Zobacz pełną wersję : Grip D90 / ALPHA czy DELTA
magic_zen
07-03-2010, 13:29
Witam chciał bym was prosić o pomoc ponieważ chce kupić grip do D90 a oryginał niestety cenowo odpada. Więc zacząłem się rozglądać przeczytałem trochę wątków ale nie znalazłem wątku w którym było by określone który wybrać. Alpha ma problemy z rozładowywaniem a delta z solidnością wykonania ale nie wiem na ile przypadków to się trafia i w który lepiej zaryzykować.
Dlatego proszę wszystkich którzy wiedzą coś na ten temat o opinie i pomoc w wyborze.
Piotrek Charchuła
07-03-2010, 13:40
Mam deltę, kupioną tutaj na forum już chyba po gwarancji. Wszystko działa, nic się nie odkleja, jestem bardzo z tego gripa zadowolony. Aha, i ja mam wersje bez LCD, moim zdaniem ten ekranik się do niczego nie przydaje
Według mnie tylko Aplha. Solidniej wykonana.
TristisAnima
07-03-2010, 13:59
Tylko i wyłącznie Alpha. W 99% identyczny z oryginalnym. Mam go od 2 miesięcy i bardzo sobie chwalę.
mamil_km
07-03-2010, 14:13
Podepnę się pod wątek. Ja tak troszkę nie typowo... jak ogólnie sprawuję się aparat z grip-em ? Zawsze traktowałem to jak ciało obce na aparacie i nie chciałem tego mieć. Teraz coraz bardziej się zastanawiam na poprawieniem komfortu pracy przy pionowych kadrach. Kupno grip-a jednocześnie pociągnęło by wydatek na zakup nowej torby bo w obecnej na pewno się nie zmieści no chyba że luzem ;). Jak ze stabilnością aparatu na statywie ?? Nic się nie "koleboce" ??
TristisAnima
07-03-2010, 14:24
Podepnę się pod wątek. Ja tak troszkę nie typowo... jak ogólnie sprawuję się aparat z grip-em ? Zawsze traktowałem to jak ciało obce na aparacie i nie chciałem tego mieć. Teraz coraz bardziej się zastanawiam na poprawieniem komfortu pracy przy pionowych kadrach. Kupno grip-a jednocześnie pociągnęło by wydatek na zakup nowej torby bo w obecnej na pewno się nie zmieści no chyba że luzem ;). Jak ze stabilnością aparatu na statywie ?? Nic się nie "koleboce" ??
Jak na statywie to nie wiem, pewnie zależy od statywu (ja mam statyw do dupy i wolę aparatu z gripem na niego nie wsadzać). Ale ogólnie pierwszym odczuciem po założeniu gripa było wooow i czemu tak późno to kupiłem. Niewiarygodnie poprawia się komfort trzymania zarówno w pionie jak i w poziomie. Co prawda waga całego zestawu wzrasta dość znacząco ale jest to ciężar dość przyjemny i w połączeniu z większymi szkłami działa "stabilizująco" na aparat. Niedawno zdjąłem na momencik grip i aparat wydawał się jakiś taki mały i delikatny bez niego :), nie mówiąc o tym że jakoś tak dziwnie się go trzymało, tak niepewnie :).
magic_zen
07-03-2010, 16:23
dzięki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi już mam pewien pogląd na sprawę a co do tej alphy to widzę że miażdży deltę ale jak jest z utratą energii? Nie chciał bym się na to naciąć i czy komuś z was to już się zdarzyło przy którymś z zamienników?
Ja powoli też zaczynam się nastawiać na zamiennik od Alphy. Jak dotąd byłem całkowicie nastawiony na oryginał ale jak sobie przekalkulowałem koszt zamiennika + zaminnik baterii a oryginały to jest to jednak aspekt decydujący. Jak mnie będzie stać to wtedy zmienię na oryginał :)
Co prawda ja potrzebują MB-D10 ale chyba ta sama firma robi tak samo jakościowo niezłe zamienniki ;)
Gdy miałem D90 byłem skłonny kupić Deltę ze względu na interwał ale w końcu sprzedałem body i nic z tego nie wyszło :-P
Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha i jeszcze raz Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha Alpha
Mam taki grip i naprawdę w 99% jak orginał.
Polecam Michał.
Antonioo
09-03-2010, 02:44
kiedyś miałem taką zagwozdkę.....wolałem dołożyć do oryginału....(używki).....a z tych 2 poleciłbym alphe
magic_zen
09-03-2010, 09:40
No to Alpha bo w ankiecie zmiażdżyła Deltę. Mam tylko nadzieje że nie przytrafi mi się problem z rozładowywaniem aku. A ankietę postaram się utrzymać jak najdłużej ponieważ nie tylko ja stoję/będę stał przed takim dylematem :-). Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze.
A swoją drogą jak to w końcu jest z tą Alphą by MEIKE ???
Polecam Alphe . Mam od tygodnia i swietnie sie sprawuje z oryginalnym aku EL-EN3e jak i z paluszkami AA :D oczywiscie Eneloop :D
kiedyś miałem taką zagwozdkę.....wolałem dołożyć do oryginału....(używki).....a z tych 2 poleciłbym alphe
Ja akurat do 90-ki brałbym oryginała. Oszczędzi to nerwów i niemiłych sytuacji gdy ktoś ma powiedzmy ślub/sesję.
Zamiennik to 1/2 ceny oryginału przy czym 500zł to nie takie ogromne pieniądze.
Większy problem mam ja bo dać 800zł za MB-D10 + 300zł za EN-EL4a to nie to samo co ~300-350zł za komplet zamienników ;)
Swoją drogą ciekawe że zamienniki nie są relatywnie tańsze/droższe w zależności od modelu body tak jak to jest w oryginałach Nikonowskich. Można by rzec że więcej zyskam ja, kupując zamiennik MB-D10 niż użytkownik MB-D80 choć obaj zapłacimy tyle samo :D
TristisAnima
09-03-2010, 14:39
Ja akurat do 90-ki brałbym oryginał. Oszczędzi to nerwów i niemiłych sytuacji gdy ktoś ma powiedzmy ślub/sesję.
Oj nie przesadzajmy. Mam zamiennik i sobie go chwalę. Żadnego rozładowywania baterii nie zaobserwowałem i robię tyle samo zdjęć na jednym akumulatorku co i bez gripa
Swoją drogą ciekawe że zamienniki nie są relatywnie tańsze/droższe w zależności od modelu body tak jak to jest w oryginałach Nikonowskich. Można by rzec że więcej zyskam ja, kupując zamiennik MB-D10 niż użytkownik MB-D80 choć obaj zapłacimy tyle samo :D
Wcale nie takie dziwne to jest. W końcu technologia wykonania obu modeli gripów nie różni się aż tak bardzo. Nikon najzwyczajniej pobiera bonusik za "elytaryzm" :)
No to Alpha bo w ankiecie zmiażdżyła Deltę. Mam tylko nadzieje że nie przytrafi mi się problem z rozładowywaniem aku. A ankietę postaram się utrzymać jak najdłużej ponieważ nie tylko ja stoję/będę stał przed takim dylematem :-). Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze.
A swoją drogą jak to w końcu jest z tą Alphą by MEIKE ???
Mam MEIKE i jest wszystko ok. Na początku wydawało mi się, że podczas nieużywania aparatu, baterie nienaturalnie szybko się rozładowują. Zrobiłem test i zostawiłem jeden akumulatorek na kilka dni w aparacie bez gripa a drugi na "wolnym powietrzu". Wyszło że oba rozładowują się dokładnie w tym samym tempie co w gripie. W "akcji" też zachowuje się znakomicie i na jednej baterii robię niemal dokładnie tyle samo zdjęć co bez gripa. Doszedłem do wniosku, że gdy jeszcze nie miałem gripa, nigdy nie sprawdzałem prądożerności aparatu a nie mając pkt. odniesienia wydawało mi się, że to właśnie grip rozładowuje akumulatorki.
Kundzior
11-03-2010, 12:43
Ja posiadam DELTY (Janis) Grip, sprawuje się wyśmienicie, model "PRO" ten z LCD.
magic_zen
12-03-2010, 13:36
A co do tej alphy to jaka jest różnica pomiędzy tą zwykłą a tą MEIKE ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie? Jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedzi.
-Napisem. Oba prawdopodobnie wychodzą z tej samej fabryki.
Pablo 77
13-03-2010, 01:33
Tu się nie ma nad czym zastanawiac jesli nie oryginał to tylko ALPHA.Bardzo dobra podróba:)
Ja tez posiadam grip DELTY (Janis) Grip model "PRO" z LCD i nie zauwazylem nadmiernego rozladowywania baterii ani problemu ze dzialaniem spustu.
ale pewnosc trzymania i spasowanie elementow to juz inna historia ....
KOZI2000
03-04-2010, 20:25
posiadam grip ALPHA i jestem z niego zadowolony, polecam.
cytat: Mam taki grip i naprawdę w 99% jak oryginał...
No nie przesadzajmy:) Tak się składa, że miałem oba i alfie do oryginału brakuje więcej, bo nie tylko kształt się liczy, ale też m.in. jakość oraz grubość plastiku. Organoleptycznie to są dwie różne bajki, niestety - i można to wyczuć z zawiązanymi oczami:)
Oryginał>alpha>delta alpha, bije na glowe delte, a oryginal wyglada identycznie choc nie trzymalem w reku. Do swojej trzysety kupilem alphe i jestem bardzo zadowolony, mialem w reku delte i wyglada troche to nieciekawie + nie ma gum.
Kundzior
10-04-2010, 17:23
Moja delta ma normanie gumy!!! Oczym Ty piszesz??
Moja delta ma normanie gumy!!! Oczym Ty piszesz??
Ale Twoja nie jest do trzysety ;oP
Kundzior
10-04-2010, 22:44
Ta do 300tki tez jest normalnie z gumowymi okładzinami. No chyba że delta delcie nie równa.
Witam a co sądzicie o gripie Phottix BP-D80? Jak się ma do Alphy?
Pozdrawiam.
Nie mogę nic powiedzieć o Phottix BP-D80, ponieważ go nie widziałem, ale z alphy jestem bardzo zadowolony. To bardzo dobrej jakości zamiennik.
arturherda
21-04-2010, 13:15
Mam Phottixa przy S5Pro, więcej nie kupię, zamknięcie baterii puściło, zawiasy też.
Pawlus86
06-05-2010, 15:55
Ja posiadam Delte i jestem z niej bardzo zadowolony, co prawda troche tam sie rusza ale wystarczy podkleic kawalkiem grubszej tasny i wszystko gra;D
magic_zen
19-06-2010, 12:13
Witam dawno mnie tu nie było, chciałem tylko napisać że od jakiegoś czasu mam afphe i nie żałuje nawet złotówki na nią wydanej, nie wiem jak mogłem focić bez gripa po dopięciu tego nissina robiło się to strasznie nie wygodne teraz jest o wiele lepiej. Dzięki serdeczne za pomoc w wyborze.
marcio24
12-12-2010, 17:53
Witam,
ja również używam gripa...
dokupiłem ze względu na wygodę użytkowania;) do aparatu d90, jednak ja kupiłem zamiennik firmy PHOTTIX...
co do jakości - nie narzekam, co do działania spustu migawki, działa precyzyjnie i dokładnie... na jakość ogólną plastiku i wykonania nie narzekam....
zastanawia mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie rozładowywanie się baterii....
tzn. gdy bateria jest w pełni naładowana i robię zdjęcia, studio, plener w sumie nie istotne gdzie, to problemu z baterią nie ma, zrobię tyle zdjęć z gripem, ile mogę zrobić bez niego...
natomiast jeśli aparat siedzi w szafie w torbie (grip zablokowany) z baterią, na 100% wyłączony, to minimalnie rozładowuje baterie...
to nie jest wiele, bo nie jest to tak że w 2 dni zje 30% albo więcej,
ale jak sprawdzałem, to przez tydzień nie używania, po włączeniu, zgodnie ze wskaźnikiem aparatu rozładował około 2-3%.
pytanie moje brzmi, 1. czy to normalne i należy się tym martwić? tzn te 2% na tydzień?
bo poza tym faktem nie zawodzi?
i jeszcze jedno pytanie 2. czy np używając aparatu bez gripa, wkładając bat w pełni naładowaną i np nie używając przez 1,5 miesiąca, ów bateria może się rozładować ze 100% np do 10?
i analogicznie czy to normalne jeśli coś takiego stanie się gdy włożona do gripa?
pozdrawiam;)
Zamówiłem na alledrogo grip Alpha, ale dostałem firmy MeiKe. W internecie na niektórych stronach MeiKe jest zamiennie używane z firmą Delta (ponoć to samo). Sprzedawca z all. twierdzi, że MeiKe i Alpha to dokładnie to samo, Alpha to tylko nazwa marketingowa dystybutora (ponoć wszystko mozna potwierdzic bezposrednio u dystrybutora). Także zamieszanie w nazewnictwie jest niezłe.
Ja mogę tylko powiedzieć, że grip jest naprawdę dobrze wykonany. Nic nie skrzypi, wszystko pasuje, nie ma luzów. Gumy są moim zdaniem nawet lepsze niż w body, bo takie mniej 'plastikowe'. Spust jest dobrze wyczuwalny, pokrętła też działają jak trzeba - jednym słowem polecam.
szymonvader
18-12-2010, 19:08
Dokładnie Alpha i MeiKe to to samo. Wcześniej było samo Alpha a od jakiegoś roku pojawiają się Alpha by MeiKe. Wykonanie i działanie dokładnie takie samo. Wiem bo używałem przez 9 miesięcy, teraz sprzedaję z powodu zmiany body na D700 i od razu kupuję MB-D10 Alpha (nie widzę sensu, żeby przepłacać prawie 4 razy).
jendrusz
18-12-2010, 20:41
Zamówiłem na alledrogo grip Alpha, ale dostałem firmy MeiKe. W internecie na niektórych stronach MeiKe jest zamiennie używane z firmą Delta (ponoć to samo). Sprzedawca z all. twierdzi, że MeiKe i Alpha to dokładnie to samo, Alpha to tylko nazwa marketingowa dystybutora (ponoć wszystko mozna potwierdzic bezposrednio u dystrybutora). Także zamieszanie w nazewnictwie jest niezłe.
Ja mogę tylko powiedzieć, że grip jest naprawdę dobrze wykonany. Nic nie skrzypi, wszystko pasuje, nie ma luzów. Gumy są moim zdaniem nawet lepsze niż w body, bo takie mniej 'plastikowe'. Spust jest dobrze wyczuwalny, pokrętła też działają jak trzeba - jednym słowem polecam.
Też byłem w podobnej sytuacj i - sprzedawca przesłał mi nawet zdjęcia pudełek i gripów do innych modeli. Na tych alpha było napisane że zrobione przez Meike.
marcio24
03-01-2011, 21:23
witam, ponowię jeszcze raz pytanko...
styki w gripie i aparacie zostały oczywiście przeczyszczone, nie ma żadnych nalotów, brudu tłuszczu niczego, stawiam że przewodnictwo na stykach jest prawidłowe...
ponawiam zatem pytanie...
Witam,
ja również używam gripa...
dokupiłem ze względu na wygodę użytkowania;) do aparatu d90, jednak ja kupiłem zamiennik firmy PHOTTIX...
co do jakości - nie narzekam, co do działania spustu migawki, działa precyzyjnie i dokładnie... na jakość ogólną plastiku i wykonania nie narzekam....
zastanawia mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie rozładowywanie się baterii....
tzn. gdy bateria jest w pełni naładowana i robię zdjęcia, studio, plener w sumie nie istotne gdzie, to problemu z baterią nie ma, zrobię tyle zdjęć z gripem, ile mogę zrobić bez niego...
natomiast jeśli aparat siedzi w szafie w torbie (grip zablokowany) z baterią, na 100% wyłączony, to minimalnie rozładowuje baterie...
to nie jest wiele, bo nie jest to tak że w 2 dni zje 30% albo więcej,
ale jak sprawdzałem, to przez tydzień nie używania, po włączeniu, zgodnie ze wskaźnikiem aparatu rozładował około 2-3%.
pytanie moje brzmi, 1. czy to normalne i należy się tym martwić? tzn te 2% na tydzień?
bo poza tym faktem nie zawodzi?
i jeszcze jedno pytanie 2. czy np używając aparatu bez gripa, wkładając bat w pełni naładowaną i np nie używając przez 1,5 miesiąca, ów bateria może się rozładować ze 100% np do 10?
i analogicznie czy to normalne jeśli coś takiego stanie się gdy włożona do gripa?
pozdrawiam;)
Aparat podtrzymuje zegar i licznik zdjęć pozostałych do zrobienia na karcie na górnym LCD. Moze rozładować 2, moze 20% w 1.5 miesiąca, zależy to od wielu czynników i MZ jest normalne.
panoramix
04-01-2011, 10:26
Marcio24 Mam dokładnie taką samą sytuację i uważam, że jest to normalne.
marcio24
06-01-2011, 20:00
dziękuję za zabranie głosu i zainteresowanie;)
pozdrawiam serdecznie:)
pawel777
05-02-2011, 11:03
po zakupie D90 myślę o gripie...
w D40 nie było w pełni kompatybilnego gripa a przeszkadzało mi że body było stosunkowo małe... teraz po zamianie na D90 czuję znaczną poprawę w trzymaniu aparatu ale coś mnie kusi na ten grip ALPHA - tym bardziej że jak widzę to ceny są zupełnie przyzwoite (ok 170zł).
pytanie do osób posiadających gripy - czy po podpięciu jesteście w pełni zadowoleni? czy faktycznie poprawia to trzymanie aparatu? A może ktoś się rozczarował i po jakimś czasie jednak odpiął gripa?
takie rozterki bo nie mam gdzie sprawdzić jak to się trzyma w rzeczywistości...
pozdrawiam
Sam kupiłem we wrześniu Alphę by Meike - wygoda wzrasta nieporównywalnie, po odpięciu aparat wydaje się niekompletny. Niestety jakościowo grip odstaje od aparatu. Przycisk AE-L/AF-L starł się prawie całkowicie. Dodatkowo blokada baterii ułamała się (otworzyłem raz gripa po wyjęciu z torby i był ułamany, a nie kojarzę bym gdziekolwiek uderzył aparatem czy torbą). Nie przeszkadza to w u użytkowaniu i ciągle mogą mieć 2 baterie w środku, ale po otwarciu gripa jedna wyskakuje automatycznie.
Jeżeli chodzi o spust oraz obie rolki to działała wszystko idealnie bez zarzutu. Irytuje mnie tylko duża odległość od joysticka. Niby można ustawić wybieranie punktu ostrości kombinacja AE-L/AF-L + główna rolka, ale osobiście wolę korzystać z joystika. Muszę wtedy i tak złapać aparat od góry i używam głównego spustu. Kiedy nie trzeba zmieniać punktu ostrości to spust gripa całkiem nieźle poprawia komfort użytkowania.
Co do opisanego problemu z rozładowywaniem baterii przez gripa. Czasem występuje, czasem nie, nie wiem od czego to zależy. Np teraz chwytam aparat po 2 tygodniach nie użytkowania i bateria wskazuje prawie maksa. Innym razem w tydzień została rozładowana. Ogólnie nauczyłem się wyciągać baterie z gripa, tylko tak teraz zapomniałem ;).
Mam Alphę (Meike) z D90 i polecam. Wygoda trzymania przy większych szkłach i w pionowych kadrach jest warta wydanych pieniędzyy. Ale było o tym na forum już wielokrotnie.
pawel777
05-02-2011, 20:09
zamówiłem alfę... :)
dzięki i pozdrawiam
Alpha , choć nie jest bez wad. Potrafi nie kontaktować przy obrocie aparatu co skutkuje czasem niemożnością zrobienia zdjęcia w "tej właśnie" chwili :/
Maciek R
08-02-2011, 15:48
Alpha , choć nie jest bez wad. Potrafi nie kontaktować przy obrocie aparatu co skutkuje czasem niemożnością zrobienia zdjęcia w "tej właśnie" chwili :/
Korzystam od dość dawna już i nigdy coś takiego mi się nie przytrafiło. Może warto pomyśleć o reklamacji? Mówię to bez uszczypliwości, po prostu.
Heh, reklamowałem już z tego powodu i wymienili na nowy egzemplarz, jednak po jakimś czasie ponownie wystąpiły takie objawy.
Witam,
Chciałem kupić gripa z mozliwością wykonywania interwałów, jakie było moje zdziwienie iż są chyba nie dostępne lub bardzo trudno dostępnę, czy możecie coś polecić do D90
pitupitu
12-02-2011, 22:22
Znalazłam grip jakiego szukasz na foto- tip.pl (http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_d80_d90_battery_pack_pro_z_lcd-p-1083.html). Ma możliwość ustawienia interwałów i różne inne bajery są tam wymienione włącznie z kalendarzem ;p. Niestety aktualnie nie jest dostępny, więc coś faktycznie trudno to dostać, ale może będą mieli niedługo.
Pitupitu, dzięki za zainteresowanie widziałem juz brak tej oferty, kiedyś było sporo takich gripów, co się stało?
swistak29
13-02-2011, 19:29
Witam serdecznie jestem tu nowy .Mam pytanie czy któryś z was miał okazje używać gripa do d300 tej firmy Battery Grip Newell MB-D10 .Widziałem ten grip i muszę przyznać że wygłada ta jak orginał.Podgumowany w tych samych miejscach .Ale z współpracą ???.
pitupitu
13-02-2011, 20:32
Pitupitu, dzięki za zainteresowanie widziałem juz brak tej oferty, kiedyś było sporo takich gripów, co się stało?
właśnie nie wiem czemu tak jest, odkładałam zakup gripu. Teraz znów zaczęłam się rozglądać i podoba mi się ten co Ci zalinkowałam, ale nie wiem czemu go nie ma;/
dziadzior
13-02-2011, 21:47
Ja jak kupiłem gripa to nie byłem jakoś do niego przekonany . Jakieś pól miesiąca temu przykręciłem go do body i nie odpinam w ogóle , fajnie się w reku trzyma . Także moją odpowiedz , ze jestem zadowolony heh ;)
Dzisiaj byłem na giełdzie w stodole, niema tam gripa z interwałem jedynie oryginały nowe i używane.
Są jeszcze na ebay (http://viewitem.eim.ebay.eu/LCD-Batteriegriff-BATTERY-GRIP-fr-Nikon-D80-D90/390287010661/item) tylko wolałbym to obejrzeć przed kupnem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lux-an.de/ebayfoto/blau/bgd80900.jpg)
Ja akurat do 90-ki brałbym oryginała.
Zamiennik to 1/2 ceny oryginału przy czym 500zł to nie takie ogromne pieniądze.
Większy problem mam ja bo dać 800zł za MB-D10 + 300zł za EN-EL4a to nie to samo co ~300-350zł za komplet zamienników ;)
Alpha - kupiłem MeiKe MK-D90/80 w cenie 159,00zł w Foto-Net (Sopot), a to dużo mniej niż 1/2 ceny oryginału; moim zdaniem naprawdę warto - nic nie trzeszczy; super wykonanie (jak ktoś wcześniej stwierdził 99% oryginał), a "gumy" lepsze iż te w D90.;)
Lightjay
19-02-2011, 18:37
Alpha - kupiłem MeiKe MK-D90/80 w cenie 159,00zł w Foto-Net (Sopot), a to dużo mniej niż 1/2 ceny oryginału; moim zdaniem naprawdę warto - nic nie trzeszczy; super wykonanie (jak ktoś wcześniej stwierdził 99% oryginał), a "gumy" lepsze iż te w D90.;)
Przy okazji co lepsze emplooye do gripa czy akumulator Akumulator NIKON EN-EL3E ( na allegro znalazłem NIKON EN-EL3e 3900 mAh)
http://allegro.pl/nikon-en-el3e-3900-mah-d50-d70s-akumulator-nowy-i1430104490.html
więc pytanie cz akumulatory apluszki czy jakies zamienniki nikona do gripa ?
Lightjay
20-02-2011, 00:16
Przy okazji co lepsze emplooye do gripa czy akumulator Akumulator NIKON EN-EL3E ( na allegro znalazłem NIKON EN-EL3e 3900 mAh)
http://allegro.pl/nikon-en-el3e-3900-mah-d50-d70s-akumulator-nowy-i1430104490.html
więc pytanie cz akumulatory apluszki czy jakies zamienniki nikona do gripa ?
jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło odnośnie chipa w akumulatorze czy akumulator pokazuje w aparacie stan naładowania baterii? o tym jest mowa w poniższej aukcji:
http://allegro.pl/aku-nikon-en-el3e-1500mah-d50-d70-d70s-nowy-chip-i1434868530.html
zaś interesowałby mnie zakup z aukcji gdzie jest grip plus akumulator 1500
http://allegro.pl/show_item.php?item=1467196597&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
Bo nie wiem czy te 3900mah o których pisze na początku to nie jakaś ściema,
czy może olać to wszytko i kupić na ebay z LCD:
http://cgi.ebay.pl/LCD-BATTERY-GRIP-FOR-NIKON-D90-D80-REMOTE-2X-EN-EL3e-/170534865533?pt=UK_Photography_DigitalCamBatt_RL&hash=item27b4ab8a7d
P>S> może więcej osób byłoby chętnych na gripa LCD więc wyszłoby taniej z przesyłką :)
jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło odnośnie chipa w akumulatorze czy akumulator pokazuje w aparacie stan naładowania baterii? o tym jest mowa w poniższej aukcji:
http://allegro.pl/aku-nikon-en-el3e-1500mah-d50-d70-d70s-nowy-chip-i1434868530.html
zaś interesowałby mnie zakup z aukcji gdzie jest grip plus akumulator 1500
http://allegro.pl/show_item.php?item=1467196597&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
Bo nie wiem czy te 3900mah o których pisze na początku to nie jakaś ściema,
czy może olać to wszytko i kupić na ebay z LCD:
http://cgi.ebay.pl/LCD-BATTERY-GRIP-FOR-NIKON-D90-D80-REMOTE-2X-EN-EL3e-/170534865533?pt=UK_Photography_DigitalCamBatt_RL&hash=item27b4ab8a7d
P>S> może więcej osób byłoby chętnych na gripa LCD więc wyszłoby taniej z przesyłką :)
Kupiłem swoją Alphę(MeiKe) właśnie u tego sprzedającego na All.Nie bardzo przemawia do mnie kupowanie dedykowanego akumulatora do D90 "No name",bo takimi są te przedstawione powyżej;gratis nowy chip :D.Mam dwa oryginały 3e grip działa jak powinien , również na Enelopach AA.Wybierzesz sam co zechcesz.;)
RzeckiDG
04-03-2011, 21:08
Jestem kilka dni po zakupie gripa Alpha(Meike oznaczenie MK - D90/D80) i chciałbym podzielić się wrażeniami.
Po pierwsze za tę cenę ( 155zł) nie spodziewałem się aż tak solidnej konstrukcji, a tu spasowanie, guma i przyciski bez zarzutu. Jedyne co lekko drażni to dość luźne koło blokady gripa, które daje o sobie znać podczas obracania aparatem.
Druga sprawa to zasilanie - działa na eneloopach, zamienniku EN-EL3e (batimex ) i oryginale. Zarówno razem jak i pojedynczo i bez śladów szybkiego rozładowywania czy innych błędów.
Trzecia rzecz - użytkowanie - d90 nabiera solidności i masy;). Kadrowanie wygodne choć w moim przypadku - w trybie portretowym mam utrudniony dostęp do wybieraka. Poza tym przyciski i pokrętła chodzą z należytym oporem i precyzją.
Jednym słowem - jak na razie udany zakup.
Jestem kilka dni po zakupie gripa Alpha(Meike oznaczenie MK - D90/D80) i chciałbym podzielić się wrażeniami.
Po pierwsze za tę cenę ( 155zł) nie spodziewałem się aż tak solidnej konstrukcji, a tu spasowanie, guma i przyciski bez zarzutu. Jedyne co lekko drażni to dość luźne koło blokady gripa, które daje o sobie znać podczas obracania aparatem.
Druga sprawa to zasilanie - działa na eneloopach, zamienniku EN-EL3e (batimex ) i oryginale. Zarówno razem jak i pojedynczo i bez śladów szybkiego rozładowywania czy innych błędów.
Trzecia rzecz - użytkowanie - d90 nabiera solidności i masy;). Kadrowanie wygodne choć w moim przypadku - w trybie portretowym mam utrudniony dostęp do wybieraka. Poza tym przyciski i pokrętła chodzą z należytym oporem i precyzją.
Jednym słowem - jak na razie udany zakup.
Tez posiadam ten grip w moim D90. Super sprawa, zapinam dwa oryginalne akumulatory i na 2000 zdjc mam spokój o przyjemności fotografowania nie wspomnę. Być może oryginał lepszy ale nie wiem czy ażtyle kasy waro wydać, lepiej coś innego z akcesoriów dokupić
Na Allegro zakupiłem Grip o nazwie: Battery Pack / Grip Alpha Digital do Nikon D80 / D90. ( sprzedający: INFOTO nick: guni1 ). W opisie aukcji napisano, że Battery pack pracuje na 1 lub 2 akumulatorach EN-EL3e. W zestawie znajduje się również pojemnik na 6 baterii lub akumulatorów typu AA. Niestety ku mojemu rozczarowaniu grip nie chce współpracować z oryginalną baterią EN-EL3e. Podczas rozmowy telefonicznej z firmą FOXFOTO pani zaproponowała bym skorzystał z zamienników oryginalnych baterii, co niesamowicie mnie rozzłościło. Oczywiście po zakomunikowaniu, że nie zamierzam korzystać z zamienników otrzymałem informację, że mogę odesłać grip i oczekiwać zwrotu wydanej kwoty. O zaistniałej sytuacji piszę celem uprzedzenia ewentualnych innych chętnych na ten model. Jeżeli chodzi o jakość wykonania stwierdzę, że faktycznie wygląda na porządnie wykonany szkoda tylko, że nie jest do końca kompatybilny.
Szanowni koledzy, czytając forum nie natrafiłem na przypadek taki jak mnie dotknął, wręcz przeciwnie wszyscy zachwalają to tanie rozwiązanie w postaci Meike (Alpha), czy ja coś źle robię, a może trafiłem na taki felerny egzemplarz ?
navigator_s9
14-04-2011, 15:55
chyba jakiś gorszy egzemplarz... miałem dwa gripy Meike do D90tki, pierwszy zarówno jak ten obecnie używany pracowały idealnie.
Już wiem w czym jest problem, w jednym z tematów ktoś poruszył tą sprawę. Okazuje się, że bagnet gripa ma inną konstrukcję niż obudowa baterii. W gripie są blaszki czołowo przylegające do styków wystających z body, co jest wadą ponieważ po dociśnięciu gripa blaszki powinny przesunąć się na boczną część styków tak jak jest to w oryginalnej baterii. Środkowy styk ze względu na wysunięcie w stosunku do skrajnych styków po dociśnięciu gripa trafia w plastik, ponieważ nie może zsunąć się na boczną część styku, bo jej po prostu nie ma. Pisano o tym, że można pdgiąć środkowy styk w body, ale jestem pełen obaw co do tego rozwiązania. Kolejną kwestią jest to, że po włożeniu oryginalnej baterii styki nie są wciśnięte na maxa do wnętrza body, w przypadku zamontowania gripa tak właśnie się dzieje, więc nie wiem czy tak mocne naprężenie styków po dłuższym czasie nie spowoduje uszkodzenia body.
Zdjęcia gripa i baterii - porównanie (https://picasaweb.google.com/116392423704101013985/15Kwi2011?authkey=Gv1sRgCIyTybHdm_mbsgE#)
Ja zakupiłem identyczny Grip i był zachwycający i pracował na wszystkich możliwych kombinacjach zasilenia..wykonanie też praktycznie jak oryginał...trafiłeś złą sztukę. i tyle w tym temacie.
Rozwiązałem ten problem poprzez dłuższą blaszkę nałożoną na środkowy styk. Blaszka ta trzyma się mocno nie ingeruje w gripa jak i w body. Odpuściłem reklamację tylko dlatego, że chcę używać sprzętu a nie marnować czas na przesyłki i kolejne zamówienia. Przy okazji usunąłem problem luźnego kółka dociągającego śrubę. po odkręceniu 5 śrub i 3 kolejnych zamontowałem okrągłą piankę o grubości jednego milimetra pod plastikowym kółkiem. Po skręceniu nie ma luzu, nic nie grzechocze i jest minimalny opór (idealny) przy kręceniu kółkiem. Jest Super ! :))
Stach2008
05-05-2011, 09:38
wczoraj kupiłem gripa do D90 Meike i mając porównanie do oryginalnego gripa uważam, że za wywalaniem kasy na orginał (po za napisem NIKON) nie przemawia dosłownie nic. Wszystko w tym zamienniku idealnie pasuje do body i jest naprawdę bardzo dobrej jakości. jeśli ktoś się zastanawia nad takim zamiennikiem gripa to polecam.
Po przeczytaniu tego tematu postanowiłem kupić gripa do d90. Znalazłem sklep w Krakowie gdzie na stronie podają, że w ofercie jest alpha ale do rąk dostałem Meike. Porównując zdjęcia alphy do Meike widać, że jest to b. podobna jak nie ta sama konstrukcja.
Wrażenia?
Z racji dużych dłoni uchwyt d90 potrafił dać się we znaki. Po godzinnym pstrykaniu bolała mnie dłoń, ponieważ mały palec ciągle był pod body i jakoś tak niepewnie trzymało się więc mocno ściskałem korpus. Gdy tylko chwyciłem aparat z gripem...do licha, tego brakowało! Nie ma porównania w wygodzie trzymania! Rewelacja.
Wykonanie...nie miałem w dłoni oryginału Nikona ale lekko ruszająca się klapka od pojemnika na baterie i kółko z dziwnym luzem średnio przypadają do gustu. Podejrzewam, że mały tuning i wszystko będzie bezluzowe ;)
Podsumowując...nigdy więcej aparatu bez gripa :)
Kundzior
09-05-2011, 18:06
Alpha to Meike, Meike to Alpha. To ta sama firma. Alpha są dobrej jakości, choć ja mam deltę i tez nie narzekam, sprzedaję Phottixy i tez są na poziomie.
powiedzcie mi czy ruszająca się klapka od baterii w gripie jest normą w tym modelu?
Stach2008
11-05-2011, 11:58
powiedzcie mi czy ruszająca się klapka od baterii w gripie jest normą w tym modelu?
nie jest to norma bo u mnie sie nie rusza
drobiazg a bardzo denerwujący bo akurat pod dłonią, więc każde przełożenie dłoni na gripa oznacza stuk puk klapka rusza się.. poszukam kawałka gumy i spróbuje podkleić aby ustabilizować.
Przedwczoraj dostałem gripa Meike/Alpha do D80/90. Powiem Wam, że poza denerwującą śrubą do mocowania gripa, która lata jak wściekła, nie mam żadnych zastrzeżeń. Zdjęcia pionowe robi się nieporównywalnie lepiej, ładowanie baterii mogę odłożyć w czasie na jakieś 2 miechy ;) Za 160zł jak najbardziej zakup godny polecenia.
byłem z moim w sklepie aby zapytać się czy wymienią na takiego bez luzu. Niestety jak się okazało nie zrobię tego. Porównałem do innych i trafiłem na sztukę z lekkim luzem na klapce i tyle. Życie ;) szkoda wysyłać na gwarancje..
następny minus dla gripa. Po wczorajszym noszeniu w torbie, która raczej nie nadaje się do noszenia sprzętu foto...w połowie starł się napis AE-L/AF-L... mimo wszystko warto wydać 160zł bo komfort trzymania jest nieporównywalny do uchwytu samego aparatu ;)
Dzień przed wyjazdem w plener, dwa tygodnie temu kupiłem gripa Alpha/Meike do D90. Na plenerku okazało się, że zdarza się utrata kontaktu gripa z body:? Jest to dosyć denerwujące, ale na szczęście występuje to coraz rzadziej i mam nadzieję na zgranie się tej pary. Inną i to niestety większą wadą jest zachowanie się aparatu z gripem na statywie i z podpiętym obiektywem 70-300. W takiej konfiguracji daje o sobie znać mała sztywność połączenia grip-body. Po ustaleniu kadru, podtrzymując aparat za obiektyw po dokręceniu śruby głowicy (M498RC2) następuje opuszczenie obiektywu do dołu i zmianę kadru o ok. 1/4. Początkowo myślałem, że to wina głowicy ale okazało się, że niestety za takie zachowanie winien jest grip mimo maksymalnego dokręcenia go do body. Problemu nie ma gdy dokręcając głowicę trzymam ją za część z płytką mocującą, nie jest to jednak zbyt wygodne rozwiązanie. Zastanawiam się czy jest sposób na usztywnienie połączenia i czy podobna sytuacja występuje z gripem Nikona. Czy też może w takiej właśnie sytuacji pojawia się wyższość oryginału nad zamiennikiem?
Stach2008
23-05-2011, 09:05
faktycznie używając aparatu z gripem na statywie z dłuższymi szkłami, może być problem braku stabilności zestawu, miałem tak kiedyś z sigmą 18-200 (wtedy na oryginalnym gripie). Teraz przy tamronie 70-200 mam na szczęście mocowanie statywowe więc problem znika
pod jaki adres wysyłaliście gripa na reklamację? Chcę wysłać swojego a sprzedawca umywa ręcę kierując wprost do importera.
stachmuszel
25-05-2011, 12:55
Sprzedawca musi przyjąć sprzęt, który u niego zakupiłeś. Nie robi Ci żadnej łaski.
hmm brzmi ciekawie. Napisz coś więcej abym mógł przycisnąć ich trochę.
Jak byłem z chęcią reklamacji luzów na moim gripie, pokazali mi inny, który oczywiście trzymał się idealnie. Na pytanie o wymiane/ gwarancje powiedzieli abym interweniował u importera i na ich koszt wysyłał kurierem.
login_87
25-05-2011, 15:28
hehe widze ze Cie ta klapka denerwuje :) Powodzenia z serwisem.
Kundzior
26-05-2011, 13:16
Sprzedawca musi przyjąć sprzęt, który u niego zakupiłeś. Nie robi Ci żadnej łaski.
Dokładnie. Bez zająknięcia.
Pawełfoto
14-06-2011, 19:57
Panowie a ja mam taki problem, kupiłem kilka dni temu grip Meike/Alpha, dziś go zamontowałem i dupa, trochę dziwna sprawa już tłumaczę... wkładam oryginalną baterię do 2 komory (ta bliżej uchwytu body) i dupa aparat nie działa brak zasilania, wyjmuje i wkładam do pierwszej komory aparat działa, dokładna sytuacja jest z zamiennikiem (Phottix). Wkładam oryginał do 1-komory a podróbę do 2-komory i wszystko działa jak należy, obie baterie są widziane w menu body, kiedy jednak zamienię baterie podróba do 1-komory a oryginał do 2-komory body wariuje, miga dioda w body i górny LCD, wygląda to tak jakby cały czas ON/OFF ON/OFF i tak w kółko. He ja to mam pecha, chyba tylko serwis, a może coś polecacie, coś źle robię?
Ja juz mialem dosc przygod z gripem Alpha by Meike , 3 razy reklamowalem bo rozladowywal mi aku :/
wkoncu zwrócono mi kase , dolozylem i kupilem uzywany oryginal MB-D80 za 350 zł na forum :)
Paweł w prostu zostaw w takiej konfiguracji jak dziala, przeciez nie ma potrzeby zamieniania miejscami baterii.
Pawełfoto
15-06-2011, 22:45
Paweł w prostu zostaw w takiej konfiguracji jak dziala, przeciez nie ma potrzeby zamieniania miejscami baterii.
Na razie zostawię, tylko jak wyładuje się bateria w 1-komorze czy przypadkiem zadziała ta z drugiej, hmm zobaczymy.
A ja mam takie pytanie, co prawda akurat nie dotyczące D90 a D60.
Planuje zakup GRIPa ale niektóre są z dodatkową "dostawką" na akumulatory AAA a inne tej "dostawki" nie mają? Czy to przydatna rzecz? Czy warto ją mieć czy mogę sobie odpuścić? Doradźcie proszę ;)
Na pewno sie moze kiedys przydac jak bedziesz gdzies w dalekich krajach bez dostepu do elektrycznosci. Pytanie czy bedziesz miala wtedy przy sobie te baterie AAA oraz wystarczajaco miejsca na kartach pamieci ;)
Moje pierwsze wrażenia z użytkowania Meike.
Cena/komfort
Kosztował mnie 149 zł + 20 zł wysyłka. Tuż po wyjęciu z pudełka i przymocowania do D90 Meike zrobił bardzo pozytywne wrażenie. Aparat znacznie lepiej leży w ręku - zupełnie jak przyklejony. Trzyma się go pewniej. Dochodzi do tego o wiele lepszy komfort robienia zdjęć portretowych (czyli w pionie). Generalnie, za tą cenę sprzęt naprawdę godny polecenia.
Jakość
Plastik niższej jakości, niż body. Guma wydaje się być bardziej miękka, niz grip body, ale dla mnie to nie wada. W dwóch miejscach została źle wycięta, przez co nie dolega do gripa. Jeśli w przyszłości będzie się odklejała, to po prostu przytnę żyletką i przykleję super glue.
Największymi wadami, jakie zauważyłem, to kółko mocowania, które lata na wszystkie strony i brzęczy. Widziałem w powyższych komentarzach, że udało się to wyeliminować. Druga rzecz, która mi irytuje, to zapinka do akumulatorów - również nie trzyma się na miejscu, będę musiał nad tym pomyśleć i poprawić.
Oprócz tego, grip ma lekki luz względem body, pomimo maksymalnego dokręcenia pokrętłem. Nie jest to znacząca wada, choć trochę mnie denerwuje, że jest :).
Jeśli chodzi o zasilanie, to jeszcze nie wypowiem się, bo grip mam od paru dni. Ale jedno mnie zastanawia: zostawiłem przez dwa dni wyłączony aparat z włączonym gripem i poleciała energia z baterii. Nie wiem, czy to wynika z faktu, że grip był włączony, czy akurat mój egzemplarz czerpie energię przy wyłączonym aparacie. To będę już wiedział za parę dni, gdy będę robił testy.
W ogólnym rozrachunku: w cenie do ok. 180-200 zł warto. Jakość wykonania stoi na przyzwoitym poziomie, z pewnością adekwatnym do ceny.
Oprócz tego, grip ma lekki luz względem body, pomimo maksymalnego dokręcenia pokrętłem. Nie jest to znacząca wada, choć trochę mnie denerwuje, że jest :).
One tak mają. Ja sobie z tym poradziłem tak, że owinąłem czarną taśmą izolacyjną tę część gripa, która wchodzi do komory baterii. Trzeba znaleźć odpowiednią grubość tej warstwy, u mnie chyba 2 kółeczka wokół tego pałąka były w sam raz.
Dzięki, sprawdzę to.
Co do tracenia ładunku akumulatora umieszczonego w gripie, to nie zauważyłem jakichś anomalii. Nawet jeśli aku jest rozładowywany szybciej, to nie na tyle, aby to zauważyć podczas codziennego użytkowania (na razie aparat leży, a ja 2 razy dziennie sprawdzam naładowanie akumulatora).
Grzegorz D90
10-01-2012, 10:03
Mam pytanie, czy ktoś z was używa do gripa paska na rękę mocowanego z boku ? Jeżeli tak to proszę o opinie.
astramus
10-01-2012, 12:16
Pasek jak najbardziej można zamocować ale czy to wygodne ? Ja swojego czasu, przy D80 z gripem użytkowałem taki zestaw i po jakimś czasie zrezygnowałem. Nie jest to wygodne. Dodatkowo body z gripem jest poręczniejsze i wolałem użytkować bez paska który po pewnym czasie przeszkadzał. Warto może przejść się do jakiegoś sklepu/sieci i założyć pasek, porobić trochę zdjęć, "ponosić" i samemu sprawdzić jak leży. Może Tobie akurat będzie odpowiadała taka kompilacja.
Gwynbleidd
14-01-2012, 13:38
Wczoraj kupiłem na all... D90 razem z gripem DELTA. Z tego co czytam raczej nie jest on tutaj polecany... ciekawe czy wynika to z praktyki czy po prostu z większej popularności MeiKe. Jak sprzęt dojdzie to podzielę się swoimi wrażeniami :D
Kundzior
14-01-2012, 14:31
Ja mam Deltę w prywatnym sprzęcie (od 4 lat), działa jak należy, ale Alpha jednak fajniej wykonana, a przynajmniej te do aktualnych modeli.
Gwynbleidd
20-01-2012, 20:29
Aparat już mam, grip również. Powiem tak - szału nie robi, ale nie wiem czy to nie jest wina poprzedniego użytkownika - wykonanie średnie, kółka nastaw działają jakoś dziwnie - kiedy obracam je wolno i lekko doduszam wszystko jest ok, ale gdy chcę szybko zmienić np. wartość przysłony to nie zawsze kontaktują lub przeskok jej skokowy.
draco1234
21-01-2012, 13:04
T o się całkiem dobrze sprawuje http://allegro.pl/grip-aputure-do-nikon-d90-d80-zam-mb-d80-gwar-24m-i2064427485.htm
Nabyłem gripa Meike i załadowałem dwoma zamiennikami Newell i mam pytanko... W jaki sposób aparat rozładowuje poszczególne pakiety - równomiernie?
Wczoraj miałem sytuację, że aparat odmówił dalszej współpracy z powodu niskiego stanu baterii. Wyjąłem je, pozamieniałem i widzę w aparacie (Informacje o baterii) 10% i 69% na drugiej. Jakkolwiek bym teraz nie zamieniał, aparat jest gotów do pracy i nie mogę odtworzyć wczorajszej sytuacji, choć baterie są w takim samym stanie.
Macie jakieś sugestie?
Kundzior
28-01-2012, 11:08
Oczywiście, kup normalnego Gripa.
Meike to raczej to samo, co Delta chyba. Cokolwiek to znaczy normalny.
Kundzior
01-02-2012, 13:45
Meike to raczej to samo, co Delta chyba. Cokolwiek to znaczy normalny.
A gdzie Ty żeś do takich wniosków doszedł?? Nie wprowadzaj ludzi w błąd i tak mało rozumieją z tego co czytają. Poza tym jak się nie wie, to się nie pisze. Sprawdź jeśli czegoś nie jesteś pewien.
MEIKE=ALPHA, DELTA to zupełnie inna firma.
Panowie pomóżcie :)
stronę temu opisywałem irytujący przypadek w moim gripie ( Meike ) z luźną klapką od baterii. Temat olałem, jednak ostatnio kilka razy klapka sama otworzyła sie co jest lekkim przegięciem. Niewiele brakło i miałbym gripa bez klapki.
Z racji "profesjonalizmu" sklepu, wolę samemu podjechać i oddać importerowi. Jest to gdzieś na Zakopiance, muszę znaleźć dokładny adres ;) . Ma ktoś doświadczenie w czasie realizacji reklamacji?
Jest to gdzieś na Zakopiance, muszę znaleźć dokładny adres ;) . Ma ktoś doświadczenie w czasie realizacji reklamacji?
Jeśli importer MeiKe to Foto-Tip http://www.foto-tip.pl/sklep/acceptance.php .To ceniona firma,jak na razie nie spotkałem się z negatywną opinią - prawdopodobnie "od ręki" wymienią na nowy.Zadzwoń i dowiedz się.
Cześć. Nie jestem zbyt dobra w sprawach technicznych sprzętu, więc proszę o radę.
Chciałabym kupić gripa, za względu na ceny oryginałów pewnie zdecyduję się na zamiennik (chyba że trafię używany oryginał w rozsądnej cenie). Mam D90. Przeczytałam od początku wątek, sporo każdy pisze o tym, że zamiennik albo po krótkim czasie się zużywa, albo nie chce współpracować z aparatem lub po prostu jest słabej jakości, a ja chciałabym dowiedzieć się, czy taki zamiennik nie zepsuje mi body aparatu? Czy nie padnie mi przez to system i aparat nie będzie mi się zawieszał i świrował? Co prawda używałam kiedyś zamiennika baterii w innym aparacie konkurencyjnej firmy i wszystko było w porządku, ale jednak wydaje mi się, że grip który bym chciała nabyć (może ten: http://allegro.pl/battery-pack-grip-...163796092.html) jest bardziej skomplikowanym urządzeniem niż sam akumulator.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
link nie działa, miałem kiedyś Meike/Alfa i nie zauważyłem różnicy w działaniu w porównaniu do oryginału
Miałem podobny dylemat czy kupić oryginał czy Alpha, wybrałem to drugie.
Nie żałuje, grip dobrze spasowany, wykonany z dobrej jakości materiałów - nie wiem za co płaci się ok. 1000 zł za oryginał - przecież to trochę plastiku i elektroniki.
Dla pewności używam tylko jednego AKU w gripie...nie jest to problem aby przełożyć gdy się jeden rozładuje.
Używam Alpha/MeiKe-działa tak jak powinien,nie ma z nim żadnych problemów.Również nie widzę potrzeby by przepłacać za logo N.
miałem alphe ale na d700 po wyjęciu koszyczka nie przełącza na akku w body, na d300 mi to działało... kupiłem oryginał używke :D i jak ktoś mi powie trochę plastiku i elektroniki i że taki sam jak alpha to w ręce nie miał oryginału!!!!
inaczej wygląda guma i dużo lepsza niż alphy
grip jest metalowy a nie plastikowy!!!!!
przełącza baterie prawidłowo i szybko... miałem w rękach novella czy jakoś tak bo kumpel ma ten zamiennik.. i jest opóżnienie w przełączaniu....
teraz za to borykam sie z zamiennikiem baterii firmy delta.. na bateri pisze 7.2v i 1600mah a oryginał to przecież 7.4V i 1500mah a problem jest taki że jak mi ten zamiennik sie wyładuje to na wyświetlaczu widnieje migająca rozładowana bateria i nie przełącza na drugi akku.. musze wyjąć rozładowany i od kopa rusza...