PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Urwisko z przeszłością

Fremen
06-03-2010, 23:38
Witam!

Chciałem przedstawić Wam kolejne zdjęcie z doliny Loen. Jest to widok na drugą stronę góry,
którą pokazałem jakiś czas temu w tym wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=132903). Natomiast tuż za wzniesieniem po prawej znajduje się
odnoga doliny prezentowana ostatnio (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135331).
Nie jestem pewny, czy to jest dobry kadr, nie mniej jednak uznałem, że warto go pokazać ze względu na
dramatyczną historię tego miejsca. Dwukrotne oderwanie się ogromnych fragmentów widocznej na zdjęciu
góry wywołało w początkach ubiegłego wieku (w 1905 i 1936r.) fale o kilkudziesięciometrowej wysokości,
które każdorazowo zabijały większość mieszkańców całej ogromnej doliny (grubo ponad 100 osób).
Budzącą grozę pamiątkę tych wydarzeń stanowi pionowe, wysokie na kilkaset metrów urwisko...

Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

Pablo 77
06-03-2010, 23:44
Bardzo dobre kadrowo i kolorystycznie:)
Świetne lusterko:)

darek_d
06-03-2010, 23:46
Szkoda, że odbicie nie całe w kadrze.

PABLOOK
07-03-2010, 08:52
Ładnie, naturalnie i klarownie jest :).
Z tego kadru bije czystość norweskiej natury.
Kolorki bardzo fajne, szczególnie ta soczysta zieleń może się podobać :).

Hoobie
07-03-2010, 10:31
Kadr mz bardzo ladny, jednak brakuje mi jakos "podlogi" :D A w nim calkowitego odbicia tej gory, o czym pisal darek_d.
Świetna kolorystyka :D No i miejscowka... ;)

harb
07-03-2010, 12:18

zgadzam sie :)

woda
07-03-2010, 12:20
Bardzo zgrabnie to wyszlo. Chyba kiedys widzialem w tv dokument o historii, ktora opisales.

kulten
07-03-2010, 12:54
Bardzo poprawnie z bajeranckim miejscem. Tutaj właśnie M. Duczyński też rozstawiał swój sprzęt?

Fremen
07-03-2010, 13:02
(...) Tutaj właśnie M. Duczyński też rozstawiał swój sprzęt?

Nie mam pojęcia, ale wśród jego zdjęć tej doliny nie widziałem. Podejrzewam jednak, że nie - nie było ani jednej łódki w pobliżu ;)

kulten
07-03-2010, 13:04
Nie mam pojęcia, ale wśród jego zdjęć tej doliny nie widziałem. Podejrzewam jednak, że nie - nie było ani jednej łódki w pobliżu ;)

Zatem wszystkie zatonęły na początku XXw :D .

Nikonozaur
07-03-2010, 13:14
Fajny obrazek, kolor, kadr, lusterko na medal. Zainteresowany tematem osuwisk skalnych w Norwegii zgłębiłem temat, cholera, jaki to niebezpieczny kraj! :shock::mrgreen:

wojtek6308
07-03-2010, 14:32
Piękne miejsce, kolory, kadr i lustereczko na medal :D .

Klarens
07-03-2010, 16:13
bajkowe miejsce i ladnie pokazane ..coz ...wzdycham :D

GUINNESSts
07-03-2010, 17:17
Na poczatku pomyslalem jaki dziwny kadr przez to obciecie dolu. Bylo to jednak pozytywne zaskoczenia. Dodaje to takiego pazurka.

Fremen
08-03-2010, 14:15
Kadr mz bardzo ladny, jednak brakuje mi jakos "podlogi" :D A w nim calkowitego odbicia tej gory, o czym pisal darek_d.(...)

Miałem takie ujęcie, tj. bez "podłogi" - bo się nie mieściła, poza tym niezbyt była atrakcyjna - ale za to z pełnym odbiciem. Tylko że to było ujęcie do bólu wręcz symetryczne, w dodatku traciłem wszystko, co atrakcyjne na niebie.
Dlatego też taki "ucięty" kadr pokazuję - mnie się podoba ;) - ale mam świadomość, że to może powodować niedosyt.

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze!!!

jurek1906
08-03-2010, 16:06
Bardzo ładna praca , naturalne kolory i przyjemny kadr.

Proac150
08-03-2010, 19:08

I ja się podpiszę

swiatlo
08-03-2010, 19:19
Kilka problemów:
1. Niekompletność odbicia (jak poprzednicy wytknęli)
2. Kadrowanie z lewej - należy uciąć ten kawałeczek zbocza na lewym brzegu na 1/4 wysokości od góry.
3. ogromny rozmiar tego pliku: 648 KB. Przy wymiarach do 900 pikseli nie powinien przekraczać +- 35KB.

Fremen
08-03-2010, 19:35
Kilka problemów:
1. Niekompletność odbicia (jak poprzednicy wytknęli)
2. Kadrowanie z lewej - należy uciąć ten kawałeczek zbocza na lewym brzegu na 1/4 wysokości od góry.
3. ogromny rozmiar tego pliku: 648 KB. Przy wymiarach do 900 pikseli nie powinien przekraczać +- 35KB.

1. Jeśli chodzi o niekompletność odbicia, to już pisałem o tym wyżej. Moim zdaniem zawarcie go całego, poza niepożądaną z mojego punktu widzenia symetrią, niewiele by wniosło. Musiałbym przy tym zrezygnować z górnej części nieba, które mnie się podobało.

2. Co do kadrowania, faktycznie - cięcie jest wskazane

3. Czy chodzi o to, że wolno się ładuje? Bo zawsze przy zmniejszaniu ustawiam opcję najlepszej jakości (bo przecież mi na niej zależy:)) i moje foty faktycznie zazwyczaj "ważą" w przedziale 350 - 700 kb. Ale sądząc po większości prezentowanych tutaj zdjęć nie jest to nic niezwykłego. Nigdy nikt nie zwracał mi na to uwagi, stąd pytanie.

Dziękuję za opinię!

swiatlo
08-03-2010, 19:39
Miałem na myśli 350KB nie 35KB oczywiście! :)

Martix
09-03-2010, 00:13
Kolorki i miejscówka bardzo ładne kadr też dobry

krzysztofz24
09-03-2010, 13:32
Bardzo ładna praca , naturalne kolory i przyjemny kadr.

Podpisuje sie w calej rozciaglosci. Fajnie, ze w koncu na forum zagoscily zdjecia z Norwegii.

Moja taka niesmiala prosba;-): a mialbys moze cos w bardziej surowej i mrocznej stylistyce. Wiesz, np jakis wschodzik zimowa pora lub gory z rozgwiezdzonym niebem...?

Fremen
09-03-2010, 13:54
Moja taka niesmiala prosba;-): a mialbys moze cos w bardziej surowej i mrocznej stylistyce. Wiesz, np jakis wschodzik zimowa pora lub gory z rozgwiezdzonym niebem...?

Niestety nie mam takich ujęć, o jakich piszesz... W zimie jeszcze nigdy tam nie byłem, a i latem tylko dwa razy, w dodatku ostatnio tylko "chwilę". Mam natomiast jeszcze kilka kadrów z ogromnej polodowcowej rozpadliny pełnej głazów i cienia, chyba jakiś wielki wodospad w wyjątkowo pochmurnej aurze... W każdym razie na pewno coś surowszego i mroczniejszego ;)

krzysztofz24
09-03-2010, 13:59
...Mam natomiast jeszcze kilka kadrów z ogromnej polodowcowej rozpadliny pełnej głazów i cienia, chyba jakiś wielki wodospad w wyjątkowo pochmurnej aurze... W każdym razie na pewno coś surowszego i mroczniejszego ;)

To kolega zapodaje:-)

...oczywiscie foty taka jak ta w tym watku, rowniez mile widziane;-)