Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret malarza
katasha44
06-03-2010, 13:58
Przedstawiam Andrzeja, prawdziwy artysta z pasją :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img408.imageshack.us/img408/8696/andrzej.jpg)
Zdjęcie zrobione w pracowni przy delikatnym świetle z okna, miało być klasycznie, z atrybutami malarskimi.
Jak zwykle czekam na opinie :)
Stach2008
06-03-2010, 16:07
ładnie :)
Dobry klasyk moim zdaniem. Książki z lewej niepotrzebne, poza tym OK.
jest wszystko co powinno być, ładne światło, paleta RGB w wersji drewnianej, i malarz pełną gębą. Super ujęcie.
mnie też się podoba, świetna robota. pozdrawiam
Ładnie, tylko wygląda na wybitnie pozowane. Masz jeszcze jakieś typowo przy pracy?
Amadeusz
06-03-2010, 22:29
Jeśli malarz to kolor.
W tym wypadku wolałbym kolor :)
katasha44
07-03-2010, 11:56
Miło, że się podoba. Pomysł na zdjęcie zrodził się przypadkiem podczas wizyty towarzyskiej. Miał być klasyczny portret formalny, pozowany, z nawiązaniem do obrazów starych mistrzów, gdzie najważniejsze było światło, a nie kolor często ograniczany do wąskiej gamy :)
Miło, że się podoba. Pomysł na zdjęcie zrodził się przypadkiem podczas wizyty towarzyskiej. Miał być klasyczny portret formalny, pozowany, z nawiązaniem do obrazów starych mistrzów, gdzie najważniejsze było światło, a nie kolor często ograniczany do wąskiej gamy :)
Rozumiem ;-) Jednak my tego bez opisu nie wiemy i mnie jest ciężko określić, czy obraz, który jest tłem został namalowany bardzo żywymi kolorami czy też jest szarawy ;-)
Ale rozumiem intencję :)
Podoba mi sie swiatlo na tym zdjeciu.
Obraz na sztaludze to raczej w konwencji ilustracji do Misia Puchatka niz starych mistrzow :). Samo zdjecie jednak wyszlo naprawde dobrze. Moze tylko cialbym u dolu tuz pod pedzlem. Ten widoczny kawalek kolana mi srednio pasuje.
Czepne sie. Moge? ;)
Z technicznych detali:
-- paleta za mocno wyeksponowana -- troche nienaturalnie to wyglada,
-- jednolita, ciemna koszula bylaby lepsza -- krata za bardzo odciaga wzrok,
-- nieco zbyt duzy kat -- trzeba bylo delikatnie sie pochylic lub kucnac,
-- linie w tle nie sa prostopadle -- od prawej do lewej sa coraz bardziej krzywe i stwarzaja wrazenie przewracania sie kompozycji,
-- niedopracowana winieta -- naturalna nie zmniejsza sie przy samych krawedziach zdjecia. ;)
Co zas sie tyczy samego ujecia -- troche przegadane. Oczywisice, ze sztaluga, paleta i pedzel, to atrybuty malarza. Ale niepotrzebnie jest ich az tyle, zeby podkreslic jego pasje czy fach.
katasha44
07-03-2010, 23:38
Dziękuję za konstruktywną krytykę :) wezmę sobie do serca. Bo w sumie zdjęcie było bardzo spontaniczne. Nie było czasu na przebieranki, malarz sam wybrał obraz (ja wolałabym czyste płótno). Żeby odpowiednio skadrować zdjęcie w małej pracowni musiałam spiąć się na wersalce, niestety nie pomyślałam żeby kucnąć. Za to nie widziałam nic nienaturalnego w eksponowaniu palety, sama studiowałam malarstwo i każdy ma inny sposób jej trzymania. A nad winietą jeszcze popracuję. Na tym zdjęciu i tak najbardziej podoba mi się spojrzenie i wyraz, typowe dla portretowanego :)