Zobacz pełną wersję : Wybór Lampy Błyskowej
Witam,
jestem posiadaczem Nikona D5000 i mam problem z wyborem lampy błyskowej do niego :(
Obecnie uzywam starą lampę National Pe-200 (http://www.kameramuseum.ch/pictures/national_pe_200_0001.jpg),
A zamierzam ją zmienić na coś lepszego.
Lampy używam niezbyt często, ale się przydaje. Chodzi mi np, o jakieś zjazdy rodziny, czy też porobienie ładnych fotek znajomym lub na imprezach, koncertach itp :) Natomiast w przyszłości zamierzam zajmować się tym coraz bardziej poważniej i mam nadzieję, że stanie się to moją pasją:) Więc nie chcę kupować lampy która wystarczy mi na chwile i potem będę kombinował jak uzbierać kasę na następną.
Co do lamp Nikona, to można powiedzieć, że w zasięgu finansowym jest Sb-600.
Tylko nurtuje mnie pytanie, czy wykorzystam tą lampę i czy taka lampa jest mi potrzebna :)
Z lamp które widziałem jest jeszcze sb-400, sb-80, sb28/25/24, sb 50dx.
(na forum wyczytałem jeszcze ze są różnice w napięciach miedzy starszymi modelami lamp, co może unieszczęśliwić mój aparat)
Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej lampy, myślę, że te informację trochę ułatwią :)
Proszę również żeby użytkownicy którzy nie wniosą nic co mogłoby mi pomóc, żeby nie spamowali.
Dziękuję i czekam na odpowiedzi
Na gorze forum masz funkcje szukaj, oraz caly osobny dział o lampach błyskowych! W szukajce wpisz np. SB-400, SB-600 Sb-800 SB-900 Nissin Di-466/622/866 lub Metz 48 i tydzien Ci zejdzie zanim ogarniesz temat. Nikt ci gotowej odpowiedzi nie udzieli. Sam zdecydujesz ktora z tych lamp bedzie dla Ciebie najlepsza. Kwestia mozliwosci finansowych i potrzeb. Pzdr.
Witam,
jestem posiadaczem Nikona D5000 i mam problem z wyborem lampy błyskowej do niego :(
Obecnie uzywam starą lampę National Pe-200 (http://www.kameramuseum.ch/pictures/national_pe_200_0001.jpg),
A zamierzam ją zmienić na coś lepszego.
Lampy używam niezbyt często, ale się przydaje. Chodzi mi np, o jakieś zjazdy rodziny, czy też porobienie ładnych fotek znajomym lub na imprezach, koncertach itp :) Natomiast w przyszłości zamierzam zajmować się tym coraz bardziej poważniej i mam nadzieję, że stanie się to moją pasją:) Więc nie chcę kupować lampy która wystarczy mi na chwile i potem będę kombinował jak uzbierać kasę na następną.
Co do lamp Nikona, to można powiedzieć, że w zasięgu finansowym jest Sb-600.
Tylko nurtuje mnie pytanie, czy wykorzystam tą lampę i czy taka lampa jest mi potrzebna :)
Z lamp które widziałem jest jeszcze sb-400, sb-80, sb28/25/24, sb 50dx.
Z wymienionych lamp tylko SB-600 wspiera i-TTL czyli system pomiaru bysku jaki masz w swoim aparacie. Jeśli chcesz fotografować z użyciem tego systemu, wybór jest prosty. Jesli chcesz działać z lampą w trybie manualnym, pozostałe modele też będą działać. Każda lampa wystarczy 'na chwilę'. Albo Cię wciągnie i będziesz kupował dodatkowe bo jedna to za mało, albo system się zestarzeje i pojawią się nowe, lepsze, wszystkomające rozwiązania.
Proszę również żeby użytkownicy którzy nie wniosą nic co mogłoby mi pomóc, żeby nie spamowali.
Takimi hasłami albo wywołasz właśnie bezprzedmiotową gadaninę, albo zniechęcisz potencjalnych odpowiadających. Bo niby jak ktos ma ocenić czy według Ciebie 'coś wniesie' czy nie?
Sorki za reklamę ale polecam METZa 48 AF1 .
Dlaczego? Tutaj jest wielu bardzo zadowolonych użytkowników: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=93052
Akurat mam go na sprzedaż: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135577 :-)
używana sb-600
wciagnie cię błyskanie i kupisz silniejszą/nowszą to sb600 zawsze sie przyda jako druga ;)
nie wciągnie cię błyskanie to sprzedaż szybko i bez straty...
Minimum co kupić (z iTTL) to myśle SB-600, nie ma sensu starszych czy też słabszych. BOSS poleca Metz'a 46AF1, również się przyłączam, trochę tańsza alternatywa SB-600. Wybór będzie należał do Ciebie. SB-800/900 za drogie a z lampą zrobisz zupełnie inne zdjęcia. Lampe zawsze warto dokupić :)
Póki co potwierdzacie moja przemyślenia co do sb 600. Chyba się na nią zdecyduję.
Dziękuje za dostarczoną pomoc.
Widac ze nie szukasz.
A moze praktycznie w tej samej cenie co SB-600 pomyslec nad NissinDi866, lub jeszcze taniej nad Di-622?
Alternatywne lampy sa rownie dobre. Porownaj np. liczby przewodnie i mozliwosci tych lamp. Zacznij sam szukac , a nie oczekuj gotowej odpowiedzi od innych. Juz wczesniej pisalem, ze na twoje pytanie juz padlo z tysiac odpowiedzi na tym forum. I wiecej zyskasz konkretnych wiadomosci i porownan.
BBall_Freaker
06-03-2010, 21:58
Minimum co kupić (z iTTL) to myśle SB-600, nie ma sensu starszych czy też słabszych. BOSS poleca Metz'a 46AF1, również się przyłączam, trochę tańsza alternatywa SB-600. Wybór będzie należał do Ciebie. SB-800/900 za drogie a z lampą zrobisz zupełnie inne zdjęcia. Lampe zawsze warto dokupić :)
Nie 46AF1 lecz 48AF1 i moim zdaniem nie jest to żadna alternatywa lecz zdecydowanie lepsza lampa niż Sabinka 600.
Ja osobiście jako były użytkownik SB600 i obecny Metza 48 AF1 (zero reklamy, serio) zdecydowanie wolę Metza. Duzo argiumentów za jest jak pisałem tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=93052
Mnie osobiście bardziej podebają sie fotki przy użyciu Metza. Nie wiem czy to jest sprawa różnic w ustawionej w lampie innej temperaturze barwionej...
Troszkę danych jeszcze tutaj: http://photo-tips-online.com/review/metz-mecablitz-48-af-1-flash/
Natomiast w przyszłości zamierzam zajmować się tym coraz bardziej poważniej i mam nadzieję, że stanie się to moją pasją:) Więc nie chcę kupować lampy która wystarczy mi na chwile i potem będę kombinował jak uzbierać kasę na następną.
A ja zaproponuje poczekać i uzbierać na sb-800 Ale warunek taki ze będziesz się rozwijać w temacie doświetlania fotek.
Zakładam ze d5000 ma cls :)
A ja zaproponuje poczekać i uzbierać na sb-800 Ale warunek taki ze będziesz się rozwijać w temacie doświetlania fotek.
Zakładam ze d5000 ma cls :)
Zakładaj sobie dalej. CLS ma (czyli współpracuje z lampami, kablami Nikona), ale wyzwalania bezprzewodowego (które na tym forum i nie tylko zwykło się nazywać CLSen) niet.
Jeśli w Twoim zasięgu jest SB-600 to jest i Metz 48 AF-1, sporo lepsza lampa, ale to już wszystko Ci się wyjaśni jak poczytasz wątek linkowany przez BOSS'a
Przez trzy lata pracowałem na SB 600 - wpierw z D 80, potem z D 300. Fotografuję z lampą głównie turnieje brydża, w tym największy polski Grand Prix Warszawy. Lampa rewelacyjna a jej pełna współpraca z korpusem Nikona umożliwia szybką reakcję na wszelkie zmiany scenerii. Od miesiąca mam SB 900 - i to jest sam miód. Jeśli mogę więc coś doradzić - to nie rezygnować z systemowych rozwiązań Nikona bo ułatwiają znacznie życie.