PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wyzwolić CLS + fotocela lub kabel synchro?

kleszcz5
01-03-2010, 16:41
Witam serdecznie!

Jak można wyzwolić z aparatu sb900, sb600 i inną lampę z fotocelą ale na pierwszy płysk i z gniadem synchro?

Wszystkie lampy poza aparatem oczywiście.
1 Jak ustawiam sterowanie lampami z body to przedbłysk uruchamia trzecią lampę za wcześnie.
2 Jak podłączam trzecią lampę kablem synchro i zasłaniam fotocelę to wyzwala ją tylko jak wewnętrzna lampa jest zamknięta (czyli nie wyzwalam sabin )

Czy jedynymi sposobami sa: zakup fotoceli na drugi błysk i podłączenie jej do trzeciej lampy kablem synchro albo zakup wyzwalaczy radiowych?

wilus
01-03-2010, 18:28
1.sb 600 nie ma fotoceli więc zakładasz ją na korpus na M i nią odpalasz pozostałe,
2.kupujesz zwykłą fotocelę do sb 600 i wszystko odpalasz wbudowaną lampką ustawioną na M
3. rezygnujesz z sb600 i odpalasz z fotocel lampą wbudowaną na M
4. a najlepiej to sb 600 odpalasz z kabla ale musi być ustawiona na M a ona wyzwala pozostałe przez fotocele

nie mam więcej pomysłów

Jacek_Z
01-03-2010, 19:28
możesz jaśniej napisac o co ci chodzi?
O TTL czy praca w manualu? Jedna lampa w TTL, druga w manualu?

Kto powiedział, że przedbłysków jest jeden lub dwa, a nie na przykład zmienna ilość. Czasami trzy, a przy innych funkcjach pięć? Niestety.

przenosze do lamp błyskowych, bo to zupełnie nie studyjny temat.

adolfik9501
01-03-2010, 21:59
(...)
Jak można wyzwolić z aparatu sb900, sb600 i inną lampę z fotocelą ale na pierwszy płysk i z gniadem synchro?

(...)

Lampa w body w trybie manual;

SB900 w trybie Remote (SU4 - czyli fotocela); manual,

SB600 na zewnętrznej fotoceli; manual,

Studyjna w trybie fotoceli, manual. W razie problemów można ewentualnie od fotoceli pod SB600 pociągnąć kabelek do gniazda synchro studyjnej.

kleszcz5
01-03-2010, 22:37
Dzięki za odpowiedzi. Może rzeczywiście nie do końca wyjaśniłem. Chciałem aby 2 lampy pracowały w TTL a trzecia w manualu ale już widzę że to nie osiągalne bez drogich wyzwalaczy przenoszących TTL. Choć w tej fotoceli na drugi błysk ustawia sie chyba czułość i jakoś mi się wydaję że jednak ilość przedbłysków może być stała. No ale nic... Zamówiłem taką fotocelę i jeżeli nie będzie ignorowała przedbłysków to ją rzeczywiście zastosuje do sb600 i będę błyskał wszystkie trzy w manualu przez fotocele, ewentualnie jedną na kablu. Jak dojdzie to napiszę jakie są efekty.

kleszcz5
04-03-2010, 17:49
No i rzeczywiście fotocela na drugi błysk nie pomogła. Jej regulacja ogranicza się chyba do czułości samego czujnika.
Teraz działa mi wszystko w manualu sb900 na su-4, dodatkowa lampa na wewnętrznej fotoceli i sb600 na fotoceli założonej na sankach. (jednak nie do końca bym polecał to rozwiązanie. Mój egzemplarz dosyć luźno siedzi w sankach i czasami wyzwala się samoistnie od poruszenia)

RUDZIELEC
14-02-2012, 20:38
Mam podobny problem, więc pozwolę sobie się tutaj podpiąć :) Sprawa wygląda tak: pracowałam na dwóch lampach studyjnych (fomei 400) wyzwalanych przez kabel.
W pewnym momencie zaczęło mi brakować możliwości podświetlenia tła. Chciałam wykorzystać do tego SB 600 i 900. Problem polega na tym, że SB 900 wpięta do kostki z kablem synchro nie wyzwala SB 600. Kiedy jest podpięta bezpośrednio do gorącej stopki na D90 nie ma żadnego problemu. Kabel synchro z samymi studyjnymi też działa bez zarzutu.
Czy ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać?

Jacek_Z
14-02-2012, 21:14
kup fotocele pod SB600.

zdyboo
14-02-2012, 22:14
A nie lepiej zamienić sabiny miejscami? SB-600 poleci z kostki synchro, a SB-900 przez wbudowaną fotocelę.

amirez
14-02-2012, 22:37
Witam serdecznie!
Wszystkie lampy poza aparatem oczywiście.
1 Jak ustawiam sterowanie lampami z body to przedbłysk uruchamia trzecią lampę za wcześnie.

No i tak będzie ;)
Jeżeli chcesz aby było OK trzecią lampę musi odpalić fotocela zliczająca przedbłyski. To inteligentna ;) fotocela, która potrafi zliczyć wszystkie błyski, spokojnie odczekać przedbłyski i odpalić na ostatnim. Fotocela działająca na 2 błysk nic nie da. Kiedyś to była fotocela MIF podłączna z kostki lub gniazdo synchro. Dzisiaj trudna do dostania.