PDA

Zobacz pełną wersję : Czy UPS pomoże?

manfred
28-02-2010, 20:26
Witam serdecznie komputer akurat stoi w pokoju który jest sąsiadem kuchni. I tak sie składa że jak włączy się jakiekolwiek urządzenie w kuchni(lodówka, mikrofala) to obok w pokoju obraz na monitorze strasznie no może nie aż tak strasznie mi drga. Prosiłem kolegę elektryka aby zerknął co to sie dzieje ale coś tam pomierzył pozaglądał do puszek i powiedział że trzeba instalacje zmienić!!! Instalacja nie jest taka stara i co najważniejsze oparta na miedzi. Natomiast zastanawiam się czy taki UPS może ustabilizować mój nieznośny prąd aby coś takiego nie występowało. Jeśli ktoś pomóc może to bardzo proszę.

Art Erie
28-02-2010, 20:43
UPS- posiadają bardzo rozbudowane moduły filtrujące napięcie, dzięki czemu jest ono pozbawione zakłóceń - czyli TAK.
Jest jednak możliwe, że zakłócenia nie są przenoszone za pośrednictwem przewodów, gdyż mają charakter fali radiowej. W takim przypadku UPS nie da rady. Myślę, że rozwiązaniem będzie podłączenie monitora i kompa w innym pomieszczeniu (bardziej oddalonym od kuchni) i włączenie urządzeń, które powodują zakłócenia. W tym przypadku należy wykonać dwa testy:
1. Podłączyć zasilanie (komputera i monitora) za pomocą przedłużacza do gniazdka z którego było pobierane zasilanie.
2. Podłączenie zasilania z innej fazy ( można ją znależć załączając i wyłączając bezpieczniki ).

manfred
28-02-2010, 20:50
Przenoszenie kompa nie wchodzi w grę. A z przedłużaczem test wykonam jutro. Tylko nie bardzo wiem jak zrobić test z drugiego pkt?

docxxx
28-02-2010, 20:55
A kup jakis aluminiowy ekran i postaw za monitorem. Moze pomoze. IMO monitorowi szkodzi "bezposredni" kontakt, a nie to, ze "cos idzie po kablach".
Mialem taki przypadek: kupilem sobie chlodzenie wodne (CPC) i wszystko bylo ok, dopoki nie postawilem pompki obok monitora. Obraz zaczal drgac jak fale na morzu.
Kolega natomiast mieszkal z bratem w jednopietrowym domku. Wszystko bylo fajnie do czasu, az ten na dole nie kupil jakiegos urzadzenia w lazience (chyba bojler), ktore podwiesil przy suficie. Dopiero po kilku dniach kolega znalazl przyczyne drgajacego ekranu.
ps. Acha, ja i on mielismy monitory CRT. Przy LCD tego nie powinno byc, bo nie ma tam dziala elektronowego i nie ma czego odchylac na drodze dzialo -> luminofor.

Art Erie
28-02-2010, 21:09
Przenoszenie kompa nie wchodzi w grę. A z przedłużaczem test wykonam jutro. Tylko nie bardzo wiem jak zrobić test z drugiego pkt?
W takim razie dość miarodajny będzie test z samym przedłużaczem, choć bez przenoszenia monitora.
W zależności, od instalacji jaką masz w domu masz skrzynkę bezpiecznikową - w podstawowym rozwiązaniu znajdują się dwa bezpieczniki: jeden do oświetlenia, drugi do gniazdek elektrycznych. Jeśli instalacja jest bardziej rozbudowana - bezpieczników jest więcej...
Zrób tak: Podłącz jakąś lampkę/dzwonek do gniazda z którego korzysta monitor i komp (muszą byc wyłączone) i metoda prób i błędów wyłączając kolejno bezpieczniki sprawdż, który odpowiada za zasilanie Twojego kompa. Następnie znajdż ( w ten sam sposób) inne gniazdko w domu - zasilane poprzez inny bezpiecznik...
Teraz przy pomocy przedłużacza podłącz komp i monitor do tego drugiego gniazdka i sprawdż czy pojawiają się zakłócenia.

Ryszard Gałgan
28-02-2010, 21:56
niektóre myszki "radiowe" potrafią robić podobne numery - sprawdź by ew. wyeliminować taką przyczynę

manfred
28-02-2010, 22:50
Mysza na kablu. Jutro napiszę czy dało to efekt

marcinez
01-03-2010, 02:01
2. Podłączenie zasilania z innej fazy ( można ją znależć załączając i wyłączając bezpieczniki ).
Włączanie i wyłączanie bezpieczników nie jest sposobem na znalezienia "innej" fazy. Wszystko zależy od rodzaju instalacji w danym mieszkaniu.

Art Erie
01-03-2010, 10:33
Włączanie i wyłączanie bezpieczników nie jest sposobem na znalezienia "innej" fazy. Wszystko zależy od rodzaju instalacji w danym mieszkaniu.

Chodziło mi o inny obwód ( popularnie zwany fazą, wiem że jest to błędne określenie, nie mające nic wspólnego z przesunięciem kątowym przy prądzie 3-fazowym ). Na temat typu instalacji będziemy wiedzieć więcej gdy manfred napisze, że ma tylko dwa bezpieczniki :(
Choć mam nadzieję, że jest ich więcej ;)

marcinez
01-03-2010, 18:13
Wszystko zależy od instalacji :) Możemy mieć kilka bezpieczników i dalej jedną fazę :) Temat był zgoła inny więc kończę wywody na tematy elektryczne ;)

manfred
01-03-2010, 18:37
Na cała instalacje mam dwie grupy bezpieczników w jednej dwa w drugiej trzy bezpieczniki

Art Erie
01-03-2010, 18:46
Na cała instalacje mam dwie grupy bezpieczników w jednej dwa w drugiej trzy bezpieczniki

Interesują nas bezpieczniki od strony mieszkania ( nie od strony "elektrowni" ); sprawdż czy masz w domu choć jedno gniazdko będące pod innym bezpiecznikiem niż te do którego podpięty jest w tej chwili komputer.

docxxx
01-03-2010, 18:50
Kolego, jaki masz monitor?!

manfred
01-03-2010, 18:56
Monitor LCD

docxxx
01-03-2010, 19:27
Hmm, no to dziwne. Nie wiem, czemu moze falowac.

manfred
01-03-2010, 19:29
Znaczy nie tyle faluje co jest takie drgania obrazu minimalne ale jednak na tyle denerwujące że zacząłem sie obawiać czy czasem nie wpłynie to na mój monitor.

Art Erie
01-03-2010, 19:43
Zarówno monitory CRT jak i LCD są podatne na zakłócenia wprowadzane przez zasilanie.

Riki
01-03-2010, 19:53
Czy głośniki czasem nie stoją przy monitorze? Czasem ich pole magnetyczne może płatać różne figle.

Riki
01-03-2010, 19:55
W sprawie zasilania to należy sprawdzić czy gniazdko posiada bolec ochronny i czy jest on połączony z przewodem ochronnym lub przewodem"N" tzw zerem.

slabik
01-03-2010, 21:09
Jeżeli chcesz sprawdzić czy zakłócenia pochodzą z sieci podłącz monitor pod jakiegokolwiek upsa, wyjmij wtyczke zeby zasilany byl z baterii i jesli problem zniknie to masz przyczyne, jesli nie to szukaj dalej - źródla zewnętrzne - głośniki, zasilacz, inne źródła magnetyczne.

Ostatnio instalowałem kompa w pewnej firmie i tez mialem problem z falowaniem obrazu- zakłócenia ewidentnie pochodziły z sieci, listwa z filtrem, ups, nic nie pomogły, przełączenie pod inne gniazdo zasilające rozwiązało problem.
Sytuacja była na tyle dobra, że było kilka niezależnych obwodów, gorzej w domu jak masz tylko jeden obwód