PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z AF w D80

mmmkkk
03-03-2010, 01:14
witam,
mój problem polega na tym, że N50mm f/1.8 podpięty do body D80 ostrzy jak sam chce. Nieważne czy manual czy AF. Raz robi FF raz BF, jak mu się podoba. Na 10 zdjęć góra 3 są celne, powiedzmy że średnio 2.Ten BF i FF nie jest za każdym razem taki sam, tzn raz ostrzy o ok 0,5cm bliżej lub dalej a innym razem o 1,5cm. Testowane na tablicy ze statywem pod kątem 45 stopni do płaszczyzny (i mniejszymi). Zdjęcia z wyzwalacza lub z pilota.
Mam jeszcze 2 szkła 18-105 i 55-200 i z nimi myli się może góra raz na 10-15 zdjęć. Ale bardzo nieznacznie czyli miejsce w które celuje jest ostre ale ta ostrość nie rozkłada się tak książkowo tzn. 1/3 do 2/3.
Stałkę testowałem na innym body D80 i tam również się myliła chociaż nie tak często.
Moje pytania to:
1) Czy mogę sam skalibrować jakoś obiektyw pod puszkę?
2) Czy skalibrowanie puszki pod tą stałkę nie zepsuje mi ostrzenia dla pozostałych obiektywów?
pozdrawiam i dziękuję za pomoc

swider
03-03-2010, 11:38
1) Czy mogę sam skalibrować jakoś obiektyw pod puszkę?
Nie możesz sam. Z tego co napisałeś obiektyw jest ewidentnie dupnięty. Oddać na gwarancji, a jeśli się skończyła to można zapytać o koszt kalibracji szkła. Choć w przypadku tak taniego słoika to chyba będzie nieopłacalne.

2) Czy skalibrowanie puszki pod tą stałkę nie zepsuje mi ostrzenia dla pozostałych obiektywów?
Oczywiście, że zepsuje.

mateo912
03-03-2010, 13:34
Swider 50 1,8 jest szkłem na srubokręta których nie ma jak skalibrować.
Nawet polecany serwis w UK fixation stwierdził że się nie da.
Jedynym wyjściem jest wymiana na inny egzemplarz

swider
03-03-2010, 13:51
Swider 50 1,8 jest szkłem na srubokręta których nie ma jak skalibrować.
Nawet polecany serwis w UK fixation stwierdził że się nie da.
Jedynym wyjściem jest wymiana na inny egzemplarz
A widzisz... racja. Kompletnie zapomniałem, że 50tka nie ma wiertary.

jarkko
03-03-2010, 13:54
Z tym AF to coś jest różnie. U mnie też czasem się gubi. Może nie aż tak często ale bywa. W szczeglnosci w bardziej kiepskich warunkach oświetleniowych

swider
03-03-2010, 14:07
Z tym AF to coś jest różnie. U mnie też czasem się gubi. Może nie aż tak często ale bywa. W szczeglnosci w bardziej kiepskich warunkach oświetleniowych
No, ale chyba nie masz aż tak źle, że trafione są 2 strzały na 10 :)

jarkko
03-03-2010, 14:11
No nie, ta proporcja jest niezdrowa.

swider
03-03-2010, 14:15
[...]ta proporcja jest niezdrowa.
Delikatnie mówiąc... ;)

mmmkkk
03-03-2010, 20:22
Czyli Panowie proponujecie wymianę tego egzemplarza...

Dzisiaj robiłem zdjęcia w pełnym słońcu (tak typowo dla testów) i faktycznie, że mylił się rzadziej ale i tak jest to uciążliwe. Rzadziej czyli powiedzmy max 50% trafień.

Dzięki bardzo za pomoc

@swider jak Ci się sprawuje slik Pro, myślę o kolejnym statywie i chciałem własnie Slika, dobre to cóś? Wyzipie tak z 1,5kg sprzętu na sobie?

swider
03-03-2010, 21:28
Czyli Panowie proponujecie wymianę tego egzemplarza...
I to jak najszybszą.

@swider jak Ci się sprawuje slik Pro, myślę o kolejnym statywie i chciałem własnie Slika, dobre to cóś? Wyzipie tak z 1,5kg sprzętu na sobie?
Ja jestem bardzo zadowolony — jak dla mnie rewelacyjny stosunek cena/jakość/waga/wielkość :) Co do wagi sprzętu na nim umieszczonego... 1.5kg to mało nie jest, ale jak kupisz sobie porządną głowicę to myślę, że bez problemu :)

mmmkkk
03-03-2010, 22:09
ok, dzięki bardzo
a i jeszcze jedno, jakiej głowicy używasz kulowej czy 3D?

swider
03-03-2010, 22:37
Ja mam 3D, ale to zależy do jakiego typu fotografii potrzebujesz tej głowicy więc wiesz... każdemu wg potrzeb.