Zobacz pełną wersję : obiektyw AF-S VR 70-300 f4.5-5.6 G If-ED
Ireneusz
06-03-2010, 23:10
Mam od paru dni obiektyw nikor 70-300 vr. Przy przełączeniu na manualne otrzenie pomimo że skala sie juz skończyła pierscieniem regulacji można dalej krecić w tym samym kierunku. Czy jest to normalne przy tym obiektywie, czy może jest on uszkodzony?
Będe wdzięczny za pilna informację bo nabyłem go parę dni temu i jeszcze jutro mogę wymiwnić później już nie.
Ireneusz
Normalne bo ma sprzęgło ślizgowe i dzięki temu można też kręcić w czasie ustawiania AFa
marcin_G
06-03-2010, 23:58
Chyba wszystkie Nikkory AF-I oraz AF-S nie miały sztywnego połączenia pierścienia ostrości z optyką. Tak jest tylko w śrubokrętach
Mają pseudo AF-S jak 18-55 itp.
Lagunman
07-03-2010, 00:47
nie rozumiem odpowiedzi kolegów. Doczynienia z tym szkłem tez nie miałem ale jeśli działa tak samo jak każdy inny tego typu Nikkor to tak jest to normalne.
Nie wiem czy każdy, ale tak, w tym jest to normalne (i pozwala na ręczne ostrzenie nawet gdy masz włączony AF).
Kupiłem właśnie teleobiektyw AF-S VR 70-300. Po wyjęciu z kartonika okazało sie że lekko grzechocze przy potrząsaniu. Czy to norma czy wada. VR wyłączone jak to w fabrycznie nowym sprzęcie.