Zobacz pełną wersję : Nissin Speedlite Di466
Witam
Jestem posiadaczem lampy Nissin Speedlite Di466. Do tej pory mi wystarczala. Ale czasy i pomysly sie zmieniaja. W miedzy czasie doszla nowa lampa SB 600. Chcialbym teraz miec mozliwosc wyzwalania lampy Di466 radiowo (nie fotocela). Niestety ma ona jakies blokady producenta. I teraz sedno. Czy komus udalo sie to ominac?? Wygooglowalem ze model wyzsz 622 tez mial blokady, pojawily sie jakies tutoriale jak to zrobic, obecnie w migomex mozna uaktualnic ja za 50zl, natomiast o Di466 zapomnieli.
Pozdrawiam
ps. forum przeszukalem ale konkretu nie znalazlem.
adolfik9501
04-03-2010, 14:53
Jeśli sam producent nie zapewnia możliwości poprawienia tej sytuacji, to pozostaje Tobie zmodowanie lampy.
Tu (http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157615498872326/) masz linka do modowania Di622, ale z mniejszą siostrą będzie podobnie, jeśli nie dokładnie tak samo.
Wielkie dzieki. Widzialem to i nie jestem do konca przekonany ze bedzie tak samo. Wiec nic innego mi nie pozostaje jak zrobic to wedle Di622.
adolfik9501
04-03-2010, 15:18
Zasada przeróbki jest taka sama, różnić się może tylko co i jak rozkręcić - obudowy jednak inne.
EDIT: jakby nie działało, to zamień kabelki bo polaryzacja jest ważna.
Heh jestem po rozbiorce lampy i nie za bardzo jestem w stanie to zrobic:(( troche inaczej to wyglada, a nie znam sie az tak na elektronice by dziubac samemu tam. jakies inne pomysly ktos ma.
Zmiana polaryzacji nic nie daje:( probowalem wczesniej
muchag, a że się tak zapytam, czy sprawdzałeś w praktyce współpracę Di466 z wyzwalaczami radiowymi, czy tylko domniemujesz, że nie wyzwala? Bo może cała ta robota diabła warta...
tak sprawdzalem. Mam wyzwalacz radiowy pt04 (czy jakos tak, nie mam teraz pod reka aby sprawdzic). Probowalem na sb600 i wyzwalacz dziala, na di466 nie dziala (na kazdym mozliwym dostepnym trybie blyskania). Jakis inny pomysl??
pytałem iż bosz ponieważ sam zastanawiałem się nad zakupem Pixel'a TR-331, ale skoro rzeczesz, że nie działa (z praktyki) - odpuszczę. Szukałem w necie i wygląda to nieciekawie - 466 jest zablokowany "elektrycznie" jak 622:
this is the response from Nissin regarding their flashes.
--------------------------
The slave system of Di622 is optical slave system and its sensor circuit
is designed so that it responds to the pre-flash system flash unit.
As explained in its instruction manual, Di622 is triggered against the
master flash, which must be Nissin Di622, Camera's built-in flash or
camera manufacturers original flash at its TTL flash photography.
Di622 does not work for, manual flash system, camera's
transmitter(commander), studio flash system and radio trigger system.
The slave system built-in Di466 works all optical flash trigger system,
but not supports transmitter(commander) or radio trigger system.
Since the trigger system is electrically designed but not by program
setting, it can not be improved by software.
>>źródło (http://www.shutterasia.com/forum/showthread.php?t=24107)<<