Zobacz pełną wersję : Panning
Art Erie
04-03-2010, 22:34
Moje pierwsze kroki w panoramowaniu, zrobiłem w sumie 3 czy 4 pstryki z czego jeden pozwolę sobie pokazać :P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/dscf4771.jpg)
Dla wydłużenia czasu posłużyłem się polarem, tło jak najbardziej przypadkowe (chodzi tylko o nabranie wprawy).
Jaki szary filtr ND do tego celu warto kupić ( B+W lub Heliopan ) ?
Proszę o uwagi i opinie ;)
Art Erie
06-03-2010, 00:20
Liczyłem na ostre lanie za ten pstryk, mając na swoją obronę jedynie to że "początki są trudne" ;)
A tu nic...
Może jakaś podowiedż, jaki szary filtr mam zakupić? Wolałbym nie wywalać 300-400zł na coś co będzie bezużytecznie zalegać w torbie :(
Fajnie wyszło, tylko krzywo. Wyprostowałbym ;)
Może jakaś podowiedż, jaki szary filtr mam zakupić? Wolałbym nie wywalać 300-400zł na coś co będzie bezużytecznie zalegać w torbie :(A po co Ci filtr? Obniz maksymalnie czulosc, przymknij przeslone i bedziesz mial podobnie dlugie czasy. Czasami w skwarnym sloncu moze byc problem, ale wtedy i polar zalatwi sprawe. A polara przeciez juz masz.
Art Erie
06-03-2010, 17:01
A po co Ci filtr? Obniz maksymalnie czulosc, przymknij przeslone i bedziesz mial podobnie dlugie czasy. Czasami w skwarnym sloncu moze byc problem, ale wtedy i polar zalatwi sprawe. A polara przeciez juz masz.
Moje pierwsze kroki w tym temacie i wydaje mi się, że w słoneczny dzień nie uda mi się zejść odpowiednio z czasem ekspozycji.
Dlatego przyszedł mi do głowy pomysł z szarym filtrem, który dał by mi pewien margines bezpieczeństwa. Buduję w tej chwili też rig'a więc szary filtr z pewnością się przyda. Nie jestem tylko w stanie określić jaki; myślę że 3-4 działki przesłony powinno wystarczyć...
I jeszcze jedno pytanie ;) Ewentualnie polar i szary mogę użyć jednocześnie bez widocznej straty jakości ( filtry klasy Heliopan/B&W) ?
Fajnie wyszło, tylko krzywo. Wyprostowałbym ;)
Na razie próbuję wyrobić sobie rękę, na ciekawsze kadry i detale przyjdzie czas jak będę miał dobry współczynnik trafień ;)
Dzięki za uwagę.
Moje pierwsze kroki w tym temacie i wydaje mi się, że w słoneczny dzień nie uda mi się zejść odpowiednio z czasem ekspozycji.Ustalmy jedno -- sprawdziles, czy jednak tylko Ci sie wydaje? :) Przeslona obiektywu nie konczy sie na f7.1.
I jeszcze jedno pytanie ;) Ewentualnie polar i szary mogę użyć jednocześnie bez widocznej straty jakości ( filtry klasy Heliopan/B&W) ?Strata jakosci zawsze bedzie. Tym bardziej przy 2 filtrach. Po to istnieje przeslona w obiektywie, zeby niepotrzebnie nie nakrecac fiiltrow zabierajacych swiatlo.
Art Erie
06-03-2010, 18:40
OK! Dzięki stig już mi się rozjaśniło, nie trzeba przyciemniać :)
Jeśli oceniać sam paning to ok natomiast fotka słaba, tło tragiczne, obiekt do focenia też nie za bardzo - ukazywać dynamikę zafiry ... można wybrać było choćby jakąś osobówke. ;)
Art Erie
10-03-2010, 11:19
Moja pierwsza fotka tego typu ;) Zwykła wprawka, z pewnością będę musiał jeszcze dużo trenować. Co do reszty, to chodziło tylko o "ruchomy cel", więc szkoda by było fajnego auta i dobrej miejscówki na tak marne umiejętności :)
Dzięki za opinię.