Zobacz pełną wersję : D70 - czas otwarcia migawki
zbyszekradwanski
16-11-2006, 01:26
Chciałbym się o coś dopytać ponieważ nie bardzo jest to dla mnie jasne. D70 ma niby migawkę 1/8000 ok ok. Chodzi mi o coś innego mianowicie o ustawienie w menu czas otwarcia migawki. Ja mam najszybciej 1/60 i nie kumam dlaczego nie mam tak jak w canonach 1/4000 np. Mało tego w instrukcji mam obrazek menu gdzie widnieje 1/120 a ja jeszcze w życiu tej wartości w swoim aparacie nie widziałem. Co jest?!
Na której stronie w instrukcji widnieje 1/120.
zbyszekradwanski
16-11-2006, 01:36
na stronie 143 jest 1/125 sorki, no ale w każdym bądź razie ja nie mam takiej wartości u siebie, kończy mi się na 1/60. No i niejasne jest dla mnie to:
"podświetl P, A, DVP mode - P, A, warianty i naciśnij z prawej wybierak wielofunkcyjny" ??? że co? tzn ja w tym menu mam tylko wartości otwarcia migawki od chyba 30 sek. konczące się na 1/60, nie mam żadnych A, P do podświetlania
nie żartuj sobie.
ty piszesz o czasach w ogóle czy o czasach synchronizacji?
może tu ustawiasz najkrótszy dostępny czas, ale dotyczy to synchro z lampą (jest tak w d200, nie pamietam jak było w d70)
Nastaw aparat na M albo S, pokręć jednym czy drugim kółkiem i zobaczysz jaka masz dostępną skalę czasów.
Jak jest ciemno to na P czy A wyjdą ci długie czasy, bo niby jak inaczej.
nie żartuj sobie.
ty piszesz o czasach w ogóle czy o czasach synchronizacji?
Oczywiście, że o czasach synchronizacji z wbudowaną błyskawicą. W manualu jak byk można ustawić 1/8000.
adrian.
zbyszekradwanski
16-11-2006, 09:20
Można, wiem, ale mi chodzi konkretnie o ustawienie w menu. Po prostu nie daje mi spokoju dlaczego nie mam tak jak jest podane w instrukcji, wchodzę w menu/csm menu/shutter spd... i tutaj mam zakres od 30sek-1/60 a w instrukcji mam podany screen gdzie jest 1/125 i jeszcze mozna przewinac do gory...
poprawka, już wiem, screen pochodzi z menu od iso auto... lol