Zobacz pełną wersję : d3000 i zdjęcia HDR
persil22
03-03-2010, 15:40
No więc szukam szukam i szukam i niemogę znaleść odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie : Czy da się w tym aparacie ustawić żeby robił np. serię 3 zdjęć i automatycznie zmieniał Ekspozycje o 1? jak nie ma takiej opcji to jak zrobić zdjęcie HDR z osobą w tle? Jestem początkujący ,przeczytałem instrukcje obsługi ale niemogę się doczytać !! Pozdrawiam i czekam na odp
sprawdź w instrukcji pod hasłem: "braketing ekspozycji" - może to coś Ci pomoże.
Kundzior
03-03-2010, 15:47
D3000 nie ma bracketingu tak samo jak d60 i d 40. Ekspozycje musisz ręcznie co klatkę zmieniać
persil22
03-03-2010, 15:47
w ogóle nie widziałem słowa bracketing w instrukcji;/ Ale są na internecie zdjęcia hdr robione d3000 !! wiem ze mozna zrobić to manualnie ale wtedy nie zrobię zdjęcia z osobą bo będzie ruch!! a bardzo mi na tym zalezy :/
persil22, rzeczywiście go nie ma - więc chyba tylko ręcznie. Ewentualnie może coś z softu dostarczonego do aparatu (jeśli taki dostałeś). Może da się pokombinować z Nef'ami i ich obróbką?
wiem ze mozna zrobić to manualnie ale wtedy nie zrobię zdjęcia z osobą bo będzie ruch!!
Solidny statyw i tylko ruch kółeczkiem i po sprawie.
Może da się pokombinować z Nef'ami i ich obróbką?
To będzie wtedy pseudo HDR.
wiec jezeli chcesz miec postac dajmy na to w ruchu i zrobic hdr to musisz zrobic jedno zdjecie w NEF i potem w progr. graficznym wywolac go z ustawieniami ekspozycji takimi jakie Cie interesuja... np. -1, 0 i +1... no i masz juz foty wyjsciowe do montowania hdr'a
persil22
03-03-2010, 15:58
to ze niema juz wiem !! ale proszę wytłumaczcie mi jak zrobić hdr-a zeby była na nim osoba nieporuszona ?? da się zrobić ze np robie hdra z 3 zdjęć a osoba jest widoczna tylko na 1 zdjeciu a po złączeniu w programie photomatix bedzie ją widać?
to ze niema juz wiem !! ale proszę wytłumaczcie mi jak zrobić hdr-a zeby była na nim osoba nieporuszona ??
No to nawet jakbyś miał bracketing to i tak osoba byłaby poruszona. Jeśli będziesz się bawił w HDR z jednego RAWa to to z HDRem nie będzie miało wiele wspólnego i wyciągniesz co potrzeba suwaczkami w sofcie do obrabiania RAWów (LR/PS-ACR/CNX/RawTherapy).
Solidny statyw i tylko ruch kółeczkiem i po sprawie.
ale nie "osoby w ruchu"
Cytat:Napisał ad2122
Może da się pokombinować z Nef'ami i ich obróbką?
To będzie wtedy pseudo HDR.
jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)
No to nawet jakbyś miał bracketing to i tak osoba byłaby poruszona. Jeśli będziesz się bawił w HDR z jednego RAWa to to z HDRem nie będzie miało wiele wspólnego i wyciągniesz co potrzeba suwaczkami w sofcie do obrabiania RAWów (LR/PS-ACR/CNX/RawTherapy).
ale może koledze coś takiego (http://www.flickr.com/groups/nikond3000/discuss/72157622985353827/) wystarczy.
da się zrobić ze np robie hdra z 3 zdjęć a osoba jest widoczna tylko na 1 zdjeciu a po złączeniu w programie photomatix bedzie ją widać?
nie, pewnie wyjdzie osoba duch... jak wyzej pisalem musisz wywolac NEF'a 3 razy z rozna ekspozycja... jpg'a w sumie na sile tez by sie tak dalo zrobic :) na fotach z linka od kolegi jest dziecik na plazy wiec jakos sie to da zrobic...
Czy to znaczy, że HDR-y znikną, gdy aparaty będą potrafiły rejestrować cały zakres dynamiki?
Na HDR-y trzeba patrzeć pod kątem tego, jaki zakres dynamiki jesteśmy wstanie pokazać a nie pod kątem tego, ile możemy jednorazowo zarejestrować. Monitory potrafią pokazać coraz szerszy zakres, jednak ograniczenia papieru pozostaną takie jakie są. Technika HDR pozwala kompresować dynamikę i to jest istotą rzeczy. Popularne wołarki RAW potrafią przeprowadzać tę operacje, jednak w ograniczonym zakresie.
Z tym co mówisz to jest prawda tylko nie uwzględniasz ludzkiego oka.
Z tym co mówisz to jest prawda tylko nie uwzględniasz ludzkiego oka.
Co masz na myśli pisząc, że nie uwzględniam ludzkiego oka?
Pobierz program (wersję testową) reklamowany na czerwonym formum. Może to wystarczy do efektu który chcesz osiągnąć.
chomiczkus
26-06-2010, 20:46
D3000 nie ma bracketingu tak samo jak d60 i d 40. Ekspozycje musisz ręcznie co klatkę zmieniać
Nie trzeba robic tego z reki.
Patrzac na korpus z gory - po prawej stronie tam gdzie jest spust migawki obok pierscienia obiektywu dwa przyciski. Naciskamy dolny i krecac duzym i malym kolkiem ustawiamy parametry - mozna ustawic serie 9 zdjec z krokiem co 1 EV ( -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 ). Potem przestawic aparat na serie CH.
Do calej zabawy przydalby sie stawyw i najlepiej wezyk spustowy ( ten ostatni to kosztuje grosze a przydaje sie bardzo ) i mozna sie juz bawic w takie rzeczy.
Pozdrawiam
Michal
kolego chomiczkuś, cytujesz kundziora, który prawde prawi i go poprawiasz.
D3000 nie ma bracketingu, a Ty właśnie o nim mówisz. Nie ustawisz sobie czegoś takiego w nim.
Po drugie- D3000 nie ma dwóch "kółeczek", tylko jedno.
Po trzecie, nie wężyk spustowy, tylko pilot bezprzewodowy, jeśli o tym modelu mówimy.
Co do samych HDRów- tak jak koledzy powiedzieli- żeby zrobić porządnego HDRa, musisz recznie zmieniać ekspozycje. Myśle, że nie jest to jakieś wybitnie uciążliwe.
Jeśli chcesz miec nieruszoną postać- to tu nawet aparaty z bracketingiem by Ci nie pomogły. postać i tak prawdopodobnie byłaby poruszona.
NAJPRAWDOPODONIEJ te HDRy, na których widzisz postać nieruszoną, to nic innego jak pseudoHDRy o których już wspomnianio - czyli "HDRy" zrobione z jednego RAWa.
pozdr:).
Revan144
22-07-2010, 21:48
Witam, nowy na forum; to zdjęcie HDR (nie przesadzałem z efektem) (http://revan144.flog.pl/wpis/1460257/maly-wodospad) nie jest wykonane z jednego RAW'a, tylko bracketingu +2.0, 0.0, -2.0, te także (http://revan144.flog.pl/wpis/1457603/szeszupka) i te :) (http://revan144.flog.pl/wpis/1460296/in-the-forest). Prawdę mówiąc pierwszy raz wtedy robiłem HDR bracketingiem, bo przeważnie z jednego RAWa (pseudo HDR) lub kopiując jedno zdjęcie trzy razy i mała obróbka w Photoshopie - zmiana ekspozycji, wtedy w Photomatrix Pro łączę, obrabiam i coś tam wychodzi...
A tak przy okazji... Byłbym wdzięczny za porady odnośnie używania programów do HDR, przede wszystkim jakie polecacie i jakich samych używacie :)
A tak przy okazji... Byłbym wdzięczny za porady odnośnie używania programów do HDR, przede wszystkim jakie polecacie i jakich samych używacie :)
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=17
No więc szukam szukam i szukam i niemogę znaleść odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie : Czy da się w tym aparacie ustawić żeby robił np. serię 3 zdjęć i automatycznie zmieniał Ekspozycje o 1? jak nie ma takiej opcji to jak zrobić zdjęcie HDR z osobą w tle? Jestem początkujący ,przeczytałem instrukcje obsługi ale niemogę się doczytać !! Pozdrawiam i czekam na odp
Soft sobie kup do HDR, szybciej i lepsza kontrola. Machinery na forum masz za 69 zł.
Na szybko na potrzeby tego wątku:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/D1BwRqTVw_IShv2Cn_Tc6w?feat=directlink
panoramix
21-12-2010, 18:18
Ostatni post w tym wątku był w lipcu, więc nie wiem czemu na szybko i co chciałeś pokazać.
Aj, nieważne, nie patrzę na daty.
panoramix
21-12-2010, 22:12
No ok, ale dalej nie wiem co chciałeś pokazać, bo motyw który wisi pod podanym linkiem kompletnie nic nie wnosi, a już na pewno nie przedstawia efektu HDR o którym mowa w wątku. Może ciut o tym, że ktoś jednak jeździ koleją... ;)
...no i na koncerty Comy uczęszcza!
Tez nie wiedzę to żadnego HDRa, rozpiętość tonalna tego zdjęcia jest strasznie mała, nie tylko jak na HDR ale nawet jak na zwykłe zdjęcie.
a tak, tak. Coma zacna muzyka.
Prawda jest taka, że zaczynam dopiero zabawę z fotografią, a to po prostu 3 zdjęcia o różnych ekspozycjach złożone w PSie. Nie miałem innego pomysłu. Faktycznie, rozpiętość pomiędzy najjaśniejszym a najciemniejszym miejscem na zdjęciu jest bardzo mała, ale ogólnie nie jest chyba tak źle...
W tej chwili próbuję pobawić się tą techniką z jednego RAW'a, bo są sytuacje, gdy nie da się zrobić 3 takich samych klatek.