Zobacz pełną wersję : Mini studio do nauki pracy ze światłem
Hej wszystkim. Mam zamiar zakupić zestawik do domowego studia. Tu pojawia się problem bo jeśli chodzi o fotografie studyjną jestem straszny laik a sprzęt ma mi służyć przede wszystkim do nauki. Teraz lampki będą używane w niezbyt wielkim pomieszczeniu jakie 4,5m na 5,5m wys 2,5m na wakacjach będę miał strych ponad 100m2 z wysokością dachu ~4m może troszkę mniej. Chodzi mi po głowie kilka zestawów i chciałem poprosić was o pomoc w wyborze. Zaczynajmy.
1: Fomei basic 200 kit + tła na początek czarne i białe. Boje się, że mogą być troszeczkę za słabe =~1650zł
2: 2x Quantuum PT300 + 2x statyw+softbox 60/90+parrasolko-softbox+beauty dish 42 =~ 1600
3: Powerlux VE400+VE200(może 300) + 2x statyw+softbox 60/90+parrasolko-softbox+beauty dish 42 =~1600-1700
Dodatkowo posiadam lampę metz 58 af1 która zapewne też wyląduje na statywie. Nie wiem czy ze studyjnymi wyzwalać ją przez CLS a resztę przez fotocelę czy kombinować coś z kablami synchro czy może przez radio (najdroższe rozwiązanie i w obecnej chwili odpada) Co będzie najskuteczniej by wszystko razem grało i śpiewało?
Dodatkowo mam pytanie czy do tych lamp można by dokupić jakiś akumulator pozwalający pracować w plenerku
Jak widać w temacie nie miałem za bardzo do czynienia z światełkiem studyjnym i nie wiem jakiej mocy lamp potrzebuje. Wielkim ograniczeniem jest też fundusz 1700zł niestety czekam na premierę sigmy 85 1.4 i muszę mieć trochę grosza odłożonego.
Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Fear
Nikt nic nie poradzi? Już nie chodzi o model lamp a moc która pozwoli mi nieco się pobawić w takich pomieszczeniach. Przejrzałem parę tematów na forum i pojawiają się wypowiedzi, że 600 może być za mocną lampą do tak małego pomieszczenia dlatego kombinuje z takimi. Podzielcie się wiedzą... :)
widze ze chcesz kupic softy, parasolki, beauty dis - wiesz jakie daja swiatło? wiesz jaki i do czego to stosowac ? nie lepiej kupic jedno i rozbudowywac o to co sie chce niz kupowac wszystko naraz ?
lampy 300 spokojnie wystarcza. i tak przy tak małym pomieszcezniu jesli nie bedzie czarne nie zapanujesz nad swiatłem. bedzie odbijac sie od wsyztskoego dl;atego polecam softa z gridem. parasolke napewno nie.
jesli metz 58 af1 i studyjne to nie da rade przez cls - poczytaj o wyzwalaniu studyjnych i systemowch
Dodatkowo mam pytanie czy do tych lamp można by dokupić jakiś akumulator pozwalający pracować w plenerku
zaljzyj do specyfikacji. jesli sa dedykowane akumulatory to ok jak nie to przez generator. mysle ze nikomu nie chce sie za Ciebie patrzec w specyfikacje. wiesz czego chcesz a nie chce Ci sie sprawdzic :) - dziwne.
a najlepiej, kazdy Ci to powie to :
1.wynajmij studio na 3 godzinki i zobaczysz co i jak. popros obsługe zeby zaprezentowali jak działa odp modyfikatory - bedziesz wiedział co kupic.
2. kup jedna lampe i opanuj swiatło. dotego blenda i metz na kontre. i starczy na długiii czassss
nonnatus
06-03-2010, 21:28
300 stykna. ja mam 3 x S400 quantuum i często pracuję na 1/3 mocy. więc lampki oki.
co do akcesoriów, to: softboxy najlepiej zmiekczają swiatło, (okta jeszcze lepiej:) )
ale parasolki są bardzo tanie i z nimi tez dasz radę (nietransparentne)
statywy kup w funsporcie, ale te mocniejsze. słabsze nie utrzymają lampek jak wyciagniesz wysoko statyw.
beauty dish jest drogi. do quantuuma nawet bardzo drogi.
jesli już musisz mieć disha to może lepiej kupic jakieś lampki w funsporcie, bo dish do tych lampek jest 3 razy tanszy niż do quantuumów.
i jedna wazna rzecz. kup papierowe tło. kosztuje 300 złotych, ale moim zdaniem warto.
z tymi poliropylenowymi gównami bedziesz miał jazdy, bo paskudnie rozkladają swiatło. zwłaszcza w małych wnętrzach.
dwie lampki quantuum/powerlux 300 stykną - 1100 zł
dwa mocne statywy z funsportu - 150 zł
tło kartonowe i dwa statywy z belką - 500 zł
na początek parasolki - 30 zł
kabelek łączący aparat z lampką (druga odpali na fotoceli) - 30 zł.
na początek jak znalazł.
powodzenia
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Siedzę od kilku godzin i czytam starsze tematy więc już wiem z opisów jak działają różne modyfikatory. Jeśli chodzi o samo wyzwalanie to tu jest większy problem bo nie wszystko rozumiem.
To wyczytałem rzeczy następujące...
1 sposób: Wszystko na manual, metza na tryb fotoceli, lampa wbudowana na tryb M i moc na 1/32 ty pytanie czy błysk lampy wbudowanej mocno wpływa na zamierzone efekty czy raczej jej działanie niczemu nie przeszkadza
2 sposób to wszystkie 3 lampy wyzwalać radiowo i tu pytanie czym różnią się te zestawy: http://allegro.pl/item933953497_radiowy_wyzwalacz_lamp_nikon_d300_d3 _d3x_d200_d700.html od tego: http://allegro.pl/item935709436_phottix_aster_wyzwalacz_radiowy_z_fo tocela_2_odb.html
Jakie inne wyzwalacze polecacie?
I pytanie czy taki zestaw da się jakoś wyzwolić kablami synchro jeśli tak to jak?
Jakie jest najlepsze rozwiązanie wg was? Który sposób byście doradzili z waszego doświadczenia. (Odrzućmy od razu pocket wizard i jego zamienniki bo po prostu nie mam na to funduszy)
nonnatus
07-03-2010, 00:27
po co Ci wydatek na ten wyzwalacz prawie 200 złotych w studio, co?
kabel synchro za 30 zeta na początek Ci styknie.
lampki maja w sobie fotocelę. odpalą. izi.
po co Ci uzywanie wbudowanej?
nie ogarniam tego.
jak masz kabelek synchro to nie uzyjesz wbudowanej, bo jedna końcówka kabelka siedzi na sankach.
nie polecam uzywania lampki reporterskiej i studyjnej równocześnie.
zajedziesz reporterską. inna barwa światla, bardziej ostre światlo. trudniej to razem ogarnąć.
zamiast tych allegrowych wyzwalaczy kup dobrą dużą dwustronną blendę i masz kolejne źródło światła zamiast tego metza.
dwie lampy studyjne + blenda i dasz sobie rade.
wielu pracuje na jednej lampie i blendzie i dają radę.
pozdrawiam
czyli mówisz że współpraca reporterskiej ze studyjna to lipa... szkoda bo pomyślałem o zakupie Quantuma R+300 Dual Power były by 2 lampki i blenda a z takim zestawem w plenerze można by się miło pobawić. Właśnie dlatego myślałem o wyzwalaczach radiowych
Jak się znajdzie ktoś kto korzysta z lampy reporterskiej i studyjnych na raz niech się wypowie jak wygląda współpraca i jak wyzwala
mmmak, nonnatus-dzięki za porady i udział w wątku jak pisałem jestem w oświetleniu zielony dlatego popełniam błędy rzeczowe...
nonnatus
07-03-2010, 12:45
czekaj, czekaj...
to zdecyduj się w końcu. chcesz pracowac w studiu, czy w plenerze?
piszesz niezbyt składnie. najpierw piszesz o metrach kwadratowych, potem o 100 metrowym poddaszu, a teraz o plenerze. to zupełnie zmienia postac rzeczy. moje rady dotyczą li tylko studia. do plenerku jest inna opcja.
pozdrawiam
Więc wyjaśnię. Myślę, że w chwili obecnej nie opanuje światła w plenerze więc pierwsze kroki przez jakiś czas będę stawiał w studiu. Interesuje mnie też bardzo strobing w którym to już jakąś wiedzę na temat działania światła/modyfikatorów trzeba mieć. Jestem studentem i nie mam stałych dochodów dlatego chcę teraz puki naciułałem jakąś kasę zakupić sprzęt który pozwoli mi się realizować w tym co robię i teraz i za jakiś czas. Myślałem by kupić zwykłe lampy studyjne ale aku do takich to ogromny wydatek dlatego lepszym rozwiązaniem wydają mi się przy niskim budżecie Quantuum dual power chwalone tu na forum. Lampy te będą zapewne lepsze niż stare viwitary czy sb-25/26/28 za które teraz też trzeba trochę zapłacić. Wystraszyłeś mnie troszkę współpracą lampy reporterskiej ze studyjną dlatego kontynuuje dyskusję.
slawek007
08-03-2010, 23:16
Fomei ma też wersję 400Ws zestawu BASIC - http://www.sklep.medikon.pl/ZESTAW_FOMEI_BASIC_400-1583.html - może coś takiego.
Do lamp można podpiąć zasilacz akumulatorowy - http://www.sklep.medikon.pl/ZASILACZ_FOMEI_POWER_STAR_2-1392.html
j_szczygiel
18-03-2010, 00:21
beauty dish jest drogi. do quantuuma nawet bardzo drogi.
jesli już musisz mieć disha to może lepiej kupic jakieś lampki w funsporcie, bo dish do tych lampek jest 3 razy tanszy niż do quantuumów.
To raczej kwestia tego, ze w funsporcie dostajesz sam dish, a w Quantuumie z tego co pamietam plaster + dyfuzor. Stad roznica w cenie. Poza tym te tansze sa z reguly srebrne.
W tlo polipropylenowe nawet nie wyrzucaj pieniedzy... Jesli nie stac Cie na dobry wieszak do tel i tlo kartonowe (bez wieszaka ktorym mozesz zwinac tlo zrobisz z niego sieczke), idz do np. Castoramy i zakup fizeline (geowloknine, zwal jak zwal), byle jak najgrubsza. Budowlane maja szer. chyba do 2 albo 1.5m - jesli Ci starczy to na poczatek moze byc. Tak samo mozesz uzyc czarnej fizeliny do maskowania scian w studio (podwieszane na linkach stalowych).
Softboxy ktore sa w zestawach kitowych (np. 60x90) maja raczej waskie pole zastosowania. Lepiej zainwestowac w sredniej wielkosci okte + troche wyzszy soft prostokatny.
Statywy polecam Air 260cm z Quantuuma - jedyna wada to wypadajace gumowe stopki, poza tym mocne sztuki.
Wyzwalanie - Metz na sanki w trybie M i wsjo, ew. kabel synchro. Tanie wyzwalacze radiowe to wydatek ok 100zl.
Nie pisales jakiego typu zdjecia chcesz robic - produkty, portrety, cale sylwetki...?
ps.
Troche stary ten watek, ale moze troche pomoge autorowi ;)
podepnę się pod ten temat bo nie chcę zakładać nowego , jestem amatorem nigdy nie miałem do czynienia z pracą z lampami studyjnymi i tu moje pytanie czy warto kupić o taki zestawik jak w linku poniżej do nauki czy lepiej zbierać na coś lepszego ? http://www.kenro.co.uk/product/300w_Lighting_Kit_GROUP/3/531/Kenro+300w+Studio+Flash+Kit.html
najbardziej interesują mnie portrety , może na upartego cale sylwetki jeśli by się dało zabrać ten sprzęt w plener też bym tym nie pogardził ale jak na razie będzie będzie to głownie służyło do nauki i będę pracował w zaciszu domowym cena tego to 450 euro - ok 1750 zł , prosił bym o jakieś opinie czy warto czy lepiej jakiś inny zestaw stworzyć najbardziej ogranicza mnie to że nie przebywam w PL więc koszty transportu rosną gdyby ściągać sprzęt z PL ale może warto ?z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam Famul
j_szczygiel
22-03-2010, 18:11
Skoro maja byc portrety, mozesz kupic jedna mocniejsza lampe (np. 400, 600Ws) i okte + blende ze statywem (choc czy taki zestaw bedzie lepszy, zalezy rowniez od typow portretow i efektow jakie chcesz uzyskac). Wszystkie tego typu zestawy typu entry-level jak z Twojego linku sa praktycznie takie same (a przynajmniej efekty jakie daja), zamiast zadawac kolejne podobne pytanie poczytaj watki o podobnych lampach-sadze, ze duzo sie z nich dowiesz. To co rzucilo mi sie w oczy (zdjecie jest male) - dosc male wymiary tych lamp oraz slaby pilot - tylko 50W. Za niewiele wieksze pieniadze kupisz w PL nowe lampy char. sie lepsza jakoscia wykonania i lepszymi parametrami. Na brytyjskim ebayu jest pelno uzywanych lamp lepszych producentow (np. bowensa).
Jesli to poczatki, zakup drogiego sprzetu bedzie zapewne wiazac sie z niewykorzystaniem jego mozliwosci ;) Czy tego potrzebujesz super sprzetu juz teraz - odpowiedz sobie sam.