Zobacz pełną wersję : Ktróry obiektyw od 70mm - priorytet szybki AF
Panowie zabieram się za zakup dłuższego tele od 70mm. Zdecydowanym priorytetem jest dla mnie szybkość działania AF. Biorę pod uwagę następujące szkła:
nikkor 70-300 vr
nikkor 70-200 vr (mk1)
sigma 70-200 2.8 APO
I teraz pytanko, oczywiście mam świadomość, że nikkor 70-200 będzie najlepszym zawodnikiem ale czy znajdzie się ktoś to miał możliwość bezpośredniego porównania tych obiektywów pod względem właśnie szybkości AF? Po prostu nie jestem przekonany czy chce dopłacić aż tyle za nikkora. Żeby go kupić prawdopodobnie musiałbym sprzedać inne szkło, a nie ma na to wielkiej ochoty :(
Jeżeli ma byc bez kompromisów to na placu boju wg mnie zostaje tylko Nikkor 70-200 vrI. Miałem Sigme mam Nikkora. Dla mnie zdecydowanie lepszy i szybszy AF w nikkorze.
Pzdr
Różnica w przypadku tych obiektywów jest bardzo odczuwalna (na korzyść 70-200vr) - miałem wszystkie 3 sztuki w jednym momencie (a do tego 80-200 D ED NEW) - porównywałem je na D3 i D200 - w obydwóch przypadkach zdecydowanie wygrywał 70-200vr. Wiadomo, pozostałymi też zrobisz zdjęcia, ale jeśli priorytetem ma być AF, to wielkiego wyboru nie masz.
Tak właśnie myślałem ale wolałem się upewnić. Dzięki za opinie.
Do tego szkła jakoś nie mam przekonania. Kiedyś miałem okazję trochę na nim pracować, jeszcze na D200 i byłem średnio zadowolony.
Do tego szkła jakoś nie mam przekonania. Kiedyś miałem okazję trochę na nim pracować, jeszcze na D200 i byłem średnio zadowolony.
ooo... a co było nie tak z tym najostrzejszym przed VRII tele-zoomem nikona ? .... waga ? :oops:
Może to wina tej konkretnej sztuki którą się bawiłem, ale był mało kontrastowy.
70-300 VR daje radę, ale ciemność niestety. Jeśli ma to być przeznaczenie sport/przyroda, to zdecydowanie 70-200 VR. Może sama szybkość nie odstaje drastycznie od 70-300, ale jednak jest nieco szybciej, piękny bokeh, no i 2 działki jaśniej. Szkoda tylko, że 3tysiące drożej :|
70-300 VR daje radę, ale ciemność niestety. Jeśli ma to być przeznaczenie sport/przyroda, to zdecydowanie 70-200 VR. Może sama szybkość nie odstaje drastycznie od 70-300, ale jednak jest nieco szybciej, piękny bokeh, no i 2 działki jaśniej. Szkoda tylko, że 3tysiące drożej :|
No nic chyba jednak trzeba będzie pogodzić się z wydatkiem.
Podpiszę się pod przedmówcami. Miałem VR 1, miałem sigmę, mam VR II. Nikkory są znacznie szybsze i pewniejsze. Z sigmy - mimo że szybka - miałem sporo niecelnych zdjęć. Na nikkorach można polegać jak na Zawiszy
O widzisz, a jak Twoim zdaniem wypada porównanie VR1 z VR2 zwłaszcza pod kątem szybkości AF?
Nic szczególnego nie mogę powiedzieć. VR 1 używałem z D300, VR 2 z D700. Zestaw nowszy jest pewniejszy i dokładniejszy. Do szybkości nie umiem się niestety odnieść, zbyt wiele czasu już minęło.
robsonzbydzi
06-03-2010, 09:21
miałem i sigmę HSM i nikkora 70-200 zdecydowanie wygrywa nikkor szybkością ale też co ważniejsze prezycją AF
Sigmy nie znam. Mam oba wzmiankowane przez Ciebie Nikkory. Polecam 70-200. AF jest w nim bardzo szybki. Ponoć w nowej wersji jest jeszcze szybszy. Strach ogarnia po prostu.
Lagunman
10-03-2010, 12:24
z tych które rozważasz N70-200 nie pozostawia złudzeń :)
Lagunman
10-03-2010, 12:25
O widzisz, a jak Twoim zdaniem wypada porównanie VR1 z VR2 zwłaszcza pod kątem szybkości AF?
moim nie ma :) bo jakby rzec .... nie poprawiali tego co jest genialne :) przepraszam za podwójny post
A nie myslales o Nikkorze 70-210 f/4-5.6 AF D. Mam wersje AF czyli ta wolniejsza, a moim zdaniem daje sobie rade calkiem dobrze jesli chodzi o szybkosc AF. Niby wersja AF D jest o duzo szybsza. Swiatlo na pierwszy rzut oka nie powala, jednak ten obiektyw jest bardzo chojny w tej sprawie. Na ogniskowej ~90mm nadal f/4 na 105 f/4.2, na 135 f/4.5. Wydaje mi sie to byc calkiem rozsadnym swiatlem. Optycznie nie widze zadnych problemow. No i cena odpowiednio mniejsza porownujac do pozostalych obiektywow, ktore rozwazasz.
Na minus mozesz zaliczyc: brak VR (sigma, ktora rozwazasz tez nie ma :) ), zoom typu pompka, ale to juz kwestia preferenceji.
mateo912
12-03-2010, 00:21
Rogass a czytałeś tytuł wątku?
Rogass a czytałeś tytuł wątku?
Jasne :)
Dla mnie AF jest wystarczajaco szybki, wiec dlatego sugeruje ten obiektyw