Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Ulica Mariacka
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img696.imageshack.us/img696/7650/24gdask71.jpg)
Jedno słowo się ciśnie....SUPER!!!
witold68
03-03-2010, 20:53
Jest fajnie, ale troszeczke wyglada jak hdr....
Jest fajnie, ale troszeczke wyglada jak hdr....
a to źle?
Pytanie do autora: czy tu rzeczywiście cos ,a'la HDR było majstrowane?
I to jest to , co Muminki lubią najbardziej :-D:mrgreen::):lol:
Bardzo ciekawa obróbka, pasuje do tego kadru - podoba mi się. :)
fajnie wygląda, ale w postprodukcji można było zadbać żeby w oddali domy z lewej nie kłaniały się przechodniom:-)
WOW.
Jako Gdańszczanin jestem pod wrażeniem.
REWELACJA !! !! !!
O, cholera, tak miło to jeszcze nie było chyba w żadnym moim poście. A tuż po wykonaniu i obrobieniu zdjęcie (to będzie coś ok. sierpnia) wydawało mi się takie sobie i wrzuciłem je tylko na digarta, gdzie trafia wszystko, co robię, bez specjalnej selekcji.
Dziękuję wszystkim za komentarze. Co do obróbki - owszem, coś a'al HDR, ale nie do końca HDR. Najpierw wywołałem RAWa trzy razy (-2, o +2) i wrzuciłem do Photomatiksa. Świadomie zmasakrowałem zdjęcie dając wszystko na full. Później nadeszła pora na Photoshopa i tam nastąpiła korekcja lokalna (sporo) i konwersja BW (też w dużej mierze lokalnie). Może nie powinienem tego pisać, bo za użycie Photomatiksa wielu "znafcuf" od razu dyskwalifikuje zdjęcie i fotografa, ale w zasadzie zależy mi raczej na opiniach normalnych ludzi, a nie purystów, dla których złamanie jakiejkolwiek zasady jest niedopuszczalne. I to opiniach o efekcie finalnym, a nie użytych środkach.
Obróbka nadała "smaczku" podoba się.
Mark Kowalczyk
11-03-2010, 09:26
Bardzo, bardzo udany kadr, obróbka mz super, końcowy efekt - REWELACJA.
Bartekkw
11-03-2010, 11:39
Fajnie wyszło - sporo detali i dobre światełko
fotoMichal
11-03-2010, 11:48
A mi wszystko psuje "ŻYWIEC"
Proac150
12-03-2010, 21:54
Bardzo się podoba
To jest naprawdę dobry obrazek. A po tym co napisałeś odnośnie procesu powstawania to jest to dowód, że Photoszmatiksa można też wykorzystać w dobrym celu nie robiąc ze zdjęcia koszmaru. Zdjęcie nie jest odrealnione i przerysowane, ale ma to co powinno - całą masę detali, bardzo dobrą konwersję do b/w i całkiem niezły kadr.
Dodatkowym atutem tego zdjecia (procz kadru i obrobki) sa dla mnie ludzie. Sprawiaja, ze zdjecie jest duzo, duzo ciekawsze.
Świetne - jak doskonała grafika ...
Rafał_Sz
13-03-2010, 09:58
Taki kadr obroniłby się bez obróbki. Świetnie!
Inkognito
13-03-2010, 18:16
Dodatkowym atutem tego zdjecia (procz kadru i obrobki) sa dla mnie ludzie. Sprawiaja, ze zdjecie jest duzo, duzo ciekawsze.
Zawsze powtarzam, że architektura ma z portretem wiele wspólnego - mianowicie element ludzki :)
Ale co do obróbki...
Niby stonowana jest. Ale wszystkie powierzchnie zabiegają o uwagę.
Moim zdaniem, można było bardzo klawo z tego wybrnąć i zbudować jeszcze większe wrażenie głębi i przestrzenności,
zmniejszając intensywność efektu wraz z biegiem kadru.
CHWAŁA jednak za to, że nie zmasakrowałeś ludzi :)
Są bardzo fajno ukazani. A wszyscy dobrze wiemy, że Photomatix potrafi nieźle napsuć ludzi ;)
Podsumowując, zbyt dużo jak dla mnie jest tutaj mowy o sposobie obróbki. Idealna, powinna być w mojej opinii taka, którą tylko się podziwia a nie dyskutuje nad jej zasadnością.
Przy czym jako anty-zwolennik Photomatixa w wymiarze MAX (nie mylić z anty-zwolennikiem HDRów jako takich), zaświadczam, że zdjęcie jako całość podoba mi się :)
kolczatka
16-03-2010, 15:30
Wow..świetne zdjęcie:-) Ma fajny klimat... :) pzdr!
Amadeusz
18-03-2010, 01:20
Zdjęcie - obraz, można się gapić bez końca. Świetne.
downunder
18-03-2010, 01:29
Zdjęcie - obraz, można się gapić bez końca. Świetne.
Dokładnie można je podziwiać bez końca ... świetne zdjęcie i kapitalna obróbka. :D
borregaard
20-03-2010, 04:33
Skłamałbym,że mi się nie podoba...ale troszkę sztucznie to wygląda...