Zobacz pełną wersję : Bufor w D70 a szybka karta
Kto potrafi mi powiedzieć, czy z kartą 2GB sandisk extreme III będzie większy bufor na rawach? Bo mam dotychczas niebieskiego kingstona 1GB i przy nim są dostępne tylko 3klatki. A niestety czasem jest to dla mnie za mało :/ Znając życie to będę musiał pewnie aparat wymienić, a nie karte...
Przejdz na jpg bo w NEF-ach nawet na SD III D70 Znacznie zwalnia po wykonaniu 4 fotek
radziu.art.pl
17-11-2006, 01:43
dokladnie ja mam sundiska II ultra i przy jpg nigdy bufor sie nie zapelnil przy rawach nie probowalem sproboj z inna karta
a co takiego robisz ze zapelniasz bufor w rawach?
Kto potrafi mi powiedzieć, czy z kartą 2GB sandisk extreme III będzie większy bufor na rawach? Bo mam dotychczas niebieskiego kingstona 1GB i przy nim są dostępne tylko 3klatki. A niestety czasem jest to dla mnie za mało :/ Znając życie to będę musiał pewnie aparat wymienić, a nie karte...
Raczej napewno aparat, poniewaz karta nic nie ma do bufora aparatu.
radziu.art.pl
17-11-2006, 08:47
hmm...im szybsza karta tym szybciej bufor kopiuje zdjecia na nia a co z tego wynika...bufor szybciej sie oproznia...czyli najlepiej miec karte o nieco wiekszej predkosci niz predkosc transweru bufora
hmm...im szybsza karta tym szybciej bufor kopiuje zdjecia na nia a co z tego wynika...bufor szybciej sie oproznia...czyli najlepiej miec karte o nieco wiekszej predkosci niz predkosc transweru bufora
Chcesz powiedzieć, że jeśli aparat zgodnie ze specyfikacją robi określona liczbę zdjęć na sekundę to jesli karta będzie szybsza, to będzie ich robił więcej, zamiast np.3 to 5.........:roll:
Robert_P
17-11-2006, 11:44
Większy bufor i szybka karta powoduje że można robić więcej zdjęć w serii ale nie szybciej niż podaje specyfikacja puszki.
Więc jeśli chcesz mieć więcej klapnięć na sekundę i dłuższą serię to tylko zmiana aparatu.
Bufor, to nic innego jak wydzielona część pamięci do przechowywania zdjęć. On niestety nic nie kopiuje ani nie można go zwiąkszyć kartą. On poprostu służy do przechowywania pstrykniętego zdjęcia, zanim trafi na kartę. Teraz, jak Robren powiedział, im szybciej foto trafi na kartę, tym mniejsze prawdopodobieństwo że bufor się zapełni. Ale ma to tylko i wyłącznie znaczenie w długościach serii a nie w jej szybkości.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie. Czyli zanim zbiorę kaskę na nową puszkę, to karta mi odrobinę pomoże. Na jpgach nie robie zdjęć wogóle – w razie skopania fotki z rawa da się jeszcze coś wycisnąć, z jpga juz nie. Do tego dochodzą jeszcze prawa autorskie itp. czyli pewne zabezpieczenie w przypadku kradzieży
Kolekcjoner
18-11-2006, 16:55
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie. Czyli zanim zbiorę kaskę na nową puszkę, to karta mi odrobinę pomoże. Na jpgach nie robie zdjęć wogóle – w razie skopania fotki z rawa da się jeszcze coś wycisnąć, z jpga juz nie. Do tego dochodzą jeszcze prawa autorskie itp. czyli pewne zabezpieczenie w przypadku kradzieży
Choćbyś dał najszybszą kartę jaką się da 4 Raw-ów w serii nie przeskoczysz. Później będzie "czkać":). Zdjęciami seryjnymi bym tego nie nazywał.
Choćbyś dał najszybszą kartę jaką się da 4 Raw-ów w serii nie przeskoczysz. Później będzie "czkać":). Zdjęciami seryjnymi bym tego nie nazywał.
Dodam jeszcze tylko to - nie 4rech a 3ch Rawów w D70 nie przeskoczę nawet z najszybszą kartą :D
Mam zakupioną juz 2GB z predkością zapisu 20mb/sec. Całe szczęćcie zapis jest szybszy niż w mojej poprzedniej, ale faktycznie zdjęciami seryjnymi ciężko to nazwać. Przynajmniej czas oczekiwania na zwolnienie byfora jest szybszy :) Pozdro
niekrasz
19-11-2006, 12:50
jak wydaje sie ci ze cos za wolno te klatki sie robia
to wylacz w menu "long exp. NR", sporo mozna zyskac
no ale mozliwosc bufora i puszki nie zmienisz na lepsze nijak
Kolekcjoner
19-11-2006, 15:50
Dodam jeszcze tylko to - nie 4rech a 3ch Rawów w D70 nie przeskoczę nawet z najszybszą kartą :D
:(
[QUOTE=niekrasz;161810]jak wydaje sie ci ze cos za wolno te klatki sie robia
to wylacz w menu "long exp. NR", sporo mozna zyskac
ooo! Polepszyło się. Sa już 4kl/sec. Tylko co ja wyłączyłem?? :D