Zobacz pełną wersję : Tatry - Słowacja - gdzie i co zobaczyć?
Witam
powoli planuje wakacje i tym razem padło na Słowacje. Podobno mniej turystów niz w Zakopcu, brak ścisku na szlakach, lepsza obsługa, taniej niz u nas - tak słyszałem, ale czy to prawda?
Mozecie polecić jakies miejsca sprawdzone do noclegu, w miare blisko szlaków w rozsadnej cenie?
Gdzie na pewno warto się wybrać? Oczywiście chodzi o łażenie po górach ?:)
fotoGRAFIK
02-03-2010, 09:48
Taniej to nie jest bo jest euro
Jak ma być tanio to spać można np w Starej LEśnej na kwaterach ( ceny jak w PL )
Pod szlaki samochodem albo kolejką ale to wydatki też - samochod to opłata za parking a kolejka no to bilet
Za wejście do parku się nie płaci.
Gdzie chodzić? hmm - tam gdzie sie da radę, przejścia są raczej łatwe technicznie, kondycyjnie no to już zależy od przygotowania
Napewno polecam: Dolinę Zielonego Stawu, Zimnej Wody, Staroleśną, Wielicką, Cichą ze szczytów zaś Jagniecy, Sławkowski, Małą Wysoką, Rysy, Krywań
Jak jest kondycja, obycie z górami i KASA to można powchodzić na Gerlach czy Lodovy - POLECAM
Amadeusz
02-03-2010, 11:22
Słowacja to drogi kraj teraz więc raczej argument ceny odpada.
ja swego czasu na Czerwonej Ławce stałem więcej niż w lipcu na Giewont, jak jesteś obyty to koniecznie Małą Wysoką (wg mnie najładniejszy widok jak nie ma chmur) oraz Rohacze - tu może być mniej ludzi, bo ile na Płaczliwy wejście dość łatwe to potem grań na Rohacką Przełęcz i Ostry to taka "Orla Perć" Tatr Zachodnich a nocleg znajdziesz na kwaterach np najlepiej w Starym Smokowcu a i tak elektriczką będziesz jeździł
ale drozej niz w Polsce to chyba nie jest? nasz standard do cen to jakas "masakra" szczególnie w Zakopcu. potem dojazd na szlaki to tez porazka(korki i brak parkingu)
słyszałem i czytałem ze na Słowacji jest kolejka która na wszystkie szlaki się dojedzie w max 50 min
Może to coś pomoże:
http://www.slowackie.pl
słyszałem i czytałem ze na Słowacji jest kolejka która na wszystkie szlaki się dojedzie w max 50 min
pewnie myślisz o pociągu którym można sie poruszać po rejonie Wysokich Tatr
Rozkład jazdy znajdziesz tu :
http://cp.atlas.sk/vlak/spojenie/
a ze swojej strony zdecydowanie polecam,bo to nie dośc ,że wygodne to również atrakcyjne widokowo...
to jest właśnie elektriczka o której pisałem czyli Tatranské elektrické železnice (TEŽ)
Ja ze swojej strony polecam Dolinę 5 Stawów Spiskich, Zielone Kieżmarskie Pleso i ewentualnie Jagnięcy. Popradzkie Pleso z wyjściem na Rysy. Ważne jest tylko żeby się ubezpieczyć. Bo na Słowacji Horska Zahranna Sluzba trochę się ceni, nie to co u nas TOPR niestety :( Taki przelot śmigłowcem możesz zapamiętać do końca życia ;)
polecam Słowacki Raj. Może nie tak wysoki jak Tatry, ale za to bajkowo wszystko wygląda :-)
polecam Słowacki Raj. Może nie tak wysoki jak Tatry, ale za to bajkowo wszystko wygląda :-)
to jako przerywnik w sumie dwa (raz Sucha Bela a drugi na trasę wzdłuż Hornadu) i tylko po opadach wtedy wodospady są ładniejsze, drabinki bardziej śliskie i ciekawiej się chodzi, jak długo nie pada to już nie jest tak malowniczo
no i trzeba mieć owoce, słodycze dla cyganów bo niestety na parkingach przy Słowackim Raju jest ich pełno
Z Cyganami niestety prawda, ale Raj warto zobaczyć. Chatka therego to też piękne schronisko, warto zobaczyć. No i Rysy moim zdaniem lepiej podchodzić od słowacji a schodzić u nas. Ale to ciężko zrobić bez noclegu w schroniskach. A co do noclegu to mogę dać namiar na poronin za 17 PLN osoba/doba
No i Rysy moim zdaniem lepiej podchodzić od słowacji a schodzić u nas.
Z automatem w aucie też jest łatwiej ale czy lepiej?? (z pewnymi paniami też jest łatwiej ale lepiej?? :razz: ihmo lepiej odwrotnie, kamieni na głowy wchodzących się nie strąca
Ech. Z doświadczenia wiem że z Rysów lepiej schodzić u Słowaków. Mają schronisko nieopodal gdyby brakło sił a i zejście lżejsze. Powrót z Rysów po polskiej stronie-szczególnie gdy nogi zmęczone-to czasem spore nadwyrężenie. Całą trasę z Zakopca przez Morskie Oko, Rysy, Strbske Pleso można pokonać spokojnie w jeden dzień-byle nie wyruszać za późno. Na Słowacji polecam nocleg (swojego czasu tani) na rozjeździe w Podspadach niedaleko polskiej granicy. Ciekawe widoczki z ganku tegoż pensjonaciku. Własciciel serwuje chrzanówkę własnej roboty-grzech nie spróbowac.
krzysiekpoli
05-03-2010, 15:40
Ja polecam jako bazę wypadową miejscowość Nowa Leśna - ogrom kwater i pensjonatów i sporo taniej niż np w Starym Smokowcu czy Tatrzańskiej Łomnicy. ( Nie polecam noclegów u Cyganów - jest tanio i bezpiecznie, ale brudno). Druga sprawa to elektriczka czyli poprostu szynobus, który kursuje od godzin porannych do wieczora z Popradu do Szczyrbskiego Jeziora, a także do Tatrzańskiej Łomnicy i oczywiście zatrzymuje się w Nowej Leśnej! ( bilety jednorazowe i np tygodniowe). Wstęp do parku jest bezpłatny, szlaki w stosunku do naszych puste ale zdecydowanie dłuższe - trzeba wcześniej wstawać. Ja poecam wejście na Jagnięcy Szczyt, Małą Wysoką i Rysy. Z dolin to Dolina Pięciu Stawów Spiskich. Bardzo ciekawe są też Słowackie Tatry Zachodnie, ale wtedy musisz szukać noclegu najlepiej w Zubercu. Jeśli chodzi o ceny to jest już trochę lepiej ( złotówka się umacnia) niż np w tamtym roku. Słowacja ma też ten plus, że jak będzie słabsza pogoda to zawsze pozostaje Słowacki Raj ( piękne rokliny). fajne miasteczka ( Lewocza), zamki ( Spiski, Lubowelski) no i jaskinie ( Bielańska, Demianowska)itp
Pozdrawiam
Polecam nocleg Tatrzańska Lomnica vila Mala Marta cena 10-13e, do dyspozycji aneks kuchenny, tv, wifi, parking, do stacji kolejki jest z 100 metrów. Co warto zobaczyć miasteczka Lewocza, Kezmarok, Jasna, Poprad. Zapraszam na http://adamzajac.wordpress.com/ kilka zdjęć z dwóch wypadów na narty Słowacja 2010r.