PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc z F801s

2Cresky
15-11-2006, 16:31
Witam!
Kupiłem NIKONA F801s i mam w związku z tym kilka pytań:
1.Jakie baterie są Waszym zdaniem najlepsze do tego modelu?
2.Jakie szkła polecacie,ze szczególnym uwzględnieniem obiektywów "tele".Oglądam na Allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/item141084502_nikon_af_nikkor_35_105_mm_f_3_5_4_5_ d.html
http://www.allegro.pl/item141280862_nikon_af_zoom_nikkor_75_240_f_4_5_6d .html
co o nich myślicie?a może ktoś poleci dobry obiektyw producenta niezależnego?
3.Proszę o pomoc w wyborze lampy do tego modelu:czy warto kupić niefirmową lampę?czy lepiej oszczędzić i kupić NIKONOWSKĄ?
4.Czy ktoś posiada instrukcję w j.polskim w pdf do tego modelu?
Z góry dziękuje za odpowiedż

jarek76
15-11-2006, 19:10
Poszukaj używanego nikkora 70-210/4-5,6, można kupić za 400zł. Naprawdę dobre szkło
Co do lamp to są teraz tak tanie że nie warto oszczędzać. Kup taka jaka jest dedykowana do tego body, chyba jest to SB 26
Z instrukcją nikt ci tu nie pomoże musisz poszukać w internecie

Leon13th
15-11-2006, 19:17
jarek76 : Dedykowaną lampą do F801/s jest SB-24.

Co do obiektywu to poleciłbym 35-70/2,8 zamiast tego 35-105.Wart jest wydanych pieniędzy.

jarek76
15-11-2006, 19:24
Leon bardzo możliwe dlatego napisałem chyba:) SB 24 można kupić już za około 200zł
Kolega pytał o tele dlatego poleciłem tego nikkora
Co do 35-70 to faktycznie jest wart swojej ceny

Władca Pixeli
16-11-2006, 02:50
Obsługa tego aparatu jest prosta jak budowa cepa :wink: Kręcisz jednym kółkiem albo wciskasz przycisk i kręcisz kółkiem.
Jak wpiszesz w google n8008s user guide znadziesz bez problemu angielską. Nie musisz znać angielskiego bo w instrukcji jest więcej obrazków jak tekstu. Jak czegoś nie zrozumiesz to zawsze zostaje forum. :mrgreen:

2Cresky
16-11-2006, 11:47
Dziękuje wszystkim za pomoc !!!!!

mp_
16-11-2006, 11:56
Witam!
Kupiłem NIKONA F801s i mam w związku z tym kilka pytań:
1.Jakie baterie są Waszym zdaniem najlepsze do tego modelu?
2.Jakie szkła polecacie,ze szczególnym uwzględnieniem obiektywów "tele".Oglądam na Allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/item141084502_nikon_af_nikkor_35_105_mm_f_3_5_4_5_ d.html
http://www.allegro.pl/item141280862_nikon_af_zoom_nikkor_75_240_f_4_5_6d .html
co o nich myślicie?a może ktoś poleci dobry obiektyw producenta niezależnego?
3.Proszę o pomoc w wyborze lampy do tego modelu:czy warto kupić niefirmową lampę?czy lepiej oszczędzić i kupić NIKONOWSKĄ?
Z góry dziękuje za odpowiedż

*zwykły zoom mogę polecić 28-85 3,5-4,5 bo taki mam i jestem z tego bardzo bardzo zadowolony (brakuje mi tylko wewnętrznego ogniskowania bo jak załoze polai i jakąś połówkę to szlag moze trafić!!! ) jednak co do jakości szkła - rewelacja!!
*tele to nikkor 70-210 !!!
*lampka to sb24 (tez sie kiedyś radziłem na tym forum odnośnie lampki i z porady jestem bardzij niz zadowolony) jesli chcesz troszkę wiecej wylozyć to kup sb26 bo ma wysówany odbłyśnik i jest mniejsza niz sb24 a to naprawde spore atuty!!
* Baterie? poprostu alkaliczne paluszki ;) niektórzy uzywaja akumulatorków a ja niewiem bo w instrukcji sa opisane accu których juz nie ma wiec jakos mam obawe przed wsadzaniem innych.

instrukcje po ang znajdziesz na mir.com :)

pozdrawiam

futrzak
16-11-2006, 21:17
Dokladnie rzecz ujmując, to anglojęzyczną instrukcję powinieneś znaleźć tu:

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slr8991.htm#F801s

Co do szukania polskiej wersji to można próbować, ale ile razy szukałem czegoś o Nikonach to i tak w końcu trafiałem na tą stronkę :) - poza tym instrukcje nikona są jak dla analfabetów (obrazki + najprostsze słownictwo)

PS. mp_ "mir.com" posłałoby kolegę na stronę maximum impact research :mrgreen:

2Cresky
16-11-2006, 21:18
Panowie!!!
Dziękuje uprzejmie za pomoc !!!

Władca Pixeli
17-11-2006, 01:00

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slr8991.htm#F801s

Co do szukania polskiej wersji to można próbować, ale ile razy szukałem czegoś o Nikonach to i tak w końcu trafiałem na tą stronkę :) - poza tym instrukcje nikona są jak dla analfabetów (obrazki + najprostsze słownictwo)

Ta jest lapsza bo są same obrazki ;)
http://www.lensinc.net/manuals/F801_N8008.pdf

mp_
17-11-2006, 10:36

fakt.. koncówka mi uciekła .. dawno na tej stronce nie byłem

jchyra
18-11-2006, 10:54
jeśli chodzi o baterie to w moim przypadku (fotografowałem jednym egzemplarzem 8 lat, zrobiłem 2 albumy) nie sprawdzały się akumulatory
różnie było, reagował na różne akumulatory
reakcja polegała na zablokowaniu lustra a potem całego aparatu
wyjście było proste: wyjąć na jakiś czas akumulatory i poczekać aż się zresetuje
przy wkładaniu (jak tylko bateria trafiała na miejsce) następowało odblokowanie
w efekcie fotografowałem wyłącznie na bateriach, których starczy ci na setki rolek
to nie cyfra nie ma większego sensu stosować akumulatorów
ten model pobiera prąd tylko, gdy coś wciskasz
bierze go symboliczną ilość
kiedyś zapomniałem i zostawiłem go włączony w torbie
po kilku tygodniach wyjąłem a zużycie baterii było równe 0%, były jak nietknięte :-)
to jest technologia z początku lat 90, akumulatory nie były w powszechnym użyciu,
także ten model jest zaprojektowany pod baterie, które mają nieco inne charakterystyki napięcia
reszta nie do zdarcia, moją 801s zabiła dopiero era cyfrówek,
oddałem za 100zł i jestem pewien, że działa do dziś :-)
prze 8 lat tylko dwa razy był w naprawie i to dwa razy z mojej winy bo za sprawą akumulatorów
zablokował się przycisk podglądu głębi ostrości, raz odblokowali w serwisie a drugi raz sprowadzali części z Japonii
o tego czasu przestałem stosować akumulatory :-)

życzę udanej pracy, to wspaniały model
chyba sobie kiedyś go jeszcze raz kupię :-)

2Cresky
06-02-2007, 21:55
Dziękuje wszystkim za pomoc !!!

Jacek_Z
07-02-2007, 00:18
życzę udanej pracy, to wspaniały model
chyba sobie kiedyś go jeszcze raz kupię :-)

potwierdzam. mam do teraz 801 (bez s jak kupowałem to wersji s jeszcze nie było)
jest tak pościerana obudowa, że nikt go nie kupi, a jest ciągle nie do zdarcia. Nie oddam go. Sprzedałem f100.
PS. nie miałem nigdy kłopotów z akku w tym body.

Władca Pixeli
07-02-2007, 04:23
potwierdzam. mam do teraz 801 (bez s jak kupowałem to wersji s jeszcze nie było)
jest tak pościerana obudowa, że nikt go nie kupi, a jest ciągle nie do zdarcia.
Ja razem z aparatem kupiłem CF-39D + CF-40 i dziś aparat wygląda nadal jak nowy.

jogai
07-02-2007, 12:09
Od 1996 robię foty tym modelem i ZAWSZE używałem rozmaitych akumulatorów, przeważnie: GP 1600 i Energizer 1700. Nigdy nie miałem problemów z powodu ich używania powiem więcej nigdy nie miałem problemów z aparatem. Ok jedna rzecz..któregoś lata chyba 2002 w upalny dzień na ślubie odklejać się poczęła guma pod dłonią. Ostygł i wszystko jest ok do dziś. Od ponad roku robie D70s ale 801s nie oddam za nic. Świetny i niezawodny sprzęt. Oczywiście AFocus daje wiele do życzenia...cóż technologia ma chyba 18 lat...

nikonowiec
07-02-2007, 18:12
Ja swojego Nikona F801s kupiłem w 1996 r. w Monahium. Mam go do dziś. Równolegle miałem F100, którego sprzedałem mojemu koledze. Natomiast Nikona 801 nie sprzedam. Dokupiłem do niego tylną ściankę multi i "zasilanie zimowe". Baterię trzymam pod swetrem, prąd płynie kabelkiem i na nic mi mrozy. Jest to znakomity aparat. Już sie takich nie produkuje. Mam do niego lampę SB-24, Nikkora 4/70-210 i Nikkora 3,5-4,5/28-85. Odnośnie baterii: radzę używać w aparacie baterii Kodak Photo (alkaliczne). Nie pamiętam symbolu - baterie są szare i bardzo długo trzymaja napięcie. Akumulatorów nie radzę używać. Można uszkodzić elektronikę w aparacie. Raz tylko spróbowałem, ale aparat zaczął sie dziwnie zachowywać i szybko wyłączyłem. Natomiast w lampie można pod warunkiem, że nie będą większe jak 2100 mAh. Kto ma ten aparat powinien go zatrzymać. Pozdrawiam.

jchyra
07-02-2007, 18:34
wątek przerodził się w coś bardzo fajnego - coś w rodzaju "moje wspomnienia z 801"
sentymentalnie się to czyta
zachęcam do kolejnych postów

mi się przypomniało jak moja "osiemset jedynka" wpadła do kałuży podczas roztopów
zanurzył się cały korpus od strony spustu, aż do mocowania obiektywu
zanim błyskawicznie wyjąłem baterie, aparat zwariował
zanim doniosłem go do domu zamarzł w środku; koszyczek na baterie i nie wiadomo co jeszcze
dałem mu kilka dni spokoju, nie na grzejniku, ale w ciepłym przewiewnym zakątku pokoju
wytopiło się, potem wylało się, potem chyba odparowało i wyschło bo...
działał! :-)

jogai
07-02-2007, 21:08
Odnośnie baterii: radzę używać w aparacie baterii Kodak Photo (alkaliczne). Nie pamiętam symbolu - baterie są szare i bardzo długo trzymaja napięcie. Akumulatorów nie radzę używać. Można uszkodzić elektronikę w aparacie. Raz tylko spróbowałem, ale aparat zaczął sie dziwnie zachowywać i szybko wyłączyłem.
Teraz mi się przypomniało, że kiedyś gdy jedne z moich akumulatorków były już bliskie końca żywota wziąłem na robótkę w zapas 4 szt. baterii alkalicznych Kodaka i nie mogłem się nadziwić: gdy już je założyłem do koszyczka to chyba wyjąłem po 3 miesiącach. Faktycznie aparat jakby chodzi bystrzej na alkalicznych ale akumulatorki są bardziej ekonomiczne np. GP miałem 4 lata ! ( 4 szt )...

nikonowiec
07-02-2007, 21:42
Odnośnie Nikon F801s. Jak pisałem wcześniej miałem równoległe Nikona F100. Fajny aparat. Do negatywów. Jak robiłem coś na przezroczach, to musiałem robić 3 klatki na 0 - i +, bo nigdy nie wiedziałem jak zostanie naświetlony materiał. Natomiast na F801 - marzenie. Klatka w klatkę naświetlona. Przezrocza aż miło było oglądać. Dlatego ten aparat dalej mi służy. Mam do niego rzeczywiście sentyment, gdyż jest mój pierwszy tak zaawansowany aparat. Do dzisiaj robię na nim przezrocza i tylko żałuję, że już nie produkuje się Agfy. Najlepiej je lubiłem. Agfa 50 lub 100 ASA. Cudo. Obraz soczysty, kolory klarowne, kontrast znakomity. I komu to cholera przeszkadzało. Jest to dziwne. Jak jest coś dobre, to szyko go się tłamsi. Mam jeszcze skaner Agfa Arcus 1200T. Nie ma lepszego do szerokich filmów 6x6 lub 6x9. Te wszystkie Epsony, Canony - zabawki które ważą 3 kg. A Agfa? Maszyna ważąca 18 kg. Stabilna, solidna. Z dwoma łóżami po których przeuwa się system optyczny. No ale miało być o Nikonie F801s. Ale oba te instrumenty to już piękna historia. Działająca oby jak najdłużej. Takie tam sentymentalne opowieści. Pozdrawiam.

Smurf
07-02-2007, 22:39
Jesli chodzi o optykę do F801s to znakomicie "komponują" sie z nim Tokiny - ATX 270 proII (28-70/2,6-2,8 , ATX 235 proII (28-35/2,8 i ATX 820 proII (80-200/2,8 - do kupienia za "rozsadne" pieniądze. Z lamp blyskowych znakomitym wyborem bylby Metz 40 Mz3i - w analogowych czasach lampa przewyższająca najlepsze modele Nikona i Canona.

czajnik
08-02-2007, 17:39
Odnośnie Nikon F801s. Jak pisałem wcześniej miałem równoległe Nikona F100. Fajny aparat. Do negatywów. Jak robiłem coś na przezroczach, to musiałem robić 3 klatki na 0 - i +, bo nigdy nie wiedziałem jak zostanie naświetlony materiał. Natomiast na F801 - marzenie. Klatka w klatkę naświetlona. Przezrocza aż miło było oglądać. Dlatego ten aparat dalej mi służy. Mam do niego rzeczywiście sentyment, gdyż jest mój pierwszy tak zaawansowany aparat. Do dzisiaj robię na nim przezrocza i tylko żałuję, że już nie produkuje się Agfy. Najlepiej je lubiłem. Agfa 50 lub 100 ASA. Cudo. Obraz soczysty, kolory klarowne, kontrast znakomity. I komu to cholera przeszkadzało. Jest to dziwne. Jak jest coś dobre, to szyko go się tłamsi. Mam jeszcze skaner Agfa Arcus 1200T. Nie ma lepszego do szerokich filmów 6x6 lub 6x9. Te wszystkie Epsony, Canony - zabawki które ważą 3 kg. A Agfa? Maszyna ważąca 18 kg. Stabilna, solidna. Z dwoma łóżami po których przeuwa się system optyczny. No ale miało być o Nikonie F801s. Ale oba te instrumenty to już piękna historia. Działająca oby jak najdłużej. Takie tam sentymentalne opowieści. Pozdrawiam.

Ze niby F801s lepiej naświetla od F100???Nie wierzę!

nikonowiec
08-02-2007, 17:57
Hej. Nie wiem czy miałeś lub masz Nikona 801... ale niestety to duża prawda. Miałem F100 i mam nadal 801. I jak myślisz dlaczego sprzedałem F100? No właśnie z tej jakże ważnej przyczyny.

czajnik
08-02-2007, 18:37
Hej. Nie wiem czy miałeś lub masz Nikona 801... ale niestety to duża prawda. Miałem F100 i mam nadal 801. I jak myślisz dlaczego sprzedałem F100? No właśnie z tej jakże ważnej przyczyny.

Być może tak miałeś,ja mam F100 i slajdów braketować nie muszę.Elektronika jak to elektronika mogła się skopać w Twoim modelu...

nikonowiec
08-02-2007, 20:18
Aparat był nowy, kupiony w Niemczech. Ja miałem go rok bez awarii. Taki chyba model. Kolega go kupił i robi na nim tylko negatywy. I dalej jest bezawaryjny. Widocznie miał uraz do przezroczy?!?! Zostawiłem sobie Nikona 801s.

mp_
09-02-2007, 02:54
Jesli chodzi o optykę do F801s to znakomicie "komponują" sie z nim Tokiny - ATX 270 proII (28-70/2,6-2,8 , ATX 235 proII (28-35/2,8 i ATX 820 proII (80-200/2,8 - do kupienia za "rozsadne" pieniądze. Z lamp blyskowych znakomitym wyborem bylby Metz 40 Mz3i - w analogowych czasach lampa przewyższająca najlepsze modele Nikona i Canona.

co do lampy to muszę stwierdzić, że nikon sb24 w zupełności wystarcza ;)

NBA
02-12-2009, 16:09
Pozwolę sobie odświeżyć - w celach edukacyjnych muszę zrobić kilka rolek analogiem... nie będę ściemniał nie mam wielkiego doświadczenia z analogiem... Mam pożyczone F801s. Do fotografowania w dzień, jaki będzie najlepszy film? Z góry dzięki za odpowiedzi. :)

markB
02-12-2009, 16:33
To jest strasznie szerokie pytanie. Czy chodzi o slajdy, negatywy kolorowe czy też film czarno-biały? Do jakiego celu: krajobrazy, ludzie, uniwersalny? Ze slajdów do krajobrazu to poleciłbym Velvię 100 (kiedyś była 50-tka), bardziej uniwersalne to Fuji Asta i Provia (nie wiem jak z dostępnością, bo ostatni film zrobiłem w 2004 roku) w negatywach duży wybór: Kodaki Goldy na przykład. Jak bardziej sprecyzujesz pytanie to będzie łatwiej doradzić.

NBA
02-12-2009, 17:28
Chce rozbić BW na negatywie, później na papier... Trochę portretu, reszta jakieś widoczki, krajobraz...

2Cresky
02-12-2009, 17:34
NBA ale sam będziesz wywoływał czy w labie ?. Jeśli w labie to polecam tego ILFORDA :

http://www.fotograf-sklep.pl/product_info.php?cPath=1_3&products_id=88

Puszeczka jest świetna, mam nadzieję że zagości u Ciebie na stałe.

fotomich
03-12-2009, 13:02
Cześć! Jak lubisz ziarenko to do portretu Ilford HP5+, jak nie to FP4, chyba że chcesz wyższą czułość i brak ziarna to Ilford delta 400, ale tri-x kodaka też ma ładne ziarno...polecam te filmy, ponieważ długo na nich pracowałem i dawały oczekiwane rezultaty. Jeśli chodzi o wywołanie to polecam ilford id11 to jest doskonały wywoływacz do tych filmów szczególnie w rozcieńczeniu 1:3...dodam jeszcze, że w tym wywoływaczu dobre rezultaty można uzyskać też na filmie fomei 100...pozdrawiam ps. nie pchał bym się w filmy do procesu c41(lab)...co do puszeczki to zgodzę się z przedmówcą, jest zaje.....fajna............;)

NBA
03-12-2009, 22:22
Bardzo dziękuje panowie za te porady. okazuje się, że z kupnem filmu WB to tylko w wielkim mieście, albo net... w naszym Jarocinku kilku fotografów miało tylko kolorowe Fuji, a jak mi powiedziała jedna z pań z labu i tak chyba w ogóle zlikwidują analoga... Trochę sobie z nią powspominałem... to się zwierzyła, że tęskni za wywoływaniem... Ale cóż... Cyfryzacja postępuje:) P.S. Co do puszeczki, to ma nadzieje, już w weekend się przekonać...:)

RBT
03-12-2009, 23:31
Łza się w oku kręci na samo wspomnienie. Wspaniały aparat, wyprzedził w swoim czasie epokę. A i dzisiaj poza układem AF nie ma się czego wstydzić.
Ja również nie miałem z nim żadnych problemów podczas zasilania akumulatorami.

puch24
04-12-2009, 02:27
Pomijając wszystkie inne aspekty, F801(s) jest jednym z najładniejszych Nikonów - jeśli nie najładniejszym. On po prostu dobrze wygląda - ma proste, czyste, bardzo harmonijne, proporcjonalne linie i jest bardzo estetyczny. Późniejsze modele AF, choć często lepsze, lepiej wyposażone, itd., nie były tak ładne.
Niestety, mój wyzionął ducha jakiś czas temu. :-(
Ale używałem akumulatorów (jeszcze starych Ni-Cd, o pojemnościach rzędu 600-700 mAh) bez najmniejszych problemów.
Najlepsze lampy do niego to SB-24, 25 i 26, gdzie funkcje takie jak synchronizacja na drugą kurtynę włącza się na lampie a nie w aparacie.

spawacz1
06-12-2009, 21:30
miałem 801s to był sprzęt, światło mierzył nawet ze słoikiem po musztardzie, wielokrotna ekspozycja, do B&W to polecam ilfordy lub kodaki, ale nie pod c-41 tylko koreksowe

NBA
11-12-2009, 01:55
F801(s) jest jednym z najładniejszych Nikonów

Potwierdzam... z 50/1.4 wygląda super... i ta ergonomia... Szkoda, że nie ma lcd...:)

burz
13-12-2009, 02:05
jak to nie ma lcd??? Przecież ma od góry po prawej stronie:)

Faktycznie, fajne body, też za chiny nie sprzedam!

puch24
13-12-2009, 15:44
Może chodziło o podświetlanie LCD? Bo faktycznie, zmiana niektórych ustawień po ciemku jest... trudna...

NBA
13-12-2009, 17:19
Może chodziło o podświetlanie LCD? Bo faktycznie, zmiana niektórych ustawień po ciemku jest... trudna...

Nie - to był żart, chodziło mi o monitor LCD, tak przez nas eksploatowany w cyfrowych body...:):)

Rycerz
14-12-2009, 00:09
co wy z tymi analogami tak? po co to kupujecie?

;)

NBA
14-12-2009, 00:37
co wy z tymi analogami tak? po co to kupujecie?

;)

Ja nie kupiłem, pożyczyłem... Miłość przyszła sama... :P

wĄs
15-12-2009, 02:48
...wszystkiego trzeba spróbować rycerz-u...