PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Vivitar 285

Creek
01-03-2010, 21:03
Witam Wszystkich !!

Mam problem z wyzwalaniem błysku przez przewód w lampie Vivitar 285.

Lampa wydaje się sprawa i kiedyś (daawno) temu tak działała. Jak jest przymocowana bezpośrednio do aparatu to generuje błysk. Sprawdzałem starym Nikon FM i D80 (Zmierzyłem napięcie na stopie lampy. Mam 5.5V wiec to nie jest źle jak na tą lampę). Wyzwalanie błysku czerwonym guziczkiem w stopce też działa.

Natomiast kiedy jest podłączona przewodem do korpusu Nikon FM lub do D80 (przez kostkę synchronizacyjną) błysku brak. Testowane na dwóch rożnych przewodach. Miernik potwierdził, że kabelki nie sparciały (bo są równie stare jak ta lampa)

Więc albo coś źle robię (co bym wolał) albo coś się popsuło w lampie. Jakieś pomysły ?

rg2000
02-03-2010, 12:55
A jaka ta kostka? Bo też mam 285 i przez kostkę wyzwala i przez gniazdo pc na korpusie. Sprawdź kostkę, czasami w vivitarach mam problem na wtyczce w lampie.

Creek
02-03-2010, 22:33
(...) czasami w vivitarach mam problem na wtyczce w lampie.

Nie zdążyłem sam sobie odpowiedzieć. Rozkręciłem wczoraj w nocy stopkę, lutownicą poprawiłem luty, złożyłem i ... i zaczęło działać. A za nic nie chciało. Widać coś z starości ... Najważniejsze, że już działa. Ale i tak THX za pomoc.