Zobacz pełną wersję : obiektyw do reportażu ulicznego, wydarzeń
przemekklin
05-03-2010, 22:32
Witam!
Mam WIELKI dylemat i bardzo proszę o naprowadzenie mnie na dobry kierunek i/lub sprowadzenie na ziemię...
Jestem użytkownikiem D90 i w najbliższym czasie nie planuję przechodzić na pełną klatkę.
Szukam dobrego obiektywu(ów) do reportażu ulicznego, wydarzeń sportowych (nie mam na myśli tele) i kulturalnych.
Póki co posiadam juz sigme 10-20 która również jest porzydatna poniekąd, ale dystorcja spora przy 10, w każdym razie ogniskowa 20 jest ok.
Największy problem polega na tym, czy zakupić używanego nikkora 17-55 2.8 czy sigme hsm 24-70 2.8 i ewentualnie uzupełnić to stałką??? (raczej nie uda mi się zakupić w cenie 700-800 funtów Nikkora 24-70 2.8)
z tego co czytałem to 24-70 na pełnej klatce to do reportażu ślubnego jest zalecany bardzo... ale jak jest z ulicą??? Zależało by mi, żeby mieć ten koniec 70mm, bo można przy okazji dobry portret zrobić...
ale z drugiej strony 17 też istotne. Wiem, że są obiektywy 17-70 i 18-70, ale nie mają jasnego światła, a na tym mi zależy najbardziej.
Czy może są jeszcze jakieś obiektywy, które powinienem brać pod uwagę??? na pewno coś przeoczyłem, a bardziej doświadczeni użytkownicy systemu, może znają jakieś "perełki" - autofocus obowiązkowo musi być.
Myślę, że temat może się przydać również innym użytkowikom, a w szukajce nie znalazłem podobnego, aczkolwiek temat był między tymi ogniskowymi, ale w tematyce reportażu ślubu, mi to póki co nie grozi...
Pozdrawiam
Kordian d70
05-03-2010, 23:04
prosze cie przeczytaj uwaznie tytul posta ;-)
przemekklin
06-03-2010, 00:30
prosze cie przeczytaj uwaznie tytul posta ;-)
hej! to jak powinien brzmiec? chetnie zmienie ;]
Kordianowi chodzi o "wydażeń"
Każdemu się może zdarzyć
Witaj.
Przede wszystkim skoro chcesz kupić D700 lub inne FF to czemu wymieniasz szkła pod cropa? Jeśli 24-70 to Nikkor, Sigma lub Tamron, na forum są tematy odnośnie tych szkieł...
Jak chcesz mieć 17 i 70 to już trzeba więcej niż jedno szkło. Wiesz o tym, że 17mm z cropa nie jest równe 17mm na FF tak?
Chcesz światło to stałki, wolisz uniwersalność to zoom (z grubsza), również to się przewijało na forum niejednokrotnie.
Perełki? Zgaduję, że N 14-24, 24-70, 70-200, 200-400 :D
Chyba chodziło Ci o dystorsję nie dystorcję?
Przede wszystkim skoro chcesz kupić D700 lub inne FF to czemu wymieniasz szkła pod cropa?
Ale on właśnie napisał, że nie chce :)
przemekklin
06-03-2010, 01:08
no chłopaki mnie za błędy besztają, ale mniejsza z tym ;)
a więc nie da się pogodzić w tym temacie światła z uniwersalnością???
Majac 700-800 funtow kupil bym uzywke N80-200 i do tego S24-70 EX. i masz 800 funi. Lub jak kto woli cos takiego:
http://cgi.ebay.co.uk/NIKON-NIKKOR-28-70MM-F-2-8-D-ED-IF-AF-S-CAMERA-LENS-UK_W0QQitemZ320493542817QQcmdZViewItemQQptZUK_Came rasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN? hash=item4a9ee75da1
Ale on właśnie napisał, że nie chce :)
A to przepraszam, faktycznie, mój błąd...
przemekklin zależy też jakie światło Cię zadowoli, możesz jeszcze wziąć któregoś zooma 2.8 i stałkę 50mm 1.4, lub 85mm 1.8. Może Tamron 17-50 VC? Mam bez stabilizacji i nie jest źle :)
przemekklin
06-03-2010, 01:47
możesz jeszcze wziąć któregoś zooma 2.8 i stałkę 50mm 1.4, lub 85mm 1.8.
o właśnie, dobrze kombinujesz, bo ja myślałem, o stałce, ale z drugiej strony, a teraz widzę, że to nie ma sensu :D
50mm 1.4 już mam, a 85mm 1.8 jest na liście do nabycia, więc chyba faktycznie ratuje mnie 17-55(50) póki co :)
Dzieki Łukasz, dobra uwaga :)
Zobaczymy czy jeszcze jakieś ciekawe propozycje padną, choć ta jest dość rozsądna...
przemekklin
06-03-2010, 01:54
Majac 700-800 funtow kupil bym uzywke N80-200 i do tego S24-70 EX. i masz 800 funi.[/url]
teleobiektywu proszę w to nie mieszać :) Zwłaszcza używanego ;p
A tak poważnie, to właśnie to 28-70 nie bedzie za wąskie??? Myślałem o nim przez chwilę, ale może być za mało z przodu.
już szukam opinii o tym obiektywie mimo wszystko, być może za szybko go przekreśliłem...
Skoro masz 10-20 to pewnie nie, ale to już musisz sam zdecydować, najlepiej przypiąć coś o tym zakresie i będziesz wiedział.
a kup najpierw 35/1.8 i porób trochę zdjęć "na ulicy".
przemekklin
06-03-2010, 02:29
a kup najpierw 35/1.8 i porób trochę zdjęć "na ulicy".
a nie lepiej dorzucić do tej sumy co wydam na 35 1.8 i kupić od razu zooma???
Najlepiej pożycz zooma i rób zdjęcia przez jakiś czas na ogniskowej 35, 50 i innych, jeśli stwierdzisz, że któraś z nich jest dla Ciebie idealna to problem z głowy, będzie taniej i jaśniej ;)
Najlepiej mieć i zoomy i stałki do różnych zastosowań, a jak nie ma środków to trzeba wybrać, zalety i wady dwóch opcji znasz, wybrać musisz sam.
moim zdaniem ten pomysł z używka N80 -200 nie jest głupi. Masz już szeroko a moim zdaniem do takich rzeczy to coś dłuższego by się przydało. Nie wiem moja propozycja to może tokina 50-135 / 2.8 lub sigma 50-150 / 2.8 i uzupełnić to 35/1.8 . W ten sposób nie byłbyś ograniczony ogniskową 17-55 / 2.8 . Abo sprzedać tą sigmę kupić 17-55 /2.8 plus tokina 50-135 /2.8 (gdzieś tu na forum ktoś chciał sprzedać za 1800 zł )
przemekklin
06-03-2010, 20:12
Bardzo dziękuję wszystkim za czas i rady, zwłaszcza, że każde rozwiązanie było rozsądne. Można na tym przykładzie wywnioskować, dlaczego nie powstało szkło 17-70 2.8 bo nie wierzę, że jest nie do zrobienia... wiadomo, trzeba mieć ich kilka, żeby to korporacje zarabiały, na szczęście mamy ich kilka, choć Tokina bardzo się "obija" i za bardzo nas nie rozpieszcza...
Osobiście podjąłem właśnie decyzję, a w zasadzie odkładam ją w czasie (można tak stwierdzić) W przyszłym tygodniu po wypłacie zamawiam nowego Nikkora 80-200mm 2.8. skoro mam póki co Sigmę 10-20 niestety ciemna i 50mm 1.4 i kita 18-105 do którego nie chcę powracać, to przez jakiś czas pociągnę kilka najbliższych pomysłów na reportaż, a w niedalekiej przyszłości powrócę do dylematu, co zrobić ze "średnim" zakresem ogniskowych - czy zoom czy stałki i jakie... w każdym razie będę bardziej doświadczony i być może łatwiej i świadomie podejmę decyzję :)
Myślę, że dobrze by było aby watek trwał dalej, bo na pewno nie jednej osobie się przyda, a z tego co widzę ile ludzi, tyle rozwiązań...
Osobiście jeszcze raz dzięki za wypowiedzi i zapraszam do dalszej dyskusji
Lagunman
07-03-2010, 01:06
eecchh a może mi ktoś wytłumaczyć na co komu stałki do reportazy ulicznych ? tam nie liczy sie jakośc a szybkość przede wszystkim i celność. Pracuję zawodowo jako fotoreporter i nie mam żadnej stałki i mieć nie zamierzam. Bezsensowne kg noszone w torbie.
B 17-70 2.8 bo nie wieże, że jest nie do zrobienia... wiadomo, trzeba mieć ich kilka, żeby to korporacje zarabiały, na szczęście mamy ich kilka, choć Tokina bardzo się "obija" i za bardzo nas nie rozpieszcza...
zakres 17-70 hhm dobijają mnie takie teksty. Z całym szacunkiem ale mi się marzy szkło 6-500 ze światłem 1.8 myślisz ze jest do zrobienia ? Na lekcjach fizyki się bywało ? NIe wiesz że im większy zakres ( i to jeszcze ocierający się o szeroki kąt "normalny" i tele ) tym jest gorzej to wszystko ze sobą połączyć ? to nie przypadek że szkła od 17 kończą się na 50 a na 70 zaczynają od 24 gdzie nie występuje już chociazby dystorsja.
eecchh a może mi ktoś wytłumaczyć na co komu stałki do reportazy ulicznych ? ..... Pracuję zawodowo jako fotoreporter
i nigdy nie brakowało Ci światła????
stałki zazwyczaj są jaśniejsze niż zoomy... i po to bierze się stałki do reportaży ulicznych...:-P
Karl Johansson
07-03-2010, 02:46
Reportaż uliczny, dla mnie - 35mm i "jechane" :]
Po co stałki? Nie tylko światło - jeszcze rozmiar.
Z zoomów mam tylko sigmę 20-40 2.8 i zabija ona wielkością.
Ze stałeczką łatwiej wtopić się w tłum (wiem, najlepiej to w ogóle dalmierz itd., ale nie o RF tu piszemy).
Ja nie pracuję jako fotoreporter, ale jeśli już się w to "bawię", to najczęściej 50tkę mam zapiętą, i jest całkiem cacy.
Lagunman
07-03-2010, 11:30
i nigdy nie brakowało Ci światła????
stałki zazwyczaj są jaśniejsze niż zoomy... i po to bierze się stałki do reportaży ulicznych...:-P
mam światło 2.8 nigdy nie brakuje. NIe przesadzajmy przy dobrych puszkach można wszystko ja nie narzekam :)
Reportaż uliczny, dla mnie - 35mm i "jechane" :]
Po co stałki? Nie tylko światło - jeszcze rozmiar.
Z zoomów mam tylko sigmę 20-40 2.8 i zabija ona wielkością.
Ze stałeczką łatwiej wtopić się w tłum (wiem, najlepiej to w ogóle dalmierz itd., ale nie o RF tu piszemy).
Ja nie pracuję jako fotoreporter, ale jeśli już się w to "bawię", to najczęściej 50tkę mam zapiętą, i jest całkiem cacy.
a powiedz szczerze... mam wrażenie po tym co napisałeś że kiedyś zdarzyło Ci się pracować w branży. widziałeś czym focą koledzy ? wystarczy spojrzeć chociażby obejrzeć wiadomości czy cokolwiek gdzie w kamerach się przewija ich całe mnóstwo. Wszyscy mają albo 14-24 albo 24-70 ( bo też wystarcza ) lub odpowiedniki canonowskie :) Mozecie mi wierzyć w towarzystwie w którym ja sie obracam nie widuje stałek. W reporterce nie liczy się jakość. To nie będą zdjęcia na bilboardy więc moim zdaniem ważniejsze są inne czynniki. A poza tym co można zarzucić 14-24 albo 24-70 ? rozmiar ?
Karl Johansson
07-03-2010, 12:00
Nie pracowałem, bawię się czasem i robię zdjęcia tego, co się dzieje.
I mam w nosie to, czym robią inni, choć wielu, uwierz mi, widuję tutaj ze stałkami :]
Każdy robi tym, co lubi i czym mu wygodniej i uważam, że to jedyne kryterium wyboru sprzętu (poza, oczywiście, kwestią przydatności danego sprzętu w konkretnej sytuacji, bo przecież focić manifestację (dziś Manifa Krakowska!:P) 600/4 byłoby ciężko...choć nie twierdzę, że się nie da :P)
przemekklin
07-03-2010, 19:50
Na lekcjach fizyki się bywało ?
Bywało się, bywało, ale przyznam szczerze, że umysł ścisły to nie jestem ;)
Fakt, szybkość i celnośś autofokusa bardzo ważna...
pozdrawiam
Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc jeśli można to się podczepię. Mam tylko jedno małe pytanko w szczególności do Karla Johanssona. A więc nie przedłużając, który obiektyw spisuje się lepiej w mieście? 35mm czy 50mm? Jestem już prawie zdecydowany, ale ten nieszczęsny wybór ogniskowej mnie prześladuje. Dodam również że chciałbym spróbować sił w portrecie a wiem że do tego nadała by się bardziej 50.
Jutro wybieram się na spacer z aparatem więc ograniczę ogniskowe do 35 i 50, może to pomoże :)
Pozdrawiam
Karl Johansson
10-03-2010, 04:24
A to zależy. Głównie od tego, co chcesz robić i jak - jeśli chcesz być "bezpieczny", niezauważony - im dłużej, tym lepiej. Jeśli chcesz "wejść" w temat, nierzadko wchodząc w interakcję z obiektem - tu 35mm będzie jak znalazł. Nie można też zapominać, że na matrycy APS-C kąt widzenia obiektywu 35mm odpowiada, mniej więcej, 50mm na pełnej klatce małego obrazka.
Na Twoim miejscu nie ograniczałbym ogniskowych. Rób tak, żeby Tobie było wygodniej - potem zobacz, na jakiej ogniskowej najczęściej robisz, i w tym kierunku ulepszaj sprzęt. To przecież nie Ty masz się dostosowywać do sprzętu, tylko sprzęt do Ciebie.
Ja, osobiście, na APS-C, kupiłbym 20, albo 24mm, i byłbym szczęśliwy. Choć 35/2 też całkiem przyjemne szkiełko jest :]
i ja się podepnę...
co sądzicie o takim zestawieniu: S10-20, N17-55, N70-200 lub T17-50 + T70-200
głownie chodzi mi o pokrywanie się zakresu Sigmy z Nikkorem/Tamronem wszak to zupełnie inne szkła...
no i oczywiście mam dylemat czy wydawać 8000zł na bezapelacyjne lepsze nikkory czy jednak dla mnie amatora zestaw tamronów za 4600zł wystarczy..reporterem nie jestem, zdjęć stricte sportowych dynamicznych nie robię dlatego myślałem o zakupieniu Tamronów jako alternatywy...
pozdrawiam
TJ
w tej działalności to wielkość ma znaczenie ;) a właściwie czym coś mniejsze tym powinno być lepsze...
Jak się wcześniej bawiłem reprterką, to dobrze mi się pracowało na 55-300 (byłem wtedy w systemie Pentaxa). Wiele zdjęć udało mi się "pstryknąć z ukrycia". No wiesz, zwykle ludzie nie wiedzieli, że robię zdjęcie. Nie wiem, czy to zgodne z prawem, no ale zdjęcia robiłem dla siebie, nie dla pokazów publicznych
Karl Johansson
10-03-2010, 12:29
Yary - lepsze ujęcia wychodzą szerokim kątem. Wymaga to trochę wprawy, ale daje rezultaty. Swoich zdjęć nie pokażę, bo tej wprawy jeszcze mi nieco brak, ale prace takiego np. Henri Cartier-Bresson'a mówią same za siebie.
A co do prawa - robić możesz spokojnie, upubliczniać już nie możesz, chyba, że masz zgodę.