PDA

Zobacz pełną wersję : zakup używki d 300

ko82
02-03-2010, 14:54
Witam!!!
Proszę o poradę dotyczące zakupu używanego d 300. Warunek to oczywiście osobiste sprawdzenie sprzętu przeze mnie i kolegę i jego d 300.
Chodzi mi na jakie szczegóły mam zwracać uwagę i w jakich warunkach testować sprzęt. Do tej pory byłem posiadaczem syst. Pentaxa na moje szczęście był to nowy sprzęt na gwarancji i po1,5 roku oddałem go do serwisu z powodu usterki fabrycznej związanej z magistralą matrycy. Usterkę uznali i dostałem zwrot kasy.
Wracając do mojego pytania na co zwracać uwagę.... mi na myśl przychodzi tylko sprawdzenie zanieczyszczeń na matrycy, podłączenie obiektywu.... i tu moja wiedza się kończy:-?

Jatin
02-03-2010, 15:02
Co możesz sprawdzić, stan wizualny, stan uszczelnień, licznik, działanie AF, jak masz drugie body to możesz mniej więcej porównać pomiar światła i tyle.

Art Erie
02-03-2010, 15:11
Dokumenty zakupu.

Jatin
02-03-2010, 15:22
To jest raczej oczywiste, nie wiem czy ktoś by się zdecydował na kupno sprzętu za tyle kasy bez papierów.

kZC_
02-03-2010, 15:41
nie lepiej nówke ? ;> uchowały się takie..
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=942050125

Maciejka34
02-03-2010, 16:57
KZC_ - link OK ale sklep do bani - no chyba że klient ma anielską cierpliwość. Zresztą poszperaj w komentarzach z Allegro tego sklepu. Też miałem zamiar od nich kupić ale gdy nie otrzymałem odp. na 2 kolejne e-meile z zapytaniami to sobie odpuściłem.
Też osobiscie jestem za kupnem nówki - nigdy nie wiadomo jak poprzedni właściciel obchodził się z używką. Kolega kupił jakiś czas temu używkę Canona, zanim się zdecydował godzinę go testował i było OK. Po jakimś czasie elektronika zaczeła wariować. W serwisie zaraz po podłączeniu body do kompa powiedzieli, że ze sprzetem wspólpracowały niezgodne i nie zawsze z nim komtatybilne urzadzenia typu gripy, wyzwalacze błysku... Załamka - naprawa kosztowała go 1300 zł
Oczywiscie nie wszystkie używany sprzet moze być w takim stanie jak wyzej opisany, ale jesli np. ktoś robi zarobkowo reportaze to czy warto ryzykować aby ni stąd ni z owąd sprzet zawiódł? OK - w nowych na gwarancji też się zdarza ale to kwestia pecha
Pozdrawiam

artko
02-03-2010, 17:19
nie lepiej nówke ? ;> uchowały się takie..
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=942050125

Tylko że to raczej nie musi być taka nówka funkiel nie śmigana - patrz opis :
Opakowanie (nikon refurb.)
Już samo to sugeruje, że mógł być w przywracany do nowości .

kZC_
02-03-2010, 19:27
przeglądałem alledrogo i zobaczyłem ciekawą ofertę i wrzuciłem tutaj, bo kolega szuka D300..
fakt, sprzedawca ma sporo negatywnych/neutralnych komentarzy ;] więc ryzyko jest spore.. i tyle..

emkg
02-03-2010, 20:03
zwracam uwagę na body D300 z BTFoto - też na alledrogo - ja do nich nic nie mam osobiście, ale ostatnio wziąłem na kilka dni body D300 i gdybym go dokładnie technicznie (serwis) nie przetrzepał, przewiózł bym się - oczywiście sklep jest ok - przy zakupie zastrzegłam konieczność zdjęć próbnych i możliwość zwrotu puszki - i dotrzymali słowa, przyjęli z powrotem - ale niestety, wydaje mi się, iż wiedzieli o problemie :( . no i jeszcze - były 2 korpusy, jest jeden - nie wiem, sprzedał się czy wycofali ?
poza tym, ja jestem z wawy i byłem osobiście - kurierem robi się już troszkę problemów ...

weelkoo
02-03-2010, 20:31
Ja ostatnio zanabyłem używkę. Wyczaiłem sprzęt na Alledrogo. Przy wyborze sprzętu patrzyłem zwykle na wygląd zewnętrzny. Zauważyłem, że D300 które miały powycieraną gumę pod kciukiem miały około 20k przebiegu. Szukałem więc takiej nie wytartej. I znalazłem :) Lustro miało 5,3k klapnięć, kupiony w Polsce. Razem z 8GB kartą i torbą CaseLogic dałem 3,3k pln. Fakt, pojechałem z Łodzi do Chrzanowa, bo mimo że na zdjęciach wyglądał dobrze, wolałem sprzęt pomacać. Tak więc trzeba trochę poszukać, a na pewno coś się znajdzie ciekawego.
Aha, ja podczas testu sprawdziłem czy AF dobrze działa, czy lampa błyska, w jakim stanie jest monitor... To tak na szybko, byłem nieco napalony na ten aparat, więc mogłem czegoś nie zauważyć... Póki co wszystko wydaje się w porządku.
Powodzenia w poszukiwaniach.

mirroo
02-03-2010, 21:25
Witam

Sprawdziłbym całą mechanikę, nawet tą najgłupszą, więc klapka baterii, klapka kart, mechanizm jej otwierania i stan pinów wewnątrz slotu, zaślepki gumowe gniazd i wygląd gniazd pod nimi (nie zapomnij o złączu gripa pod spodem body), stan bagnetu - wytarcia na powierzchni czołowej, przycisk do zdejmowania obiektywów, wszystkie przyciski kontrolne - czy nie zgrzytają lub zostają w swoich pozycjach, czy też wracają wolniej - ziarenka piasku mogą spowodować takie zachowania. To samo z rolkami (przednia i tylna). Wszystko musi działać płynnie. Rolki muszą przy jednym "przeskoczeniu" przełączać jedna działkę nastawienia. Pokrętło pomiaru - to co ustawione na pokrętle musi wyświetlać się w wizjerze po lewej stronie. Lampa musi podnieść się od pierwszego naciśnięcia. Szybka lampy ma być biała, bez przebarwień. Przełącznik QUAL / WB / ISO, pokrętło pod nim i przycisk blokujący - musi wciskać się całkowicie do oporu. Osłona przełącznika (ta gwiazdka mercedesa :)) ma być cała - to czasem potrafi pęknąć. Przełącznik C / S / M z boku bagnetu - ma wyraźnie wskakiwać w swoje miejsca.
Stan sanek na lampę - porównaj z D300 kolegi. Regulacja ostrości w wizjerze. Stan ekranu LCD i jego osłonki. Jakiekolwiek przebarwienia czy zabrudzenia POD ekranem - body ma być szczelne.
Komora lustra ma być czysta, bez śladów cieczy, oleju, nitek czy włosków z wacików do uszu. Stan lustra - wizualnie. Nie dotykaj go niczym ani nie unoś palcem. Zrób to z menu. Jak chcesz obejrzeć matrycę, niech kolega ma w 100 % naładowana baterię. W razie gdyby sprzedający nie miał w pełni naładowanej. Do obejrzenia matrycy (a właściwie filtra na niej) można zaopatrzyć się w lupę (obiektyw makro) i małą latarkę. Syfki widać przy lekko niedoświetlonym zdjęciu np nieba przy f 22.
Styków na być 8 :).
Matówka może mieć brudy czy pyłki. To nie wpływa na jakość zdjęć. Czyszczenie matówki nie jest wskazane.
Kwestia oklein gumowych body - sprawa oczywista. Dokładne oględziny body od kątem otarć (ew. upadki). Tabliczka znamionowa nie może mieć śladów odklejania ani majstrowania przy niej.
Stan gwintu na stopkę - coś tam można wkręcić żeby mieć pewność, że jest ok.

Proponuję zrobić mu reset do ustawień fabrycznych i tak robić zdjęcia testowe. Pamiętaj żeby mieć swoja kartę CF (nie koniecznie Pretec - te nowe, szybkie są jakieś dziwne).
Zrób kilka zdjęć w serii, CL, CH, LV, z uniesieniem lustra.
No i chyba tyle, co można zrobić na miejscu.
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu. Super pucha.

remnaj
02-03-2010, 21:25
pytanko, mam możliwość kupienia d300 w bardzo dobrym stanie wizualnym. ma naklepane 30 tysiecy. do tego dodatkowe aku i grip alpha. cena 3500. czy warto w to wchodzic? pozdro

ko82
03-03-2010, 09:07
Dziękuje wszystkim zwłaszcza "mirroo"

Dj_Direct
04-03-2010, 12:04
Remik - do Fufu na pewno bedzie dobrym uzupelnieniem. gorszym od 700tki, ale jednak pewnym, trwalym i jakosciowym. A odnosnie ceny - policz ile grip moze kosztowac osobno, ile bateria (czy jest to w ogole firmowe aku czy zamiennik) i wyjdzie ile ktos chce za puszke. Pozniej zerknij na popularny portal w zakonczone i popatrz na srednie ceny puszek uzywanych z podobnym przebiegiem. Jesli chodzi o przebieg - ja mysle ze te 30tys to troszke jest, ale nie na tyle zeby lamentowac. Ot po prostu to tez kolejna informacja, ze aparat sie swietnie sprawuje i robi zdjecia bez zarzutu - stad poprzedni wlasciciel sie nie przejmowal dupstwami tylko robil zdjecia :) Poza gumami na ktore nalezy zwrocic uwage - pewnie pytanie "czy warto?" dotyczy przebiegu migawki. Producent zaklada bezawaryjnie ok 100tys cykli. Ale nie gwarantuje ze migawka nie strzeli po zakupie (a znam taki przypadek, choc dotyczyl Canona). Jesli tylko zrodlo jest zaufane, to brac :)

remnaj
04-03-2010, 12:42
ooo witam :) no wlasnie tu chodzi o zaufane źródło. puszke na miejscu mozna spokojnie sprawdzic. wiem ze dbano o nią. mysle tez ze te 30tys to znow nie az tak duzo. co do znanego portalu aukcyjnego. nigdy nie mialem szczescia do takich zakupów. :) pozdrawaim

weelkoo
04-03-2010, 12:58
Skoro twierdzisz, że źródło godne zaufania to ja bym się skusił... 3,5 koła za body + aku + grip to wg. mnie dobra cena.

doktor
04-03-2010, 13:17
Sugeruję dużą dozę ostrożności we współpracy z tym sklepem. Ja miałem z nimi kłopoty. Kontakt znacznie utrudniony, aparat (D40) dostałem bez żółtej karty nikona. Gość twierdził (co niestety jest zgodne z prawdą), że nie ma obowiązku dołączać tej karty. Instrukcję na płytce od D70. Gwarancję sklepową, a nie NP. Fakturę po 3 tygodniach dobijania się do człowieka. Ale może zmienili się na lepsze :-).

gebels
04-03-2010, 14:04
bierz używkę ale szukaj w swojej okolicy i polskimi papierami bo zgodnie z ustawą o szczeg. warunkach sprzedaż konsumenckiej (czy jakoś tak) masz prawo reklamować sprzęt u sprzedawcy w ciągu 2 lat od zakupu, nawet jeśli okres gwarancyjny producenta już się zakończył (mało kto o tym pamięta a jedno nie ma nic wspólnego z drugim)
sprawdź stan licznika na strzelonym przez ciebie JPG'u, wczytujesz takiego jotpega do Opandy i jest tam opcja "total number of shuter relase" (czy jakoś tak) pokazująca ilość wyzwoleń migawki zatem dobrze jest mieć ze sobą laptoka z takim programem, przy okazji sprawdzisz czystość matrycy bo na wyświetlaczu LCD to trochę lipa
ja kupiłem używkę na tym forum (również po przesiadce z Pentax'a) i nadal cieszę się nią, sprawdzałem tak dokładnie jak to opisał mirroo czyli diagnostyka organoleptyczna + komputerowa
jak zachowasz odpowiednią ostrożność to dojdziesz do przekonania, że lepiej jest zaoszczędzić ok. 1,5 klocka kupując roczne body z 20k zdjęć na liczniku

jeśli trafi Ci się coś w Krakowie lub okolicy to służę pomocą

Badyl81
04-03-2010, 14:27
Ze sklepu Cyfroman kupiłem D80. Nie powiem, kontakt najlepszy przez gg, przesłał szybko, zgodził się na przetestowanie sprzętu, w razie czego mogłem odesłać. Gratis dostałem kartę pamięci i pokrowiec (w którym przysłał mi aparat), pudełka nie było, gwarancja sklepowa na 3 miechy. Aparat bez zarzutu, mały przebieg, na pewno miał mniej niż pisało na aukcji, wykryłem tylko jednego świecącego piksela ale szybko o nim zapomniałem. Widząc liczbę negatywów to ja chyba po prostu szczęście miałem :D

pewex
05-03-2010, 19:13
czy 55k to przebieg z którym mozna spokojnie brac ?

tgollob_jamessuchar
05-03-2010, 20:01
sam obecnie oczekując na następcę D700 (lub czekając na jakąś gwałtowną obniżkę D700) sięgając głębiej do kieszeni chcę kupić używanego D300, więc pozwolę sobie co nieco dodać od siebie do wątku...
sam trafiłem na ekstra sztuki - z przebiegiem grubo poniżej 10k a nawet poniżej 5k... z tym, że (wciąż) właściciele życzą sobie za nie 4tys zł - zdecydowanie wolę dorzucić 800zł i mieć większy bajer z D300s (filmy z AF, dwa sloty na karty i lepszy AF są wg mnie tego warte) - i na dodatek gwarancja..
natomiast modele z przebiegami grubo powyżej 50k zdjeć stoją nawet ponad 3 klocki (nie ogarniam, troszkę)

znalazłem jedną ofertę na model powystawowy za 4200zł... 1,2k zdjęć i 12miesięcy gwarancji... i sam nie wiem :(

Skoro twierdzisz, że źródło godne zaufania to ja bym się skusił... 3,5 koła za body + aku + grip to wg. mnie dobra cena.

to bardzo dobra cena :) wg mnie

czy 55k to przebieg z którym mozna spokojnie brac ?

wiesz, ciężko tak naprawdę powiedzieć... teoretycznie Nikon mówi o 150tys. cyklach migawki, ale... są przypadki, że mechanizm podnoszenia lustra lub sama migawka pada wiele wcześniej

nie ma reguły, niestety

pewex
05-03-2010, 22:47
Wiem wszystko wskazuje na to, że pociągnie dłuuugie lata, ale wiadomo człowiek z tymi 24k sie kłądzie spać spokojnie, zwłaszcza, że była by to moja pierwsza puszka semi-pro : <

weelkoo
05-03-2010, 23:47
...sam trafiłem na ekstra sztuki - z przebiegiem grubo poniżej 10k a nawet poniżej 5k... z tym, że (wciąż) właściciele życzą sobie za nie 4tys zł...

Śledziłem jakiś czas ceny na Alledrogo i powiem Ci, że musisz trochę poczekać na dobrą okazję. Pamiętam, nie cały miesiąc temu poszedł D300 z Gdańska za 3049 pln. Przebieg bodajże 10-12k, stan na zdjęciach bardzo dobry. Nawet się nad nim zastanawiałem, ale nie byłem do końca zdecydowany na zakup. Z moich obserwacji wynika, że za 3400-3600 można już przebierać w D300. Fakt stan i przebieg są różne, dlatego najlepiej podjechać osobiście o dokładnie oblookać sprzęt. Życzę owocnych poszukiwań :)

tgollob_jamessuchar
05-03-2010, 23:53
Śledziłem jakiś czas ceny na Alledrogo i powiem Ci, że musisz trochę poczekać na dobrą okazję. Pamiętam, nie cały miesiąc temu poszedł D300 z Gdańska za 3049 pln. Przebieg bodajże 10-12k, stan na zdjęciach bardzo dobry. Nawet się nad nim zastanawiałem, ale nie byłem do końca zdecydowany na zakup. Z moich obserwacji wynika, że za 3400-3600 można już przebierać w D300. Fakt stan i przebieg są różne, dlatego najlepiej podjechać osobiście o dokładnie oblookać sprzęt. Życzę owocnych poszukiwań :)

;0 o kurdę, no to rzeczywiście :)
zobaczę co z tego wyjdzie... pewnie zanim się zdecyduję na używaną D300 (jakąkolwiek) to prędzej uzbieram na D3s xD co nie jest niewykluczone (ale wolę D700 i godną szklarnię do tego)

żebyście mnie widzieli jak używany samochód kupowałem xD hehe sorry za OT xD

pewex
06-03-2010, 15:58
Ogólnie od jakiego przebiegu lepiej zrewidować zakup ?

Moonbeam
06-03-2010, 16:53
Ogólnie od jakiego przebiegu lepiej zrewidować zakup ?

Myślę, że nie ma szczególnej potrzeby nawet przy bardzo dużych przebiegach. W swoim D300 mam ponad 120 000 klatek i mechanicznie jest super, mimo że nie dbam jakoś specjalnie i obiektywy zmieniam cały czas.

Sprawdzić natomiast zawsze trzeba pod kątem upadków jakie doświadczył i działania AF, nawet gdy ma 500 zrobionych zdjęć. Natomiast gumy - rzecz nieunikniona i w sumie łatwa do naprawienia Kropelką :)

enthropia
06-03-2010, 19:48
Kurcze, też się rozglądam za D300.
Ja to sobie tak ubzdurałem, że musi być z przebiegiem mniejszym niż 20k, i z polskiej dystrybucji. No i chcę mieć kompletny zestaw sklepowy z wszystkimi akcesoriami.
To są takie głupie uprzedzenia... ale są.
Wiadomo jak jest z przebiegiem, zasadniczo nie ma na to reguły.
Może znacie tego linka: http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d300.htm

No ale, na pewno warto zwrócić uwagę na dokument zakupu i pomacać body przed zakupem.

zoltan
06-03-2010, 21:11
To może ja swoje trzy grosze wtrącę-znajduję sie niejako po drugiej stronie barykady z racji posiadania D 300 który to w najbliższej przyszłości musi zmienić właściciela (najlepiej razem z obiektywami ) :(-i niestety rozumiem ludzi którzy (z takich czy innych względów) muszą rozstać się ze swoim ulubionym sprzętem-nie rozumieją oni że ich wypieszczony,ukochany sprzęt kupiony za ciężkie pieniądze-znajdujący się w idealnym stanie optycznym i mechanicznym ma pójść za tzw.psi pieniądz-zrozumcie potencjalni kupcy-ten sprzęt nie zaczął robić gorszych zdjęć z racji wejścia na rynek D 300s,nie dosięgła go jeszcze "śmierć techniczna"-nie jest to w końcu byle komórka a żywy twór malujący światłem :)-reasumując-szukając D 300 nie sugerujcie się najniższą ceną :)-czasami te 100 czy 200 zł więcej zwróci się z nawiązką...

weelkoo
06-03-2010, 21:53
To może ja swoje trzy grosze wtrącę-znajduję sie niejako po drugiej stronie barykady z racji posiadania D 300 który to w najbliższej przyszłości musi zmienić właściciela (najlepiej razem z obiektywami ) :(-i niestety rozumiem ludzi którzy (z takich czy innych względów) muszą rozstać się ze swoim ulubionym sprzętem-nie rozumieją oni że ich wypieszczony,ukochany sprzęt kupiony za ciężkie pieniądze-znajdujący się w idealnym stanie optycznym i mechanicznym ma pójść za tzw.psi pieniądz-zrozumcie potencjalni kupcy-ten sprzęt nie zaczął robić gorszych zdjęć z racji wejścia na rynek D 300s,nie dosięgła go jeszcze "śmierć techniczna"-nie jest to w końcu byle komórka a żywy twór malujący światłem :)-reasumując-szukając D 300 nie sugerujcie się najniższą ceną :)-czasami te 100 czy 200 zł więcej zwróci się z nawiązką...

To normalne, że sprzedający chce jak najdrożej sprzedać, a kupujący kupić jak najtaniej. Ale niestety prawa rynku sa nieubłagane. Sprzętu jest tyle, że szybko traci on na wartości. Oczywiście, jeśli komuś nie zależy na szybkiej sprzedaży, może sobie trzymać wyższą cenę. Tym bardziej, jeśli kupili sprzęt nowy za grube tysiące, dbali o niego i szanowali. Jak to mówią: coś jest warte tyle ile ktoś jest w stanie za o zapłacić. Okazje są i będą. Myślę też, że kupujący bez zastanowienia zapłaci stówkę czy dwie więcej, jeśli sprzęt okaże się tego wart :) (przynajmniej ja tak mam), ale wiadomo też, że jeśli można to samo kupić za mniejsze pieniądze, to po co przepłacać??
Pozdrawiam.

zoltan
06-03-2010, 22:06
Zgoda-tylko czy to samo ?-akurat jestem z zawodu rolnikiem więc często,gęsto mam do czynienia z używanym sprzętem-uwierz mi dwie maszyny z tego samego rocznika z tym samym przebiegiem ale od różnych użytkowników moga różnić się swoją wartością użytkową o tzw."kosmos" .

Denwer77
06-03-2010, 22:11
Kurcze, też się rozglądam za D300.
Ja to sobie tak ubzdurałem, że musi być z przebiegiem mniejszym niż 20k, i z polskiej dystrybucji. No i chcę mieć kompletny zestaw sklepowy z wszystkimi akcesoriami.
To są takie głupie uprzedzenia... ale są.

eeetam głupie :-)
ja też szukam używki d300 i mam prawie takie same wytyczne. :-)

enthropia
06-03-2010, 22:48
nie rozumieją oni że ich wypieszczony,ukochany sprzęt kupiony za ciężkie pieniądze-znajdujący się w idealnym stanie optycznym i mechanicznym ma pójść za tzw.psi pieniądz-zrozumcie potencjalni kupcy-ten sprzęt nie zaczął robić gorszych zdjęć z racji wejścia na rynek D 300s...

Hehe.
No kurde, Ameryki nie odkryłeś. Takie prawa rynku. Poza tym, podejrzewam że w większości przypadków ktoś kto kupuje sobie inny aparat, musi sprzedać ten, który ma do tej pory. Tak jest w moim przypadku. I co, myślisz że jak ja sprzedaję swój aparat, to jakieś inne "prawa rynku" obowiązują? :D
Niestety. Życie...

zoltan
06-03-2010, 23:28
Wiem że Ameryki i że życie etc. ale trochę żałuję czasów gdy człowiek przywiązywał się do sprzętu na dłuuuugie lata-no ale niestety nie wychowałem się w epoce ostatecznego triumfu kubka jednorazowego :) .

enthropia
07-03-2010, 14:53
Nie wiem, nie znam się, ale dla mnie to nie jest kwestia przywiązania. To jest kwestia zbyt szerokiego wyboru i zbyt dużej dostępności. Kiedyś był wybór Zenit czy Paktica, a teraz rynek jest tak zapchany, że ja się sam sobie dziwie ile czasu marnuję nad czytaniem testów i oglądaniem sampli. Naprawdę, czasem żałuję że wybór jest tak ogromny. Bez tego życie byłoby łatwiejsze. ;)

KozaK
07-03-2010, 15:32
zwracam uwagę na body D300 z BTFoto

Broń Boże nie kupujcie tego!

Przymierzałem się do zakupu dokładnie tej puszki, ale że mieszkam kilka kroków od sklepu to wybrałem się na oględziny. Przede wszystkim cena - nawet jak na puszkę w idealnym stanie jest przesadzona. Żeby było bardziej kolorowo nie chcieli mi za Chiny obniżyć ceny o nawet 5zł (mimo oszczędności na prowizji). Pytałem jaka dystrybucja - nie wiedzą. Wziąłem aparat w ręce i wprost się zaśmiałem sprzedawcy. 3850zł za aparat niewiadomego pochodzenia, z wytartymi przyciskami z tyłu, z jakąś rysą, odklejającą się perfidnie gumą przy bagnecie, brakiem gumowej osłony od styków do gripa... to naprawdę jest jakiś żart.

grudzinsky
07-03-2010, 17:37
jak bym sprzedawal swoj sprzet to naprawde nie wiem jaka cene bym zawolal...24k przbiegu z PL dystrybucji, kupiony w styczniu 2008 i bez odklejajacych sie gum...
ale postanowilem zyc z moim sprzetem do konca jego dni :D dopoki robi zdjecia i to czasami nawet niezle nie sprzedam go :razz:

mskowronski
13-03-2010, 23:32
grudzinsky - piękne zdjęcia w galerii - jakim to obiektywem?

Przemek_Docent
18-03-2010, 12:07
Też szukam D300 (chyba nawet już znalazłem, okaże się za parę dni) i śledzę popularny portal aukcyjny...
To mogła być ciekawa okazja... Zastanawiałem się chwilkę no i o chwilkę za długo... Poszedł w pół godziny :-)
Za 3100,- z gripem i dwoma aku...
http://allegro.pl/item959137489_nikon_d300_grip_mbd10.html

piter123789
18-03-2010, 15:48
Też szukam D300 (chyba nawet już znalazłem, okaże się za parę dni) i śledzę popularny portal aukcyjny...
To mogła być ciekawa okazja... Zastanawiałem się chwilkę no i o chwilkę za długo... Poszedł w pół godziny :-)

Ciekawe jaki miał przebieg!:)

Przemek_Docent
18-03-2010, 15:56
No i właśnie oczekiwanie na e-mailową odpowiedź na to pytanie było dłuższe, niż czas trwania aukcji :-) Nie mając tej wiedzy nie klikałem "Kup Teraz"...
Ale pewnie nie ma tego złego... Pewnie w przyszłym tygodniu będę już miał swoje wymarzone dwa zera w body ;-)

piter123789
18-03-2010, 16:01
No i właśnie oczekiwanie na e-mailową odpowiedź na to pytanie było dłuższe, niż czas trwania aukcji :-) Nie mając tej wiedzy nie klikałem "Kup Teraz"...
Ale pewnie nie ma tego złego... Pewnie w przyszłym tygodniu będę już miał swoje wymarzone dwa zera w body ;-)

TY jakoś umiesz szukać.:) Ja szukam i szukam i jeszcze nie trafiłem na tę właściwą sztukę.:) Może jestem zbyt wybredny!:)

Przemek_Docent
18-03-2010, 16:08
Ja ze względu na zwolnienie lekarskie leżąc na kanapie z lapkiem na brzuchu mam mnóstwo czasu na szukanie :-) Nawet o mało nie zaryzykowałem ze Stanów (eBay) bez oglądania (wiem - głupota), ale odpuściłem także ze względu na cło, które by mi niechybnie przywalili, jak ostatnio na "klasyczny" słoik Nikona z początku lat 70-tych...
Muszę jednak przyznać, że to wybrane body przywędrowało do mnie niejako "samo"... Okaże się w poniedziałek-wtorek :-)

Przemek_Docent
20-03-2010, 00:56
Ciekawe jaki miał przebieg!:)Dostałem info "post factum" - 6 tys klapnięć... Ale było, minęło...

piter123789
20-03-2010, 18:25
Czyli co?:D Ktoś w trybie natychmiastowym potrzebował kasy? Czy nie wiedział po ile to chodzi?:D Ale musi być szczęśliwa osoba, która tę puchę nabyła.:) ahhhh

Przemek_Docent
20-03-2010, 19:01
Może chciał szybko sprzedać :)
I pomyśleć, że mogłem wziąć. Leżałem z lapkiem i co 5 minut odświeżałem nowe D300 na Allegro...
Widziałem, jak się pojawił i miałem z 10 minut... Ale nie odpowiedział mi na e-maila...
No nic. Będę miał inny egzemplarz :)

piter123789
20-03-2010, 19:04
Może chciał szybko sprzedać :)
I pomyśleć, że mogłem wziąć. Leżałem z lapkiem i co 5 minut odświeżałem nowe D300 na Allegro...
Widziałem, jak się pojawił i miałem z 10 minut... Ale nie odpowiedział mi na e-maila...
No nic. Będę miał inny egzemplarz :)

hehe:) Chciał się szybko pozbyć i zapomnieć.:)

weelkoo
20-03-2010, 19:51
...To mogła być ciekawa okazja... Zastanawiałem się chwilkę no i o chwilkę za długo... Poszedł w pół godziny :-)

Faktycznie okazja nie do pogardzenia. W takich sytuacjach nie należy czekać. Ja decydowałem się 3 minuty. Wyszedłem z założenia że jak coś to sprzedam bez straty, a może nawet nieco zarobię?
W każdym razie życzę owocnego polowania i kolejnych okazji.
Pozdr...

Przemek_Docent
20-03-2010, 20:24
A to Ty go kupiłeś? No to brawo za refleks! :)
Dzięki - polowanie w toku :)

Faktycznie okazja nie do pogardzenia. W takich sytuacjach nie należy czekać. Ja decydowałem się 3 minuty. Wyszedłem z założenia że jak coś to sprzedam bez straty, a może nawet nieco zarobię?
W każdym razie życzę owocnego polowania i kolejnych okazji.

weelkoo
20-03-2010, 21:19
Nie... Tego konkretnego nie, ale zakup mojego też przypominał teleturniej "Kto pierwszy ten lepszy" :-) Wypatrzyłem na All..., telefon, konsultacja z małżonką i za 3 minuty odpowiedź, że go kupuję. A już czekała kolejka chętnych. Następny klient spóźnił się jakieś 5 minut. Dłużej żonę przekonywał hihi...
Pozdrawiam.

byTOMall
20-03-2010, 21:22
Przemek_Docent

Sprawdź PM.

prezesr
22-03-2010, 22:41
Ja ostatnio nabyłem d300 na forum i stwierdzam, że pewniejszego zakupu dokona się na forum niż na allegro, jeżeli chodzi oczywiście o używany sprzęt!

Przemek_Docent
23-03-2010, 00:00
Ja ostatnio nabyłem d300 na forum i stwierdzam, że pewniejszego zakupu dokona się na forum niż na allegro, jeżeli chodzi oczywiście o używany sprzęt!Ja uczyniłem to 4 godziny temu (zakup od Forumowicza). Sprzęt, choć ma napstrykane 7500 fotek, wygląda na nówkę :grin: i też myślę, że na Allegro mógłbym trafić dużo gorzej...

Siupes
23-03-2010, 00:18
hehe tez kiedys myslalem ze 7500 fotek to duzo :)

Przemek_Docent
23-03-2010, 01:43
hehe tez kiedys myslalem ze 7500 fotek to duzo :)Hehe... Jak kupiłem kilka lat temu pierwszą cyfrówkę (kompakt Kodaka), zrobiłem 5000 fotek w trzy miesiące i zajeździłem go :D Nie wytrzymał. Oddali mi kasę w serwisie i zmieniłem sprzęt :) Teraz staram się powolutku przechodzić z ilości w jakość, ale przede mną jeszcze daleka droga... :)
Już wiem, że 7500 klapnięć to dla dobrej lustrzanki nieduzo :)

piter123789
23-03-2010, 10:57
Dla takiej lustrzanki to 80 tysięcy będzie niedużo!:)

remnaj
23-03-2010, 20:12
ja nabyłem ta 300 o której pisałem wcześniej :) 34k strzałów i wygląda jak nówka.

bhk
10-04-2010, 18:36
Wczoraj kupiłem od forumowego kolegi d300, wygląd jak ze sklepu, 10tys klapniec. 3200 PLN. Jestem bardzo zadowolony, tym bardziej że sprzedawca z tej samej miejscowości i można było wszystko sprawdzić.

weelkoo
11-04-2010, 14:20
Wczoraj kupiłem od forumowego kolegi d300, wygląd jak ze sklepu, 10tys klapniec. 3200 PLN. Jestem bardzo zadowolony, tym bardziej że sprzedawca z tej samej miejscowości i można było wszystko sprawdzić.

Jak widać okazje się trafiają... Trzeba tylko trochę cierpliwości :smile:

krzysztof jot
11-04-2010, 16:33
obecnie 3000- 3200 o normalna cena za to body, aukcje po 3600 KUP Teraz stoją i nikogo to nie rusza, tu jak nikt nie przyszaleje szykuje sie ładna cena - zwłaszazcza dla vatowca - nawet jak dojdzie na 3300-3500 to minus 22% wyjdzie super tanio a sprzet jak ze sklepu http://www.allegro.pl/item981769629_nikon_d300_body_06_2008_10k_zdjec_fv at_bcm.html - rozmawiałem z nimi, ale już kupiłem wcześniej co innego.