Zobacz pełną wersję : LAMPY QANTUM - zdjecia testowe
Tupak1983
01-03-2010, 21:47
Witam
Chce zakupic lampe Qantum jestem ciekaw jakie swiatlo daja . Czy ktos by mi pokazal zdjecia z tych lamp?
z gory dziekuje
Do bani. Ostre jak brzytwa i masakryczne przepały.
szymony, jesteś pewny? bo u mnie właśnie zdaje się są przyczyną mydlenia - a może moje mają po prostu jakiś front focus?
Tupak - a będąc już poważnym powiedz co byś chciał za pomocą tych zdjęć zobaczyć ? Co one miałyby Ci dać?
Tupak1983
01-03-2010, 22:39
chcial bym zobaczyc jakie daja swiatlo dokladnie moze rzecz biorac chodzi mi o miekkosc i temperature
chcial bym zobaczyc jakie daja swiatlo dokladnie moze rzecz biorac chodzi mi o miekkosc i temperature
Bosze. Będzie ostro, lub miękko. Będzie jasno, lub ciemno. Będzie zimno, lub ciepło.
Wszystko zależy od tego, jakiego modyfikatora użyjesz i jak to wszystko ustawisz.
Możliwa ilość wariantów jest wręcz nieskończona.
marszull
01-03-2010, 23:18
A nie moze ktos wkleic jednak zdjec swiatla z tych lamp, jelsi to ma pomoc koledze. ;-)
Ja niestety QANTUM nie mam, ale jak chcesz to moge wkleic z bowensa.
Tupak1983
01-03-2010, 23:41
Bede bardzo wdzieczny za wkleienie zdjec z bowensa porownam sobie z gory dziekuje
A nie moze ktos wkleic jednak zdjec swiatla z tych lamp, jelsi to ma pomoc koledze. ;-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/3333/swiatlov.jpg)
:twisted:
stachu321
02-03-2010, 00:20
ArtX, zauważam znacznie lepsze światło z Bowensa, Quantuum na niekorzyść - przepały straszne. Powiedz, po testowych fotkach doszedłeś do podobnych wniosków? :mrgreen:
A tak na poważnie Trupak to Twoje pytanie brzmi jak: "chcę kupić drzwi, w Ikei stoją za 1000 zł, a w Castoramie dostanę za 1200 zł. Doradźcie, które będą się lepiej zamykać i płynniej pracować na zawiasach?" Pijak będzie trzaskał drzwiami, arystokrata zamykał z gracją. Wszystko zależy od tego, czy umiesz umiejętnie wykorzystać sprzęt. Na tym etapie widać, że Twoja wiedza na temat studia jest zerowa, i co gorsza - nic sobie z tego faktu nie robisz.
ArtX, zauważam znacznie lepsze światło z Bowensa, Quantuum na niekorzyść - przepały straszne. Powiedz, po testowych fotkach doszedłeś do podobnych wniosków?
Poprawne zdjęcia testowe światła to bardzo trudny temat. Ten test robiłem z Kenem Rockwellem jakiś czas temu i wyraźnie widać, że świetlistość światła z Bowensa jest dużo bardziej korzystna. Światło z Quantuuma to jakaś porażka.. zupełnie jak nieświatło.
maniek750
02-03-2010, 09:28
Bo Bowens to Bowens ;-) a nie "made in china" czyt. Quantum :-D
A teraz pytanie za 100 punktow (bez urazy Tupak1983)
Kto kupi lampe Bowens'a jak chce kupic Quantum'a? I czy tak naprawde wie jaka jest roznica pomiedzy nimi ;-)
Odpowiem poważnie ;-)
Miekkość zależy od tego co założymy na lampę, a temperaturę raczej trzymają jednakową.
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
marszull
02-03-2010, 11:26
ArtX widze ze juz nie musze wstawiac zdjec z Bowensa, bardzo dziekuje za porownanie. Dzieki tym zdjeciom upewnilem sie ze jednak slusznie wybralem Bowensa.
maniek750
02-03-2010, 16:51
ArtX widze ze juz nie musze wstawiac zdjec z Bowensa, bardzo dziekuje za porownanie. Dzieki tym zdjeciom upewnilem sie ze jednak slusznie wybralem Bowensa.
Slusznie, slusznie ze wybrales Bowensa ;-) Ja tez nie zamienilbym Bowensa na nic innego :-D no chyba ze na Profoto :-D
P.S
Jakie masz modele lamp Bowensa?
No właśnie może ktoś zrobić zdięcia światła Bowensa, Profoto i jak by dało to Broncolora. I najlepiej porównać z zdięciem światła SB-900 bo kumplel dostał dotacje z UE i nie wie co kupić :D
maniek750
03-03-2010, 12:26
No właśnie może ktoś zrobić zdięcia światła Bowensa, Profoto i jak by dało to Broncolora. I najlepiej porównać z zdięciem światła SB-900 bo kumplel dostał dotacje z UE i nie wie co kupić :D
Bowens lub jak go stac to Profoto ;-) ew. Elinchrom
unia preferuje świetlówki kompaktowe i to małej mocy, więc ostrożnie bo mu dotację zabiorą :)
maniek750
03-03-2010, 18:42
unia preferuje świetlówki kompaktowe i to małej mocy, więc ostrożnie bo mu dotację zabiorą :)
A no tez prawda ;-) Unia stawia na ekologie :-P
O0oo T0 j3Zd fFfaJn1ootk1 P0mYsł, w1dZiAłeM DopRe Z3sTaWy Stoodyjne nA Sff13tlooW3czKacH na allegro. CyyBa WyP0Saż3 TaK pROFFi Stood10 pOd WyNaJem zA p13n1ąDze Z UE !!
Pozdrawiam forumowe nastolatki :D
@up
Jasne, ekologia ich tak obchodzi, jak sowietow obchodziła równość i szczęście klasy robotniczej. Ale to nie forum o polityce....
Pijak będzie trzaskał drzwiami, arystokrata zamykał z gracją.
O, bardzo przepraszam. Twoja wypowiedź jest niebywale nieprofesjonalna i świadczy o tym, że nie masz praktyki w "cichych powrotach". To, do jakiej ekwilibrystyki potrafi doprowadzić metodykę zamykania drzwi profesjonalny wypijacz trunków aby zbyt intensywnym sygnałem akustycznym nie obudzić straży nocnej, to się nawet największym arystokratom nie śniło.
:)
Dobra pośmialiśmy się i czas już to zakończyć. Autor pytania jak bardziej sprecyzuje o co mu chodzi ma szansę zdać je ponownie.