Zobacz pełną wersję : MB-D10 wspolpracuje z nieoryginalnymi aku?
Witam,
Mam pytanie czy Nikonowski grip do D300 współpracuje z aku typu Delta/Phottix?
mam jeszcze inny zamiennik - noname, jakiś premium gold :)
i śmiga bez najmniejszych problemów, nie gorzej od oryginalnego
Też mam ten dylemat bo niedawno na forum ktoś pisał o nikompatybilności zamienników MB-D10 z oryginalnymi aku i to chyba były EN-EL4a. Nie pamiętam tylko co to za grip był :/
Daga, dzieki za szybka odp :)
Łukaszzz
16-03-2010, 23:20
A które konkretnie zamienniki wg. Was warto wybrać ?
W poprzednim systemie miałem aku Travora i spisywał się jak oryginał. Szkoda że jest trudno dostępny w PL.
ja ostatnio zanabyłem zamienik Delty EN-EL4a przeznaczony od razu do MB-D10 (ma zintegrowaną BL-3) z ładowarką. złego słowa nie powiem - śmiga aż miło, zimno nie zimno mam 8kl/s i prądu pod dostatkiem. po różnych innych eksperymentach ten jak na razie najbardziej udany.
Łukaszzz
17-03-2010, 00:34
Słyszałem że różnie to z tą Deltą EN-EL4a bywa. Zastanawiam się również nad takim rozwiązaniem.
Ile w przybliżeniu zdjęć dajesz radę tylko na niej pracując zrobić ?
Bartek_902
17-03-2010, 09:23
Ja w mb-d10 mam zamiennik hanhela i wszystko jest ok ;) działa jak powinno
Pozdrawiam
Łukaszzz
17-03-2010, 14:34
A czym ładujesz tą baterię ? Istnieje jakiś zamiennik ładowarki do EN-EL4a ?
A czym ładujesz tą baterię ? Istnieje jakiś zamiennik ładowarki do EN-EL4a ?
jest zamiennik delty, poszukaj na allegro i w foto-tipie
ten zamiennik delty, tak jak pisałem, ma zintegrowaną zatyczkę, odpowiednik Nikonowskiej BL-3, w niej jest wejście na końcówkę ładowarki, która jest w zestawie. sprawdziłem, mam w tej chwili 1028 zdjęć, z czego około 700 na ostatnim meczu (kilka stopni poniżej zera), bateria pokazuje 48%, jak dla mnie naprawdę nieźle.
też kupiłem w foto-tipie właśnie, coś koło 200pln z przesyłką.
gompky - chodzilo mi o zamiennik nikonowskiej ladowarki MH-21. Jakis czas temu foto-tip sprzedawal takie ladowarki, ale wlasnie przejrzalem oferte i juz ich nie ma...
Odświeżę nieco temat, bo najlepiej mi pasuje do tego, co chcę napisać. Chodzi o wydajność akumulatora.
Zestaw:
- oryginalny MB-D10
- oryginalny Nikon D700
- wkład Delta EN-EL4 zintegrowany z akumulatorem, ładowarką i z wejściem jack (zasilacz)
- obiektyw Nikkor AF-S 70-200 f/2.8 VR (I)
- czasem podpinany Nikkor TC 1.7x
- dwie karty 16GB Sandisk Extreme III 30MB/s
Warunki:
10 godzin niemal ciągłego fotografowania. VR używany w około 20% przypadków. Temperatura - ponad 25 stopni C. Zdjęcia seryjne w ok. 70% przypadków, serie od 2 do 15 zdjęć. 60% to NEFy 14 i 12 bitowe, 30% to JPEGi. Tryb AF-C 21-polowy w 99% przypadków, ze śledzeniem od sekundy do pięciu - w 70% przypadków. Tryb automatycznego wyboru punktu ostrości w 95% przypadków. Prawie 500 zdjęć usuniętych w trakcie pracy, 30% zdjęć przejrzanych na LCD z histogramami. Włączone czyszczenie matrycy przy uruchamianiu aparatu. Wł/wył aparatu do 20 razy - celowo starałem się tę czynność minimalizować. TC 1.7x użyty w jakichś 40%-60% przypadków. Aha, używałem ogranicznika zakresu ostrości w N70-200 jeżeli ma to jakieś znaczenie.
Wynik:
3860 zdjęć wykonanych do wskazania 1% naładowania akumulatora
3979 zdjęć w sumie - wykończenie akumulatora kolejnego dnia w zbliżonych warunkach
Wnioski:
Można z takim zestawem liczyć na około 4 tysiące zdjęć przy normalnej temperaturze. Akumulator był naładowany poprzedniego dnia, podłączony do korpusu tuż przed zdjęciami. Nikkor 70-200 jest dość prądożernym obiektywem z tego co kojarzę, mimo posiadanego silnika. A może właśnie przez to. VR też trochę energii pochłania, dlatego starałem się go nie włączać przy czasach poniżej 1/320s. Testowo (i przypadkowo) użyłem wbudowanej lampy z pięć razy może. Dla porównania, w takich warunkach wydajność EN-EL3e z tym zestawem szacuję na około 1000 zdjęć. Może w porywach do 2000. Slider fotografujący obok wykonał z zestawem D90, oryginalnym EN-EL3e, N70-200 chyba trochę ponad 3000 zdjęć w podobnych warunkach (więcej JPEGów) i przy częstszym korzystaniu z VR.
mOSAd, powiedz mi, bo używasz, czy ten "wkład Delta EN-EL4 zintegrowany z akumulatorem, ładowarką i z wejściem jack (zasilacz)" pasuje idealnie do oryginalnego MB-D10 (nie jest jakiś za szeroki czy coś)? Bo ja już zgłupiałem z tymi gripami i bateriami, im więcej czytam, tym bardziej nie wiem co kupić. Na alledrogo widziałem taki zestaw http://www.allegro.pl/item1103685438_zestaw_grip_delta_d300_akum_el4a_bl 3_z_lad_umt.html (http://forum.nikoniarze.pl/mOSAd,%20powiedz%20mi,%20bo%20u%C3%85%C2%BCywasz,% 20czy%20ten%20%22wk%C3%85%C2%82ad%20Delta%20EN-EL4%20zintegrowany%20z%20akumulatorem,%20%C3%85%C2 %82adowark%C3%84%C2%85%20i%20z%20wej%C3%85%C2%9Bci em%20jack%20%28zasilacz%29%22%20pasuje%20idealnie% 20do%20oryginalnego%20MB-D10?%20Bo%20ja%20ju%C3%85%C2%BC%20zg%C3%85%C2%82up ia%C3%85%C2%82em%20z%20tymi%20gripami%20i%20bateri ami,%20im%20wi%C3%84%C2%99cej%20czytam,%20tym%20ba rdziej%20nie%20wiem%20co%20kupi%C3%84%C2%87.%20Na% 20alledrogo%20widzia%C3%85%C2%82em%20taki%20zestaw %20http://www.allegro.pl/item1103685438_zestaw_grip_delta_d300_akum_el4a_bl 3_z_lad_umt.html%20i) i się nad nim zastanawiam, choć wygląda brzydko, ALPHA jest ładniejsza i podobno solidniejsza. Inną opcją jest właśnie oryginalny MB-D10 i zamiennik EN-EL4, najlepiej właśnie ten DELTY zintegrowany z ładowarką.
Delta pasuje, choć na samym początku pamiętam miałem wątpliwości, czy uda mi się ją wcisnąć do MB-D10. Ale okazało się, że po prostu potrzeba minimalnie więcej siły. Aktualnie jest chyba idealnie, ale najważniejsze jest co innego. Raz włożona, nie musi być nigdy wyjęta! Natomiast słusznie wspominasz o dopasowaniu - w tym przypadku wyszło dobrze, nie wiem jak jest w innych, być może są jakieś luzy, albo trzeba coś delikatnie spiłować. Coś mi świta, że czytałem o takich przypadkach. Jednak to tylko plastik i nie obawiałbym się zbyt wielkich problemów w tym względzie. Większym problemem jest to, że jest to układ elektroniczny komunikujący się z korpusem i powinien to robić dobrze. Dlatego polecam sprawdzone rozwiązania. Delta się sprawdziła u sporej ilości osób już w tej właśnie konfiguracji. W innych bywały problemy z przełączaniem zasilania na akumulator w korpusie na przykład, albo szybsze rozładowywanie, czy jakieś zawieszenia się aparatu. Oryginalny grip jest świetny, o zamiennikach naczytałem się za dużo, by do zestawu (korpus+grip) nie móc dopłacić mniej niż 5% jego wartości i mieć święty spokój. Natomiast wkład Nikona z ładowarką miał cenę równą prostej lustrzance - to dla mnie jakieś nieporozumienie, ponieważ wiedziałem, że konkurencja jest tu w stanie zaproponować o wiele tańsze i jakościowo podobne rozwiązanie. Nawet lepsze, ponieważ nie trzeba wyjmować akumulatora z koszyka. Zawsze to czyściej, mniej szans na ułamanie czegoś itd.
Dzięki.
Wychodzi więc na to, że muszę kupić oryginalny grip (ech, gdyby ta ALFA nie miewała problemów z komunikacją z korpusem...) i ten EN-EL4 Delty zintegrowany z koszykiem i ładowarką, to chyba optymalne rozwiązanie. Grip będzie najlepszy z możliwych (oryginalny) a bateria solidnym zamiennikiem dodatkowo mającym coś czego nawet oryginał nie ma (ładowanie bez wyjmowania z gripa i drogiej ładowarki). Czas przejrzeć oferty :)
Rozwiązanie sprawdzone i według mnie niezłe pod względem ekono. Wiele osób po kupnie nieoryginalnego gripa, żałowało i kupowało potem oryginał. Można zaryzykować, ale przysłowie mówi, że oszczędny (chytry) dwa razy traci. Ja założyłem, że wkład kosztujący ponad dwa razy mniej niż oryginalne zasilanie, nawet jeżeli wytrzyma dwa razy krócej, to i tak wyjdzie na to samo. Nie rezygnuję z jakości, szczelności, użyteczności. Jak to mówią Amerykanie:"win-win situation".
A jedna rzecz mnie przeraziła w tych gripach nieoryginalnych. Ale to już po pewnych doświadczeniach z MB-D10. Mianowicie konstrukcja tego elementu i sposób mocowania zarówno do aparatu, jak i do statywu są dość newralgicznymi miejscami. Potwierdziły się moje obawy, jak przeczytałem pierwszy raz o wyłamaniu się właśnie tego mocowania. Prawdopodobnie "wykręceniu" go z jednej, czy z drugiej strony. Przy ciężarze D700+70-200 i przypadkowym trąceniu na przykład czy innej podobnej przygodzie, myśl, że może któreś z tych dwóch wrażliwych miejsc odmówić posłuszeństwa, zmroziło mi krew w żyłach. Stąd też jestem przekonany, że chociażby z tego powodu, był to dobry wybór, a firma Nikon zastosowała odpowiednio wytrzymałe materiały i sposób ich łączeń, by wytrzymały takie przygody. A na pewno się do tego jakoś przyłożyli, lepiej niż niezależne firmy nie dbające aż tak o reputację. Jakoś mam większe zaufanie do Japończyków, obsesyjnie dbających o kontrolę jakości (przynajmniej kiedyś, ale na pewno coś z tego przetrwało).
Utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu, że ten zaproponowany zestaw będzie najodpowiedniejszy. Kupując zamiennik gripa oszczędzę raptem około 50-60% ceny, powiedzmy 300-400 złotych (wolę kupić używany oryginał niż nowy niepewny zamiennik), ale z drugiej strony jak patrzę na cenę PDK-1, czyli całego "niezbędnego" zestawu, żeby mieć te prawdziwe (a nie braketingowe) 8 kl/s (oczywiście można używać baterii AA, ale to dla mnie jakoś mało wygodne - ładować 2 komplety akumulatorków po 4 sztuki - a nie widziałem jeszcze ładowarki na 8 paluszków, tylko na 4 - paluszki mogą być w tym wypadku awaryjnym zasilaniem gripa na jakichś wyjazdach), to i tak oryginalny grip plus ta Delta zintegrowana z koszykiem wyjdzie jakieś 400-500 zł taniej, a funkcjonalność ta sama, o ile nie lepsza.
Podobnie jak Tobie włos mi się na głowie jeży jak pomyślę, że moje D700 z zamiennikiem gripa i ciężkim obiektywem mogłaby twardo lądować ze statywu na ziemię, bo się mocowanie wyłamało w gripie (a w takiej konfiguracji to byłby najwrażliwszy element). Nie chcę i nie będę ryzykował, wolę dołożyć kilka stówek (a w zasadzie i tak kilka stówek oszczędzić, bo ja tak właśnie liczę), ale używać takiego zestawu bez obaw, że coś się ze sprzętem stanie złego.
Jeszcze raz dzięki. Mądrego dobrze posłuchać, a ja, jak mówi powiedzenie, "za biedny jestem, żeby oszczędzać (kupować rzeczy słabej jakości)" ;)
Pozdrawiam
ThomasVoland
13-07-2010, 00:34
jak patrzę na cenę PDK-1, czyli całego "niezbędnego" zestawu, żeby mieć te prawdziwe (a nie braketingowe) 8 kl/s (oczywiście można używać baterii AA, ale to dla mnie jakoś mało wygodne - ładować 2 komplety akumulatorków po 4 sztuki - a nie widziałem jeszcze ładowarki na 8 paluszków, tylko na 4 - paluszki mogą być w tym wypadku awaryjnym zasilaniem gripa na jakichś wyjazdach), to i tak oryginalny grip plus ta Delta zintegrowana z koszykiem wyjdzie jakieś 400-500 zł taniej, a funkcjonalność ta sama, o ile nie lepsza.
Ja po naczytaniu się na tym forum o nieistniejących zamiennikach z faktycznym napięciem 11,1V (czasami nawet ładowarki mają mniejszy woltarz), ubzdurałem sobie żeby kupić PDK1. Ale do rzeczy... PDK1 jest w tej chwili nie do kupienia, jedynie w ABfoto widziałem, ale cena była ponad 2500 zł. Mi załatwili w fotoceny.pl ale musieli kompletować osobno MB-10 i całą resztę i trwało to bardzo długo. Po innych sklepach dzwoniłem i też nie mieli. Nikon odpisał że rzeczy które chcę kupić wyszły w krótkiej serii i dlatego już ich nie ma.
W tej chwili chyba jedyną opcją jest kupno wszystkiego osobno, co się raczej mało opłaca. Delta wydaje się więc najlepszą opcją cena/jakość.
Wszyscy na forum piszą o brakach D700 i PDK1 , nie wiem jak w reszcie Europy ale w Szwecji , Norwegii i Danii dostępne są od ręki w większości sklepów .
alpaczino
13-07-2010, 19:42
Wszyscy na forum piszą o brakach D700 i PDK1 , nie wiem jak w reszcie Europy ale w Szwecji , Norwegii i Danii dostępne są od ręki w większości sklepów .
...bo to Skandynawia jest. ;-)
To opowiastki państwa z Nikon Polska o jakiejś limitowanej wersji D700+PDK1 dotyczą tylko Polski ? D700 Speszal Polisz Edyszon ?
To opowiastki państwa z Nikon Polska o jakiejś limitowanej wersji D700+PDK1 dotyczą tylko Polski ? D700 Speszal Polisz Edyszon ?
Polska to bardzo dziwny kraj ;) Trzeba przywyknąć lub uciekać :)
ThomasVoland
14-07-2010, 00:00
Sam ich zapytaj http://www.facebook.com/NikonPolska :)
Ja dostałem info (ale to nie od nich) że w Polsce duża część PDK1 została wykupiona i przehandlowana na części (osobno grip, osobno baterie itp)
Podobnie jak Tobie włos mi się na głowie jeży jak pomyślę, że moje D700 z zamiennikiem gripa i ciężkim obiektywem mogłaby twardo lądować ze statywu na ziemię
Co by nie było przypięte pod aparatem, zawsze lepiej to zdjąć do pracy ze statywem.
alpaczino
14-07-2010, 12:44
Co by nie było przypięte pod aparatem, zawsze lepiej to zdjąć do pracy ze statywem.
Cenna i prawdziwa uwaga.
Hmmm, właśnie mnie coś tknęło i jest jedna ważna sprawa! Mnie mało przeszkadzająca, ale jednak! W komplecie przeze mnie opisywanym, czyli MB-D10 plus Delta jedna rzecz jednak nie działa za dobrze. Przynajmniej u mnie. Mianowicie automatyczne przełączanie akumulatora. Wydaje mi się, że to czasem działa, być może zależne jest od poziomu rozładowania. Czyli przy ustawieniu kolejności: akumulator w MB-D10, potem w korpusie, aparat blokuje się, gdy Delta w MB-D10 straci moc. Niestety pomaga tylko wyjęcie koszyczka z Deltą. Nie wiem, czy to należy reklamować, czy też każda Delta tak ma. Co gorsza, kolejność ustawienia też nie gra roli i podłączając koszyczek z nienaładowaną Deltą, po prostu blokujemy sobie aparat - mimo, że powinien on ciągnąć energię z EN-EL3e w korpusie. :(
PS. Właśnie przetestowałem. Jest nieźle! Czyli tak jak podejrzewałem. Jeżeli Delta traci moc, to się przełącza bezproblemowo. Ale podłączona na drugi, czy kolejny dzień, jak straci pojemność, to już zablokuje nam aparat. Czyli w warunkach zdjęciowych to zupełnie nie gra roli. Widać, że akumulator potrzebuje trochę energii, by działało przekierowanie na baterię w korpusie. Interesujące.
tyle tych watkow o gripach mb-d10, ich zamiennikach i bateriach, ze juz nie wiem gdzie pisac...
delta en-el4a powoli pada :( po roku od kupna pokazuje stan 2 i bardzo ciezko wyjsc poza 1000 zdjec. Dodam, ze zaraz po kupnie spokojnie robilem 2000-2500 zdjec.
Trzeba zainwestowac w oryginal