PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia .. posiłków(?)

Tordek
15-11-2006, 23:48
Nie wiedziałem za bardzo jak za tytułować ...
poproszono mnie o zrobienie kilku zdjęć posiłków podawanych w restauracji...
mają potem zawisieć w ramach dekoracji ...
wypadałoby zrobić coś ładnego..

może jakieś przydatne wskazówki dla amatora?
jakiś tutorial? ( o ile takowy istnieje)
link..

BARDZO PROSZĘ o pomoc... Każda rada mile widziania,
pozdrawiam.

sailor
16-11-2006, 14:59
to bardoz trudny kawal fotografii .. jesli mialoby byc dobrze to potrzebny ci bardzo dobry sprzet brak ograniczen przy swietle i dobra optyka, najlepiej z poklonami .. wtedy mozesz poszalec na fragmentach np zraza zawijanego ;)
a tak pozostaja szerokie plany .. swietnie to opisuje "fotografia zywnosci" hicksa(?) wydawnictwo polony, na allegro mozesz poszukac.
PS. JAK DORWE TEGO KTO ZAPOMNIAL ODDAC TO PRZEMIELE NA KOTLETY :/

Tordek
16-11-2006, 18:49
niestety na allegro pustki..

ograniczenia napewno będą i to spore :/
boje się tylko żęby nie wyszło coś co często widzę w Warszawie w tanich Barach... zdjęcia np. hot doga czy schabowego takie że odechciwa się tam jeść... xP

Czornyj
16-11-2006, 18:57
Dużo, dużo cholernie rozproszonego światła i ewentualnie jakaś konterka. Ale przede wszystkim to żarcie musi być ładne, bo z g...a bata nie ukręci.

mp_
16-11-2006, 19:19
ja mam zrobić pare fotek kawy :D słyszałem że można tą ciecz podrabiac coca-colą z dodatkiem saletry - prawda to? chcę mieć super piankę na cappucino - nie musi być prawdziwa !

AndrzejAndrzej
16-11-2006, 19:28
coca-cola sprawdza sie dobrze.o saletrze nie slyszalem.
co do swiatla to Czornyj dobrze prawi.

Seeker
16-11-2006, 19:55
cocacola sie dobrze pieni z....
kawa rozpuszczalna ;)
Czasem az za dobrze.

freefly
16-11-2006, 20:12
Niby tylko żarcie, a kłopotów z tym dużo. Jedno jest pewne, że prawdziwe w wielu przypadkach wychodzi gorzej niż w rzeczywistości. Trudne jest do fotografowania. Poprzeglądaj książki kucharskie z ładnymi fotkami. Zawsze mozna wyciągnąć jakieś wnioski.

hicks
16-11-2006, 20:15
swietnie to opisuje "fotografia zywnosci" hicksa(?) wydawnictwo polony, na allegro mozesz poszukac.
PS. JAK DORWE TEGO KTO ZAPOMNIAL ODDAC TO PRZEMIELE NA KOTLETY :/
sailor: dzieki za reklame ;)

klon
16-11-2006, 21:57
Zwróc szczególną uwagę na sposób i estetykę ułożenia tych potraw przez osobę która będzie to robiła, to bardzo ważne. Danie musi wyglądac bardzo estetycznie i zachęcająco aż do przesady w innym wypadku mimo twoich starań i fotek najwyższej jakości efekt będzie taki sobie i pretensje będą oczywiście do kogo? Do fotografa rzecz jasna. Bo zaakceptował „obraz” całości.

Tordek
16-11-2006, 21:58
dzięki wszystkim za rady ;-)

w weekend będę robił zamieszczę kilka z tego co wyprawilem to wtedy może skomentujecie co można zrobic lepiej :)
i jak:)

co do profesjonalisty, nie martw sie nikt mi za to płacić nie będzie :) czysto po znajomości - dla mnie i tak radościa będzie te zdjęcia zrobić...

ranbir kapoor
17-11-2006, 10:22
to jest cholernie trudny temat,jazeli tego nie robiles wczesniej to obawiam sie o koncowe efekty.nie wystarczy miec dobre oko zeby zrobic dobre, smakowite fotki
poza kadrem jeszcze swiatlo i przedewszystkim stylizacja i znajomosc wiele trickow
chetnie zobacze efekty

mp_
17-11-2006, 10:23
każdy profesjonalista kiedyś zaczyał, moja rada to przede wszystkim dużo rozproszonego światełka, zadbaj koniecznie o otoczenie, a zwłaszcza tło. Najlepiej zrób kilka fotek testowych i się nimi pobaw, zara sam zobaczysz czego brakuje i co można poprawić. Pozdrawiam

kurcze z próbami będzie kiepsko :P bo niestety (stety?) zamiast matrycy mam klisze.. a termin mocno ograniczony. no i oświetlenie ograniczone :/ ale zrobiłem jak mówiłeś! rozproszyłem co miałem pod ręką i moze coś z tego wyjdzie!
dzieki za rade i pozdrawiam

PaSkal
17-11-2006, 10:59
Nie wiem jak stoisz z angielskim. Szybki gugiel "food photography" albo "how to photograph food" daje dużo linków, ale nie jestem w stanie powiedzieć nic o ich jakości/ przydatności, bo się nie znam na temacie... :(

Paweł

VaxBuster
17-11-2006, 17:03
Witam,
chcialem kilka slow na temat i nie wiem czy moge? ;)
Odnosnie zdjec potraw robilem ostatnio sesje dla firmy LIDL, jak wiadomo to firma ktora ma swoje markety, a nie restauracje. Fotki byly robione na potrzebe gazetki ktora LIDL wydawal "Wloskie inspiracje" - czy jakos tak.
Jezeli TORDEK widziales moze takowa gazetke w LIDL'u i o takowe fotki Ci chodzi to wal smialo na priv to pogadamy na temat ;)

Pozniej jak bede mial czas to wkleje kilak fotek z tej sesji.

sailor
17-11-2006, 19:08
"w jakiej książce lub stronie www mogę znaleźć coś do nauki fotografowania potraw i innych produktów ?"

roger hicks "fotografia potraw" seria "swiatlo w fotografii" - po polsku chyba najlepsze co wyszlo.. jak ci sie uda to powinno byc gdzies na allegro w okolicach 100pln

Imago
17-11-2006, 19:58
Na allegro jest opisywana wcześniej "Fotografia potraw" ale cena wynosi już grubo ponad 200.

Z porad praktycznych: nie sprawdzone na własnej skórze ale wykładowca mówił, że nie da się ponoć sfotografować aparatem małoobrazkowym talerza zupy tak aby nie było wrażenia, że zupa się z talerza wylewa (no chyba, że tak całkiem, całkiem z góry ale wtedy zdjęcie jest płaskie i bez wyrazu).

Kolejna rada kogoś kto się tym nie zajmuje ale wnikliwie analizuje (czyli moja): troszeczkę wyobraźni. Zastanów się jak dajmy na to nalać keczupu na talerz i jak ułożyć frytki aby to wyglądało smakowicie a nie jak nieapetyczne niewiadomoco.

O świetle już napisano.

I ostatnia rada: Focić, focić i jeszcze raz focić. Z głową i wyobraźnią. Nie robiąc zdjęć do niczego się nie dojdzie.

ALF
18-11-2006, 02:17
wywaliłem niemerytoryczne posty...i nie chcę tu widzieć innych

Tordek
19-11-2006, 18:01
słabo słabo,
zdawałem sobie sprawę że będzie ciężko :/ ale nie sądziłem że aż tak :/

teraz idę na imprezę , wracam rano a po okresie krótkiej rekonwelestencji zabiorę się za te zdjęcia.. ale im nawet super obróbka by nie pomogła xP a moje napewno taka nie będzie xP

z rana zapodam.

meliszipak
19-11-2006, 19:07
W tym przypadku obróbka jest trzeciorzędną sprawą.
Przede wszystkim ciekawe, z fantazją przybrane potrawy, a pózniej tylko swiatło:)

krzysztof jot
19-11-2006, 20:50
niestety w amatorskich czy nawet "półprofesjonalnych" warunkach nie zrobisz fotek jakie być może gdzieś widziałeś i pozostały ci w pamięci - piękna pianka na kawie, parujaca herbata, przepiekne kolorowe lody itp - to w 90% specjalne produkty, produkowane wyłącznie do tego typu fotografii. Sa firmy specjalizujece sie w tego typu produktach.
Wiele efektów - jak np. parująca zupa - to niestety nie parująca zupa - bo by już dawno wystygła, albo by zaparował obiektyw :), a lody wypłynęły by juz dawno z talerzyka - to specjalne tricki, produkty i sztuka tajemna, których poznanie wymaga doświadczenia i wiedzy. Pozostaje ci tylko łut szczęścia - że akurat Ci wyjdzie, że mięso nie będzie sine, a cola nadal będzie miała bąbelki :)

fragles
20-11-2006, 00:14
Byłem raz na planie filmowym reklamy pewnej firmy produkującej jedzenie dla dzieci.

To, co wyprawiał stylista jedzenia z tymi papkami, żeby rzeczywiście wyglądały jak smakowite papki to obłęd hehehe :)

Rzeczywiście bez pewnego wtajemniczenia i dużego doświadczenia nie ma szans hiper dobrze wystylizować jedzenia.

Tordek
20-11-2006, 16:06
wczoraj przed samą imprezą właśnie rozmawiałem ze znajomym na temat tego że robi się zdjęcia innych produktów które wyglądają tak jak produkut ale są bardziej fotogeniczne xp

problem polega na tym że to nie mają być mega super fotki ;-)
tylko zdjęcia zestawów obiadowych,ale według mnie to wyszło po prostu obleśnie...
i mija siez celem szczególnie że to bar w centrum handlowym , który w okolicy McDonalda czy Sphinxa ma się wyróżniać tym że ma większe ceny,brak kolejki i zdrowszą żywność... trudno mi wyrazić słowami to co mogłem a to co miałem zrobić... zresztą była mowa o "estetyce potrawy" jyrde zrobić ładne zdjęcie TARTY z warzywami (!!!!!!!!!!)
zresztą, mnie się wydaje że tym powinien się jednak ktoś kto się na tym zna xP mówiłem to od początku , ale nie chcieli mnie słuchać... wyśle im próbki które właśnie przejrzałem , i dla mnie nie nadają sie do niczego ... :/ mam nadzieję ze im przemówią do rozsądku..

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc :)
fajne było spróbować zrobić zdjęcia warzyw ale to mnie raczej nie kręci xP

Czornyj
20-11-2006, 16:09
Może wstaw coś, zobaczymy czy nie dałoby się podratować...

sailor
20-11-2006, 16:38
nawet "półprofesjonalnych" warunkach nie zrobisz fotek jakie być może gdzieś widziałeś i pozostały ci w pamięci - piękna pianka na kawie, parujaca herbata, przepiekne kolorowe lody itp - to w 90% specjalne produkty, produkowane wyłącznie do tego typu fotografii. Sa firmy specjalizujece sie w tego typu produktach.
Wiele efektów - jak np. parująca zupa - to niestety nie parująca zupa - bo by już dawno wystygła, albo by zaparował obiektyw :smile:, a lody wypłynęły by juz dawno z talerzyka - to specjalne tricki, produkty i sztuka tajemna, których poznanie wymaga doświadczenia i wiedzy.

krzysztofie .. da sie to zrobic w amatorksich warunkach .. tylko budzet musi byc troskze wiekszy .. "para" do kawy czy zupy kosztuje ok 150pln, lody o roznych smakach ok 200pln za pudelko, pianka , rosa, kurz, pajeczyna, szron i cala masa innych .. wszystko to da sie zrobic .. tyle tylko ze trzeba zainwestowac .. tyle ze wiadomo ze z reguly zeby zainwestowac to ten budzet trzeba posiadac by samemu nie dokladac. "wiedze tajemna" zdobywana dlugimi latami pomijam bo to si erozumei samo przez sie :)

Profesjonalista
20-11-2006, 16:38
Pozatym taki stylista żarcia stosuje zamienniki, chemie, makiety itd. Sztuczny dymek, piane na pifku itp.

Seeker
21-11-2006, 02:04
"Pozatym taki stylista żarcia stosuje zamienniki, chemie, makiety itd. Sztuczny dymek, piane na pifku itp."

A #21 i #25 czytaî?

Profesjonalista
21-11-2006, 22:41
Nie