Zobacz pełną wersję : Prośba o wycenę Tokina ATX 80-200 f2,8 manualna
Mam prośbe o pomoc w wycenie manualnej Tokiny ze stałym światłem 2,8 ogniskowa 80-200. Powoli przymierzam się do zmiany body i po sprzedaniu dotychczasowego d50 i tej Tokiny może uda mi się dozbierać (ewentualnie jeszcze poświęcę Sigmę 90 f2,8). Ciekawy jestem ile ta tokina może kosztować - jest w dobrym (wg mnie bardzo dobrym stanie) - nie podpinam jej często, mam do niej pokrowiec, a próby porównania na Aledrogo spełzły na niczym. Nie ma takich sprzętów wystawionych. Z góry dzięki.
Ja moją Tokinę 80-200/2.8 w dobrym stanie (szkła idealnie czyste, lekkie przetarcia farby na obudowie) wraz z osłoną przeciwsłoneczną ale bez pokrowca sprzedałem latem ubiegłego roku na Alledrogo za ok. 850 zł. Sądzę, że kwoty wyższej niż 1000 zł za swój egzemplarz nie możesz oczekiwać.
Dodam jeszcze, że sprzedawałem wersję AT-X (starszą). Nowsza wersja AT-X II chodzi w dobrym stanie po ok. 1300-1400 zł.
Michał Jędrak
05-03-2010, 11:34
Tokina jest lepsza jakościowo od Sigmy i Tamrona i zawsze była i jest droższa. Poza tym jest tego strasznie mało, więc ludzie się rzucają. Zacznij od 700zł i zobacz jak się sprawy potoczą.
Ja moją Tokinę 80-200/2.8 w dobrym stanie (szkła idealnie czyste, lekkie przetarcia farby na obudowie) wraz z osłoną przeciwsłoneczną ale bez pokrowca sprzedałem latem ubiegłego roku na Alledrogo za ok. 850 zł. Sądzę, że kwoty wyższej niż 1000 zł za swój egzemplarz nie możesz oczekiwać.
Dodam jeszcze, że sprzedawałem wersję AT-X (starszą). Nowsza wersja AT-X II chodzi w dobrym stanie po ok. 1300-1400 zł.
Zdaje mi się, że to wersja AT-X. Prawdę mówiąc trochę mi jej szkoda ale pewnie znajdzie się na Alledrogo, chociaż w tym przypadku akurat dla mnie Alletanio. A tak serio to też myślałem, że ok 850-950 trzeba cenić.
Tokina jest lepsza jakościowo od Sigmy i Tamrona i zawsze była i jest droższa. Poza tym jest tego strasznie mało, więc ludzie się rzucają. Zacznij od 700zł i zobacz jak się sprawy potoczą.
Masz racje - dużo Tokin nie ma, ale ludzie jakoś na tą markę niechętnie patrzą - kiedyś (pewnie ze 2 lata temu) sprzedawałem 28-80 f2,8 Tokiny i wszyscy twierdzili że Sigma poszłaby za więcej. Zobaczymy, moze w przyszłym tygodniu spróbuje wystawić
Michał Jędrak
05-03-2010, 13:57
Tokina jest mało znana, bo przez ostatnie lata mało produkowała, głównie skupiając się na optyce przemysłowej. Jednak jej obiektywy profesjonalne sprzed lat są naprawdę niezłe, przynajmniej ja miałem same dobre doświadczenia. No i ta solidność niespotykana w Sigmie... Tokiny (te jasne, profi) wyglądają tak jakby firma nie wiedziała, że plastik istnieje: wszystko wytoczone i wyfrezowane w metalu.
Tu jest co prawda AF i inny obiektyw, ale ludzie będą się jeszcze sporo o niego tłukli:
http://allegro.pl/item936591209_tokina_af_28_70_f2_6_2_8_at_x_270_af _pro_nie_sv.html
Nie jest więc źle. Jak dostaniesz 800zł za manualną Tokinę to już będzie dobrze, serio... Zastanów się czy w ogóle sprzedać, czy taka kasa 'uratuje Ci życie'.
Tu jest co prawda AF i inny obiektyw, ale ludzie będą się jeszcze sporo o niego tłukli:
http://allegro.pl/item936591209_tokina_af_28_70_f2_6_2_8_at_x_270_af _pro_nie_sv.html
Potwierdzam, obiektyw nie co bądź. Wykonanie jak to w Tokinie - metal i szkło! Ja miałem wersję z 2,8 i z tego co pamiętam 28-80. Bardzo jasne i przyjemne szkiełko. 2 lata temu dostałem 870zł. Potrzebowałem kasy, podobnie jak teraz.
Nie jest więc źle. Jak dostaniesz 800zł za manualną Tokinę to już będzie dobrze, serio... Zastanów się czy w ogóle sprzedać, czy taka kasa 'uratuje Ci życie'.
Jak nie wezmę 850 zeta to zostaje w domu - może to i lepiej. Body jeszcze mnie tak bardzo nie pili więc strasznego ciśnienia nie ma. Pozdr
Wystawiłem kontrolnie na Alledrogo - zobaczymy jakie będzie zainteresowanie