Zobacz pełną wersję : sekonic L-758DR polska instrukcja obsługi
desperadoms
03-03-2010, 19:04
szukam strony gdzie można dostać polską instrukcje obsługi światłomierza Sekonic L-758DR
ovserwator
03-03-2010, 19:09
Nie znajdziesz chyba, sam mam dwa sekoniki,z legalnego kanału i uczyłem się ich obsługi z "user manual". Ale pytaj, może kto przetłumaczył.
marszull
03-03-2010, 19:33
ja kiedys szukalem, ale pozniej doszedlem ze wystarczy naklejka z tylu swiatlomierza (ewentualnie gdzie ktos ja przykleil)
step.tom
03-03-2010, 21:34
szukam strony gdzie można dostać polską instrukcje obsługi światłomierza Sekonic L-758DR
www.pstryk.pl (http://www.pstryk.pl) cena 100 PLN Tłumaczyli i drukowali na potrzeby przedstawicielstwa w Polsce.
ovserwator
03-03-2010, 21:43
wow skandal raczej... zgodnie z prawem powinna być polska instrukcja wraz z produktem.Jednego sekonika kupiliśmy w pstryku - nie dostaliśmy instrukcji. Drugiego wygrałem w konkursie foto - także instrukcji niet :)
maniek750
05-03-2010, 08:17
Sorki za maly OT ;-) ale przymierzam sie do zakupu Sekonic'a L-758DR i mam pytanie czy ten wbudowany transmiter radiowy (do wyzwalania lamp) wspolpracuje tylko z systemem Pocet Wizard? Na ktorejs stronie gdzie sprzedaja te modele tak bylo napisane. I czy bedzie on wspolpracowal z systemem wyzwalania Bowens'a i Elinchrom'a ? Z gory dzieki za info ;-)
marszull
05-03-2010, 10:41
tylko PW
maniek750
05-03-2010, 11:32
To niedobrze :-( A jakies inne firmy produkujace swiatlomierze ktore by wspolpracowaly z nadajnikami radiowymi Bowensa lub Elinchroma sa?
marszull
05-03-2010, 14:26
z tego co wiem to nie (przez modul radiowy) za do kazdego podepniesz przez kabelek wyzwalacz radiowy (nawet chinczyka)
DonAlberto
05-03-2010, 22:27
a u mnie pytanie z innej beczki,bardzo często światłomierz podpięty poprzez kabelek do wyzwalacza w momencie generowania błysku - przycisk pomiarowy błysku z światłomierza to w połowie przypadków występuje błąd eu. nie wiem czy to uszkodzenie światomierza czy coś innego.
to w połowie przypadków występuje błąd eu. nie wiem czy to uszkodzenie światomierza czy coś innego.
Nie wiem jaki masz światłomierz, ale w sekonicu błąd to Er.
Eu sygnalizuje że ilość światła jest poza skalą - niedoświetlenie.
Eo poza skalą - prześwietlenie.
Prawdopodobnie światłomierz dokonuje pomiaru przed lub po wyzwoleniu błysku.
Problem może być po stronie wyzwalacza.
Sprawdź czy wyzwalacz podpięty do aparatu, nie przez stopkę, tylko przez kabel do PC sync, będzie działał prawidłowo.
Ustaw czas krótszy od synchronizacji błysku i sprawdź czy lamelka będzie zawsze w tym samym miejscu.