PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego mam lustrzanke....

<| MICHAŁ |>
01-03-2010, 16:23
nie, to nie jest temat, u którego podstaw leży kryzys myśli twórczej i bynajmniej nie chcę się wyzbywać lustrzanki....
prowadziałem rozmowę na GG, dywagując na temat braku czasu na robienie zdjęc, którego w perspektywie wkrótce rozpoczynającej się budowy będzie jeszcze mniej.... Jak to przy rozmowie, od jednego do drugiego weszlismy na temat "po co mi lustrzanka"
Zadając sobie samemu pytania.... wyszło na to.... że jedyny powodem jest niesatysfakcjonująca jakość obrazu generowanego przez kompakty.... i nic więcej. Ani nie jestem profi, ani nie staram się zgrywać na profi.... ja tylko chcę mieć zdjęcia bardzo dobrej jakości - z detalami, niezaszumione, z (w miarę) poprawnym balansem bieli....
Taką metodą gdybania doszedłem do wniosku, że jedyne, czego mój wbudowany i zaprogramowany pragmatyzm (czytaj lenistwo) potrzebuje, to komapkt z matrycą 24x36 i zuumem 24/28 - 180.
Czy tylko ja tak mam, że używam DSLRa, gdyż jakość zdjęć z komapktu jest zbyt niska. Czy każdy z Was potrzebuje lustrzankę?
Bardzo jestem ciekawy.....
zapraszam do wyznań :)

bahuone
01-03-2010, 16:46
Jakos to po pierwsze tez lubie bardzo dobra, mozliwosc kombinowania fish macro. A najbardziej z tego wszystkiego kocham dzwiel srubokreta i klapniecia lusta... Lubie RAW bawic sie nimi, oraz PS. Malpa nigdy. I z racji tego co reke mam dosc pokaznych rozmiarow a to z malpka wygladala by jakbym mial lizaka :) A napis NIKON na szyi zobowiazuje :) I bezcenne miny C...ów.

Rafał_Sz
01-03-2010, 16:47
Mam lustrzankę, bo kompaktem nie da się szpanować.
:)

ekonet
01-03-2010, 17:18
Jakos to po pierwsze tez lubie bardzo dobra, mozliwosc kombinowania fish macro. A najbardziej z tego wszystkiego kocham dzwiel srubokreta i klapniecia lusta... Lubie RAW bawic sie nimi, oraz PS. Malpa nigdy. I z racji tego co reke mam dosc pokaznych rozmiarow a to z malpka wygladala by jakbym mial lizaka :) A napis NIKON na szyi zobowiazuje :) I bezcenne miny C...ów.
O Jeżu Kolczasty! A możesz napisać to po polsku? Moja nie rozumieć mnóstwo bardzo.

2Cresky
01-03-2010, 17:20
Zastanawiam się czy tego typu wątki nie są na równi z tymi UBoota.

Kasandra
01-03-2010, 17:22
Ja ciągle jestem na etapie poszukiwania kompakta, który mnie zadowoli w wyprawach po górach, gdzie liczy się każdy kg ciężaru na plecach, ale jeszcze nie znalazłam niestety.

ekonet
01-03-2010, 17:25
Zastanawiam się czy tego typu wątki nie są na równi z tymi UBoota.
Nie. Michał-założyciel to poważny gość i nie trolluje.

2Cresky
01-03-2010, 17:28
Nie. Michał-założyciel to poważny gość i nie trolluje.

Wiem że poważny. Miałem na myśli rozmowy o niczym, coś jak kiepski tasiemiec telewizyjny ;) ole oczywiście to moja subiektywna opinia.

wasilewk
01-03-2010, 17:29
...Taką metodą gdybania doszedłem do wniosku, że jedyne, czego mój wbudowany i zaprogramowany pragmatyzm (czytaj lenistwo) potrzebuje, to komapkt z matrycą 24x36 i zuumem 24/28 - 180.
Czy tylko ja tak mam, że używam DSLRa, gdyż jakość zdjęć z komapktu jest zbyt niska. Czy każdy z Was potrzebuje lustrzankę?
Bardzo jestem ciekawy.....
zapraszam do wyznań :)

Ze mną to jest tak, że to pytanie musiałbym zadać sobie jakieś... 40 lat temu.
Tylko, że wtedy odpowiedź była prostsza: "chcę widzieć to, co widzi obiektyw" (Praktica TTL).
Teraz, w dobie elektronicznych wizjerów, to nawet monitor w Minolcie Z-10 nie był mi potrzebny, bo mogłem podglądać w wizjerze - to co widzi obiektyw, lub zdjęcie, jakie uwieczniłem.

Suma, sumarum: chyba jednak jakość liczy się przede wszystkim - skoro z maleńkiej leciutkiej D80-ki potrafiłem się przesiąść na nieporównywalny ciężar - to coś w tym musi być !

Pzdr.

ekonet
01-03-2010, 17:29
Wiem że poważny. Miałem na myśli rozmowy o niczym, coś jak kiepski tasiemiec telewizyjny ;) ole oczywiście to moja subiektywna opinia.
Temat tego wątku bardziej mieści się w formule forum, niż wiele innych w Cafe.

Rafał_Sz
01-03-2010, 17:34
Pierwszy mój post niepoważnie, więc drugi poważnie. Chyba większość z nas czeka na ten dzień, kiedy "jakość" lustrzanki da się zamknąć w czymś wielkości kompaktu. Tylko czy prawa fizyki na to pozwolą, czyli np. "rozdzielczość" szkła?

ekonet
01-03-2010, 17:39
Do tej pory nie natrafiłem na kompakt, który miałby akceptowalne opóźnienie.

Kasandra
01-03-2010, 17:40
A natrafiłeś na taki, który miałby akceptowalną jakość?
Bo mi góry nie uciekną raczej, więc opóźnienie będzie dla mnie do przełknięcia, prawie każde

Rafał_Sz
01-03-2010, 17:44
Do tej pory nie natrafiłem na kompakt, który miałby akceptowalne opóźnienie.
Kwestia braku modułu AF. Lustrzanki w trybie LV z pomiarem kontrastu też do rakiet nie należą. Zastanawiam się, czy w tym przypadku nie dało by się zastąpić lustra pryzmatem kierującym na stałe część obrazu na zespół zajmujący się AF.

ArtX
01-03-2010, 17:46
Chyba większość z nas czeka na ten dzień, kiedy "jakość" lustrzanki da się zamknąć w czymś wielkości kompaktu. Tylko czy prawa fizyki na to pozwolą, czyli np. "rozdzielczość" szkła?

ja tam czekam bardziej, az mnie bedzie stac na M9 ;)

miodzik
01-03-2010, 17:55
a ja mam lustrzankę bo kompaktem nie dało się złapać biegającego po mieszkaniu rozbawionego brzdąca. a nawet dwóch :-D

po za tym fotografię to lubię jakoś ;-)

irek6311
01-03-2010, 17:56
Ja kupiłem lustrzankę bo daje możliwość zmiany optyki i większego zapanowania nad kadrem i szumem ,
dodatkowo waga wpływa na mniej poruszonych zdjęc i w czasie wiatru dodatkowy balast :D

fotograf58
01-03-2010, 18:46
Dla laika wszystkie lustzanki Nikona są do siebie podobne. a moja ślubna się do nich zalicza, więc mogę zmieniać modele aparatów kiedy chcę ,oczywiście jak znajdzie się kaska.

lewAp7
01-03-2010, 18:54
Mnie jakość kompakta/u (ekonet - jaka forma jest poprawna? :) ) zadowalała... chciałem szybszej reakcji i lepszego panowania nad GO - dlatego lustrzanka.

Ja kupiłem lustrzankę bo daje możliwość zmiany optyki i większego zapanowania nad kadrem i szumem ,
Jak lustrzanka, lepiej niż kompakt, pozwala panować nad kadrem?

pewex
01-03-2010, 19:02
JA lubie strobing : D i łase 16stki na imprezach elektronicznych które foce - dlatego mam lustro ;d

pap911
01-03-2010, 20:10
większość tematów na forum jest o niczym. nawet te, które są na temat. Bo jak nazwać milionowy post pod wątkiem, w którym odpowiedź została udzielona w 2-3, a w 10 autor powiedział 'dziękuję'?

ja mam bo spotkało mnie to nieszczęście. Lubię to, że mam więcej kontroli, niż w kompaktach które miałem, że mogę sobie pomarzyć o tym czy tamtym obiektywie, że jakość mnie satysfakcjonuje (nie zawsze).
Nie lubię za to tego, że nie mieści się w kieszeni.

irek6311
01-03-2010, 21:03
Jak lustrzanka, lepiej niż kompakt, pozwala panować nad kadrem?Lustrzanka daje możliwość kreatywnego fotografowania a nie jak w kompakcie zaprogramowanego trybu zdjęć i to miałem na myśli ,
wpływ na produkt finalny >zdjęcie< może i oferuje zaawansowany kompakt ale w mniejszym stopniu i dlatego zakupiłem lustrzankę .

<| MICHAŁ |>
01-03-2010, 21:41
2Cresky, spox - nie trolluje - nigdy o tym wczesniej nie myslalem i dzisiejsze zejscie gadulcowej dyskusji w tym właśnie kierunku spowodowało takie olśnienie...

moje komentarze dotyczące:
a. szumliwości
b. panowania nad kadrem
c. jakości optycznej

a. zauważcie, ze pisałem o matrycy 24x36 wciśniętej w ciało kompakta - jest to jak najbardziej możliwe, no bo skoro dało się wcisnąć kliszę, to dlaczego nie można sensora? No dobra, ale wracając do początku - jeśli w takim kompakcie zamontowana by była pełna matryca, to zakładam, że jej szumorobność byłaby na poziomie 5D/D700, a więc conajmniej zadowalająca.
b. jaka jest różnica panowania nad kadrem pomiędzy cyfrowym kompaktem a DSLRem - gapienie się w lipko i występowanie efektu paralaksy - nie ma miejsca, kadrowanie przy pomocy wyświetlacza na tylnej ściance, czy tez odchylanym displayu - masz 100% kadru, a nie 92%, jak w przypadku tańszych lustrzanek (bo przecież nie każdy ma Dx), dodatkowo takie super informacje jak histogram na żywo. Ktoś używał? polecam i to szczerze...
c. o jakosci optycznej moge sie wypowiadac powiedzmy teoretycznie - na zasadzie prób pewnego wnioskowania, a więc - jesli mamy zaawansowanego kompakta G10/11 - nie pamiętam ile tam jest megapixli, ale załóżmy, że 12. Wiec szklo tego aparatu musi swoją rozdzielczością obslużyć sensorek wielkości paznokcia u małego palca dorosłego mężczyzny (kobieta może mieć tipsa, więc powierzchni by była zbyt duża). W przypadku D700, gdzie też jest 12MPix szkło teoretycznie nie musi (ale może) mieć takiej hiperrozdzielczości, gdyż taka sama ilość pixelków mieści się na powierzchni kiklkukrotnie większej. Nie wiem zatem, czy to jest zbyt mocny orgument. OK, takie szkło jest ciemniejsze niż stałka, ale porównywalne z jasnościa zooma 18-105, 18-200 czy 28-200.

przewagę DSLRa widzę w zastosowaniach specjalistycznych: jasne megaogniskowe, tilty, shifty, rebie oczka itp - dla reszty - myślę, że to dobra idea... :)

ADAS
01-03-2010, 21:54

http://manual.americasarmy.com/images/b/b6/M9-400.jpg:-D

wasilewk
01-03-2010, 21:58

http://manual.americasarmy.com/images/b/b6/M9-400.jpg

ArtX
01-03-2010, 22:18

cwaniak :cool:

<| MICHAŁ |>
01-03-2010, 22:20
M9, mimo, że to dalmierz i do tego niewielkich rozmiarów, należy traktować jak prawie lustrzankę.
Powiela ona identyczny schemat pracy - wymienność obiektywów i potrzebę ganiania z torbą, a nie z kawałkiem pstrykadła w kieszeni. Ale koncepcja zaiste słuszna - należy mieć marzenia i je realizować - zazdroszczę - masz bliżej niż ja, bo M9 juz jest, a o cyfrowym kompakcie z full frejmem ani widu, ani slychu :mrgreen:

lewAp7
01-03-2010, 22:47
Lustrzanka daje możliwość kreatywnego fotografowania a nie jak w kompakcie zaprogramowanego trybu zdjęć i to miałem na myśli ,
wpływ na produkt finalny >zdjęcie< może i oferuje zaawansowany kompakt ale w mniejszym stopniu i dlatego zakupiłem lustrzankę .
Kompakty także dają "możliwość kreatywnego fotografowania"... Nadal nie wiem jak lustrzanka, lepiej niż kompakt, pozwala panować nad kadrem?

Mikie_001 - wiedząc, że coś pokrywa 100% czy 92% kadru można nad nim tak samo panować... co wspólnego z panowaniem nad kadrem ma histogram?

<| MICHAŁ |>
01-03-2010, 23:29
Mikie_001 - wiedząc, że coś pokrywa 100% czy 92% kadru można nad nim tak samo panować... co wspólnego z panowaniem nad kadrem ma histogram?
nic, ale pomaga :)

jaś
02-03-2010, 00:47
wymienna optyka (szerokokątna optyka) i ten dźwięk no i nigdy nie miałem kompakta nie wiem czy umiałbym bym obsłużyć

Boghol
02-03-2010, 08:34
... no i nigdy nie miałem kompakta nie wiem czy umiałbym bym obsłużyć

Też nigdy nie miałem kompakta i wiem, że nie umiem go obsłużyć ;)

fjerzy
02-03-2010, 09:42
Teraz aparat=komputer. Jak byłem młodym chłopakiem, ojciec mojego kolegi z dumą przekazał mu Practikę. Obydwaj byli szczęśliwi. Jeden, że ma komu przekazać drugi, że okazał się godny "skarbu" ojca. Gdybym próbował dzisiaj przekazać swojej córce moja ukochaną Minoltę d7i bo teraz focę Nikonem, to pewnie by pomyślała, że jej "wciskam złoma". Mam świadomość, że moje wnuki nie będa mogły focić tym Nikonem za lat 20 czy 30, bo to nie będzie miało sensu. A Hasselblad czy Kijev zawsze będzie cool.

Tak więc dlaczego mam lustrzankę? Bo mnie na nią stać i mam teraz nowszy komputer do robienia zdjęć niż miałem kilka lat temu. Lepszych zdjęć przez to nie robię i nawet na to nie liczyłem. Zdjęcia to robi człowiek, a ja się przecież nie zmieniłem.

wilus
02-03-2010, 18:45
Mam bo z lustrzanką wyglądam prawie jak fotograf (niektórych udaje się nawet nabrać) a to poprawia mój osobisty image i łatwiej łyknąć zlecenia. Lustrzanka również pomocna jest przy fotografowaniu, choć może przeszkadzać...:mrgreen:

Też nigdy nie miałem kompakta i wiem, że nie umiem go obsłużyć ;)
Więcej wiary w siebie, spust w kompakcie zlokalizuje nawet ślepiec

manix
04-03-2010, 04:43
Jak dla mnie to przede wszystkim szybkość- jak sobie przypomnę ile "zbiera" sie kompakt, drugi argument to dzwięk lustra i migawki- miodzio :)

ska
04-03-2010, 07:53
Dla mnie przede wszystkim wymienne obiektywy i szybkość

ADAS
04-03-2010, 08:01
kiedyś, ktoś poprosił mnie bym zrobił mu zdjęcie colpiksem. Bezskutecznie szukałem wizjera. Wtedy z uśmiechem koleś powiedzał patrz o tak, to dziecinnie proste i wyciągnął ręce na zombi. Kazał popatrzec w ekranik. Nacisnąłeg wskazany przycisk i .... nic. Kazano mi poprzymać dłużej. trzymam trzymam jest błysk. Okazało się że to jeszcze nie ten co trzba i zrobiłem zdjęcia podłogi. Pan powiedział jedynie, że nic sie nie stało bo przecież można wykasować i poprosił dziewczynkę która przechodziła by zrobiła jeszcze raz. Miałem wtedy f 70 w plecaku.
Jedyne o czym pomysłem to jak można się tak męczyć.

Zink
04-03-2010, 13:41
Kwestia braku modułu AF. Lustrzanki w trybie LV z pomiarem kontrastu też do rakiet nie należą. Zastanawiam się, czy w tym przypadku nie dało by się zastąpić lustra pryzmatem kierującym na stałe część obrazu na zespół zajmujący się AF.
Dałoby się. Takie rozwiązanie jest w hybrydach Olympusa E-10 i E-20 (może też w innych, nie wiem). Moim zdaniem jednak nie jest to zbyt dobre, bo zabiera część światła, które mogłoby naświetlić zdjęcie.

Mnie jakość kompakta/u (ekonet - jaka forma jest poprawna? :) )
Poprawna forma: ekonecie :D.

krzysztofz24
04-03-2010, 14:09
Mam lustrzanke ,bo moge patrzec przez optyczny wizjer i widziec prawdziwy obraz, tak jak widze go golym okiem. Jak na razie (i pewnie jeszcze duuugo nie) zaden elektroniczny wizjer czy ekran nie dorowna ludzkiemu oku.

I lepiej miec do wyboru mozliwosc zmiany szkla zaleznie od potrzeb i warunkow. Przy obiektywie na stale zamocowanym do korpusu jak w kompakcie wg mnie sprawdza sie powiedzonko z reklamy:Ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego.

Erie
04-03-2010, 14:11
ja mam lustrzanke bo jest ciężka i w plecaku jak ją noszę to sobie wyrabiam mięśnie... wcześniej nosiłem książki i podręczniki, ale wyrosłem już ze szkoły

Dorian
05-03-2010, 15:13
Mam lustrzankę, bo kompaktem nie da się szpanować.
:)

Luszczanki som SwEeEtA$$neEe :lol: Większość ludzi, którzy się tutaj wypowiadają mają z podobnych powodów taki właśnie aparat. ;) Szpan był może kiedyś, teraz co druga nastolatka ma 'luszczankę' bo taka moda. Zazwyczaj Sony. ;)

Ostatnio słyszałem w autobusie kłótnie chłopaka z dziewczyną, tak na oko po 15 lat. On twierdził, że jego kumpel kupił lustrzankę na kliszę, ona, że takie nie istnieją. :mrgreen:

jaś
05-03-2010, 15:26
No luszczanka na kliszę to jest lans dopiero, a jak klisza jest dodatkowo większa to lans się zwiększa liniowo wraz z rozmiarem kliszy a jak jeszcze kadr na tej kliszy jest kwadratowy to lans zwiększa się dodatkowo wg wzoru lans = lans z dużym rozmiarem kliszy podniesiony do kwadratu.

ekonet
05-03-2010, 15:29
kiedyś, ktoś poprosił mnie bym zrobił mu zdjęcie colpiksem. Bezskutecznie szukałem wizjera. Wtedy z uśmiechem koleś powiedzał patrz o tak, to dziecinnie proste i wyciągnął ręce na zombi. Kazał popatrzec w ekranik. Nacisnąłeg wskazany przycisk i .... nic. Kazano mi poprzymać dłużej. trzymam trzymam jest błysk. Okazało się że to jeszcze nie ten co trzba i zrobiłem zdjęcia podłogi. Pan powiedział jedynie, że nic sie nie stało bo przecież można wykasować i poprosił dziewczynkę która przechodziła by zrobiła jeszcze raz. Miałem wtedy f 70 w plecaku.
Jedyne o czym pomysłem to jak można się tak męczyć.
Kilka lat temu mój aparat był w naprawie i ktoś poprosił mnie, bym przy okazji zrobił kilka zdjęć dzieciom na urodzinach w KFC. Pożyczyłem od przyjaciela Canona G3 (G4?) i szlag mnie trafiał, gdy chciałem zrobić zdjęcia np. dzieci na zjeżdżalni - dziecko wybija się z progu, ja naciskam przycisk, po czym okazuje się, że na zdjęciu jest rozmazany dzieciak wstający na zeskoku... Może się to jakoś da zrobić, ale ja nie umiałem. I pozycja typu "zombie" jest upokorzająca.

<| MICHAŁ |>
05-03-2010, 15:48
Krzyś, racja - opóźnienie jest bardzo męczące i utrudniające pracę.
Te moje początkowe gdybania o kompakcie w wersji FX, zakładają pewnien układ idealny - wpakowanie w małą obudowę kupy elektroniki, dużej matrycy itd.
Nie wiem na ile przy obecnej technologii możliwe jest zrobienie aparatu pokroju analogowego olympusa mju z takimi właśnie bajerami, ale zakładam, iż taki sprzęt byłby uzupełnieniem wyposażenia zawodowca na te wszelkie okoliczności, gdy zastosować dużej lustrzanki sie nie da, lub nie powinno się tego robić.
Idąc dalej tym tropem - skoro coś jest zaprojektowane dla celów profesjonalnych, to ce****e się również profesjonalnymi parametrami - wniosek sam sie nasuwa - lag jest na tyle nieduży, że wręcz pomijalny...
I w sumie, gdy popatrzymy na rynek obecnie dostępnych kompaktów, to czas opóżnienia migawki jest wciąż redukowany - takie zgrubne info (http://www.impulseadventure.com/photo/shutter-lag.html).

jazco
05-03-2010, 17:35
A ja mam DSLR bo chcę robić kiedyś zdjęcia zawodowo..
Do zdjęć które robię na codzień, wystarczyłby mi cyfrowy odpowiednik Olympusa XA2 lub Minolty TC-1.. Myślę, że się wkrótce (2-3 lata) doczekam :)

dareknik
07-03-2010, 12:34
Około 5 lat temu na nartach w Bieszczadach, Kolega poprosił mnie żebym Mu zrobił zdjęcie jak skacze z małej skoczni. Trochę się wku...... ił bo musiał to robić kilka razy. Jak wcisnąłem migawkę to dopiero po sekundzie coś zastukało, zaszeleściło w Fujifilm Finepix (jakaś hybryda) i pokazała się pusta skocznia na ekraniku (oczywiście Kolegi na zdjęciu nie było, zdjęcia dość długo nie było). Musiałem następne zdjęcie robić z wyprzedzeniem, Kolega był z 10 metrów przed skocznią a ja wciskałem guzik i łapałem Go już za skocznią lub na niej (loteria).
Później inny Kolega dał mi się pobawić Nikonem d70's i powiedziałem że to jest to co potrzebuję. Niedługo miała urodzić się córka i potrzebowałem dobrego aparatu.

Nemeth
07-03-2010, 12:51
Znajomy rodziców poprosił mnie, żeby zrobić im zdjęcie - nikon zdaje się, że f70. Spojrzałem przez wizjer, dobrałem ogniskową, pstryk.
Ten dźwięk migawki mnie oczarował :D
Magia.

MARYJAN
07-03-2010, 13:41
A ja mam lustrzankę dla "lansu", bo mam bardzo nienachalną urodę i aparatem to sobie rekompensuję. A tak na poważnie, to kiedyś miałem parę epizodów z analogami, ale brak czasu mnie zniechęcił do zabawy w ciemni i całkiem niedawno odkryłem, że coś takiego jak cyfrowe lustro istnieje i powoli wracam. Lubię "focić", a jak widzę spora rzesza tutaj nie zdzierży obsługi kompaktu i ja również.

sokrates
07-03-2010, 14:45
proste pytanie - prosta odpowiedź - jak mi ktoś wskaże kompakt dającego jakość jaką daje mi matryca D90 -i szybkość, pewność AF i jakość obrazka jak mój N17-55, GO jak w N35 1,8 czy 85 1,4, możliwość pracy zdalnej z lampą wraz z odbijaniem od sufitu to się przesiadam, od jutra :-) sprzedaję wszystkie graty, kupuję ten kompakt a resztę oddaję biednym.

bognik
07-03-2010, 14:51
Przesiadłam się z małpki na lustrzankę ponieważ z czasem męczyło mnie fotografowanie kompaktem. Zastanawiałam się nad kupnem hybrydy ale wygrało lustro - ergonomia, szybkość i dość wysokie użyteczne ISO.

dareknik
14-03-2010, 12:38
pewność AF i jakość obrazka jak mój N17-55, GO jak w N35 1,8 czy 85 1,4,

N 17-55/2.8 na 55mm i f2.8 GO też ma ładną.

kami
15-03-2010, 21:15
U mnie po prostu "wyszlo". NAjpierw pstrykalam cos tam maplka Kodaka 3mpx. Gdy dostalam wyroznienie na konkursie Duracell-Nikon, to doszlam do wniosku, ze jednak jak sie innym podoba, to pocwicze widoczki itd.- kupilam FZ50. Potem moj owczesny partner wciagnal mnie w reportaz, a Panas zaczal ciazyc w akcji. Poza tym, najzwyczajniej krecilo mnie jego d70. Duzy, szybki, ma guziczki, obraz tez jednak inny. Sprzedalam co mialam i kupilam d80 z zamiarem zostania fotoreporterem.
Dzis nim jestem i patrzec na lustro czasem nie moge :P. Na codzien nosze w torbie Olka Trip 35. Tyci, cichy i uniemozliwia klepanie bez potrzeby.

Obecnie lustra sa po prostu wygodne. Naprawde najlepiej w dloni mi leza, a na to jestem wyczulona (dlatego Nikon, nie Canon). Ladnie wygladaja, mozna sie nimi bawic i bronic. Plus ten dzwiek - niezastapiony.
Jakos obrazu nie jest najwazniejsza, ale fakt, ze moge w kazdych warunkach (pomijajac mniejsze lub wieksze ziarno) robic zdjecia.

Ale - gdybym mogla miec M9... wiecej do szczescia nie potrzebuje.

prz3mo
15-03-2010, 21:23
Dla szpanu.

dylus
15-03-2010, 22:03
Najpierw był Canon powershoot a60, brakowało dużo rzeczy więc kupiłem lustrzankę

arturjb
15-03-2010, 22:09
na forum motoryzacyjnym zapytaj po co komu samochód, rowerem tez da się dojechać...

MARTINK
15-03-2010, 22:29
Od dawna bawilem sie zenitem ale jak wypstrykalem Ojcu cala klisze na "zdjecia artystyczne" to sie zabawa skonczyla ;)

5 lat temu chcialem kupic kompakt ale kilka mcy pozniej w Dolinie 5 stawow idac z dziewczyna i jej kompaktem poprosilem faceta zeby zrobil nam zdjecie. Zrobil i poprosil zeby jemu tez zrobic. Mial D50 - jedno zdjecie i zastanawianie sie nad kompaktem poszlo.... zaczelo sie ciulanie i trwa do teraz ;)

Ciekawe czy to byl ktos z forum :D

Leatherface
15-03-2010, 23:48
... bo mi się poprzednik fuji znudził ;)

OberD
19-03-2010, 11:32
Lustrzanka ponieważ:
- wymienna szklarnia
- szybkość uruchamiania
- szybkość ostrzenia
- szybkostrzelność :)

A wszystko do portretu...

<| MICHAŁ |>
22-03-2010, 07:51
na forum motoryzacyjnym zapytaj po co komu samochód, rowerem tez da się dojechać...
wnioski trzeba wyciągać, ale trzeba umieć to robić.
moje pytanie nie dotyczyło "po co mam aparat", ale "dlaczego właśnie lustrzanka"
porownywanie samochodu i roweru, to jak porównywanie sztalugi i matrycy.

Twoje pytanie powinno raczej brzmieć - "po co komu S-klasa, focusem też da się dojechać..."

tomek20stencel5
22-03-2010, 08:06
Najpierw była hybryda fuji, ale zmieniłem bo: wizjerów nie można porównywać (w hybrydzie w zasadzie nie ma wizjera), ergonomia w lustrach 1000x lepsza, iso użyteczne 3200, wymienna optyka, no i ten dźwięk - muzyka. :D

Endrju1
22-03-2010, 09:55
Z nabyciem lustra zwlekałem chyba ze 2lata, zdecydowałem się głównie ze względu na:
-wymienną optykę (przy okazji lepszą jakościowo).
-szybkostrzelność (kompakt raw zapisywał prawie 10s, nikon znacznie poniżej sekundy)
-dużo lepszy AF
-wyższe użyteczne iso

barteb
22-03-2010, 10:26
Laski lecą na lustrzanki

tomitom
22-03-2010, 10:34
bo robi klik klik i ma długi