Zobacz pełną wersję : Cnx -> cnx 2
Witam,
nie wiem czy był taki wątek, bo go nie znalazłem. Wraz z zakupem D300 dostałem pełną wersję CNX'a.
Potem sprzedałem D300, ale bez programu. Czy mając oryginalnego CNX dokładanego do D300 mogę zainstalować upgrade do CNX2 czy muszę kupować pełnego CNX 2?
Można kupić wersję upgrade.
drhardware
28-02-2010, 20:06
Moim zdaniem zależy to od licencji na użytkowanie C NX, tego z aparatem. Może to być wersja "Not for resale", czyli nie do sprzedaży, albo przeznaczona wyłącznie do dystrybuowania z body, czyli na stałe związana z body i wtedy rozdzielanie aparatu i programu traktowane jest jako naruszenie postanowień licencyjnych. Trzebaby dokładnie przeczytać licencję, albo zapytać Nikona, żeby nie wyszło jak z licencjami OEM do Windows.
raczej kicha... Na ogól jesli dostajesz oprogramowanie z jakimkolwiek sprzętem jako dodatek to jest ono legalne tylko gdy jesteś posiadaczem sprzetu, tak jak rzekła DrHardware rozdzielenie jest naruszeniem licencji... Poza tym nas w przypadku kontroli wlegalności softu wymagana jest faktura... a tam pewnie stoi jak byk że zestaw...
Pozdrawiam
Poza tym nas w przypadku kontroli wlegalności softu wymagana jest faktura...
chyba, że jest to program, który dostałem jako prezent
ale jeśli jest tak jak piszecie, to faktycznie kicha:(
czy jest jakikolwiek sposób, żeby otworzyć nefa z D700 w CNX?
mikitata
01-03-2010, 12:17
Nie wiem, jak z D700, ale z D300 poradziłem sobie w taki sposób: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=124043
Może zadziała...
Inni w tym samym wątku piszą, że podobno można to zrobić jeszcze prościej.
Nie wiem, jak z D700, ale z D300 poradziłem sobie w taki sposób: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=124043
Może zadziała...
Inni w tym samym wątku piszą, że podobno można to zrobić jeszcze prościej.
ale tam jest wątek właśnie o D300, a nie D700...
czy ktoś ma jakikolwiek pomysł?
chyba, że jest to program, który dostałem jako prezent[...]
Nie pomoże takie tłumaczenie.. nawet jeśli przyprowadziłbyś do BSA gościa w czerwonym ubranku z długa brodą jako świadka... ;)
Pozdrawiam
no nie mów, że jeśli pokażę pudełko, papiery i płytkę z programem, to będą żądać faktury...
Wiem, bzdura.. ale będą!!!
Pozdrawiam
P.S. A nie daj boże ja Ci dziecko wyrzuci manual do kosza! :D:D:D. Żądają 3 rzeczy, Nośnik, Faktura i Manual Niektórzy nawet pudełko. Kolega który prowadził kursy komputerowe miał kontrolę.. I wiecie jak jest. Nie chciało mu się instalować na każdym kompie z osobna softu więc poleciał Gostem, sklonował znaczy się (cos jak z tą owieczką :D). No i jak mu sprawdzili że na wszystkich 12 maszynach jest ten sam nr seryjny Windowsa to miał przesrane (też jak ta owieczka). Nie pobogło że miał wymaganą ilość boxów z softem, że faktury. Jak grochem o ścianę! Nielegalne kopie!Zapłacił karę. Na szczęscie na taką ja byłoby to w przypadku "zupełnych" piratów..
a tak poza tym, to czy ktoś wie, jakie są kary za pirackie kopie? czy to jest jakoś uzależnione od ceny programu - domyślam się, że tak. czy jest to część ceny, 100% czy może więcej?