PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Nissin Di466

niepoprawnapff
03-03-2010, 18:06
Posiadam nikona D80 z obiektywem 18-135mm i zastanawiam sie nad kupnem
lampy błyskowej, niestety nie mam na ten temat pojęcia i tu do Was z mojej
strony wielka prośba o pomoc. Nie mam niestety na tyle pieniążków by zaopatrzyć się w SB-600 dlatego wpadła mi w oko lampa Nissin Di466 która sięga moim
ograniczonym kosztom. Co o niej sądzicie? Czy sprawdziłaby sie w kościele, na weselu, w mało oświetlonych pomieszczeniach?

ad2122
04-03-2010, 00:23
Dołóż do Di622, a bo ponieważ Di466:
- w kościele - za słaba,
- na weselu - a to zależy jaki plan chcesz pstrykać, ale może okazać się j.w.,
- w mało oświetlonych pomieszczeniach - hmmm, spoko wyrabia, o ile to pomieszczenie nie jest wielkości sali gimnastycznej :)

Ogólnie, to ma problem z doświetlaniem przy palniku na wprost, ale to również dotyczy (z tego co czytałem) Di622.
Ma jeden fajny bajer: można łatwo zmienić standardową siłę błysku (przedefiniować poziom "0") w iTTL. Nie chodzi o korektę siły błysku na zasadzie +/- EV, ale o przedefiniowanie siły dla wartości "0". Ja mam zwiększone o jedną działkę (+0,5 EV), co poprawia doświetlanie na wprost i nie powoduje przy tym prześwietlania przy podniesionym palniku. Oprócz tego działa dalej normalne zwiększanie i zmniejszanie siły błysku na zasadzie "+/-". Fotocela działa ok - w obu trybach. Wspomaganie AF trafia w punkt centralny, choć mogłoby mieć większy zasięg. Lekka i poręczna, w miarę szybko ładuje. Ma plastikową stopkę, co niesie ryzyko łatwego uszkodzenia - były takie przypadki opisywane na forum w odniesieniu do Di622. Z D5000 działa bezproblemowo.

O parametrach, to można poczytać w specyfikacji.

Reasumując: lampka wyrabia przy kotleciku i domowych bibkach, ale za cienka do większych kubatur. IMO nieco lepsza od SB-400.

Ps. Taka jedna refleksja: Nikon mógłby zrobić jakieś zabezpieczenie, aby przy zapiętej i wyłączonej lampie zewnętrznej nie podnosiła się w "Auto" lampa wbudowana.