na nim Zamek, katedra św Wita, kościół za katedrą chyba romański, oczywiście fantastyczne stare miasto, dzielnica żydowska - można kupić jeden bilet na wstęp chyba do 5 synagog oraz na najstarszy cmentarz żydowski w Europie, kościól św Mikołaja, most Karola A po programie obowiązkowym proponuje wziąść tele tak do 200 - 300 mm i fotografować PRZEPIĘKNE zdobienia kamienic jest tego od groma.
Ja byłem w Pradze rok temu, mieszkałem w samym centrum starego miasta, Praga to jedno z najpiekniejszych miast w Europie, tylko turystów dużo...:)

tomek_bartus
01-04-2010, 20:20
Jak zależy Ci na kasie to da się ją gwałtownie zbić jadąc np do Cieszyna czy Zebrzydowic, przechodząc na czeską stronę i tam skorzystać z czeskich lini kolejowych. O ile pamiętam (jechałem tak ładnych kilka lat temu) - oszczędność ponad 50% sumy, którą należało by wydać na pociąg międzynarodowy.
miłego wyjazdu i ładnych kadrów...

Tomekk
01-04-2010, 20:23
ja spałem tu:

http://www.visitprague.cz/pl/hotels/apartments-residence-u-konicka-at-the-golden-little-horse.html
mail bardzo dobry kontakt: [email protected] ([email protected])
Pierwotnie miałem przyjechać o 22 a byłem grubo po północy i czekali na mnie, biuro znajduje sie 5 min spacerem od apartamentu, polecam ten na 1 piętrze.

andso
01-04-2010, 20:54
Ja polecam zakupić jakiś dobry przewodnik po Pradze oraz dobrą mapę Czech i plan miast Pragi (jak by nie było w przewodniku). Pragę zwiedzać na własną rękę. W sumie to na Pragę przeznaczył bym ze 3 do 4 dni, z jakimś zakwaterowaniem, aby poczuć jej klimat, móc zatrzymać się i spokojnie po fotografować. Wycieczki zorganizowane odradzam. Sam się kiedyś na taką wybrałem, i gdyby nie piękno Pragi był bym kompletnie rozczarowany. Przewodnik chciał jak najwięcej pokazać i opowiedzieć. Przez co na moście karola spędziłem może 8min (jak pojechałem sam, tylko na moście siedziałem ponad 1h). Jest mnóstwo pięknych widoków.
Co do dojazdu to się nie wypowiem, bo mieszkam na dolnym śląsku i do granicy mam rzut beretem.

I tu się zgodzę.
Jak chcesz z dzieciakiem jechać to najlepiej samemu - nikt nie będzie was poganiał. Też byłem z żoną i 3-letnią córką w pradze. Małej łażenie trochę nudziło (poza szukaniem króla na zamku) i trzeba się pogodzić, że Pragi nocą się za bardzo nie poogląda. W drodze powrotnej zwiedzaliśmy inne zakątki czech (nocleg szukaliśmy za pomocą pkt POI w nawigacji). Nocleg w pradze znaleźliśmy przez stronę TUREZ.PL po promocyjnej cenie. Polecam wycieczkę do Pragi - czy z biurem czy samemu - warto.

telly
01-04-2010, 23:27

Najlepszy przewodnik po Pradze to przewodnik Antoniego Kroha "Praga" (Dobrze go mieć przy sobie). http://merlin.pl/Praga-Przewodnik_Antoni-Kroh/browse/product/1,514484.html Są w nim niezłe mapki, ale, mimo wszystko, czytając i przygotowując się dobrze jest się wesprzeć przewodnikiem http://merlin.pl/Praga_Wiedza-i-Zycie/browse/product/1,765668.html lub http://merlin.pl/Praga-przewodniki-Wiedzy-i-Zycia_Wiedza-i-Zycie/browse/product/1,450681.html ze względu na dobre ilustracje, mapki trójwymiarowe (drogie, warto poszukać w bibliotekach). No i oczywiście wszelkie albumy, ale to wiadomo...
A na deser, jeśli chce się poznać tę prawdziwą, zaklętą duszę Pragi, niedostępną 99% turystów, trzeba przebrnąć przez http://merlin.pl/Praga-magiczna_Angelo-Maria-Ripellino/browse/product/1,118486.html.

ps. No oczywiście nie można jechać do Pragi, nie obejrzawszy i nie przeczytawszy "Szwejka". Oglądnąć go warto, bo pewne obrazy jeszcze dziś znajdziemy; przeczytać warto (w zasadzie pierwszy tom), bo wieloma ścieżkami szwejowymi będziesz dreptał zanim się znajdziesz "u Kalicha". A jak już będzisz czytał Szwejka, to lepiej w tłumaczeniu Kroha niż Hulki-Laskowskiego.

Rycerz
01-04-2010, 23:45
Witam serdecznie naszych forumowych turystów. Z racji tego , że szykuję się na wycieczkę do czeskiej Pragi chciałbym zasięgnąć waszych rad, opinii na temat: W jaki sposób pojechać do stolicy Czech? Wycieczka zorganizowana czy może prywatny wyjazd będzie lepszy. Chciałbym pozwiedzać a przy tym z racji tego , że jest to piękne miasto trochę też pofotografować. Mamy zamiar jechać w 3 osoby z żoną i córką. Jeżeli wyjazd zorganizowany to raczej tylko w 2 osoby ponieważ córka jest jeszcze nieduża a koszta jednak znacznie wzrastają.
Priorytety jak już wcześniej pisałem: zwiedzanie,fotografowanie,cena - ale bez przesady.

ayu podaj mi swoj adres wyśle ci jakąś mapę lub coś podobnego dotyczącego Pragi

jakuub
24-07-2012, 17:40
a rezerwował ktos nocleg przez turez? komentarze w sieci na ich temat nie są złe np. tu (http://wczasyna6.pl/turez-pl)ale wole miec pewnosc ;)

Kasandra
24-07-2012, 19:28
Ja;-)mieli akurat najlepszą cenę i akurat też w Pradze (choć to przypadek).

militarius
29-07-2012, 23:39
Ja się podłączę do tematu.
Będę w Pradze 3 dni i na pewno cośtam pozwiedzam, więc chciałbym się zorientować jakie szkła zabrać do D70s... Do wyboru mam 35 1.8, 50 1.8, 18-55 ze swojej szklarni albo próbować pożyczyć 18-105. Co się najbardziej przyda? Wiem, że 18-105 będzie najbardziej uniwersalny, ale z drugiej strony kusi jakość i jasność stałek :) w sumie nie mam ograniczeń i mogę wziąć wszystko... ale nie wiem czy warto :) także proszę o pomoc.

stock
13-08-2012, 08:57
zależy co fotografujesz - ja bym zabrał 18-55 i 35