Zobacz pełną wersję : panorama sferyczna za ile?
ciekaw jestem za ile koledzy oferuja taka usługe? pełna , ruchoma panorama sferyczna na około głowy? powod tego zapytania podam gdy juz pojawi sie kilka wpisów, jednak uprzedzam, ze nie chodzi o zadne zlecenie...
W galerii są panoramy - w panoramach jest link do stron www - na stronach jest oferta - w ofercie jest cennik - w cenniku są cyferki ;)
miedzy 150 a 300 zależy od miasta..
Firmy mało się chwalą cenami panoram na swoich stronach www!
Z tych, które to robią wynika że za 1 sztukę można zapłacić od 200 do 500zł (może od 100?)
Zaznaczam, że nie sprzedałem żadnej panoramy, nawet nie próbowałem, ale kiedy myślę o biznesie panofotograficznym to cena za sztukę wyobrażam sobie na poziomie ok 350zł.
Zresztą tak jak w fotografii ślubnej rozpiętość cenowa zależy od jakości wykonanej usługi, miejsca zamieszkania, konkurencji. Tak więc jedni się cenią a inni się nie szanują :)
ok, to juz wystarczy, ja natknąłem sie na cene 130 zł w firmie, która sie w tym specjalizuje.. i zastanawiam sie jak mozna na tym zarobic kasujac za to 130 zł, nie robiłem tego nigdy, ale chyba zajmuje to troche czasu, wymaga sprzetu i softu.... wiem, ze zycie jest brutalne i towar jest wart tyle, ile za niego zapłaca, jednak zastanawiam sie jak mozna sie z tego utrzymac przy takiej cenie bez posługiwania sie krasnoludkiem-niewolnikem i czy taka ceną zwyczajnie nie psuje rynku ?
ok, to juz wystarczy, ja natknąłem sie na cene 130 zł w firmie, która sie w tym specjalizuje.. i zastanawiam sie jak mozna na tym zarobic kasujac za to 130 zł, nie robiłem tego nigdy, ale chyba zajmuje to troche czasu, wymaga sprzetu i softu.... wiem, ze zycie jest brutalne i towar jest wart tyle, ile za niego zapłaca, jednak zastanawiam sie jak mozna sie z tego utrzymac przy takiej cenie bez posługiwania sie krasnoludkiem-niewolnikem i czy taka ceną zwyczajnie nie psuje rynku ?
roboty jest niewiele (same zdjecia to chwila, obrobka to 10min/panorame) a soft nie jest az tak drogi, wiec wystarczy lapac zlecenia nie na jedna, a kilka/kilkanascie takowych (jak ktos zleca, to zwykle kilka) i taka cena staje sie calkiem przyzwoita
pozdr.
Art.
ok, tzn, ze albo opisy żmudnych produkcji "panoramy" sa przesadzone, albo rzeczywiscie robienie jednej panoramy sferycznej trwa pol godziny....
Luxius, tak naprawdę rynku nie ma, ja do dzisiaj używając słowa panorama wirtualna mam wrażenie, że nikt mnie nie rozumie. Jak potencjalny klient(hotel, pensjonat) zdaje sobie sprawę, jak potężne jest to narzędzie do promowania swoich usług noclegowych to zapłaci te 300zł a jak ktoś tego nie zrozumie to nie wyda nawet tych 130zł za sztukę.
Jeżeli miałbym 1 klienta dziennie, który zamówi 4 panoramy to zabieram się za to i sprzedaję za 100zł. No bo w końcu 1 panorama 10 minut.
Ale tak chyba nie ma, znaczy problem z tym klientem, bo rzeczywiście sklejenie panoramy to 10minut.
Radek
Wiesz, jak idziesz na normalne zlecenie to też nie robisz 1 zdjęcia tylko 20 albo 50 ale to nie znaczy, że bierzesz za jedno 5zł. Też nie rozumiem, jak za 130zł można z tego legalnie wyżyć, ale nie rozumiem też jak można zrobić ślub za 599 z pakietem 100 odbitek więc może po prostu mało rozumiem ;).
Biorąc pod uwagę, że jednak trochę trzeba wyłożyć, żeby zacząć się w to bawić... no policzmy w wersji ekono:
1. statyw - 300-500, wiadomo można więcej
2. głowica - niby można samemu ale załóżmy np takiego Dobasa - 350zł, inne zachodnie ok. 800-100, NN wiadomo
3. obiektyw - najtaniej pewnie fish samyanga 750, chociaż w części zastosowań lepsza byłaby np S10-20 a to już 3-4 razy więcej
4. soft - poskładać można darmowo, ale już zrobienie z tego flasha to minimum 150 euro za licencję
5. normalne koszty fotografii, czyli body, komp, PS, przynajmniej elements, jednak czasem trzeba coś poprawić, dodać logo itp.
Oglądałem różne oferty, i rozstrzał jakościowy i cenowy jest ogromny. Niektórzy robią po prostu panoramę, nawet błędów nie poprawiają, a wizualizacja we flashu powoduje odruch wymiotny - inni robią pełną prezentację z mapą, hotspotami i innymi bajerami. Temat zrobił się bardzo popularny i można odnieść wrażenie, że wszyscy robią panoramy (tak jak śluby)
sradek (http://nikon.org.pl/member.php?u=5436) to moze ja cie wynajme bo moj klient bez problemu da 300 za sztuke:)
a tam gdzie dzwonilem, to w 130 zlotych to jest jeszcze przygotowanie do publikacji na stronie i zmontowanie "spaceru"
Luxius, jak dobrze masz ustawiony sprzęt i program to faktycznie 10 minut. Ja się panoramami wprawdzie tylko bawię ale nie zawsze wychodzi mi bezbłędnie.
[quote=kisio;1784834]Wiesz, jak idziesz na normalne zlecenie to też nie robisz 1 zdjęcia tylko 20 albo 50 ale to nie znaczy, że bierzesz za jedno 5zł. Też nie rozumiem, jak za 130zł można z tego legalnie wyżyć, ale nie rozumiem też jak można zrobić ślub za 599 z pakietem 100 odbitek więc może po prostu mało rozumiem ;).
Dołączam się , jest nas dwóch nierozumiejących.
Luxius, jak dobrze masz ustawiony sprzęt i program to faktycznie 10 minut. Ja się panoramami wprawdzie tylko bawię ale nie zawsze wychodzi mi bezbłędnie.
Nawet jak 10 minut, to czy rzeczywiście trzeba to odawac za poł darmo? Jak potem sprzedać jakies normalne foty wnętrz, z ustwianiem swiateł itp, jak klient mówi , że za "taką" panorame co na niej ma wszystko on dał stówkę, to za zdjcie samego baru moze dac co najwyżej dwie dychy.
Oczywiście niech każdy sprzedaje swoje zdjęcia za ile mu sie podoba. Dla mnie na tym dyskusja sie konczy, pzdr wszystkich.
Ale widzisz, jeden przyjdzie, postawi statyw na środku, strzeli te kilka ujęć, wrzuci w kompa, który mu to poskłada i wypluty plik odda klientowi. Zrobienie dobrze i efektownie naświetlonej panoramy to wcale nie taka prosta i automatyczna sprawa. I jak wszędzie niestety klient chętniej wybierze taniej niż lepiej ;)
marszull
02-03-2010, 22:48
A moze za 130 robi to firma ktora sprzedaje nieruchomosci przez swoj portal? Bo wtedy sama wycieczke daja jako wartosc dodana.
Inna sprawa ze mnostwo firm ktore sie tym zajmuja robi to ze tak napisze "metoda chalupnicza" i bardzo czesto skladajac na sofcie z torrentow :-(
Co do softu to nie da sie tego sprawdzic ;-) , ale metody chalupnicze bardzo latwo poznac jak widzisz na panoramach ktorymi sie chwala np. kawalek nogi fotografa, resztki statywu lub niektore elementy nakladajace sie na siebie lub znikajace po kawalku. :-)
Marszul, w tym wypadku panoramy sa ok, poza tym na allegro jak sie okazuje mozna znalezc jeszcze taniej, tak rzeczywistość.
Ale można też normalnie podejść do tematu:
Cena standardowa
Za jedną sztukę panoramy przy zamówieniu 10 panoram i standardowych warunkach: 300 zł
Dojazd + 500 zł.
Rabaty lub zwyżki ceny
Przy zamówieniu większej ilości zdjęć możemy negcjować ceny.
Przy zamówieniu mniejszej ilości zdjęć cana za panoramę wzrośnie.
Wszelkie trudności: niestabilny grunt, poruszające się przedmioty, lub ludzie, złe warunki świetlne, lub dodatkowa obróbka mogą wpłynąć na podniesienie ceny.
Podniesienie rozdzielczości wpłynie na podwyższenie ceny.
W niektórych przypadkach możemy zrezygnować z kwoty jaką klient płaci za dojazd.
marszull
02-03-2010, 22:59
Marszul, w tym wypadku panoramy sa ok, poza tym na allegro jak sie okazuje mozna znalezc jeszcze taniej, tak rzeczywistość.
A mozesz rzucic linkiem (moze byc na PW)
Co do cen to zawsze tak bedzie, jeden za zdjecia packshot wezmie 5zl inny 500zl
Jednak najczesciej taniosc nie idzie w parze z jakoscia, i cale szczescie sa ludzie ktorzy to rozumieja ;-)
Przejrzalem na szybko oferte z allegro i za dwie wycieczki ktore tam ogladalem to nie dalbym nawet 50zl
zle poskladane, zle naswietlone i kilka bledow o ktorych pisalem. Ale jednemu klientowi bedzie zalezalo na jakosci, innemu nie.
wiem, widzę błedy, Ty je widzisz, ale oni, czyli Ci co to kupuja, nie
marszull
02-03-2010, 23:18
wiem, widzę błedy, Ty je widzisz, ale oni, czyli Ci co to kupuja, nie
No tak tylko mnie klienci lub ja klientow nie szukam na allegro :-) (chyba ze na jakies pierdulki ktore tam sprzedaje ;-) )
Mozna tez tam znalezc (na allegro) oferty calego slubu za 500zl , a sa klienci sklonni zaplacic np 8 tys. za zdjecia slubne :-)
I tak bedzie z wirtualnymi wycieczkami jedni beda brali 100zl za pomieszczenie, inni 700zl
Michał Jędrak
02-03-2010, 23:40
Ej no można zrobić panoramę za 100zł bez problemu:
- wyjazd na sesję na pół dnia zdjęciowego (1500zł) lub na pełny dzień zdjęciowy (3000)
- wykonanie serii zdjęć i przekazanie praw autorskich od 300 do 2000zł zależnie od ilości fotek, od odbiorcy i od wykorzystania materiału.
- wykonanie panoramy z wybranych zdjęć 100zł.
Jak sobie zliczysz to do kupy to za cały dzień pracy, prawa aut na poziomie 1500zł i 5 panoram wyjdzie łącznie 5000zł. Czy ktoś ośmieliłby się wziąć mniej od jakiegoś hotelu, który dzięki tym zdjęciom zarobi na przestrzeni lat pewnie o minimum 300,000zł więcej niż bez panoramy. Skoro doba kosztuje w pensjonacie czy hotelu od 150-600zł to niech poświęcą te kilka dób gości i uzbierają 5 'kafli' dla fotografa. Załóżmy, że średnio, dzięki panoramie, przybędzie im dwóch klientów miesięcznie i każdy spędzi 3 doby za 150zł. Miesięcznie jest to 900zł więcej i po pół roku sesja się zwraca. A wiadomo, że dobra reklam przyciągnie więcej niż 2 osoby w miesiącu, więc teoretycznie taka sume się zwróci w miesiąc czy dwa.
Reasumując, też bym zrobił panoramę za 100zł. :-)
Q dobrze, że mamy jeszcze poczucie humoru:)
Ksiazkiewicz
03-03-2010, 00:44
powiem tak, nie czytałem całości ale:
przy stronie internetowej którą oddaje za ok. 1600zł to panorama nie sferyczna ale 360st w poziomie i ok. 180st w pionie kosztuje ok. 150zł,
sama panorama w hotelach pensjonatach od 250zł, przewaznie robi się 6 za ok. 1000zł.
Trwa to niedługo.
Złożenie spaceru to już ok. 8 panoram plus stworzenie przejść itd od 3000zl.
Można taniej, ale wszystko zależy od odległości, bo podróżując po naszym pięknym kraju głównie traci się czas na dojazdy.