PDA

Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] Angels and sky...

krzysztofz24
01-03-2010, 13:51
Witam, znowu postanowilem pomeczyc temat z Powazek. Jak to wyszlo ocencie sami.
Jedna rzezba byla juz prezentowana w troche innym poziomym kadrze...
Wszelkie komentarze mile widziane, najlepiej konstruktywne;-)...moze komus sie spodoba;-)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/4817/dsc0388kopia.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/7890/dsc0400kopiaedytowany1.jpg)

miszet
01-03-2010, 22:35
2 calkiem spoko :)

Proac150
02-03-2010, 11:57
Też za 2

st
05-03-2010, 17:46
No dwójka mówi sama za siebie o kadrze... za dużo światła z tyłu, a jedynka? Rozjaśniłbym pomnik albo poszedł na całkowity kontrast ale wtedy trzaby przekadrować.

Pozdrawiam

krzysztofz24
06-03-2010, 13:23
No dwójka mówi sama za siebie o kadrze... za dużo światła z tyłu, a jedynka? Rozjaśniłbym pomnik albo poszedł na całkowity kontrast ale wtedy trzaby przekadrować.

Pozdrawiam

Dzieki za komentarz...ale prosilbym kolege troche jasniej;-). Rozumiem ,ze co do 2 wypowiadasz sie pozytywnie jedynie z zastrzezeniem do swiatla z tylu.
A co do 2 to na poziomie aparatu pomnik byl ciemniejszy, dopiero na etapie obrobki wyciagnalem z cienia, zeby ukazac troche szczegolow. Ciemniej, jasniej, kazdemu pasuje inaczej;-)...tylko nie bardzo rozumiem czemu uwazasz, ze rozjasnianie/przyciemnianie pomnika powinno sie wiazac z przekadrowaniem :?:

Rowniez pozdrawiam...i prosilbym o doprecyzowanie.

P.S Jakby ktos chcial jeszcze cos dodac, to zapraszam, chetnie wyslucham wszelkich uwag pozytywnych jak i krytycznych.

kes25
06-03-2010, 14:06
1 na nie. Ciemno, nic nie widać. Przyciemnienie pomnika też nic wg mnie nie da, bo nie będzie można rozpoznać jaki pomnij jest na zdjęciu.
2 fajowe. Pomnik jest ciemny, ale dzięki temu zdjęcie ma swój klimat. Przepał na drugim planie w tym przypadku mi nie przeszkadza ;)

mOSAd
08-03-2010, 09:58
Dwójka rewelacyjnie wpasowuje się w modne ostatnio ilustracje hasła "facepalm"

krzysztofz24
08-03-2010, 12:32
Dwójka rewelacyjnie wpasowuje się w modne ostatnio ilustracje hasła "facepalm"

A konkretniej i jasniej to chodzi ci o...?

Az mnie zaintrygowalo to nowe modne slowko >facepalm< ;-) , ze uzylem szukajki na forum i wujka google...i wychodzi mi ,ze twoja wypowiedz ma charakter ironiczny.
Wiec jak sie powiedzialo A to i wypada powiedziec B, czyli podac uazsadnienie twojej ironii...a tu juz malutki kroczek do konstruktywnej i dajacej jakies korzysci krytyki ;-)

Rozwiniesz temat...?

2Cresky
08-03-2010, 12:45
Również wybieram dwójkę !!!

mOSAd
08-03-2010, 14:11
Rozwijam... od jakiegoś czasu na różnych forach internetowych, zamiast pisemnego, ludzie umieszczają komentarz w postaci obrazka. Jednym z popularniejszych terminów jaki chcą zastąpić ilustracją jest właśnie "facepalm", czyli po naszemu "żenada", "tragedia", "masakra", "porażka", "ale wtopa!", "wstyd!" itp. Emocje te sugeruje postać chowająca się (oczy) za dłonią. Istnieje kilka takich motywów i popularnych zdjęć, które właśnie taką pozycję przedstawiają, m.in. z małpą, albo bohaterami Star Treka, czy na przykład rzeźby Jezusa. Na Twoim zdjęciu mamy właśnie podobną postać, z ręką uniesioną w geście: a) rozpaczy b) wstydu. Stąd moje porównanie.
Nie ma ono związku z jakością pracy czy jakąś ironią - ot luźne spostrzeżenie.

krzysztofz24
08-03-2010, 16:49
Rozwijam.. Na Twoim zdjęciu mamy właśnie podobną postać, z ręką uniesioną w geście: a) rozpaczy b) wstydu. Stąd moje porównanie.

Tak miedzy innymi myslalem...ale tez troche niestety nieslusznie nadinterpretowalem:oops: twoje slowa, doszukujac siew nich ironii.
Dzieki za wyjasnienie:-)

Pozdrawiam.

st
09-03-2010, 02:08
Dzieki za komentarz...ale prosilbym kolege troche jasniej;-). Rozumiem ,ze co do 2 wypowiadasz sie pozytywnie jedynie z zastrzezeniem do swiatla z tylu.
A co do 2 to na poziomie aparatu pomnik byl ciemniejszy, dopiero na etapie obrobki wyciagnalem z cienia, zeby ukazac troche szczegolow. Ciemniej, jasniej, kazdemu pasuje inaczej;-)...tylko nie bardzo rozumiem czemu uwazasz, ze rozjasnianie/przyciemnianie pomnika powinno sie wiazac z przekadrowaniem :?:

Rowniez pozdrawiam...i prosilbym o doprecyzowanie.

P.S Jakby ktos chcial jeszcze cos dodac, to zapraszam, chetnie wyslucham wszelkich uwag pozytywnych jak i krytycznych.

Otóż nie pozytywnie jeśli chodzi o tą dwójkę.

[...] Na Twoim zdjęciu mamy właśnie podobną postać, z ręką uniesioną w geście: a) rozpaczy b) wstydu. Stąd moje porównanie.

No ja niestety trochę ironizowałem. Chodzi mi o kadr czyli kompozycję. A w tym kontekście "światło" to przestrzeń wokół głównego motywu zdjęcia. Pisząc że za dużo światła z tyłu miałem na myśli że za dużo przestrzeni z tyłu figurki. W kompozycji istnieje taka zasada ze zawsze powinno być więcej przestrzeni z tej strony postaci lub twarzy w która ona patrzy lub jest zwrócona. U Ciebie nie bardzo.. Co do przekadrowania w zależności od jasności figury na pierwszym zdjęciu. Tak jak pisałem już, gdyby figurka byłaby jaśniejsza widać byłoby że jest zwrócona w lewo i tam patrzy co uzasadnia więcej przestrzeni z tej strony. Gdyby z kolei iść w wysokie kontrasty to gubiąc szczegóły należało by przekadrować i ustawić figurę bardziej centralnie. To tak jakbyś sfotografował głowę zwróconą do kamery na wprost ale oczy patrza "mocno" w górę. Jeśli wywołasz fotografię mocno kontrastowo, tak biel i czerń, to wtedy właściwy będzie kadr centralny. Ale jeśli widzisz te patrzące w gore oczy to należy dać nad głową więcej "światła". Oczywiście na kompozycje kadru wpływa jeszcze wiele innych czynników ale było tak na szybko tak w odniesieniu do postaci...

Pozdrawiam

krzysztofz24
09-03-2010, 13:06
Otóż nie pozytywnie jeśli chodzi o tą dwójkę.

No ja niestety trochę ironizowałem.....

Pozdrawiam

To za ironie w poprzednim komentarzu nie podziekuje;-), ale za wyczerpujaca i tresciwa odpowiedz w tym komentarzu podziekuje jak najbardziej:-).

Akurat nie analizowalem zdjecia pod katem, jaki opisujesz i nie do konca sie zgadzam z tym co napisales...niemniej pare cennych uwag sobie wylowilem;-).

W kazdym razie dzieki za komentarz.
Konstruktywna krytyka, poparta argumentami, zawsze jest przeze mnie mile widziana.