Zobacz pełną wersję : D700 - prędkość zapisu zdjęć na kartę pamięci
gregory_21
03-03-2010, 17:16
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem D700 wraz z osprzętem i utknąłem na wyborze karty pamięci.
Czy ktoś z użytkowników lub znawców może potwierdzić, że prędkość zapisu z bufora wynosi od 5 do 7 MB/s (w zależności od karty pamięci)?
Pytam, bo doszedłem do wniosku, że nie warto inwestować w superszybkie karty Lexara skoro Sandisk III już jest na znacznie na wyrost ale nie wiem czy czegoś nie przeoczyłem.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że szybsza karta niewykorzystywana przez aparat lepiej współpracuje z komputerem ale szczerze mówiąc nie spieszy mi się aż tak bardzo ;)
Szprychu
03-03-2010, 19:26
Wyniki testu dla korpusu D700:
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9550
Te maksymalne 5-7 MB/s dla D700 jest wyssane z palca.
Pozdrawiam.
gregory_21
03-03-2010, 20:12
Bardzo dziękuję za link do testu.
Właśnie tego szukałem ale jakoś odpowiedniego zapytania w googla wpisać nie potrafiłem ;)
Albo to dlatego, że teraz pierwsze 10 stron wyników to linki do sklepów internetowych? :mrgreen:
Pozdrawiam również.
gregory_21
03-03-2010, 20:57
Jeszcze jedno...
Czy ktoś z użytkowników może potwierdzić świetność kart SanDisk z rodziny Ducati?
Pytam o namacalne dowody na przyspieszenie zapisu w stylu: miałem Extreme III lub IV i robiłem 5 RAWów w serii i padaka a przy Ducati robię 9.
Przyznam, że jak widzę takie testy, gdzie w kilku kategoriach wagowych (D300, D700, D3, D3x) jest taka sama trójca na pudle to włącza mi się czerwona lampka w stylu: tak cieciu... daj się po raz kolejny naciągnąć na "super produkt" ściągany z końca świata, bo w Polsce "ni ma", a który od tego 30% tańszego różni się jedynie naklejką.
P.S. Przepraszam za dubla ale nikt nic nie napisał a po 30 minutach nie można edytować posta... jeżeli przeszkadza poproszę o połączenie wpisów.
Dziękuję :)
Ja moge potwierdzic ze na Ducati 8GB przy 8fpsach z gripem leci 13 RAWow jak marzenie :)
Jak karabin maszynowy hihi :)
Sam kupilem sobie dwie Ducati ale Extream IV 45mb/s to jest to samo wlasciwie.
Wlasnie zrobilem test ze stoperem :D 2sek, ale to odrobine za dlugo bo mialem opoznienie gdy aparat skonczyl serie :)
gregory_21
05-03-2010, 18:20
Ja moge potwierdzic ze na Ducati 8GB przy 8fpsach z gripem leci 13 RAWow jak marzenie :)
Jak karabin maszynowy hihi :)
Sam kupilem sobie dwie Ducati ale Extream IV 45mb/s to jest to samo wlasciwie.
Wlasnie zrobilem test ze stoperem :D 2sek, ale to odrobine za dlugo bo mialem opoznienie gdy aparat skonczyl serie :)
Oooo... a jednak ktoś odpisał :D
Dziękuję pięknie za odpowiedź i cenną uwagę a propos Extreme IV ;)
Muszę jeszcze poszperać w necie... może uda się namierzyć jakieś porównanie tych dwóch ;)
Pozdrawiam.