PDA

Zobacz pełną wersję : NATIONAL PE-3550 i co jeszcze jest potrzebne...

kuchar504
27-02-2010, 23:41
Witam wszystkich forumowiczów.
Zastanawiam się nad kupnem lampy błyskowej NATIONAL PE-3550.
Lecz pojawia się pytanie. Czego jeszcze potrzebuje abym mógł robić zdjęcia przy użyciu w/w lampy??
Pozdrawiam kuchar504

Z góry dziękuje za pomoc.

dorjan
28-02-2010, 04:02
Potrzebny jeszcze aparat fotograficzny z gniazdkiem synchronizacyjnym do lampy, obiektyw i film w przypadku analoga lub karta pamięci w cyfrowym korpusie. To wszystko.

Jaskier
01-03-2010, 00:13
Właśnie miałem zadać to samo pytanie, w zakamarkach domu rodzinnego odkryłem taką samą lampę National PE-3550, i teraz jak ugryźć temat, bo przyznaję, że zielony jestem w sprawie lamp, wyzwalaczy itp. Czy istnieje możliwość użycia tej lampy? Czy podłącze tą lampę bez niebezpieczeństwa usmażenia aparatu napięciem z lampy, czy mogę taką lampę wyzwolić radiowo? Pytanie amatora, ale proszę o odpowiedź jak chłopu na miedzy, najprościej tak czy nie? :)

Pozdrawiam

dorjan
01-03-2010, 01:02
Jeden chce kupić, drugi odkrywa w szafie, a w sumie to już kolekcjonerskie zabytki. Odpisywałem autorowi wątku na dodatkowe pytania, więc tylko wkleję.

Lampa National PE3550 łączy się z korpusem aparatu kabelkiem synchronizacyjnym, który otrzymujemy razem z lampą. Współczesne amatorskie aparaty często nie posiadają gniazdka synchronizacyjnego i jedynym połączeniem z lampą jest "gorąca stopka", czyli sanki ze stykami do komunikacji z lampą błyskową. W takim przypadku na korpus aparatu zakładamy kostkę posiadającą owe dodatkowe gniazdo synchronizacyjne do starych lamp i podpinamy do niej końcówkę kabla synchronizacyjnego z lampy.

Jeszcze innym rozwiązaniem może być sterowanie radiowe nawet kilkoma lampami. Wówczas obywamy się bez jakichkolwiek kabli. Wystarczy mały nadajnik w sankach aparatu i odbiorniki przy każdej wyzwalanej lampie. Każdy odbiornik łączy się oczywiście z lampą przez gorącą stopkę, albo gniazdko synchronizacyjne.

Ta lampa może pracować w trybie własnej automatyki tyrystorowej lub moc błysku ustawiamy manualnie.

W Nikonie D300 gniazdo znajduje się pod gumową klapką z lewej strony korpusu. Nikon D60 nie posiada gniazdka PC i tutaj potrzebny jest dodatkowy element. Taką kostkę można kupić za kilkanaście do kilkudziesięciu złotych i dopiero po jej wsunięciu w sanki aparatu podpinamy kabel synchronizacyjny.

http://www.allegro.pl/item935453887_stopka_synchro_gniazdo_pc_z_ittl_do_ nikon_kostka.html

Lampa daje na stopkę napięcie ok. 30V przy wyzwalaniu, więc żadnego Nikona nie usmażysz. Na wszystkie Twoje pytania odpowiedź brzmi - Tak.

Pozdrawiam.