PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - problem z automatycznym balansem bieli

Kąś
04-03-2010, 23:24
Witam!
Niechętnie zakładam nowy temat, mam jakieś poczucie "zaspamiania" forum :), ale przeszperałem cały dział i nie znalazłem nic, co rozwiałoby moje wątpliwości.
Wczoraj przesiadłem się z D60 na D90 - róznica oczywiście kolosalna, porobiłem wstepne testy, żeby porównać obie puchy i wszystko jest pięknie oprócz jednej rzeczy - automatyczny balans bieli w D90 lubi powariować. W D60 tak naprawdę nigdy nie bawiłem się żadnymi ustawieniami balansu bieli - na ok 9000 zrobionych zdjęć zdarzyło mi się dokładnie jedno kiedy aparat oszalał i zabarwił wszystko na fioletowo, oraz może kilka lekko zbyt chłodnych lub za ciepłych.

D90-tką zrobiłem obecnie może ze 100 klatek, z czego zdecydowana większość pod względem balansu bieli odbiega od przyzwoitego poziomu - co prawda nie ma może aż tak frywolnych wariacji kolorystycznych, ale przeważnie w plenerze zdjęcia mają lekko niebieskawy odcień, we wnętrzach natomiast żółty. Oczywiście wybranie odpowiedniego trybu lub ustawienie ręczne temperatury barwowej problem rozwiązuje, jednak sprawa jest dość irytująca.

Chciałbym się dowiedzieć, czy w Waszych D90-tkach ten problem też się pojawia, czy może trafił mi się jakiś felerny egzemplarz.

Z góry dzięki za pomoc

piter123789
05-03-2010, 00:15
Sory ale jeżeli ręczne ustawienia dają pożądany efekt to postaraj się z nimi zaprzyjaźnić. Nie ma aparatów które na automacie dokładnie odwzorują dany przedmiot!

Luki__25
05-03-2010, 00:37
Posiadam D90 i korzystam wyłącznie z ręcznego ustawienia balansu bieli - szybki dostęp więc nie ma problemu.

Duder
05-03-2010, 02:06
Nie sądzę,by cokolwiek było nie tak z Twoim aparatem.To jest naturalne zjawisko przy zmianie aparatu - rózne sprawy mogą wydawać się dziwne,a zwłaszcza kolory.Domyślam się,że używasz JPEG-ów,spróbuj poustawiać sobie/dobrać odpowiedni profil zapisu- Menu Fotografowania/Ustaw przetwarzanie obrazu.To może Ci trochę poprawić wrażenia.Ale zasadnicza sprawa to jak mi się wydaje,że trzeba się oswoić i przyzwyczaić do nieco innej tonacji.Przynajmniej ja tak miałem ,zmieniając kolejne aparaty,że po pewnym czasie kolorystyka tego nowego coraz bardziej wydawała się prawidłowa.
Inna rzecz,że auto nieraz daje nieodpowiednie efekty.Ja ten problem omijam całkowicie używając NEF(RAW).Potem mogę sobie dobrać temperaturę(i mnóstwo innych ustawień) dosłownie jak chcę.Naprawdę warto poświęcić trochę czasu,bo efekty są fantastyczne.
Polecam też ustawienia ręczne - niemal zawsze dają lepszy rezultat niż Auto( i to te podstawowe,nie wspominając o temperaturowych).
I spokojnie - trzeba naprawdę trochę czasu,żeby zapanować nad tym urządzeniem w pełni.Mnie to zajęło ze 2 tysiące klapnięć zanim zacząłem nad wszystkim jako tako panować.Ale potem jaka satysfakcja i przyjemność z niemal każdego kadru.

harryt
05-03-2010, 07:11
Witam!

D90-tką zrobiłem obecnie może ze 100 klatek, z czego zdecydowana większość pod względem balansu bieli odbiega od przyzwoitego poziomu

Z góry dzięki za pomoc

Tak, D90 ma kiepski AWB.
Coś źle szukałeś:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=119100
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=131145