PDA

Zobacz pełną wersję : Dynamiczne rozmycie tła poprzez szybką zmianę ogniskowej w czasie naświetlania

slawek14
06-03-2010, 16:20
Tak z ciekawości - używacie techniki dynamicznego rozmycia tła poprzez
szybką zmianę ogniskowej w czasie naświetlania ? Jeżeli tak - w jakich
sytuacjach i dla uzyskania jakiego efektu artystycznego (chodzi mi o
sytuacje praktyczne) ? Jakie parametry ekspozycji preferujecie do tego typu
zdjęć (czas przesłona), jakie zoom'y się sprawdzają i jaka technika zmiany
ogniskowej (najazd/odjazd zoom'em od "głównego tematu") ?

Ja jako amator z ciekawości próbowałem tej techniki : pokój, jako cierpliwy
model - duży pluszak i według mnie ciekawy efekt można osiągnąć dla zdjęcia
z aparatem na statywie i zamrożeniem pierwszego planu światłem lampy
błyskowej (padajacej na pluszaka) - co do techniki szybkiej, płynnej zmiany
ogniskowej - trzeba trenować, trenowac - nie jest to łatwa technika ;-)

Pzdr, Sławek

P.S.
W dobie Photoshopa chyba taka technika popada w zapominienie ;-( .

Gio
09-03-2010, 16:37
MZ w PS nie da się zrobić wszystkiego. Wszystko o co pytasz można zrobić na wiele sposobów i osiągnąć w ten sposób inny efekt końcowy. Generalnie ja uważam na to, żeby migawkę wyzwalać w chwili kiedy już kręcę zoomem. Zoomy 'pompki' są chyba lepsze do takich zabaw - pomagają uniknąć poruszenia aparatu. Czas naświetlania staram się dobierać do czasu, jaki jest mi potrzebny na przejście zakładanego zakresu ogniskowych.

stock
09-03-2010, 17:29
nic nie popada - technika jest stosowana a wszystko zależy od tego jaki efekt chce się uzyskac. Raz się skręca zoom, raz odkręca. Wszystko zależy od tego co się chce zrobić.

WojMaz
18-03-2010, 12:21
Tu masz jeden przykład, że tą technikę można zastosować również w bardzo dynamicznej reporterce rajdowej. Mam kilka, różnych zdjęć rajdówek, które robiłem właśnie tą techniką.
Bardzo ciekawie wychodzą światła na koncercie (najlepiej aparat na statywie lub oparty o coś, z ręki nie da rady). Tak naprawdę można tak fotografować wszystko, tylko pomysł musi być dobry i wykonanie poprawne.

http://www.wmazurkiewicz.pl/#/content/2008/46%20Rajd%20Barborki/20%2046%20Rajd%20Barb%C3%B3rki.jpg