PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mrok - [Nemeth]

Nemeth
27-02-2010, 22:09
Witam

W pogoni za światłem.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img535.imageshack.us/img535/7538/mrok.jpg)

:twisted:

pozdr.

darek_d
27-02-2010, 22:35
Dzisiaj czytałem sobie książkę o obróbce i autor pokazywał zdjęcie zbliżone do Twojego kolorystycznie, również prawie mrok. Książka mnie nie przekonała, pewnie zbyt małe zdjęcia, ta praca mi się podoba, światło ładnie buduje atmosferę. Niby proste, ale ma to coś co przyciąga...

apie
27-02-2010, 22:42
Zdjęcie jak dla mnie traci w tym kwadracie i pomimo mroku jednak za ciemno.
Natomiast ramka biała taka gruba w mroku, to już dla mnie nie do przyjęcia.

browarek
27-02-2010, 23:27
rozumiem, że tak miało być
wolę inne Twoje, deczko jaśniejsze
no i nie mówię, że złe
;)

wypass
27-02-2010, 23:39
nie zdążył na zachód a i tak ciekawą fote ma ;)

Mich77
27-02-2010, 23:57
Bede szczery - mi nie podchodzi calkowicie. Duzo szumu, a kompozycja taka nijaka.

Nemeth
28-02-2010, 00:38
Bede szczery - mi nie podchodzi calkowicie. Duzo szumu, a kompozycja taka nijaka.

Jeśli Ty widzisz tu szum ... to znaczy, że masz coś z monitorem :mrgreen: jaskrawość za wysoko? :D

Klarens
28-02-2010, 01:18
Ciemno jest ...ale jest mrocznie a i ja czasem tak lubie ...bo lubie klimat , wiec dla mnie ok!

sekta
28-02-2010, 01:22
Jest klimat, jest mrok. Bardzo mi się podoba.

Mich77
28-02-2010, 01:23
Jeśli Ty widzisz tu szum ... to znaczy, że masz coś z monitorem :mrgreen: jaskrawość za wysoko? :D

kurcze ogladam na lapku, widze mega szum na dole i po prawej:-) Nikt tego nie :-)? Jesli nie, to znaczy, ze mam cos z kompem:-)

Paablitos
28-02-2010, 01:27
Ladny konturowy kadr z ladnym swiatelkiem.BArdzo mi sie podoba!!!
Szkoda Macku, ze masz kwadratowa matryce w swoim d200(chyba, ze cos sie zmienilo);).
Pozdrawiam, Paweł

Szuwar
28-02-2010, 01:30
kurcze ogladam na lapku, widze mega szum na dole i po prawej:-) Nikt tego nie :-)? Jesli nie, to znaczy, ze mam cos z kompem:-)

Ja na swoim lapku też widzę, ale to mi akurat nie przeszkadza.

Ale ... generalnie jak na Ciebie to przeciętnie.

Paablitos
28-02-2010, 01:31
Mich77
Nikt tego nie ?
Ja mam slaby monitor widocznie... ale i tak podoba mi sie praca Macka.

Paablitos
28-02-2010, 01:34
Szuwar
Ale ... generalnie jak na Ciebie to przeciętnie.
Moze i tak... ale przez to dla mnie inaczej... cos nowego od Macka:)

borregaard
28-02-2010, 08:16
Czego się tak tego szumu czepiacie...? Jest jak stodoła ,ale jak się nie powiększa foty, to zjadliwy.....:-D
Ogólne wrażenie jest fajne,poza ...ale to ograniczenie techniczne....kwadratową matrycą,jak ktoś już to ,słusznie ,zauważył...:mrgreen:

Strus
28-02-2010, 09:26
o i widzisz.... znowu mi sie podoba :)

docentx
28-02-2010, 09:41
Kompozycja ma dobrą równowagę. Obraz jest świetny. Te passe-partout trochę drażni.
Jeśli ktoś widzi tutaj szum to monitor do kalibracji.

borregaard
28-02-2010, 10:25
Kompozycja ma dobrą równowagę. Obraz jest świetny. Te passe-partout trochę drażni.
Jeśli ktoś widzi tutaj szum to monitor do kalibracji.
Jeśli ktoś nie widzi,to do....okulisty...:wink:

malasana
28-02-2010, 10:28
Ty razem nie trafia w moj gust to zdjecie zupelnie.

Nemeth
28-02-2010, 11:48
Jeśli ktoś nie widzi,to do....okulisty...:wink:

Andrzej - do kalibracji. Szum jest a i owszem ale jak się celowo rozjaśni zdjęcie. Tylko i wyłącznie wówczas. U mnie na monitorze, jest ciemno, mroczno i bezszumnie. Na papierze również.
Jeśli ktoś owe szumy matrycy widzi to znaczy, że ma ma coś nie tak z monitorem.

Szuwar
28-02-2010, 14:00
Na papierze również.

Maćku - wiesz , że papier wszystko przyjmie :-D , więc to żaden argument.

A że większość ma gorsze monitory niż niektórzy na tym forum to też się już przyzwyczailiśmy :twisted:

Ja napisałem, że dla mnie ten szum nie stanowi o tym czy mi się ta fota podoba czy nie - po prostu mi się nie podoba :)

Marrab
28-02-2010, 20:46
Inne, z klimatem, pokazujące że można komponować światłem - świetne.

Pozdrawiam.

ART69
28-02-2010, 22:28
Wczoraj oglądałem to na lapku i było z szumem nieciekawie, ale dziś jestem w domu i nie mam zastrzeżeń, a różnica w odbiorze kolosalna :-)

barbi
01-03-2010, 01:41
Kadr mi się podoba, jednak zdecydowanie za mało jest w nim światła.

kulten
01-03-2010, 01:46
Kompozycja z udziałem światła i miłej dla oka kolorystyki ma tu w moich oczach uzasadnienie więc się podoba mimo, że to nie do końca mój kierunek.

sea21
01-03-2010, 02:00
Andrzej - do kalibracji. Szum jest a i owszem ale jak się celowo rozjaśni zdjęcie. Tylko i wyłącznie wówczas. U mnie na monitorze, jest ciemno, mroczno i bezszumnie. Na papierze również.
Jak na papierze nie ma szumu to znaczy że jest git. Ja widzę delikatny szum ale dopiero jak się mocno przyjrzę.
Zresztą kto powiedział że nie może być szumu?

Nemeth
01-03-2010, 02:09
Wczoraj oglądałem to na lapku i było z szumem nieciekawie, ale dziś jestem w domu i nie mam zastrzeżeń, a różnica w odbiorze kolosalna :-)

Bo prawda jest taka, że na lapku to można popracować w wordzie czy exelu, etc. a nie zdjęcia oglądać ;)

Kadr mi się podoba, jednak zdecydowanie za mało jest w nim światła.

Zdecydowanie masz rację :) Ale takie było założenie.
Dla mnie kadr w tym wypadku był sprawą drugorzędną bo (ledwo go widać :mrgreen:) pierwsze skrzypce grać miało światło - czy też jego niedostatek.
Takie eksperymenty, które mnie fascynują więc pewnie będzie w przyszłości więcej zdjęć odbiegających od standardów forumowych ;)

(...) to nie do końca mój kierunek.

Czyżby za ciemno ? :mrgreen: ;)

barbi
01-03-2010, 02:23
Zdecydowanie masz rację :) Ale takie było założenie.
Dla mnie kadr w tym wypadku był sprawą drugorzędną bo (ledwo go widać :mrgreen:) pierwsze skrzypce grać miało światło - czy też jego niedostatek.
Takie eksperymenty, które mnie fascynują więc pewnie będzie w przyszłości więcej zdjęć odbiegających od standardów forumowych ;)

Nie przeszkadza mi, że to zdjęcie odbiega od standardów forumowych, każde inne zdjęcie cenię, gdy mi się spodoba. I nie chodziło mi o świetło w całym zdjęciu - konturówki mi się podobają - ale w tym zdjęciu brak światła właśnie w tych ciekawych miejscach (mocnych miejscach). Mam nadzieję, że teraz mnie zrozumiałeś. :)

borregaard
01-03-2010, 08:49
Kilka lużnych uwag,bo temat odbioru w kontekście jakości wyświetlaczy już tu sie bujał niejednokrotnie..
1.nie wszyscy dysponują skalibrowanym i oprofilowanym sprzętem.
2.nie wszystkie lapki mają gó....e wyświetlacze,są nieskalibrowane i z wąskim profilem...:wink:
3.nie wszyscy ogladają na przeglądarkach z zarządzaniem kolorem..
4.nie wszyscy,tak do końca wiedzą o co w tym wszystkim chodzi.
5.nie wszyscy zapinają profil do zdjęcia
6.nie wszyscy latają do labu po odbitki w celu "właściwej" oceny zdjęcia.
7.nie wszyscy starają się ,przed wystawieniem ,sprawdzić czy i na monitorze i na lapku wygląda to poprawnie
8.nie wszyscy wystawiają z silnym postanowieniem ,że niezależnie od opinii ma być dobrze,bo u mnie jest dobrze..:mrgreen:
I długo jeszcze nie będzie,że wszyscy oglądają to samo tak samo i ...w tym cały problem.Jeśli coś wystawiamy,to bierzmy to pod uwagę aby to nie było tak ...sobie a muzom...To tyle,w skrócie...:-D

Leszek_P
01-03-2010, 09:31
świetne zdjęcie...

a to samo wszyscy by zobaczyli dopiero na ścianie na wystawie...
i to że odbieramy to róznie na różnych komputerach nie zmienia faktu że jest to ciekawa praca

krzysztofz24
01-03-2010, 10:37
Troche ciemnawo ,ale rozumiem ze tak postanowiles swiadomie, zreszta napisales. A to delikatne swiatlo >rozlewajace sie/gasnace< z wolna, bardzo klimatyczne i swietnie buduje nastroj zdjecia, ja jestem na tak:-)

Nemeth
01-03-2010, 12:15
Kilka lużnych uwag,bo temat odbioru w kontekście jakości wyświetlaczy już tu sie bujał niejednokrotnie..

Chyba nie bierzesz tego do siebie? :mrgreen:

1.nie wszyscy dysponują skalibrowanym i oprofilowanym sprzętem.

A nie powiem - przydałoby mi się skalibrować monitor by zbliżyć się do perfekcji :D

2.nie wszystkie lapki mają gó....e wyświetlacze,są nieskalibrowane i z wąskim profilem...:wink:

I nie kosztują tyle co dwa graficzne Eizo? Nie sądzę by większość użytkowników dysponowała takimi laptopami ;)

3.nie wszyscy ogladają na przeglądarkach z zarządzaniem kolorem..

A to błąd. I żaden argument. Za to nie trzeba ani płacić ani odbywać tajemnego szkolenia w klasztorze Shaolin ;)

4.nie wszyscy,tak do końca wiedzą o co w tym wszystkim chodzi.

Patrz wyżej :)

5.nie wszyscy zapinają profil do zdjęcia

Dlatego pokazuję zdjęcia w necie w sRGB ;)

6.nie wszyscy latają do labu po odbitki w celu "właściwej" oceny zdjęcia.

Ocena dokonywana być powinna przed drukiem - czy warto "latać". Ale do tego trzeba mieć skalibrowany monitor - przynajmniej z labem albo drukarką ;)

7.nie wszyscy starają się ,przed wystawieniem ,sprawdzić czy i na monitorze i na lapku wygląda to poprawnie

A czy autor muzyki odgrywa ją na każdym nawet najbardziej rozklekotanym sprzęcie, żeby sprawdzić jak brzmi?

8.nie wszyscy wystawiają z silnym postanowieniem ,że niezależnie od opinii ma być dobrze,bo u mnie jest dobrze..:mrgreen:

Nie pokazywałbym zdjęć gdyby nie zależało mi na opiniach.
Ale nie po to siedzę tak długo i obrabiam, żeby ktoś autorytatywnie stwierdzał coś co swoje źródło ma w pkt 4.

I długo jeszcze nie będzie,że wszyscy oglądają to samo tak samo i ...w tym cały problem.Jeśli coś wystawiamy,to bierzmy to pod uwagę aby to nie było tak ...sobie a muzom...To tyle,w skrócie...:-D

Tylko, że jak słuchasz muzyki na starym odtwarzaczu to nie masz pretensji do autora, że źle nagrał :D Albo jak odtworzysz film HD na Rubinarze to nie będziesz mówić, że śnieży ;)

borregaard
01-03-2010, 13:01
Chyba nie bierzesz tego do siebie? :mrgreen:
Nie,w żadnym wypadku....a zdania,które napisałem, nie są kierowane do konkretnego adresata...:wink::mrgreen:

GUINNESSts
01-03-2010, 13:58
Ladna ciemnica. Mnie sie pogoba. Jest ciemnio tam gdzie powinno i dzieki temu czuje klimat.