PDA

Zobacz pełną wersję : d3000 i zdjęcia HDR

persil22
03-03-2010, 15:40
No więc szukam szukam i szukam i niemogę znaleść odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie : Czy da się w tym aparacie ustawić żeby robił np. serię 3 zdjęć i automatycznie zmieniał Ekspozycje o 1? jak nie ma takiej opcji to jak zrobić zdjęcie HDR z osobą w tle? Jestem początkujący ,przeczytałem instrukcje obsługi ale niemogę się doczytać !! Pozdrawiam i czekam na odp

ad2122
03-03-2010, 15:45
sprawdź w instrukcji pod hasłem: "braketing ekspozycji" - może to coś Ci pomoże.

Kundzior
03-03-2010, 15:47
D3000 nie ma bracketingu tak samo jak d60 i d 40. Ekspozycje musisz ręcznie co klatkę zmieniać

persil22
03-03-2010, 15:47
w ogóle nie widziałem słowa bracketing w instrukcji;/ Ale są na internecie zdjęcia hdr robione d3000 !! wiem ze mozna zrobić to manualnie ale wtedy nie zrobię zdjęcia z osobą bo będzie ruch!! a bardzo mi na tym zalezy :/

ad2122
03-03-2010, 15:52
persil22, rzeczywiście go nie ma - więc chyba tylko ręcznie. Ewentualnie może coś z softu dostarczonego do aparatu (jeśli taki dostałeś). Może da się pokombinować z Nef'ami i ich obróbką?

mpwt
03-03-2010, 15:56
wiem ze mozna zrobić to manualnie ale wtedy nie zrobię zdjęcia z osobą bo będzie ruch!!

Solidny statyw i tylko ruch kółeczkiem i po sprawie.

Może da się pokombinować z Nef'ami i ich obróbką?

To będzie wtedy pseudo HDR.

lortek
03-03-2010, 15:57
wiec jezeli chcesz miec postac dajmy na to w ruchu i zrobic hdr to musisz zrobic jedno zdjecie w NEF i potem w progr. graficznym wywolac go z ustawieniami ekspozycji takimi jakie Cie interesuja... np. -1, 0 i +1... no i masz juz foty wyjsciowe do montowania hdr'a

persil22
03-03-2010, 15:58
to ze niema juz wiem !! ale proszę wytłumaczcie mi jak zrobić hdr-a zeby była na nim osoba nieporuszona ?? da się zrobić ze np robie hdra z 3 zdjęć a osoba jest widoczna tylko na 1 zdjeciu a po złączeniu w programie photomatix bedzie ją widać?

mpwt
03-03-2010, 16:01
to ze niema juz wiem !! ale proszę wytłumaczcie mi jak zrobić hdr-a zeby była na nim osoba nieporuszona ??

No to nawet jakbyś miał bracketing to i tak osoba byłaby poruszona. Jeśli będziesz się bawił w HDR z jednego RAWa to to z HDRem nie będzie miało wiele wspólnego i wyciągniesz co potrzeba suwaczkami w sofcie do obrabiania RAWów (LR/PS-ACR/CNX/RawTherapy).

ad2122
03-03-2010, 16:04
Solidny statyw i tylko ruch kółeczkiem i po sprawie.
ale nie "osoby w ruchu"

Cytat:Napisał ad2122
Może da się pokombinować z Nef'ami i ich obróbką?
To będzie wtedy pseudo HDR.
jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)

No to nawet jakbyś miał bracketing to i tak osoba byłaby poruszona. Jeśli będziesz się bawił w HDR z jednego RAWa to to z HDRem nie będzie miało wiele wspólnego i wyciągniesz co potrzeba suwaczkami w sofcie do obrabiania RAWów (LR/PS-ACR/CNX/RawTherapy).
ale może koledze coś takiego (http://www.flickr.com/groups/nikond3000/discuss/72157622985353827/) wystarczy.

lortek
03-03-2010, 16:13
da się zrobić ze np robie hdra z 3 zdjęć a osoba jest widoczna tylko na 1 zdjeciu a po złączeniu w programie photomatix bedzie ją widać?

nie, pewnie wyjdzie osoba duch... jak wyzej pisalem musisz wywolac NEF'a 3 razy z rozna ekspozycja... jpg'a w sumie na sile tez by sie tak dalo zrobic :) na fotach z linka od kolegi jest dziecik na plazy wiec jakos sie to da zrobic...

Pebal
04-03-2010, 03:39
Czy to znaczy, że HDR-y znikną, gdy aparaty będą potrafiły rejestrować cały zakres dynamiki?
Na HDR-y trzeba patrzeć pod kątem tego, jaki zakres dynamiki jesteśmy wstanie pokazać a nie pod kątem tego, ile możemy jednorazowo zarejestrować. Monitory potrafią pokazać coraz szerszy zakres, jednak ograniczenia papieru pozostaną takie jakie są. Technika HDR pozwala kompresować dynamikę i to jest istotą rzeczy. Popularne wołarki RAW potrafią przeprowadzać tę operacje, jednak w ograniczonym zakresie.

mpwt
04-03-2010, 11:05
Z tym co mówisz to jest prawda tylko nie uwzględniasz ludzkiego oka.

Pebal
08-03-2010, 18:24
Z tym co mówisz to jest prawda tylko nie uwzględniasz ludzkiego oka.
Co masz na myśli pisząc, że nie uwzględniam ludzkiego oka?

jaś
08-03-2010, 19:00
Pobierz program (wersję testową) reklamowany na czerwonym formum. Może to wystarczy do efektu który chcesz osiągnąć.

chomiczkus
26-06-2010, 20:46
D3000 nie ma bracketingu tak samo jak d60 i d 40. Ekspozycje musisz ręcznie co klatkę zmieniać

Nie trzeba robic tego z reki.
Patrzac na korpus z gory - po prawej stronie tam gdzie jest spust migawki obok pierscienia obiektywu dwa przyciski. Naciskamy dolny i krecac duzym i malym kolkiem ustawiamy parametry - mozna ustawic serie 9 zdjec z krokiem co 1 EV ( -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 ). Potem przestawic aparat na serie CH.

Do calej zabawy przydalby sie stawyw i najlepiej wezyk spustowy ( ten ostatni to kosztuje grosze a przydaje sie bardzo ) i mozna sie juz bawic w takie rzeczy.

Pozdrawiam
Michal

Jarema
26-06-2010, 22:26
kolego chomiczkuś, cytujesz kundziora, który prawde prawi i go poprawiasz.

D3000 nie ma bracketingu, a Ty właśnie o nim mówisz. Nie ustawisz sobie czegoś takiego w nim.
Po drugie- D3000 nie ma dwóch "kółeczek", tylko jedno.
Po trzecie, nie wężyk spustowy, tylko pilot bezprzewodowy, jeśli o tym modelu mówimy.

Co do samych HDRów- tak jak koledzy powiedzieli- żeby zrobić porządnego HDRa, musisz recznie zmieniać ekspozycje. Myśle, że nie jest to jakieś wybitnie uciążliwe.
Jeśli chcesz miec nieruszoną postać- to tu nawet aparaty z bracketingiem by Ci nie pomogły. postać i tak prawdopodobnie byłaby poruszona.

NAJPRAWDOPODONIEJ te HDRy, na których widzisz postać nieruszoną, to nic innego jak pseudoHDRy o których już wspomnianio - czyli "HDRy" zrobione z jednego RAWa.

pozdr:).

Revan144
22-07-2010, 21:48
Witam, nowy na forum; to zdjęcie HDR (nie przesadzałem z efektem) (http://revan144.flog.pl/wpis/1460257/maly-wodospad) nie jest wykonane z jednego RAW'a, tylko bracketingu +2.0, 0.0, -2.0, te także (http://revan144.flog.pl/wpis/1457603/szeszupka) i te :) (http://revan144.flog.pl/wpis/1460296/in-the-forest). Prawdę mówiąc pierwszy raz wtedy robiłem HDR bracketingiem, bo przeważnie z jednego RAWa (pseudo HDR) lub kopiując jedno zdjęcie trzy razy i mała obróbka w Photoshopie - zmiana ekspozycji, wtedy w Photomatrix Pro łączę, obrabiam i coś tam wychodzi...

A tak przy okazji... Byłbym wdzięczny za porady odnośnie używania programów do HDR, przede wszystkim jakie polecacie i jakich samych używacie :)

mpwt
22-07-2010, 22:02
A tak przy okazji... Byłbym wdzięczny za porady odnośnie używania programów do HDR, przede wszystkim jakie polecacie i jakich samych używacie :)

http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=17

Fiod
23-07-2010, 10:58
No więc szukam szukam i szukam i niemogę znaleść odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie : Czy da się w tym aparacie ustawić żeby robił np. serię 3 zdjęć i automatycznie zmieniał Ekspozycje o 1? jak nie ma takiej opcji to jak zrobić zdjęcie HDR z osobą w tle? Jestem początkujący ,przeczytałem instrukcje obsługi ale niemogę się doczytać !! Pozdrawiam i czekam na odp

Soft sobie kup do HDR, szybciej i lepsza kontrola. Machinery na forum masz za 69 zł.

ORMO_PL
21-12-2010, 00:32
Na szybko na potrzeby tego wątku:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/D1BwRqTVw_IShv2Cn_Tc6w?feat=directlink

panoramix
21-12-2010, 18:18
Ostatni post w tym wątku był w lipcu, więc nie wiem czemu na szybko i co chciałeś pokazać.

ORMO_PL
21-12-2010, 20:00
Aj, nieważne, nie patrzę na daty.

panoramix
21-12-2010, 22:12
No ok, ale dalej nie wiem co chciałeś pokazać, bo motyw który wisi pod podanym linkiem kompletnie nic nie wnosi, a już na pewno nie przedstawia efektu HDR o którym mowa w wątku. Może ciut o tym, że ktoś jednak jeździ koleją... ;)

drdln
22-12-2010, 19:14
...no i na koncerty Comy uczęszcza!
Tez nie wiedzę to żadnego HDRa, rozpiętość tonalna tego zdjęcia jest strasznie mała, nie tylko jak na HDR ale nawet jak na zwykłe zdjęcie.

ORMO_PL
23-12-2010, 18:19
a tak, tak. Coma zacna muzyka.
Prawda jest taka, że zaczynam dopiero zabawę z fotografią, a to po prostu 3 zdjęcia o różnych ekspozycjach złożone w PSie. Nie miałem innego pomysłu. Faktycznie, rozpiętość pomiędzy najjaśniejszym a najciemniejszym miejscem na zdjęciu jest bardzo mała, ale ogólnie nie jest chyba tak źle...

W tej chwili próbuję pobawić się tą techniką z jednego RAW'a, bo są sytuacje, gdy nie da się zrobić 3 takich samych klatek.