PDA

Zobacz pełną wersję : Wycena.

hudybart
01-03-2010, 22:04
Witam.Potrzebuję waszej forumowej pomocy.Zostałem poproszony o sfotografowanie kilkunastu zestawów pościeli dziecięcej.Proste kompozycje na łóżku kilka detali.Na pościel ok 6 ujęć.Fotografie będą prezentować asortyment w sklepie internetowym i na allego.Do tego mam zrobić miniaturki i dać znaki wodne.To mała firma która jest tylko pośrednikiem a nie producentem.I nie wiem ile powiedzieć za taką usługę.

Dzięki za pomoc.

hudybart
02-03-2010, 14:00
Nikt nie pomorze z małą wyceną:(

sokrates
02-03-2010, 14:37
strzał z d....y - 1000 PLN....

hudybart
02-03-2010, 17:15
Strzałów z d... nie potrzebuje.Chodziło raczej o jakieś sensowniejsze naprowadzenie na cenę.Ale dzięki

wilus
02-03-2010, 18:35
tysiąc.... to ma sens, o ile nie trzeba prasować :mrgreen:

Leatherface
02-03-2010, 18:37
Po raz kolejny: opieraj się na cenniku ZPAF jako minimum...

Ostatnio już miałem ochotę powiedzieć pewnej 'modelce', że jak nie wie ile ma wziąć za swoją pracę to niech innych nie pyta i nie bierze wcale, bo słoma z butów wychodzi. To samo tyczy się fotografów moim skromnym zdaniem.

Przepraszam, ale mnie by było głupio pytać się o takie rzeczy choć żadnym profesjonalistą nie jestem :/

marszull
02-03-2010, 19:30
Po raz kolejny: opieraj się na cenniku ZPAF jako minimum...

Niech to bedzie jakas wytyczna, jesli nie wiesz jak wycenic swoja prace. Plus kasa za stylizacje, chyba ze to przygotuja we wlasnym zakresie.

Erie
02-03-2010, 19:43
odpowiedz sobie na pytania:

a) sprzęt (aparat, oświetlenie, modyfikatory światła) twój czy zleceniodawcy?
b) aranżacja twoja czy jego - ty masz tylko przyjść ustawić sprzęt i cyknąć?
c) pole wykorzystania zdjęć (czy faktycznie tylko zdjęcia na stronkę sklepu i allegro, czy potem się okaże, że jeszcze będą inne)?
d) twoje umiejętności?
e) twoje koszty?

jak już się nad tym zastanowisz to Ci wyjdzie cena, przemnóż ją razy dwa i dodaj VAT

hudybart
02-03-2010, 19:53
odpowiedz sobie na pytania:

a) sprzęt (aparat, oświetlenie, modyfikatory światła) twój czy zleceniodawcy?
b) aranżacja twoja czy jego - ty masz tylko przyjść ustawić sprzęt i cyknąć?
c) pole wykorzystania zdjęć (czy faktycznie tylko zdjęcia na stronkę sklepu i allegro, czy potem się okaże, że jeszcze będą inne)?
d) twoje umiejętności?
e) twoje koszty?

jak już się nad tym zastanowisz to Ci wyjdzie cena, przemnóż ją razy dwa i dodaj VAT

a)sprzęt mój
b) aranżacja ich mają jakieś tam wyobrażenie co chcą
c)tylko internet
d)poradzę sobie spokojnie
e) koszty zerowe.To budynek zaraz koło mojego miejsca zamieszkania.NIe ma kosztów dojazdów itd( jedynie vat)

hudybart
02-03-2010, 19:54
Przepraszam, ale mnie by było głupio pytać się o takie rzeczy choć żadnym profesjonalistą nie jestem :/

Głupio może i głupio.Ale głupiej jest okradać własnego siebie.Lub zaniżać strasznie cennik.Dla tego wolałem się podpytać.

Erie
02-03-2010, 20:00
a)sprzęt mój
b) aranżacja ich mają jakieś tam wyobrażenie co chcą
c)tylko internet
d)poradzę sobie spokojnie
e) koszty zerowe.To budynek zaraz koło mojego miejsca zamieszkania.NIe ma kosztów dojazdów itd( jedynie vat)

odpowiedź e) właśnie pokazała, że do tej pracy się nie nadajesz (choć może i masz umiejętności fotograficzne) - wybacz, ale taka jest brutalna prawda - nie ma czegoś takiego jak koszty zerowe - choćby amortyzacja sprzętu i oprogramowania, koszt wyżywienia w trakcie wykonywania pracy (zakładam, że zajmie to powiedzmy dwa dni), koszt energii elektrycznej w trakcie obróbki zdjęć, etc.

marszull
02-03-2010, 20:23
odpowiedź e) właśnie pokazała, że do tej pracy się nie nadajesz (choć może i masz umiejętności fotograficzne) - wybacz, ale taka jest brutalna prawda - nie ma czegoś takiego jak koszty zerowe - choćby amortyzacja sprzętu i oprogramowania, koszt wyżywienia w trakcie wykonywania pracy (zakładam, że zajmie to powiedzmy dwa dni), koszt energii elektrycznej w trakcie obróbki zdjęć, etc.

I przede wszystkim koszt czasu poswieconego na te zdjecia...

Erie
02-03-2010, 20:27

uhm... opera się przywiesiła jak pisałem i wyciąłem ten fragment - oczywiście masz rację

hudybart
02-03-2010, 21:38

ERIE wybacz ale te koszty które opisałeś to tak podstawowa sprawa że aż szkoda je za każdym razem wymieniać.Przecież to oczywiste że to zostało policzone.Nie ma dodatkowych kosztów związanych ze zleceniem( np:wynajęcie studja, stylistki, czy modelki.)O te koszty mi chodziło że są zerowe.

hudybart
02-03-2010, 21:39

A to już będzie mój zarobek.

marszull
02-03-2010, 22:37
A to już będzie mój zarobek.

Ale to jest kluczowa sprawa
bo jeden bedzie uwazal ze 100zl ja jego godzine pracy jest ok
inny za mniej niz 500zl nie bedzie nawet rozmawial
i dlatego napisalem wczesniej o wycenie swojej pracy (z podkresleniem na swojej)

Erie
02-03-2010, 22:38
to daj cenę 1 zł za sztukę jak tak wszystko policzyłeś ;)

Erie
02-03-2010, 22:43
a poważnie to policz ile to będzie godzin pracy - np. powiedzmy w sumie 100 zdjęć, samo zrobienie ich powiedzmy 12 godzin, obróbka 24 godziny - w sumie 5 dni roboczych po 8 godzin (wliczając dojazdy/ dojścia, dogadywanie, ustalanie szczegółów itd.)

godzina pracy to szacujmy np. 20 zł, razy wspomniane 40 godzin = 800 zł + ZUS, PIT i VAT i masz jakąś kwotę, wstawiając zmienne wyliczasz sobie wszystko - tak trudno to zrobić?

hudybart
02-03-2010, 22:45
to daj cenę 1 zł za sztukę jak tak wszystko policzyłeś ;)

Poczułem zgryźliwość ale dzięki za pomoc.:)

kisio
02-03-2010, 23:36
Godzina pracy fotografa za 20zł to z cennika ZPAFu jak nic ;)

Erie
03-03-2010, 00:21
Godzina pracy fotografa za 20zł to z cennika ZPAFu jak nic ;)

nie, to był po prostu przykład do wyliczania

a godzina pracy np. grafika w agencji reklamowej to przykładowo 50 zł bez VAT, więc te 20 zł dla osoby, która nawet sama nie potrafi wycenić swojej pracy to może wcale nie okazać się mało, ale to kolejna zgryźliwa dygresja z mojej strony

pewex
04-03-2010, 10:06
Ja miałem podobnie jak zaczynały mi jakieś fuszki wpadać. Koledzy są parę poziomów wyżej i wliczają totalnie wszystko i chwałą im za to, ale ja zawsze starałem się policzyć ile mi to zajmie godzin i właśnie liczyłem sobie ok 20 zł i zaokrąglałem odrobinę :D Jeżeli ilośćgodzin x stawkazagodzine = za mało, to musisz ten wzór wzbogacić o jakiś mnożnik stały ;d

i fakt pytanie trochę dziwne, bo jak z tego żyjesz, to wiesz ile wziąć, jak tylko dorabiasz to weź tyle żeby ci się chciało to zrobić.

sailor
04-03-2010, 17:34
ilośćgodzin x stawkazagodzine = za mało, to musisz ten wzór wzbogacić o jakiś mnożnik stały ;d

plus vat i podatek. a jesli nie jest vatowcem to podatek.