Zobacz pełną wersję : Czy UPS pomoże?
Witam serdecznie komputer akurat stoi w pokoju który jest sąsiadem kuchni. I tak sie składa że jak włączy się jakiekolwiek urządzenie w kuchni(lodówka, mikrofala) to obok w pokoju obraz na monitorze strasznie no może nie aż tak strasznie mi drga. Prosiłem kolegę elektryka aby zerknął co to sie dzieje ale coś tam pomierzył pozaglądał do puszek i powiedział że trzeba instalacje zmienić!!! Instalacja nie jest taka stara i co najważniejsze oparta na miedzi. Natomiast zastanawiam się czy taki UPS może ustabilizować mój nieznośny prąd aby coś takiego nie występowało. Jeśli ktoś pomóc może to bardzo proszę.
Art Erie
28-02-2010, 20:43
UPS- posiadają bardzo rozbudowane moduły filtrujące napięcie, dzięki czemu jest ono pozbawione zakłóceń - czyli TAK.
Jest jednak możliwe, że zakłócenia nie są przenoszone za pośrednictwem przewodów, gdyż mają charakter fali radiowej. W takim przypadku UPS nie da rady. Myślę, że rozwiązaniem będzie podłączenie monitora i kompa w innym pomieszczeniu (bardziej oddalonym od kuchni) i włączenie urządzeń, które powodują zakłócenia. W tym przypadku należy wykonać dwa testy:
1. Podłączyć zasilanie (komputera i monitora) za pomocą przedłużacza do gniazdka z którego było pobierane zasilanie.
2. Podłączenie zasilania z innej fazy ( można ją znależć załączając i wyłączając bezpieczniki ).
Przenoszenie kompa nie wchodzi w grę. A z przedłużaczem test wykonam jutro. Tylko nie bardzo wiem jak zrobić test z drugiego pkt?
A kup jakis aluminiowy ekran i postaw za monitorem. Moze pomoze. IMO monitorowi szkodzi "bezposredni" kontakt, a nie to, ze "cos idzie po kablach".
Mialem taki przypadek: kupilem sobie chlodzenie wodne (CPC) i wszystko bylo ok, dopoki nie postawilem pompki obok monitora. Obraz zaczal drgac jak fale na morzu.
Kolega natomiast mieszkal z bratem w jednopietrowym domku. Wszystko bylo fajnie do czasu, az ten na dole nie kupil jakiegos urzadzenia w lazience (chyba bojler), ktore podwiesil przy suficie. Dopiero po kilku dniach kolega znalazl przyczyne drgajacego ekranu.
ps. Acha, ja i on mielismy monitory CRT. Przy LCD tego nie powinno byc, bo nie ma tam dziala elektronowego i nie ma czego odchylac na drodze dzialo -> luminofor.
Art Erie
28-02-2010, 21:09
Przenoszenie kompa nie wchodzi w grę. A z przedłużaczem test wykonam jutro. Tylko nie bardzo wiem jak zrobić test z drugiego pkt?
W takim razie dość miarodajny będzie test z samym przedłużaczem, choć bez przenoszenia monitora.
W zależności, od instalacji jaką masz w domu masz skrzynkę bezpiecznikową - w podstawowym rozwiązaniu znajdują się dwa bezpieczniki: jeden do oświetlenia, drugi do gniazdek elektrycznych. Jeśli instalacja jest bardziej rozbudowana - bezpieczników jest więcej...
Zrób tak: Podłącz jakąś lampkę/dzwonek do gniazda z którego korzysta monitor i komp (muszą byc wyłączone) i metoda prób i błędów wyłączając kolejno bezpieczniki sprawdż, który odpowiada za zasilanie Twojego kompa. Następnie znajdż ( w ten sam sposób) inne gniazdko w domu - zasilane poprzez inny bezpiecznik...
Teraz przy pomocy przedłużacza podłącz komp i monitor do tego drugiego gniazdka i sprawdż czy pojawiają się zakłócenia.
Ryszard Gałgan
28-02-2010, 21:56
niektóre myszki "radiowe" potrafią robić podobne numery - sprawdź by ew. wyeliminować taką przyczynę
Mysza na kablu. Jutro napiszę czy dało to efekt
marcinez
01-03-2010, 02:01
2. Podłączenie zasilania z innej fazy ( można ją znależć załączając i wyłączając bezpieczniki ).
Włączanie i wyłączanie bezpieczników nie jest sposobem na znalezienia "innej" fazy. Wszystko zależy od rodzaju instalacji w danym mieszkaniu.
Art Erie
01-03-2010, 10:33
Włączanie i wyłączanie bezpieczników nie jest sposobem na znalezienia "innej" fazy. Wszystko zależy od rodzaju instalacji w danym mieszkaniu.
Chodziło mi o inny obwód ( popularnie zwany fazą, wiem że jest to błędne określenie, nie mające nic wspólnego z przesunięciem kątowym przy prądzie 3-fazowym ). Na temat typu instalacji będziemy wiedzieć więcej gdy manfred napisze, że ma tylko dwa bezpieczniki :(
Choć mam nadzieję, że jest ich więcej ;)
marcinez
01-03-2010, 18:13
Wszystko zależy od instalacji :) Możemy mieć kilka bezpieczników i dalej jedną fazę :) Temat był zgoła inny więc kończę wywody na tematy elektryczne ;)
Na cała instalacje mam dwie grupy bezpieczników w jednej dwa w drugiej trzy bezpieczniki
Art Erie
01-03-2010, 18:46
Na cała instalacje mam dwie grupy bezpieczników w jednej dwa w drugiej trzy bezpieczniki
Interesują nas bezpieczniki od strony mieszkania ( nie od strony "elektrowni" ); sprawdż czy masz w domu choć jedno gniazdko będące pod innym bezpiecznikiem niż te do którego podpięty jest w tej chwili komputer.
Kolego, jaki masz monitor?!
Hmm, no to dziwne. Nie wiem, czemu moze falowac.
Znaczy nie tyle faluje co jest takie drgania obrazu minimalne ale jednak na tyle denerwujące że zacząłem sie obawiać czy czasem nie wpłynie to na mój monitor.
Art Erie
01-03-2010, 19:43
Zarówno monitory CRT jak i LCD są podatne na zakłócenia wprowadzane przez zasilanie.
Czy głośniki czasem nie stoją przy monitorze? Czasem ich pole magnetyczne może płatać różne figle.
W sprawie zasilania to należy sprawdzić czy gniazdko posiada bolec ochronny i czy jest on połączony z przewodem ochronnym lub przewodem"N" tzw zerem.
Jeżeli chcesz sprawdzić czy zakłócenia pochodzą z sieci podłącz monitor pod jakiegokolwiek upsa, wyjmij wtyczke zeby zasilany byl z baterii i jesli problem zniknie to masz przyczyne, jesli nie to szukaj dalej - źródla zewnętrzne - głośniki, zasilacz, inne źródła magnetyczne.
Ostatnio instalowałem kompa w pewnej firmie i tez mialem problem z falowaniem obrazu- zakłócenia ewidentnie pochodziły z sieci, listwa z filtrem, ups, nic nie pomogły, przełączenie pod inne gniazdo zasilające rozwiązało problem.
Sytuacja była na tyle dobra, że było kilka niezależnych obwodów, gorzej w domu jak masz tylko jeden obwód