Zobacz pełną wersję : Metz 45 CL-4 - z czym to się je?
Witam uprzejmie wszystkich forumowiczów!
Ostatnio, chcąc nie chcąc (prezent), stałem się posiadaczem wyżej wymienionej lampy.
Prezent bardzo ładny, lampa naprawdę przedstawia się okazale, tyle że mam z nią kilka problemów.
Przede wszystkim jakoś przydałoby się to podpiąć pod aparat (mam D70). Na stronie Metz'a znalazłem, że potrzebował do tego będę standardową kostkę SCA 301 plus kabel SCA 300A. I tutaj pierwsze pytanie - czy to jedyna opcja, czy może istnieją jeszcze jakieś inne sposoby (w zestawie z lampą mam kabel 45-49).
W zestawie dostałem także ładowarkę - typ 709 (tyle tylko informacji znalazłem na niej), poza tym koszyczek 45-39. W koszyczku akumulatorki Ni-Cd 900 mAh (wyglądają na prawie nowe). I teraz drugie pytanie - jak długo to ładować (sama ładowarka żadnego timera nie posiada). Szukałem w necie przez ostatnie kilka dni, i nic, poza tym że mam kompletny mętlik w głowie, a sam nie za bardzo mam pojęcie o takich rzeczach. I czy można ten koszyczek jakoś otworzyć, jakby się jednak okazało, że bateryjki martwe?
Być może moje pytania są banalne, ale i tak proszę o pomoc, a szukać naprawdę szukałem.
A lampy nie chcę się pozbywać, chciałbym się nią trochę pobawić, trochę poznać. Raz - naprawdę kawał fajnego sprzętu, dwa - prezent, a poza tym z tego co przez ostatnie kilka dni o niej poczytałem, to jest to dobra lampa (ta ponoć słynna automatyka Metz'a sprawiła, że nie tęsknię aż tak bardzo za i-TTL Nikona, a może się mylę?). A to, że mało poręczna dla mnie nie stanowi. Poza tym pokazać się publicznie z czymś takim..., no to naprawdę można zadać szyku :-D
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Witam uprzejmie wszystkich forumowiczów!
Ostatnio, chcąc nie chcąc (prezent), stałem się posiadaczem wyżej wymienionej lampy.
Prezent bardzo ładny, lampa naprawdę przedstawia się okazale, tyle że mam z nią kilka problemów.
Przede wszystkim jakoś przydałoby się to podpiąć pod aparat (mam D70). Na stronie Metz'a znalazłem, że potrzebował do tego będę standardową kostkę SCA 301 plus kabel SCA 300A. I tutaj pierwsze pytanie - czy to jedyna opcja, czy może istnieją jeszcze jakieś inne sposoby (w zestawie z lampą mam kabel 45-49).
Kup zwykłą kostkę zakładaną na sanki z gniazdem PC. Ta lampa nie obsługuje iTTL, a D70 nic innego nie kuma.
Pozostaje ci praca na auto lampy lub manual, a ten też może być problematyczny. Nie wiem czy jest w tym modelu podział mocy, czy tylko full power (wersji 45CT było całkiem sporo). A moc jest całkiem spora.
W zestawie dostałem także ładowarkę - typ 709 (tyle tylko informacji znalazłem na niej), poza tym koszyczek 45-39. W koszyczku akumulatorki Ni-Cd 900 mAh (wyglądają na prawie nowe). I teraz drugie pytanie - jak długo to ładować (sama ładowarka żadnego timera nie posiada). Szukałem w necie przez ostatnie kilka dni, i nic, poza tym że mam kompletny mętlik w głowie, a sam nie za bardzo mam pojęcie o takich rzeczach. I czy można ten koszyczek jakoś otworzyć, jakby się jednak okazało, że bateryjki martwe?
Być może moje pytania są banalne, ale i tak proszę o pomoc, a szukać naprawdę szukałem.
O ile dobrze pamiętam to około 4h trwa pełne naładowanie. Koszyczek jest teoretycznie nierozbieralny, ale jak ktoś jest choć trochę obeznany z lutownicą to można Accu wymienić. Istnieje jeszcze koszyczek na zwykłe baterie. Różni się tym że jest rozbieralny i ma inaczej wyprowadzone styki, więc accu do niego wkładać nie polecam.
Dzięki wielkie za pomoc!
O to mi właśnie chodziło - zamówię sobie kostkę z PC jeszcze dziś.
Może tylko wcześniej podłączę ładowarkę i spróbuję naładować koszyczek z accu, zobaczę czy lampa wyzwala w ogóle jakieś błyski bez podpinania do body. Mam nadzieję że tak, a jeśli nie to pomyślę co dalej.
Acha, lampa ma podział mocy do 1/4
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!
a tu poszukaj sobie instrukcji http://www.metz.de/en/home.html
a tu poszukaj sobie instrukcji http://www.metz.de/en/home.html
Od tego zacząłem. Niestety nie znalazłem w niej odpowiedzi na moje pytania :-)
Albert44
05-03-2010, 15:24
I pomyśleć, gdyby prezent miał jeszcze oprócz napisu Metz 45 CL-4, mały napis digital... to byłby iTTL :)
I pomyśleć, gdyby prezent miał jeszcze oprócz napisu Metz 45 CL-4, mały napis digital... to byłby iTTL :)
Darowanemu młotkowi w zęby się nie zagląda. Poza tym, zobaczymy co potrafi słynna automatyka Metz'a, tyle się o niej naczytałem... Są tacy co twierdzą, że nie ustępuje iTTL, a niektórzy nawet, że przewyższa :-D W każdym razie mam nadzieję, że zabawa będzie przednia, no i zawsze to jakieś nowe doświadczenia, a tego w moim przypadku nigdy za wiele...
Pozdrawiam :-)
Albert44
05-03-2010, 18:09
Darowanemu młotkowi w zęby się nie zagląda. Poza tym, zobaczymy co potrafi słynna automatyka Metz'a, tyle się o niej naczytałem...
Potrafi... :)
grazioso
05-03-2010, 18:20
Pokochasz go z wzajemnością ;)
Załatw sobie DWIE folie na oba palniki zmieniające temp barwową,
kup drugi kabel synchro /lubią się rwać/
Stare akku NiCd można wymienić na nowe, to koszt 60-100 zł.
Kup drugi koszyczek z akku, przydaje się w pracy. Jak Ci się uda - to ten z z akku NiMH plus ładowarka
"Młotek" przypięty do każdego aparatu robi wrażenie i wzbudza szacunek wśród młodzieży :) i ochroniarzy
Pokochasz go z wzajemnością ;)
Załatw sobie DWIE folie na oba palniki zmieniające temp barwową,
kup drugi kabel synchro /lubią się rwać/
Stare akku NiCd można wymienić na nowe, to koszt 60-100 zł.
Kup drugi koszyczek z akku, przydaje się w pracy. Jak Ci się uda - to ten z z akku NiMH plus ładowarka
"Młotek" przypięty do każdego aparatu robi wrażenie i wzbudza szacunek wśród młodzieży :) i ochroniarzy
Pokochałem ją od pierwszego spojrzenia, a i na wzajemność liczę:-D
Zgodnie za radą szymony ładowałem ją około 5 godzin (godzinkę dołożyłem uwzględniwszy ciut pewnie większą pojemność accu w stosunku do oryginalnych). I lampa błyska, oba palniki. Najpierw błysnąłem w manualu pełną mocą, potem w trybie automatyki zapodając najbardziej korzystne warunki oświetleniowe - najwyższa czułość+największy możliwy otwór przesłony. Błyskała z różną mocą. Po błysku na full ładowała się tak na oko około 3s, w drugim przypadku praktycznie od razu pokazała gotowość błysku, a więc wygląda to bardzo OK. Zamówiłem sobie kostkę z gniazdem PC, i teraz czekam żeby wypróbować ją do spółki z aparatem. Dalsze ewentualne zakupy na razie odkładam na później, ale dzięki wielki za podpowiedź :-)
Pozdrawiam!
... potrzebował do tego będę standardową kostkę SCA 301 plus kabel SCA 300A. I tutaj pierwsze pytanie - czy to jedyna opcja, czy może istnieją jeszcze jakieś inne sposoby (w zestawie z lampą mam kabel 45-49).
1. Kabel 45-49 lub 45-47 to podstawowe połączenie wymagające gniazdka synchro w korpusie.
2. Kabel SCA -300A w połączeniu ze stopką SCA-301 lub dedykowaną do Nikona SCA-343. Połączenie przez "gorącą stopkę".
3. Kabel SCA-3000C w połączeniu ze stopką SCA-3402. Takie połączenie umożliwia korzystanie ze wspomagania AF w lampie i pracę w TTL z analogowymi korpusami. Stopki z p.2 też pasują.
W zestawie dostałem także ładowarkę - typ 709 (tyle tylko informacji znalazłem na niej), poza tym koszyczek 45-39. W koszyczku akumulatorki Ni-Cd 900 mAh (wyglądają na prawie nowe). ... I czy można ten koszyczek jakoś otworzyć, jakby się jednak okazało, że bateryjki martwe?
Koszyczek 45-39 jest przeznaczony na baterie, ale nic się nie stanie jeżeli będziesz używał akumulatorków. Wyjęcie aku z tego koszyczka to żaden problem. Dwa naprzeciwległe przyciski służą do wyjęcia koszyczka z lampy, a naciśnięcie dwóch następnych otwiera pojemnik. Można zawartość koszyczka zmieniać na dowolne aku i ładować w typowej ładowarce. Oryginalnie ten koszyczek nie posiada gniazdka do podłączenia ładowarki Metz'a.
Koszyczek 45-40 jest pakietem akumulatorowym. Rozebranie tego "teoretycznie" nierozbieralnego pakietu wymaga jedynie zdjęcia dolnej plastikowej zaślepki zasłaniającej całe dno i wykręcenia jednej długiej śrubki. Odlutowujemy dwa przewody prowadzące do styków gniazdka ładowarki i zdejmujemy górną pokrywkę podobnie jak w koszyczku 45-39.
Ładowarka powinna nosić oznaczenie Typ 729 i jest przeznaczona do całej serii 45 i 60.
Inny sposób zasilania tej lampy to użycie wysokonapięciowego zasilacza N-23.
Pozdrawiam.
dorjan, dziękuję bardzo za wyjaśnienie, jesteś chodzacą skarbnicą wiedzy na temat lamp Metz'a (i zapewne nie tylko), a ja choć odrobinę pogłębiłem swoją wiedzę w temacie.
Napisałem że mam ten akurat koszyczek, gdyż taki ma symbol na plastikowej zaślepce zasłaniającej dno, najwyraźniej nie jest oryginalna, tym bardziej że koszyczek posiada gniazdko do podłączenia ładowarki Metz'a. Nie wiem czy to ważne i czy robi to jakąś różnicę, ale na tej ładowarce którą mam, jest symbol 709, więc pewnie jakiś wcześniejszy model. Jest na niej jakiś numer (zapewne katalogowy), i nawet próbowałem coś znaleźć na stronie Metz'a, ale z akcesoriami do starszych modeli lamp nie ma tak łatwo.
We wcześniejszym wątku szymony podpowiedział, że ładować trzeba taki zestaw około 4 godz., z tego co pamięta. Mógłbyś to potwierdzić, ewentualnie jakoś zweryfikować. Dla mnie każda taka informacja jest bardzo istotna, gdyż w dziedzinie lamp Metz'a jestem zielony jak szczypiorek, zresztą w ogóle w dziedzinie lamp.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki!
Koszyczki na aku i baterie różnią się sposobem połączenia ogniw i stykami wyprowadzającymi napięcie. Dodatkowo pokrywka wieczka w koszyku aku NC nie posiada mechanizmu otwierającego dostęp do akumulatorków i na stałe przykręcona jest jedną śrubką od spodu koszyka. Praktycznie przy odrobinie zdolności manualnych możemy przerobić koszyk bateryjny na akumulatorowy, bądź odwrotnie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img704.imageshack.us/img704/3616/koszyk45cl4.jpg)
Oryginalna ładowarka do 45CL-4 to typ 729 i ładuje pakiet akumulatorów w koszyczku 5 godz. Jeżeli dobrze pamiętam to w każdej ładowarce Metz jest wyłącznik czasowy. Przy stosowaniu coraz większej pojemności akumulatorków w kolejnych generacjach pakietów aku, Metz zmieniał jedynie prąd ładowania lub przedłużał czas ładowania pakietu. Tak pewnie było z ładowarkami 709 i 729. Różnią się one na pewno wydajnością prądową i nieznacznie napięciem.
Bez obawy ładuj pakiet posiadaną ładowarką do czasu, aż temperatura ogniw osiągnie ok. 40 st.C. Takie ciepłe akumulatorki świadczą o pełnym naładowaniu. Przedłużenie czasu ładowania w tym przypadku nie ma znaczenia na trwałość ogniw.
źródło (http://img693.imageshack.us/img693/1624/metz429.jpg)
Pozdrawiam.
Po raz kolejny wielkie dzięki. Teraz już wiem co i jak.
Jeszcze raz dziękuję, także za cierpliwość.
Pozdrawiam!
Są tu właściciele kostki SCA 301
kabelek synchronizacyjny, zwany X albo PC - jaka to wtyczka po stronie kostki?
jack 2.5 mm czy coś innego?
Kabelek ma oznaczenie handlowe Metz 36-50 i końcówka od strony stopki wygląda jak jack 2,5. Długość wtyczki wynosi 13mm. Praktycznie każda wtyczka będzie się nadawała, aby tylko zmieściła się w plastikowym tunelu stopki SCA-301 i jej długość sięgała do dwóch styków ze sprężystych blaszek. Zajrzyj do kostki SCA. Tam nie ma żadnej elektroniki i prowizorycznie do styków można podłączyć dowolny kabelek bez tej wtyczki.
Pozdrawiam.
źródło (http://img690.imageshack.us/img690/1949/dsc08989g.jpg)
rexmaciej
20-02-2013, 18:47
Oryginalna ładowarka do 45CL-4 to typ 729 i ładuje pakiet akumulatorów w koszyczku 5 godz. Jeżeli dobrze pamiętam to w każdej ładowarce Metz jest wyłącznik czasowy. Przy stosowaniu coraz większej pojemności akumulatorków w kolejnych generacjach pakietów aku, Metz zmieniał jedynie prąd ładowania lub przedłużał czas ładowania pakietu. Tak pewnie było z ładowarkami 709 i 729. Różnią się one na pewno wydajnością prądową i nieznacznie napięciem.
Bez obawy ładuj pakiet posiadaną ładowarką do czasu, aż temperatura ogniw osiągnie ok. 40 st.C. Takie ciepłe akumulatorki świadczą o pełnym naładowaniu. Przedłużenie czasu ładowania w tym przypadku nie ma znaczenia na trwałość ogniw.
źródło (http://img693.imageshack.us/img693/1624/metz429.jpg)
Pozdrawiam.[/QUOTE]
witam wszystkich forumowiczów . Postanowiłem nieco " odgrzać starego kotleta " jakim bez wątpienia jest ten temat . Tak więc dla potomnych i niejako korektę powyższego : Bez względu na model akcesorium *402 *406 *709 *727 należy je wszystkie sklasyfikować w grupie transformatorków , a nie ładowarek . Istotna różnica jest taka , że transformatorki te na uzwojenie pierwotne - zasilające otrzymują napięcie przemienne i takie samo czyli przemienne lecz obniżone jest na ich uzwojeniu wtórnym ( oznaczenie dla napięcia przemiennego " ~ " ) . Ładowarki zaś na uzwojenie pierwotne również otrzymują napięcie przemienne , natomiast ich uzwojenie wtórne - przemienne zakończone jest układem zmieniającym obniżone napięcie prądu przemiennego na napięcie prądu stałego . Wszystkie ogniwa ładowalne czyli akumulatorki są napięcia prądu stałego . Metz rozwiązał to w ten sposób , że transformatorki ( np. *402 *406 *709 *727 ) są oddzielone od samego układu prostowniczego . Każdy koszyczek np. 45-40 musi posiadać zatem własny mikroukład aby akumulatorki ładowane były prądem stałym . Na załączonych fotografiach akcesoriów Metz " 729 " oraz " 709 " widzimy wyraźnie :
- uzwojenie pierwotne 120 / 220 V ~ , uzwojenie wtórne 7V ~ 600mA
oraz dla drugiego
- uzwojenie pierwotne 120 / 220 V ~ , uzwojenie wtórne 6,8V ~ 400mA
Ładowarki , czyli urządzenia o stałym napięciu oznaczone byłyby na wyjściu tak " - " , a nie tak " ~ "
Pozdrawiam